PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - ustawienia troszkę bardziej zaawansowane

2pompony
04-03-2015, 16:38
Witajcie!

Mam pytanie związane z ustawieniami tego body siedzącymi trochę głębiej. Z góry powiem, że wyjątkowo zajrzałem jednak do instrukcji i podjąłem heroiczny wysiłek zrozumienia o czym tam piszą - dlatego w tym poście nie chciałbym, zebyście ją cytowali, czy dawali mi linki do helpa ze stron Nikona, czy podobnych... Przeciwnie! Proszę, żebyście nie tylko powiedzieli jakie macie ustawienia, ale przede wszystkim dlaczego uważacie że takie a nie inne, i do jakiego typu fotografii, bo przecież inne do sportu a inne do krajobrazu, jeśli już w ogóle ktoś takie rzeczy ustawia.

A przechodząc do konktretów, chodzi mi o dwie sprawy:

1. Blokada śledzenia ostrości - może być od długo do krótko (5 stopni) i zupełnie wyłączona. Jak macie i przede wszystkim dlaczego tak?

2. Obszar pomiaru centralnie ważonego - może być od 6 do 13 mm i uśredniony z całego kadru. Jaki stosujecie u siebie i dlaczego?

Dzięki z góry (from the mountains) za odpowiedzi!

GonzoG
04-03-2015, 17:20
ad 1. - co się lepiej sprawdza.
ad 2. - co się lepiej sprawdza.

oba ustawienia zależą od sytuacji i własnych widzimisie.

2pompony
04-03-2015, 17:33
Co prawda odpowiedź nie wniosła za wiele, ale jak widzę wymagała poważnego wysiłku intelektualnego, więc za taką też dziękuję.

A pozostali, którzy mam nadzieję rozumieją o co idzie - macie jakieś zdanie w tej kwestii, inne niż 'nie wiem, więc napiszę cokolwiek'? Dzięki z góry! :)

DJ crazy
04-03-2015, 18:00
Tez mnie to ciekawi, dobre pytania. W instrukcji nie jest to dokładnie opisane głównie chodzi mi o 2 pytanie.

gatewayfl
04-03-2015, 18:01
U mnie ma się to następująco:
1) WYŁĄCZONA bo wtedy aparat ustawia ostrość od razu po zmianie odległości do fotografowanego obiektu. Więc to
zależy gdzie i co fotografujesz. (u mnie przy amatorskiej fotografii przyrodniczej bez przeszkadzajek na drodze
szkło - obiekt lepiej jak jest na off). Pozostałe ustawienia tej opcji opóźniają śledzenie obiektu np. jeśli
namierzamy drzewo a jesteśmy po drugiej stronie drogi to af nie zmieni pkt ostrości z drzewa na przejeżdżający
szybko samochód.
2) ja stosuję 6mm ponieważ wydaje mi się że jeśli fotografuje np. sarnę która znajduje się ja jakimiś krzaczkami to
łatwiej mniejszym obszarem tafić mi pomiędzy gałązkami na jej suknie. Przy większym obszarze częściej się gubi.

Tak jest u mnie ale uważam, że GonzoG ma rację, wszystko zależy od tego kto gdzie i co fotografuje więc kwestie indywidualnie decydują.
Pytanie ciekawe, mogę być w błędzie więc chętnie zapoznam się z opiniami innych.

2pompony
04-03-2015, 18:18
@ gatewayfl - dzięki za pierwszą merytoryczną odpowiedź, zwłaszcza za część dlaczego. :)

Dopowiem tylko, że w drugim pytaniu nie chodzi w żadnym wypadku o autofocus ani sprawy z nim związane, tylko o pomiar ekspozycji (chyba, że źle zrozumiałem Twoją wzmiankę, że 'się gubi').

