Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD do makro ?

mkstudio
04-03-2015, 19:55
Cześć, to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Noszę się z zakupem Sigmy 105 2,8 ex dg macro jednak mam małą zagwostkę. Posiadam obiektyw Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD - którego sobie chwalę bardzo, jednak jego minimalna wartość ostrzenia to 1,3 metra. I tutaj problem :

1. Zastanawiam się czy stosując z nim pierścienie pośrednie byłbym w stanie stosować go do makro właśnie.
2. Istnieją jakieś wzory za pomocą których mógłbym sobie przeliczyć szerokość pierścienia jaki muszę użyć, tak żeby ten obiektyw ostrzył mi powiedzmy z odległości 20 cm ?
3. Jeśli jest to możliwe o ile jednostek spadnie mi jasność obiektywu ?
4. Czy wynikają z takiej kombinacji jakieś inne niepożądane zjawiska, które dyskwalifikują mój pomysł ?

proszę mnie naprowadzić, szkoda mi wydawać około 2k na nowy obiektyw, skoro ten tamron może mógłby do tego celu posłużyć

pozdrawiam

GonzoG
04-03-2015, 21:18
Nie ma się co rozpisywać - zapomnij. Minimalna odległość ostrzenia jest od matrycy - przednia soczewka w 70-200VC jest ~24cm od matrycy.
A pierścieni będziesz potrzebować z 20+ cm do sensownej skali, a i tak nigdy nie uzyskasz tego co przy obiektywie makro.

lucek92
04-03-2015, 21:33
Nie ma się co rozpisywać - zapomnij. Minimalna odległość ostrzenia jest od matrycy - przednia soczewka w 70-200VC jest ~24cm od matrycy.
A pierścieni będziesz potrzebować z 20+ cm do sensownej skali, a i tak nigdy nie uzyskasz tego co przy obiektywie makro.

Spokojnie uzyska to co przy obiektywie makro, a nawet większą skalę odwzorowania niż 1:1.

Tutaj masz trochę o pierścieniach --> http://www.optyczne.pl/360.1-artyku%C5%82-Pier%C5%9Bcienie_po%C5%9Brednie_w_teorii_i_praktyc e.html

Z tym że, w przypadku tego tamrona musisz kupić pierścienie z przeniesieniem elektroniki żeby sterować przesłoną (wtedy chyba będzie wszystko chulać jak należy) . Jak chcesz tanie makro to polecam kupić jakiegoś manualnego Nikkora i do niego najprostsze pierścienie bez elektroniki. Taki zestaw nawet za 100zł - 150zł dorwiesz jak dobrze poszukasz.

mkstudio
04-03-2015, 21:53
dziękuję lucek92 za info, artukuł przeczytam i mam nadzieję, że sporo mi wyjaśni - piszesz, że pierścienie załatwią sprawę, a z drugiej strony polecasz tanie makro :) - ja potrzebuję w miarę przyzwoite makro dlatego nie za bardzo półśrodki mnie interesują. Więc albo wykorzystać ten obiektyw, albo kupić 105 makro i uszczuplić niestety budżet

adriansocho
04-03-2015, 21:57
2. Istnieją jakieś wzory za pomocą których mógłbym sobie przeliczyć szerokość pierścienia jaki muszę użyć, tak żeby ten obiektyw ostrzył mi powiedzmy z odległości 20 cm ?

Możesz to sobie sprawdzić bez inwestowania w pierścienie - ustaw szkło i/lub korpus na statywie (statywach), obiektyw odpięty od aparatu. Odsuwaj/przysuwaj i patrz w wizjer. Do takich prób można/trzeba zablokować dźwignię przysłony np. zapałką, kawałeczkiem papieru złożonego na 4-8 itp.

lucek92
04-03-2015, 22:21
dziękuję lucek92 za info, artukuł przeczytam i mam nadzieję, że sporo mi wyjaśni - piszesz, że pierścienie załatwią sprawę, a z drugiej strony polecasz tanie makro :) - ja potrzebuję w miarę przyzwoite makro dlatego nie za bardzo półśrodki mnie interesują. Więc albo wykorzystać ten obiektyw, albo kupić 105 makro i uszczuplić niestety budżet

Pierścienie załatwią sprawę ale w przypadku obiektywu bez pierścienia przysłon będziesz musiał zainwestować w droższą ich wersję z przeniesieniem elektroniki. Jeśli masz jakiś obiektyw z pierścieniem przysłon (np. 50mm f/1.8 D)
to możesz kupić te najtańsze za 30zł.

