Zobacz pełną wersję : Panoramy pionowe
Cześć wszystkim. Ostatnio bardzo zainspirowały mnie panoramy. O ile zrobić panorame zwykłą można w każdym nowszym telefonie. To mam pytanie jak zrobić panoramę pionową? Jak sklejać zdjęcia skoro to automatycznie tworzy w poziomie ... Podaję przykład http://www.sierobi.pl/2015/03/pionowe-panoramy-koscioow-fotografie-z.html
Dodatkowo tutaj fotografie w kościele więc dużo roboty ze światłem. No ale z tym powinienem sobie dać rade. Czy lepiej robić to w photoshopie czy może w jakimś programie do panoram? Pozdrawiam
2pompony
04-03-2015, 21:56
Panoramę pionową mnie najlepiej robi się w windzie.
A jakby obrócić aparat o 90 stopni, skleić panoramę w poziomie i obrócić o -90stopni?
kolega 2 pompony dzis w nienajlepszym humorze... panorame pionowa wykonuje sie, podobnie jak pozioma, w photoshopie, tyle ze trzeba na "cylindryczny" zamiast na "auto" kliknac- to wersja dla poczatkujacych. pzdr.
wasilewk
04-03-2015, 22:14
A jakby obrócić aparat o 90 stopni, skleić panoramę w poziomie i obrócić o -90stopni?
Zapomniałeś, że aparat ma czujnik ?
Brzmi dziwnie :)
brzmi dziwnie poniewaz nie znam polskich odpowiednikow- zaznacza kolega w bridge zdjecia, klika na samej gorze 6 polecenie od lewej, nastepnie "photoshop", 5 od gory a na koniec 3 od gory... uuuuuund...FERTIG! tadaam!
Zapomniałeś, że aparat ma czujnik ?
Nie miałem na myśli sklejanie w aparacie. Poza tym pierwsza fotka w stosunku do ostatniej jest obrócona o 180 stopni.
Ok spróbuję . Pochwale się dziełem :)
wasilewk
04-03-2015, 22:28
Cześć wszystkim. Ostatnio bardzo zainspirowały mnie panoramy. O ile zrobić panorame zwykłą można w każdym nowszym telefonie. To mam pytanie jak zrobić panoramę pionową? Jak sklejać zdjęcia skoro to automatycznie tworzy w poziomie ... Podaję przykład http://www.sierobi.pl/2015/03/pionowe-panoramy-koscioow-fotografie-z.html
Dodatkowo tutaj fotografie w kościele więc dużo roboty ze światłem. No ale z tym powinienem sobie dać rade. Czy lepiej robić to w photoshopie czy może w jakimś programie do panoram? Pozdrawiam
TOP67 podał 'mądre' rozwiązanie - użytkownik śledzi co robi program.
Ja podam głupsze (prawie dla blondynki): robimy zdjęcia do pionowej panoramy i potem każemy programowi Hugin to poskładać.
Pzdr.
A nie możesz obrócić zdjęć o 90* i składać jak panoramę pionową ? Albo AutoPano Giga może składać automatcznie zarówno pionowe, poziome i np. 3x3