Z dopiskiem czy Gonzo ma rację czy też nei pozwolę sobie się kompletnie nei zgodzić, bo taka odpowiedź świadczy nie o wiedzy, tylko umysłowym przymusie wypowiadania się na każdy temat niezależnie od tego, czy się pytanie rozumie, czy też nie. Wyraźnie bowiem pytałem nie tylko jak to macie ustawione, ale też dlaczego, więc pierdzenie w rodzaju 'ja mam różnie w zależności od okoliczności' świadczy właśnie o tym, że gość nei bardzo wie, co by odpowiedzieć mądrze, ale powiedzieć coś musi.

@Dj crazy - rzeczywiście uznaję pytanie z mało szablonowe, aczkolwiek nei chce mi się wierzyć, że nie dostanę całej rzeki odpowiedzi (jak i przede wszystkim dlaczego) na forum tak pełnym wybitnych znawców. :)

GonzoG
04-03-2015, 18:37
Z dopiskiem czy Gonzo ma rację czy też nei pozwolę sobie się kompletnie nei zgodzić, bo taka odpowiedź świadczy nie o wiedzy, tylko umysłowym przymusie wypowiadania się na każdy temat niezależnie od tego, czy się pytanie rozumie, czy też nie. Wyraźnie bowiem pytałem nie tylko jak to macie ustawione, ale też dlaczego, więc pierdzenie w rodzaju 'ja mam różnie w zależności od okoliczności' świadczy właśnie o tym, że gość nei bardzo wie, co by odpowiedzieć mądrze, ale powiedzieć coś musi.
Ktoś kiedyś powiedział, że nie ma głupich pytań.... Bzdura... nigdy nie miał do czynienia z fotografią.
Chcesz przepis jak ustawić aparat, aby robił dobre zdjęcia - skończ z fotografią.

Chcesz wiedzieć co i jak ustawić - proszę bardzo:
ad 1. wyłączone lub 1 gdy af się nie ma gdzie pogubić. Większe gdy coś przeszkadza - w zależności od potrzeby -
patrz odp. w pierwszy poście.

ad 2. Jak trzeba mierzyć cały kadr - pomiar matrycowy, jak centralnie szeroko - ustawiasz 13mm jak wąsko 6mm, jak całkiem wąsko - pomiar punktowy. Z resztą masz to wszystko wytłumaczone w instrukcji...
A dokładnie to mam ustawione i 13mm i 6mm jednocześnie.

2pompony
04-03-2015, 18:44
No, i jak się szybko dokształciłeś, poczytałeś tu i tam, to już możesz teraz odpowiedzieć bardziej do rzeczy (choć do mądrej odpoweidzi jeszcza sporo brakuje). Ale uznajmy, że teraz już pokazałeś że wiesz, że teraz już rozumiesz - więc poczekajmy na odpowiedzi innych userów, którzy wiedzą o czym mowa, rozumieją od początku i w dodatku potrafią cos normalnie na normalne pytanie odpowiedzieć.

Rossi_PL
04-03-2015, 19:15
ad 1. Stosuję od czasu D300s, D700, teraz D7100 zawsze na OFF z racji właśnie braku zwłoki w "śledzeniu celu". Nie ważne czy to dzieciaki, jadące auta czy statyczna scena zawsze mam to wyłączone, przełączając jedynie tryb pracy AF z AF-Silnge na AF-Continue.
Naprawdę dynamicznie dopiero raz sprawdziłem to ustawienie dla D7100 i wyszło to podobnie jak w D700. Dodatkowo włączam sobie opcję "priorytet spustu" i możesz robić sobie zdjęcia kiedy Ci się tylko podoba, nie czekając na jakiekolwiek potwierdzenia AF'u. Oczywiście skutkuje to większym odsetkiem zdjęć nietrafionych... ale dosyć szybko nauczyłem się, że lepiej mieć lekko nietrafione zdjęcie niż żadne:) Celem weryfikacji zapraszam na skromnego bloga (http://www.wieclewski.pl) do ostatniego wpisu. Wszystkie te ostatnie zdjęcia (post z 12 listopada 2014) są z D7100 + staaary N AF300/4 śrubokręt, wykonane z wyżej wymienionymi ustawieniami.

2pompony
04-03-2015, 19:33
Fajnie, dzięki że się podzieliłeś informacjami!

