Zobacz pełną wersję : Filtr szary do fotografii wodospadów, rozmycia wody
Jaki Filtr zakupić do fotografii dajacej efekt rozmycia wody?
Raczej planuję go zakupić do obiektywu 35mm.
Jaki stoasować w przypadku zdjęć ze statywu a jaki w przypadku zdjęć z ręki?
kwiatek88
05-03-2015, 17:45
... a jaki w przypadku zdjęć z ręki?
Przeczytaj może na początek o zasadach użycia takich filtrów !!!
Musisz dobrać taki filtr, przy zastosowaniu którego czas naświetlania będzie odpowiednio długi. To zależy od jasności danej sceny.
Przede wszystkim takich zdjęć nie da się robić z ręki - no chyba, że potrafisz utrzymać bez poruszenia czasy przynajmniej kilku sekund.
A filtry - zależy od ilości światła, oczekiwanego efektu, jak i szybkości wody...
Aby rozmyć wodospad i wartki potok, to wystarczy czas kilku, kilkunastu sekund.
Aby porządnie rozmyć leniwie falującą wodę na jeziorze będziesz potrzebował nawet kilku minut.
A jaki mocny filtr - sprawdzasz jakie uzyskujesz czasy bez filtra, szacujesz ile czasu będzie potrzeba na odpowiednie rozmycie - jak podzielisz te czasy przez siebie, to otrzymasz ile razy potrzebujesz wydłużyć czas.
Do rozmycia szybko płynącego strumienia wystarczy czas 1/8 - 1/15 sekundy. A takie zdjęcie można zrobić spokojnie z ręki, szczególnie jak obiektyw ma stabilizację. Zależy jak mocne rozmycie autor miał na myśli.
Czytam to forum od przynajmniej kilku miesięcy i co raz częściej na zapytania osób które mają mniejsze pojęcie o fotografii odpowiedzi padają jak poniżej
"Przeczytaj może na początek o zasadach użycia takich filtrów !!!"
Chłopie, po to istnieje forum aby móc zapytać, dziękuję za canną radę, zasady czatałem, zasady są zawsze ogólne.
Jak na pytanie nie masz zamiaru odpowiadać pomocną dłonią to nie odpowiadaj wcale, super wiedzieć że zjadłeś wszystkie rozumy ale nie wszyscy już posiedli tą tajemna wiedzę.
Co raz więcej tu niechęci i złośliwości do innych użytkowników(począkujących).
Innym którzy odpowiedzieli na posta dziękuję za merytoryczne odpowiedzi i pomoc.
Możesz sobie kupić taki filtr który ma regulowaną moc i będzie dość uniwersalny. Minus taki że kosztuje więcej ale jest wygodny bo ustawiasz sobie ostrość na minimalnej wartości - wtedy tylko coś zobaczysz, a następnie skręcasz do tej oczekiwanej wy wydłużyć naświetlanie. Bo tak to jak już założysz stały i ciemny filtr to AF raczej nie zadziała, ustawiasz wtedy manualnie i dopiero zakładasz filtr.
PS: miej na uwadze że nie mam doświadczenia z filtrami i mogę się mylić, ale że ostatnio trochę szukałem na ten temat to coś tam poczytałem, może taka informacja ci się przyda.
Możesz sobie kupić taki filtr który ma regulowaną moc i będzie dość uniwersalny. Minus taki że kosztuje więcej ale jest wygodny bo ustawiasz sobie ostrość na minimalnej wartości - wtedy tylko coś zobaczysz, a następnie skręcasz do tej oczekiwanej wy wydłużyć naświetlanie. Bo tak to jak już założysz stały i ciemny filtr to AF raczej nie zadziała, ustawiasz wtedy manualnie i dopiero zakładasz filtr.
PS: miej na uwadze że nie mam doświadczenia z filtrami i mogę się mylić, ale że ostatnio trochę szukałem na ten temat to coś tam poczytałem, może taka informacja ci się przyda.
Taki filtr ma jedną poważną wadę - bardzo małe przyciemnienie (1-2EV) przy szerokich kątach, wiec do krajobrazów się nie nadaje.
mariusz_imfoto
12-03-2015, 22:23
Taki filtr ma jedną poważną wadę - bardzo małe przyciemnienie (1-2EV) przy szerokich kątach, wiec do krajobrazów się nie nadaje.
nie do końca się zgodzę tutaj z Tobą. są FADERY o dużo większym zakresie niż 1/2 EV
nie do końca się zgodzę tutaj z Tobą. są FADERY o dużo większym zakresie niż 1/2 EV
Nie 1/2, a od 1 do 2EV na szerokim kącie w zależności od ogniskowej. Na matrycy APSC LCW zaleca:
12mm: ND4 to ND8 3 stop operating range
15mm: ND4 to ND16 4 stop operating range
18mm: ND4 to ND32 5 stop operating range
24mm: ND4 to ND64 6 stop operating range
35mm: ND4 to ND125 7 stop operating range
40mm: ND4 to ND175 7.5 stop operating range
50mm: ND4 to ND250 8 stop operating range
70mm: ND4 to ND350 8.5 stop operating range
100mm: ND4 to ND500 9 stop operating range
Raczej planuję go zakupić do obiektywu 35mm.
Jaki stoasować w przypadku zdjęć ze statywu a jaki w przypadku zdjęć z ręki?
Mogę polecić
Hoya 77 ND400 HMC 77mm albo z tych lepsiejszych i droższych B+W 110 ND 3,0 77mm MRC
albo tańszych Dörr zmienny ND4-400 77mm , tego ostatniego nie znam poleciła Pani w sklepie , ponoć ma ogólnie dobre opinie ,dobrze się sprzedaje a może ktoś zna to się wypowie ?
Ten ostatni i to fader - nie polecany do szerokich kątów.
Ten ostatni i to fader - nie polecany do szerokich kątów.
dobrze wiedzieć :)