Odnośnie tej jakości optycznej to takie pierścienie jej nie pogorszą bo nie ma tam żadnych soczewek a stare stałki nikona są naprawdę dobre optycznie (oczywiście są wyjątki).

A jeśli o utratę światła chodzi to typowy obiektyw makro np. 105mm f/2.8 też ciemnieje i nie ma światła 2.8 przy skali 1:1 tylko jakoś 5.6 pewnie.

mkstudio
05-03-2015, 09:20
Możesz to sobie sprawdzić bez inwestowania w pierścienie - ustaw szkło i/lub korpus na statywie (statywach), obiektyw odpięty od aparatu. Odsuwaj/przysuwaj i patrz w wizjer. Do takich prób można/trzeba zablokować dźwignię przysłony np. zapałką, kawałeczkiem papieru złożonego na 4-8 itp.

NO to jest myśl - sprawdzę to dzisiaj, co do pierścieni z elektroniką to macie rację tylko takie dadzą radę, pierścienie i tak zamówiłem, czy do tamrona czy ew. do sigmy 105 i tak się je wykorzysta. Jak przeprowadzę doświadczenie z tamronem to pochwalę się wnioskami

nyny1
05-03-2015, 10:35
Spokojnie uzyska to co przy obiektywie makro, a nawet większą skalę odwzorowania niż 1:1.
Spokojnie?
TO policz sobie jaki wyciag powinien byc by uzyskac na tym szkle skale 1:1.
Potem sie zastanow nad spadkami swiatla i jak stwierdzisz, ze jest miut malina to wtedy mow spokojnie...

p.s. Jakby ktos jednak chcial policzyc to proshe:
http://www.flybacon.com/Cameras/Macro.aspx

pozdro

GonzoG
05-03-2015, 11:08

Tutaj masz trochę o pierścieniach --> http://www.optyczne.pl/360.1-artyku%C5%82-Pier%C5%9Bcienie_po%C5%9Brednie_w_teorii_i_praktyc e.html

12cm pierścieni przy obiektywie 200mm ze skalą 1:5 robi skalę ~1:1.6...
I nie jest to 70-200, a ruska stslka, więc konstrukcja bardziej zbliżona do soczewki, której toczą się przytaczane przez Ciebie wzory.
W przypadku teleobiektywow jak 70-200, może się okazać, ze i 40cm pierścieni będzie malo... Wszystko zależy od konstrukcji obiektywu.

TOP67
05-03-2015, 11:42
W przypadku teleobiektywow jak 70-200, może się okazać, ze i 40cm pierścieni będzie malo... Wszystko zależy od konstrukcji obiektywu.

TO policz sobie jaki wyciag powinien byc by uzyskac na tym szkle skale 1:1.
Potem sie zastanow nad spadkami swiatla i jak stwierdzisz, ze jest miut malina to wtedy mow spokojnie...
pozdro

Bez przesady. Ustawiając obiektyw na 200mm i nieskończoność wystarczy użyć pierścieni o długości 200mm żeby usyskać skalę 1:1 przy odległości 40 cm. Spadek jasności będzie czterokrotny, jak dla każdego innego obiektywu o skali 1:1 (który nie zmienia ogniskowej).

Ponieważ to obiektyw IF, to prawie na pewno przy ostrzeniu skraca ogniskową, zatem ustawiając minimalną odległość wystarczą znacznie mniejsze pierścienie, a spadek jasności też może być mniejszy.

Co nie zmienia faktu, że pierścienie o długości 20cm na pewno nie sa wygodne i prawie na pewno będą problemy z popychaczem (trzeba użyć 3 kompletów czyli 9 części).

nyny1
05-03-2015, 11:58
Bez przesady. Ustawiając obiektyw na 200mm i nieskończoność wystarczy użyć pierścieni o długości 200mm żeby usyskać skalę 1:1 przy odległości 40 cm. Spadek jasności będzie czterokrotny, jak dla każdego innego obiektywu o skali 1:1 (który nie zmienia ogniskowej).

Ponieważ to obiektyw IF, to prawie na pewno przy ostrzeniu skraca ogniskową, zatem ustawiając minimalną odległość wystarczą znacznie mniejsze pierścienie, a spadek jasności też może być mniejszy.

Co nie zmienia faktu, że pierścienie o długości 20cm na pewno nie sa wygodne i prawie na pewno będą problemy z popychaczem (trzeba użyć 3 kompletów czyli 9 części).