W kwestii 2 (średnicy pola ważonego centralnie) ja też ciągnę na ustawieniu wypracowanym jeszcze lata temu na D80, i jak dotąd nei narzekam, ale moze ktoś mnie przekona, żeby to zmienić.

Za to w bolesnej kwestii pytania o śledzenie - nie miałęm takich brewerii w D80, więć i teraz to wyłączyłem i po sprawie - ale podobnie, może ktoś mnie przekona, ze warto włączyć z jakiegoś powodu, chętnie posłucham jak Wy się na te rzeczy zapatrujecie.

Za to priorytet ostrości/spustu załatwaim pamięciami U1, U2. Normalnie fotografuję sceny raczej statyczne (nic mi nie ucieka sprzed obiektywu :)), więć mam priorytet ostrości, ale jak zajdzie taka konieczność to przełączam na U, gdzie na jednym mam od kopnięcia priorytet migawki, więć nawet jak przyjdzie mi szybko zmienić aparat na scenę dynamiczną - robię to po prostu przekręcając kółko i jest zrobione.

Ale zawsze warto posłuchać jak (i dlaczego! to ważne) robią to inni, bo mozna się nauczyć nowego podejścia.

piotrx25
04-03-2015, 21:20
Za to priorytet ostrości/spustu załatwaim pamięciami U1, U2. Normalnie fotografuję sceny raczej statyczne (nic mi nie ucieka sprzed obiektywu :)), więć mam priorytet ostrości, ale jak zajdzie taka konieczność to przełączam na U, gdzie na jednym mam od kopnięcia priorytet migawki, więć nawet jak przyjdzie mi szybko zmienić aparat na scenę dynamiczną - robię to po prostu przekręcając kółko i jest zrobione.

Ja mam w sf-s ustawiony priorytet ostrości, a w af-c priorytet migawki z podobnych powodów co inni (lepiej mieć kilka nieostrych niż żadnych)
ad1. Pomyśl o fotografowaniu gdzie bez przerwy ktoś wchodzi w kadr i co chwilę aparat zmienia ostrość. Bez opóźnienia ostrość będziesz miał nie na tym co chcesz.

Jacek_Z
05-03-2015, 12:15
2. Obszar pomiaru centralnie ważonego - może być od 6 do 13 mm i uśredniony z całego kadru. Jaki stosujecie u siebie i dlaczego?Ja zmieniam w swoich body na najmniejszą wartość. Nie jestem fanem spota bo wymaga za dużej precyzji (i korekty, bo rzadko w kadrze ma się 18% szarości), traktuję więc CW jako poszerzonego spota.
Oczywiście mając świadomość zalet i wad CW i matrycowego zmieniam pomiar odpowiednio do sytuacji (czasami dając korekcje).

Ad. 1 - tu ucieknę od odpowiedzi, bo to kwestia dla mnie najczęściej bez znaczenia - pracuję głównie w trybie AF-S fotografując dość statyczne obiekty. Zadałeś pytanie w dziale D3xxx-D7xxx gdzie (bez urazy) większość to fotografowie z nie największym doświadczeniem. Poniekąd to rozumiem, bo pytanie dotyczy modelu D7100, a każde body zachowywać się może inaczej. Natomiast dyskusje o tym o co pytasz były w dziale o body semipro albo pro, gdzie doświadczeni użytkownicy tłumaczyli dlaczego stosując takie, a nie inne ustawienia. Mając inne body nie możesz patrzeć na cyferkę jaką ktoś zastosował w D3s czy w D8xxx, ale ważniejsze jest to co pisali o doświadczeniu - jakie ustawienie na co wpływa - jakie ma konsekwencje (jak wszystko - dane ustawienie ma zalety ale i wady).

2pompony
05-03-2015, 14:31
Dlatego zadałem pytanie w dziale, który normalnie błyszczy od wyjadaczy sprzętowych będących na wyżynach wiedzy. :) I dlatego też, chcąc uniknąć cytowania instrukcji, odsyłania do gugla czy podobnie mądrego pierdzenia że to się ustawia różnie jak potrzeba chwili każe - pytałem nie tylko o to, jak ludzie to mają ustawione, ale też dlaczego tak, a nei inaczej.

