Zobacz pełną wersję : D810 - zafarb przy zdjęciach seryjnych
Może temat był już poruszany a ja szukam go pod niewłaściwymi hasłami? Jeśli tak to proszę o naprowadzenie.
Zauważyłam przy zdjęciach seryjnych we wnętrzu, że w lewym górnym rogu (okno jest źródłem światła) co kilka zdjęć pojawia się zafarb. Najchętniej zrzuciłabym to na karb automatycznego balansu bieli (zdjęcia przy świetle zastanym, bez lampy) gdyby nie to, że zafarb ten obejmuje 1/6 kadru i właściwie różnica w balansie bieli jest kosmetyczna (ok. 50 K). Pojawia się co 2-3 ujęcia, czasem co 4, czasem zafarb ma jedno, czasem dwa ujęcia. Zdjęcia robię w szybkich seriach. Czy to możliwe, żeby A WB tak szalał?
Pogoda za oknem raczej mocno zmienna nie była - jednolicie szare niebo zasnute grubą warstwą chmur. Ustawienie na sztywno WB pomoże?
Poniżej wycinki z kadrów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pola.galczynska.pl/pliki/zafarb.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pola.galczynska.pl/pliki/zafarb2.jpg)
Miałem tak jak robiłem zdjęcia w hali sportowej przy czasach ok 1/200s. Światło sztuczne halogenowe migało z pewnie 50Hz i część kadru była cieplejsza a reszta od zimnego światła z zewnątrz. Nie mogłem tego wyeliminować więc nadrabiałem serią by choć 1/4 była dobra. Przy naświetlaniu 1/30s pewnie by tego nie było bo wszystko by się zlało, ale mi taki czas dla sportu nie pasował.
Z tym, że tu światło dzienne... Przy sztucznym by mnie to nie zdziwiło bo się wtedy różne czary dzieją.
Zrezygnuj z auto albo w acr synchronicznie opracuj.
Opracowuję (nie synchronicznie bo takich wielkich plików nie mogę) ale na zasadzie wczytywania poprzednich ustawień. Problem jest taki, że to zafarb. Na kawałku kadru. Reszta się wyrównuje a ten fragment zostaje czerwonawy. Za tydzień znowu idę na tę halę, wpiszę na sztywno temperaturę z pomiaru. Jeszcze jakieś pomysły?
ajjjjj... masz racje- zafarb pozostanie zafarbem.. no to zrezygnuj z auto- 810 jest na tyle dobra kamera, ze widocznie "ten typ tak ma"
.. (okno jest źródłem światła)
co kilka zdjęć pojawia się zafarb. Najchętniej zrzuciłabym to na karb automatycznego balansu bieli (zdjęcia przy świetle zastanym, bez lampy) gdyby nie to, że zafarb ten obejmuje 1/6 kadru i właściwie różnica w balansie bieli jest kosmetyczna (ok. 50 K). Pojawia się co 2-3 ujęcia, czasem co 4, czasem zafarb ma jedno, czasem dwa ujęcia. Zdjęcia robię w szybkich seriach. Czy to możliwe, żeby A WB tak szalał?
Pogoda za oknem raczej mocno zmienna nie była - jednolicie szare niebo zasnute grubą warstwą chmur. Ustawienie na sztywno WB pomoże?
Oprócz okna były też zapewne jarzeniówki? Czas migawki krótki?
Ustawiony na sztywno WB nic nie da, tak samo nie da AWB. Bo to temp barwowa światła się zmienia.
Jedyna rada - wydłużyć czas.
czy nie bedzie tak, ze jesli sie zrezygnuje z auto to cale zdjecie bedzie, np (w niekorzystnych warunkach) zielone, ale bez zafarbu i bedzie je mozna skorygowac w acr?
Przy czasach krótszych od czasu synchronizacji (czyli krócej niż 1/200-1/250s - zależy jaki model body) naświetlanie jest przez szczelinę i balans bieli może być inny dla dołu i dla góry kadru (jarzeniówki w tym czasie zmienią kolor). To już jest prawie nie do uratowania, bo trzeba by mieć inny WB dla góry i dołu zdjęcia. To się da zrobić w najnowszych ACR czy LR, tylko komu się chce w to bawić? Pomijam to, że jarzeniówki mają nieciągłe widmo, więc w ogóle ich WB nigdy nie będzie perfekcyjny.
Mi to również wygląda na "działanie" świetlówek, typowy zafarb. Rozwiązanie to jak pisze Jacek_Z dłuższe czasy - wtedy zafarb będzie dalej, ale już na całym zdjęciu.