No tez o to mi chodzilo, ze to wcale nie takie spokojne.
Raz, ze dostajemy bardzo karkolomna konstrukcje, ktora jak juz wczesniej wspomielismy ma swoje wady.
Dwa, to ze przy kiepskiej jakosci pierscieniach moze byc wogole problem z stabilnoscia zestawu, a nawet przy tych lepszych dolozenie dwoch/trzech kompletow przy ciezkim szkle moze powodowac istotne problemy z funkcjonalnoscia takiego zestawu.

Pierscienie najbardziej spektakularne efekty daja ze szklami o mniejszych ogniskowych, i to najlepiej zapietymi odwrotnie :)

pozdro

mkstudio
07-03-2015, 11:54
testowałem pierścienie, połączenie 36+20+12 mm daje możliwość ostrzenia z około 20 cm - poważnie - jednak długość zestawu, wyważenie ... no nie tędy droga. Pisaliście o dobrych starych obiektywach bez af. Do moich zastosowań af nie jest potrzebny - liczy się głównie dobre szkło a ostrość i tak będzie ustawiania manualnie. Możecie polecić jakieś modele które spełnią moje oczekiwania ? - chodzi mi o obiektywy w zakresie około 100 mm na bagnet nikona.

TOP67
07-03-2015, 12:03
Mylisz pojęcie minimalna odległość ostrzenia z odległością od pierwszej soczewki. Odległość ostrzenia zawsze podaje się od matrycy. A sam obiektyw z pierścieniami miał ok 30 cm.

mkstudio
08-03-2015, 09:59
Mylisz pojęcie minimalna odległość ostrzenia z odległością od pierwszej soczewki. Odległość ostrzenia zawsze podaje się od matrycy. A sam obiektyw z pierścieniami miał ok 30 cm.

dokładnie - dzięki za poprawienie :)

wczoraj trwała licytacja obiektywu Sonnar f3,5 135mm Carl Zeiss Jena DDR MC M42 - poszedł za 172 zł - zastanawiałem się nad nim, ale nigdzie nie mogłem znaleźć info na jego temat. Carl Zeiss - dla mnie kultowa marka mimo iż nie miałem do czynienia z tymi obiektywami - powiedzcie mi proszę, czy taki stary Carl będzie pracował jakościowo podobnie jak nowoczesne obiektywy typu sigma, tokkina itp. Mówimy cały czas o pracy manual i tylko taka mnie interesuje

mkstudio
08-03-2015, 10:34
nie mogę już edytować więc dodam, że przyglądam się teraz tym trzem:
1.http://allegro.pl/show_item.php?item=5067105577&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
2.http://allegro.pl/smc-takumar-55mm-f1-8-i5142151495.html
3. http://allegro.pl/carl-zeiss-jena-tessar-2-8-50mm-biotar-nie-helios-i5152771517.html

wszystko to 50tki - interesuje mnie skala odwzorowania 1:1 - czyli pierścienie pośrednie - w jakim przedziale odległości będą ostrzyć wówczas takie obiektywy ? - no i czy dobry wybór ? - ten carl zeiss najbardziej mnie interesuje

TOP67
08-03-2015, 11:05
Dla skali 1:1 odległość ostrzenia zawsze wynosi 4f, czyli w tym przypadku 20 cm. Odejmij od tego grubość aparatu i długość obiektywu z pierścieniami.

mkstudio
08-03-2015, 13:40
rozumiem, mówimy tutaj o obiektywach 50 mm ? - czy stosując obiektyw około 105 - 135 mm oddalimy trochę obiekt od szkła - chodzi mi o odległość od przedniej soczewki obiektywu

TOP67
08-03-2015, 13:41
Przecież to prosta matematyka. 4*105 - długość zestawu.

mkstudio
08-03-2015, 14:16
Przecież to prosta matematyka. 4*105 - długość zestawu.

bardzo prosta - pytałem wcześniej o wzory, bo właśnie wolałbym sobie sam za każdym razem przeliczać ale żadne nie padły ... no w każdym razie dziękuję :)

MstrG
08-03-2015, 14:20
bardzo prosta - pytałem wcześniej o wzory, bo właśnie wolałbym sobie sam za każdym razem przeliczać ale żadne nie padły ... no w każdym razie dziękuję :)

Przecież post wyżej nad Twoim pytaniem miałeś podany wzór ;)

Dla skali 1:1 odległość ostrzenia zawsze wynosi 4f

TOP67
08-03-2015, 14:33

Zanim coś kupisz, zacznij od teorii (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5). Punkt C3