Ale widzę, że na tak postawione pytanie potrafią odpowiedzieć nieliczni, za co im dziękuję! :)

pawelpiotrm
05-03-2015, 15:30
ad 2.

Ostatnio moja żona robiła pod słońce zdjęcia i nauczyła się po co są te trzy ustawienia. Zrobiła na każdym po dwa zdjęcia ( efekty były zawsze inne) i organoleptycznie przekonała się po co.
Myślę, że to jest jeden ze sposobów ( bo jest ich wiele) do świadomego używania jakiś ustawień.

look
05-03-2015, 15:43
ad. 1
tutaj sprawa nie jest prosta i chcąc nie chcąc musisz sobie wyznaczyć doświadczanie, jakie ustawienie będzie najlepsze dla Ciebie. U mnie w jednej puszce jest wyłączona zupełnie, w drugiej ustawiona na 2 i tak mi się najlepiej sprawdza. Ta druga puszka pracuje głównie z zoomem 24-70 i często w kadrze jest wiele osób poruszających się w różnych kierunkach. Do tego na stałe mam włączony af-c uruchamiany oddzielnym przyciskiem niż spust migawki. I taka konfiguracja jest dla mnie najlepsza.

ad. 2
tutaj jest prościej. Pomiar centralny to pomiar z uwypukleniem środka. Z tego co pamiętam stosunek tego środka to całej reszty to 75 do 25%. No i w zależności jak duże kółko pomiaru ze środka ustawisz, to z takiej właśnie powierzchni będzie brane te 75% całego pomiaru.

2pompony
05-03-2015, 15:55
Koledzy, dziękuję za uświadomiliście mi tak ważnych rzeczy jak to, jak uczą się wasze żony, oraz co do czego służy. O ile wiadomość, jak pojętne są wasze żony jest wyjątkowo cenna i dla mnie nowa, o tyle wiedza co służy do czego jest mi już znana.

Jeszcze raz - ja nei pytam ile zdjęć trzeba zrobić, żeby żona mi powiedziała jak ustawić aparat. :| Albo co służy do czego... Ja pytam, jakie macie doświadczenia własne z tym parametrami, dlaczego macie ustawione takie a nie inne, i dlaczego uważacie, że takie są dobre. Prościej wyjaśnić o co pytam już się chyba nie da. :)

look
05-03-2015, 18:38
ok, to uzupełniając swoją poprzednią wypowiedź:

ad.1
tak, a nie inaczej, bo na 2 jestem w stanie zareagować jak mi coś wlezie w pole ostrości i zdjąć palec z przycisku

ad. 2
szeroko, bo jak jest wąsko to za bardzo to się zbliża do punktowego

pawelpiotrm
05-03-2015, 18:39
to trochę na zasadzie dlaczego woda jest mokra i dlaczego gasi pragnienie ;-) I co pijecie jak jest -10 stopni, co pojecie jak jest +15 a co jak jest +35.

Ps Zony bym się na Twoim miejscu nie czepiał ;-)

Powodzenia w ustawieniach

2pompony
05-03-2015, 18:55
Dzięki Look, włąśnie tak mniej więcej sobie sam dopowiedziałem. :)

JacekZ z kolei daje najmniejsze pole, bo uważa spota za zbyt wąski - i dając centralnie ważony z najmniejszą średnicą używa go jako niejako w zastępstwie spota, jako taki większy spot, o trochę innej charalterystyce. To jest jakiś argument. Ja do tej pory mam ustawione 10 mm (bo do szerszego mierzenia mam matrycowy, a do węższego spota), a 8 wydawało mi się za mało - ale to mam wypraktykowane z D80, czyli puszką odległą o lata. To nie znaczy, że muszą tak dożywotnio ze wszystkimi modelami...