Dzięki, na najbliższych zdjęciach zmienię nieco ustawienia. Możliwe, że rzeczywiście nie zauważyłam lamp - okna dawały naprawdę mnóstwo światła a ISO rzędu 1000 - 2000 w tym aparacie jest jak najbardziej używalne więc nie przejmuję się ustawiając wysokie.
Jaki najkrótszy czas mogę ustawić? Mam trochę dynamicznych ujęć z przewrotów i padów, nie mogę znacząco wydłużać czasu.
Zafarb jest korygowalny w ACR ale jak mam do obrobienia 80 kadrów to wolę problem wyeliminować na wstępie.
Możliwe, że rzeczywiście nie zauważyłam lamp - okna dawały naprawdę mnóstwo światła Pisałeś:
Pogoda za oknem... jednolicie szare niebo zasnute grubą warstwą chmur.
Zresztą zza okna to już i tak nie daje jakoś dużo światła, o ile pomieszczenia są duże. Więc jarzeniówki musiały stanowić jednak znaczący % ekspozycji, bo gdyby dawały blisko zera to nie wpływałyby na kolorystykę.
Jeśli musisz stosować krótkie czasy to musisz po prostu kazać wyłączyć światła na sali. Jesli wtedy będzie za ciemno to dopalaj lampą błyskową (o sufit albo o ścianę naprzeciwko okna).
Pisałeś:
To kobieta... :razz:
Pisałaś (Pola ;) )
Lampą nie dopalę - muszę robić serią, lampa się nie naładuje w takim czasie, próbowałam. Trudno, pozostaje pogodzić się zafarbem.
Przy czasach krótszych od czasu synchronizacji (czyli krócej niż 1/200-1/250s - zależy jaki model body) naświetlanie jest przez szczelinę i balans bieli może być inny dla dołu i dla góry kadru (jarzeniówki w tym czasie zmienią kolor).
Zgadza się, żeby mieć cały kadr ok, czas 1/125 sek. to najkrótszy z użytecznych chociaż i z tym przypadku może się trafić pechowo. Nie ma innego lekarstwa jak wyłączenie świateł.
Pisałaś (Pola ;) )
Lampą nie dopalę - muszę robić serią, lampa się nie naładuje w takim czasie, próbowałam. Trudno, pozostaje pogodzić się zafarbem.
Eee, no czemu nie? Ustawiasz ISO na 1600 to ile potrzebujesz mocy przy jasnym szkle? 1/8? Jasne, zależy czy i jak odbijasz, jakie szkło itp. Przy 1/8 zrobisz co najmniej 8 zdjęć w serii. Jak to jest mało, albo 1/8 nie wystarcza, to dwie lampy, np. jedna na body jedna na stałe na statywie na sufit/ścianę (tu uważaj, bo to samo w sobie może zafarb powodować, jak ściana ma inny niż biały kolor) - masz wtedy uniwersalnie, bo tam, gdzie potrzeba więcej światła ustawisz statyw i masz dwie lampy, a tam gdzie nie potrzeba więcej mocy, albo nie dasz rady się przemieszczać ze statywem będziesz miała lampę na aparacie.
Eee, no czemu nie? Ustawiasz ISO na 1600 to ile potrzebujesz mocy przy jasnym szkle? 1/8?
Biorąc pod uwagę szybkostrzelność D810 może się okazać, że przy 1/8 mocy długość serii będzie jedynie ograniczona buforem lub żywotnością aku w lampie ;)
W ogóle to temat jakiś hardcore. Zdjęcia seryjne na krótkim czasie przy świetle jedynie zza okna? Czyli warunki wielokroć gorsze niż na halach sportowych, gdzie są mocne światła.
Co ty w ogóle fotografujesz, dlaczego seria i tylko światło zza okna?
Robimy materiał do książki dla jeźdźców, aktualnie ćwiczenia pomagające przy upadkach z konia - przewroty, pady na matę itp. Potrzebne są wszystkie fazy takiego upadku czyli idą serie po 6-8 ujęć. Do tego ujęcia z równowagi na piłce (przysiady, pompki, szpagat) - też serie po 3-4 zdjęcia żeby się wstrzelić w dobrą fazę ;)
Hardcore to ja mam jak robię zdjęcia na hali do jazdy konnej - żółte ściany, żółte podłoże, żółte lampy, kary koń i ISO 10 tys. żeby mieć czasy rzędu 1/250 ;)
Włącz podgląd live view i się dowiesz czy będzie zafarb przy konkretnych czasach :)
Dlaczego w LV miałoby być widać ekspozycję przy konkretnym czasie?
