Zobacz pełną wersję : Nikon D3000 czy warto?
Witam mam pytanie mam mozliwosc kupna Nikon D3000 za 550zl jak nowy od kuzynki chodzi mi o opinie na temat tej lustrzanki jak z jakoscia zdjec malo sie znam na fotografi dlatego pytam bardziej doswiadczonych jak wychodza zdjecia czy warty jest swej ceny? Z góry dzieki za odpowiedz jak w złym temacie prosze o przeniesienie.Pozdrawiam
Zdjęcia wychodzą tak: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM A czy warto czy nie, to sam musisz sobie odpowiedzieć.
ps. wybierz All i First camera - D3000
W tamtym roku sprzedałem (z płaczem) dwuletniego z niskim przebiegiem za 500zł. Gdyby nie tych kilka ograniczeń funkcyjnych, to bym go nawet nie wymieniał. Dla początkującego jest w sam raz a 10mpix dla amatora jest optymalną wartością.
Z obiektywem czy bez? Jeżeli tak, to z jakim? Ile zdjęć nim zrobiono?
Do jakich zastosowań będzie używany?
adrianek32
05-03-2015, 13:23
Zdjęcia wychodzą tak: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM A czy warto czy nie, to sam musisz sobie odpowiedzieć.
ps. wybierz All i First camera - D3000
puciek podajesz strone a tam nie ma starszych lustrzanek nawet D3100 nie ma
Z obiektywem 18-55mm ogolnie zdjecia motoryzacyjne i osob tez czasami ;)
Na tej stronie są nawet bardzo stare aparaty, a na pewno jest D3000. Tylko trzeba kliknąć na "All" cameras na górze strony, tak jak napisał Puciek.
18-55 to pewnie wersja II, czyli bez VR i przez to trudniej go zepsuć. Jak z niskim przebiegiem, to brać, nie marudzić.
edit: Pomyłka, D3000 były w zestawach z droższymi 18-55vr, tym bardziej brać.
Technika mknie do przodu i na pewno za większe pieniądze możesz kupić lepszy aparat. (np sony A3000 podobno można kupić z obiektywem nowe już za ok. 800zł).
Ale za 550zł (z obiektywem) lepszego nie kupisz.
Z drugiej strony, jeśli mało się znasz na fotografii, może rozejrzyj się za jakimś kompaktem. Lustrzanki wymagają pewnej wiedzy i wprawy.
Chyba ze polecacie inne modele w tej cenie spod znaku nikona lub moze byc cos innego ;)
w tej cenie nie nic leprzego
super aparcik na wakacje i do rodziny
matryca niby troche poprawiona po D80 duzy lcd na tyle
fajny przyjemny aparat i wychodza ladne fotki
a za 500 zeta w ciemno
Można za podobne pieniądze szukać D80 - matryca podobna, ale lepsza ergonomia (i śrubokręt). No, ale czy za 550 zł znajdzie się godny egzemplarz...
ewentualnie za tę cenę dostaniesz używanego bezlusterkowca Samsung NX1000, też z matrycą aps-c ale już nowszą. Minus to ergonomia i brak wizjera.
adrianek32
05-03-2015, 23:58
Na tej stronie są nawet bardzo stare aparaty, a na pewno jest D3000. Tylko trzeba kliknąć na "All" cameras na górze strony, tak jak napisał Puciek.
racja, nie zauwazylem ze mozna zmienic na all :)