Co do opóźnienia w śledzeniu - nie mam zdania. Mam to wyłączone, ale bez przekonania, że to dobre. Owszem, nie przeszkadza, ale i nie pomaga. Stąd pytanie...

look
05-03-2015, 19:14
jeśli chodzi o śledzenie, to przydaje się moim zdaniem wyłącznie przy dynamicznych scenach z nieprzewidywalnymi obiektami i wieloma planami. Tak naprawdę użyteczność tego opóźnienia ja widzę jedynie w połączeniu z przeniesieniem ustawienia ostrości na osobny przycisk. Samo w sobie bez tego połączenia to opóźnienie jest dla mnie zupełnie nieprzydatne i gdybym nie łączył tych dwóch funkcji miałbym je z pewnością wyłączone.
Jeśli chodzi ten centralny to powiem tak, on i tak w porównaniu do spota jest uśredniany o dane z reszty kadru. Dlaczego mam tak a nie inaczej...ano dlatego, że spotka mam przeniesionego na guzik funkcyjny więc łatwo mi uruchomić go bez odrywania oka od wizjera dla sprawdzenia różnicy z centralnym czy matrycowym. Przy A i S na tylnym kółku nastawczym mam ustawioną korektę ekspozycji, więc jeśli widzę sporą różnicę we wskazaniach, to w zależności od kadru jestem w stanie szybko wprowadzić korektę ekspozycji i tym samym zmniejszyć ryzyko wyjechania poza rozpiętość tonalną matrycy. Poza tym łatwiej wtedy obrobić światła i cienie. Z tym, że to wszystko ma sens jeśli nie ma zbyt wiele czasu na myślenie innymi słowy jeśli wszystko dzieje się mocno dynamicznie. Przy statycznych scenach te ustawienia nie mają większego znaczenia.

DJ crazy
05-03-2015, 19:37
Look jaka masz puszkę ze możesz sobie ustawić do A i S regulacje ekspozycji pod kółkiem?

look
05-03-2015, 19:40
d700 i d610

DJ crazy
05-03-2015, 19:41
Inna liga dlatego :D

look
05-03-2015, 19:47
tak prawdę mówiąc myślałem, że można to zrobić w każdym aparacie z dwoma kółkami nastawczymi. Wcześniej w d300, d200 czy s5 też taka możliwość była. Podejrzewam, że d7100 też ma tego typu ustawienie. W każdym razie moja poprzednia wypowiedź dotyczyła ustawień w konkretnych sytuacjach, nie odnosiłem się do modelu aparatu, a jedynie do mojego łączenia kilku ustawień, bo tylko w ten sposób mogę wytłumaczyć czemu ustawiam tak, a nie inaczej.

2pompony
05-03-2015, 19:58
W d7100 też się da.

Look, dzięki, o takie odpowiedzi mi chodziło, bo mogę się czegoś nauczyć na cudzych doświadczeniach - legenda głosi, że fora dawno temu służyły właśnie do takiej wymiany doświadczeń.

Jargier
05-03-2015, 20:07
to trochę na zasadzie dlaczego woda jest mokra i dlaczego gasi pragnienie ;-) I co pijecie jak jest -10 stopni, co pojecie jak jest +15 a co jak jest +35.

Ps Zony bym się na Twoim miejscu nie czepiał ;-)

Powodzenia w ustawieniach

Odp. jak jest -10 to pije piwko, jak jest +15 to mineralkę i piwko, jak +35 gorącą herbatę i piwko. Lub wszystko na odwrót. A dlaczego - bo lubię.
Żonę miałem - i mam nadzieję, że nie będzie się czepiał ani mojej odpowiedzi ani mojej żony.
Wiem jak działa żona i wiem jak działa piwko. Stosuje na podstawie wieloletniego doświadczenia.
Przepraszam za małą dygresję ale nie mogłem się powstrzymać ;)

look
05-03-2015, 20:17
W d7100 też się da.