Robimy materiał do książki dla jeźdźców, aktualnie ćwiczenia pomagające przy upadkach z konia - przewroty, pady na matę itp. Potrzebne są wszystkie fazy takiego upadku czyli idą serie po 6-8 ujęć. Do tego ujęcia z równowagi na piłce (przysiady, pompki, szpagat) - też serie po 3-4 zdjęcia żeby się wstrzelić w dobrą fazę ;)
Zaraz mamy wiosnę, poczekajcie i zrób te zdjęcia 5x lepiej od strony technicznej robiąc je na zewnątrz, przy dobrej pogodzie.
Jakie szkła? Może trzeba coś jaśniejszego?
Jeśli nie da rady (np. ze względu an GO, albo już masz jasne), to lampy studyjne. Nie wiem, jaki masz budżet, ale 2-3 lampy studyjne, jakieś Chińczyki, drogie nie będą, przy 1/250 się zsynchronizują (albo zamrozisz ruch błyskiem), tylko patrz, żeby miały krótki czas błysku (np. Quantuum Pulse Pro). 4 lampy 640J starczają na oświetlenie boiska w NBA (spod dachu...) więc u Ciebie nie będzie problemu. W takim okładzie światło nie odbite oczywiście.
Tylko słabo ze zdjęciami seryjnymi, 8 fps na lampach studyjnych to raczej nie na tańszych chińskich.
EDIT - ona ma D810, więc to raczej 6 fps. Ale dla lamp studyjnych to nadal problem.
Zalecam lampę systemową, SB800 lub 900/910, ustawioną na manual (koniecznie - wtedy nie ma przedbłysków i seria jest szybka!) TTL będzie prawdopodobnie mulił przez to, że daje przedbłyski, moc 1/8 - większa nie, bo nie wiem czy da się pociągnąć serie trwającą 1 s. Mniejsza moc - OK, żaden problem.
Nie no, na pełnej mocy to problem w studyjnych, na 1/8 czy 1/16 (to będzie wystarczająco silne) na takich Pulse Pro (to nie jest najtańszy Chińczyk, ale drogi nie jest...) powinno wydolić.
Że zacytuję:
"Pulse PRO może błysnąć nawet 10 razy na sekundę, co pozwala na efektowne zarejestrowanie ruchu na zdjęciu. Jest to możliwe przez wykorzystanie do ich produkcji tranzystorów IGBT â dzięki nim można bardzo dokładnie kontrolować wydatkowanie mocy przez kondensatory."
Miałem okazję nimi błyskać i dają radę.
Jeśli to IGBT to poniżej 1/8 mocy może dadzą radę robić taką serię. Nie wiem, nie mam tego sprzętu. Można zmniejszać moc bardziej, do 1/32 czy niżej.
Przed zakupem lamp lepiej sprawdzić jak tam u nich z seriami :)
To da się sprawdzić nawet nie robiąc zdjęć :), w sklepie. A może użytkownicy napisza tu ile ich lampy dają radę robić? Na minimum mocy.
Ja brałem udział w warsztatach, na których były te Pulse Pro 400 - była nas 5 osób na wyzwalaczach + prowadzący na kablu, tyle, że robiliśmy na ISO100 + f/8, więc lampy były bodajże 3 przysłony w dół (właśnie 1/8 ) i nie zdarzyło się, że komuś nie dobłyskało, a robiliśmy jednocześnie, nie było przerw, przegrzania itp. Naprawdę byłem pod wrażeniem.
Osobiście nie mam u siebie lamp IGBT, więc u mnie z seriami gorzej, ale też nie mam potrzeby w studio robić serii.
A jak ktoś jest z Krk lub ma blisko, w Studio Quantuum chyba mają wszystkie lampy tego producenta, można podejść i jak ktoś zainteresowany kupnem, na pewno pozwolą sprawdzić, jak z seriami.
Ja brałem udział w warsztatach, na których były te Pulse Pro 400 - była nas 5 osób na wyzwalaczach + prowadzący na kablu, tyle, że robiliśmy na ISO100 + f/8, więc lampy były bodajże 3 przysłony w dół (właśnie 1/8 ) i nie zdarzyło się, że komuś nie dobłyskało, a robiliśmy jednocześnie, .To niekoniecznie to samo. Myślę, że nie odróznisz błysku co 1/2 od tego co 1/8 s.
Nie ma co się licytować, to trzeba sprawdzić.