Look, dzięki, o takie odpowiedzi mi chodziło, bo mogę się czegoś nauczyć na cudzych doświadczeniach - legenda głosi, że fora dawno temu służyły właśnie do takiej wymiany doświadczeń.

też się sporo o grafice nauczyłem z Twoich postów, co nie zmienia faktu, że ja generalnie rzadko się odzywam, bo wychowałem się w tamtych czasach "dawno temu" i tego co się teraz dzieje nie potrafię zrozumieć.
w każdym razie jeśli pomogłem to się cieszę, bo przynajmniej jakoś się mogłem odwdzięczyć za Twoją wiedzę przekazaną na forum (dobra, już nie nudzę, przepraszam za OT)

2pompony
05-03-2015, 21:32
Spoko, dokąd nei schodzi na to, jak szybko uczą się nasze żony, tylko trzymamy się nurtu aparatów Nikona, jest jeszcze nieźle. :)

nikoniarz
05-03-2015, 22:05
Ja do tej pory mam ustawione 10 mm (bo do szerszego mierzenia mam matrycowy, a do węższego spota), a 8 wydawało mi się za mało

Na jakiej podstawie wydawało się za mało jeśli można zapytać? Czym skutkowała owa "zamałość"?

2pompony
05-03-2015, 22:18
Ustawiony z boku kadru jaśniejszy element za bardzo wpływał na pomiar środka - fotografowałem kota leżącego na kanapie, kadr miałem dobry, ale właziła mi jasna poducha w kadr. Poduchy nie chciałem ruszać, bo kot był płochliwy. Wtedy pierwszy raz pomyślałem, że przydałoby się coś, co ignorowałoby mi pomiar światła we włażących z boku w kadr elementach.

Okazało się, że już ktoś o tym pomyślał, tylko trzeba było się o tym dowiedzieć i wypraktykować. Przy moim stylu kadrowania 13 mm nie mijało elementów bocznych, a 8 mm było za wąskie i zahaczało o 6 mm spota. Zatem zostało 10.

nikoniarz
05-03-2015, 22:23
Czyli jednak jesteś świadom, że wielkość obszaru pomiaru jest bardzo indywidualny. Dlatego domyślam się, że owe pytanie to tylko czysta ciekawość jak mają ustawione inni... W końcu z tego co napisałeś dosadnie wynika, że wiesz jak to działa i jak dobrać to do własnych potrzeb.

2pompony
05-03-2015, 22:26
Dlatego domyślam się, że owe pytanie to tylko czysta ciekawość jak mają ustawione inni...

Tak, nawet napisałem o tym w kilku postach tego wątku. Myślałem ze napisałem to po polsku, ale jak widać albo nie napisałem tego wystarczająco dużymi literkami, albo wspominam o tym za rzadko.

Może dlatego przypomnę jeszcze raz, że chodzi mi nie o to, żeby mi wyjaśnić jak to działa, tylko o to, jakie inni mają z tym doświadczenia.

Może dlatego przypomnę jeszcze raz, że chodzi mi nie o to, żeby mi wyjaśnić jak to działa, tylko o to, jakie inni mają z tym doświadczenia.

nikoniarz
05-03-2015, 22:41
Tak, nawet napisałem o tym w kilku postach tego wątku. Myślałem ze napisałem to po polsku, ale jak widać albo nie napisałem tego wystarczająco dużymi literkami, albo wspominam o tym za rzadko.

Zrozumiałem to od samego początku także nie musisz błyszczeć intelektem. A że teraz to ująłem zupełnie o niczym nie świadczy. Ale żebyś się nie czepiał merytorki (bo widzę, że masz z tego chyba jakąś frajdę):
Ad.1- blokady śledzenia ostrości używam np. przy panoramowaniu kolarzy MTB w lesie z oczywistego względu- drzewa "przebiegające" przez kadr nie powodują przesunięcia pola ostrości. Długość opóźnienia dobieram metodą prób i błędów. Zaczynam od najkrótszej opcji. Jeśli po paru pierwszych pstrykach AF myszkuje skacząc na drzewa pomiędzy mną a celem to wydłużam opóźnienie. Bardzo przydają mi się w tym celu 4 różne banki fotografowania. Z tego też powodu (oraz z wielu innych) uważam za minus opcje U1/U2 dostępną w wybranych modelach body.
Ad.2- wielkość obszaru pomiaru uzależniam od tego ile miejsca w kadrze zajmuje główny obiekt. Tutaj niestety nie podam której wartości używam najczęściej bo nie poddaję tego szczegółowym weryfikacjom. Podobnie jak jeden z przedmówców również mam spota przypisanego pod klawisz funkcyjny.

2pompony
05-03-2015, 22:50
Skoro zrozumiałeś to od początku, czemu od początku nie udzieliłeś tak prostej odpowiedzi? Nie rozumiem ludzi, którzy udzielają odpowiedzi na najprostsze pytania (typu czemu coś ustawiłeś tak lub owak) dopiero po wymianie kilku postów wstępnych, dziwieniu się po co pytam, opowiedzeniu anegdotki o żonach lub po wygłoszeniu pretensji, ze na pewno jestem ciekawy...

Naprawdę ludzi są dziwni, jak do tej pory są 3 strony wątku, a odpowiedzi wnoszących coś do pogłębienia poznania i nauczenia się czegoś ze cztery posty. Zaczynam wierzyć, ze ludzie rozumieją co się do nich mówi dopiero po trzecim powtórzeniu*...

--------------
*sprawdza się nie pierwszy raz

nikoniarz
05-03-2015, 22:55
A ja nie rozumiem ludzi którzy zadają pytania skoro zdają sobie sprawę z odpowiedzi która jest dla nich oczywista już w momencie pisania pytania...

pytałem nie tylko o to, jak ludzie to mają ustawione, ale też dlaczego tak, a nei inaczej.

Przecież to powinno być oczywiste dla osoby która zdaje sobie sprawę z tego jak działa dana funkcja opcja. Skoro jesteś tak rozgarnięty (co można wnioskować z tego w jaki sposób się wypowiadasz i co piszesz- wielu osobom masz sporo do zarzucenia a sobie nic) to chyba wiesz, że długość blokady jest uzależniona od "przeszkadzajek" w kadrze, a wielkość obszaru centralnie ważonego od tego z jakiego obszaru kadru automatyka ma pobierać najistotniejszy pomiar. Dlatego chyba muszę się zgodzić z pierwszą wypowiedzią GonzoG...

2pompony
05-03-2015, 23:09
Świetnie, mam nadzieję, że te wszystkie nader istotne przemyślenia mamy już szczęśliwie za sobą, a teraz może jest jeszcze ktoś, kto chciałby tak po prostu, normalnie opowiedzieć o swoich doświadczeniach w tych dwóch sprawach?

nikoniarz
05-03-2015, 23:20
Przykład podany przeze mnie wyżej (zawody MTB) to nie jest sztywna reguła. Mogę zupełnie wyłączyć opóźnienie śledzenia panoramując w lesie. Bo panoramując szybko na długiej ogniskowej drzewa zupełnie nie przeszkadzają z oczywistych względów- zbyt szybko przemykają przez kadr nawet dla najkrótszego opóźnienia. Także sam widzisz, że niby ta sama sytuacja (panoramowanie w lesie) ale z zaistnieniem innych czynników potrafią zupełnie różnie wpłynąć na dane ustawienia.
Dlatego uważam, że świadomy użytkownik lustrzanki i działania jej funkcji może sobie sam wyobrazić setki czy dziesiątki sytuacji do jej stosowania. Pytasz o sprawy zupełnie oczywiste (będąc świadomym co już wspominałem). Bo to pytanie pokroju jakich czasów i przysłon najczęściej używacie i dlaczego. No chyba, że jednak wydaje Ci się (i mnie również czytając to co napisałeś), że jesteś świadomy i chcesz (jak już wcześniej napisał Gonzo) mieć podane na tacy ustawienia innych użytkowników i np. wyciągać średnią statystyczną by stosować ustawienia najczęściej używane przez innych. Ale nie znam Cię, nie będę sobie wymyślał, dopowiadał itp. Tylko Ty znasz powód zadania tak dziwnego pytania...

Comret
06-03-2015, 16:15
Ad 1 - wyłączony, bo już jak decyduję się na fotografowanie ruchu to potrzebuję, aby było szybko i przewidywalnie/powtarzalnie. Dwa bo jeszcze mi się nie zdarzyło stracić foty poprzez nieświadome przeskalowanie ostrości na inny niespodziewanie ruchliwy obiekt. Czyli właściwie mam to jak lubię i nie odczuwam potrzeby zmiany.

Ad 2 - tu już mniej świadomie mogę odpowiedzieć, tzn CW ustawiłem sobie tak, aby był możliwie pośredni między punktowym, a matrycowym. Muszę chyba przyznać, że CW używam zwyczajnie najmniej. Natywnie ustawione mam matrycowe jako najbardziej uniwersalne, a kiedy już muszę zmienić to raczej na punktowy. I z tego też wynika moje ustawienie CW bo kiedy punktowy jednak nie daje zamierzonego efektu to dopiero przesiadam się na CW i wtedy potrzebuję, aby była jednak jakaś zauważalna różnica w stosunku do punktowego, więc ustawienie CW maksymalnie blisko punktowe zwyczajnie mnie nie interesuje.

2pompony
06-03-2015, 16:18
Comret, wracasz mi wiarę w ludzi. Czegoś takiego oczekiwałem i za to dziękuję!

Muszę tylko dodać, że ad1 - mam dokładnie tak samo - nie odczuwam, żebym coś tracił, choć nie mam też pewności, że czegoś nie zyskam, jeśli poznam zdanie innych. Podobnie kiedyś nie miałem potrzeby używania ostrości pod tylnym guzikiem, ale po próbach okazało się to nadzwyczaj przydatne w pewnych sytuacjach.

Comret
06-03-2015, 16:35
Moje ustawienia wynikają generalnie z potrzeby/ okoliczności fotograficznych.

90% to reporterka rodzinna i wszystko w ruchu, wszystko w tempie bez możliwości pozowania, powtarzania i zastanawiania się zbytnio nad ekspozycją.

Mam na prawdę mało czasu aby zmienić ustawienia aparatu tak aby dostosować je do adekwatnej sytuacji.
W związku z powyższym ad 1 potrzebuje maksymalnej szybkości i powtarzalności, ad 2 potrzebuję zauważalnej różnicy na zasadzie takiego manualnego świadomego braketingu. Zwyczajnie po przejściu przez 3 tryby pomiaru moje dzieciaki i zwierzęta potrafią być już... następnym kadrze :D. W takie sytuacji nie mam czasu na korygowanie ustawień CW, mszą być uniwersalne.

W takiej sytuacji sporo opcji automatycznych wydłuża, czas, albo może to zrobić niespodziewanie bo coś tam. Nie raz miałem taką sytuację, że któraś tam fota, akurat ta unikalna zwyczajnie nie powstała, bo machina akurat teraz postanowiła coś tam przeliczyć, dostosować, wyskalować i du...

nyny1
06-03-2015, 16:44
Ja fotografuje glownie przyrode, zwlaszcza "drob" i "robale", wiec z tej perspektywy napisze.

Ad1. Wylaczony, staram sie nie miec przeszkadzajek typu cos miedzy mna, a obiektem zebym musial miec zwloke i bal sie ze mi skoczy nie tam gdzie trza AF. Gdy w lesie ganiam za pticami to nie mam jakiegos dyskomfortu z tym zwiazanego. Czasami przelaczam AF-S, gdy nie potrzebuje "pociagnac", we wszystkich innych przypadkach mam zawsze AF-C ustawiony, i wtedy zongluje sobie od pojedynczego punktu po 3d.

Ad1. Tego uzywam zaleznie od rozmiaru motywu glownego, duze ptaki wiekszy, malutkie mniejszy albo spot. W makro operuje rowniez zaleznie od wiekosci modela, najczesciej jednak (nie pamietam wartosci) mam jedna dzialke od minimalnego w gore, albo jedna dzialke w dol od maksymalnego. Ten ostatni zblizony jest przy moich motywach do matrycowego wiec go dlatego pomniejszam.

pozdro