Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon ViewNX-i

sl011
04-03-2015, 11:42
ViewNX-i do ściągnięcia od 17 marca (http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Product/Imaging-Software/ViewNX_i/ViewNX-i.html)

edit: Czyżby nie był kompatybilny z lustrzankami starszymi od D7000?...

igsux3
04-03-2015, 22:35
Nawet jeżeli, to po co komu program, w którym nie można zrobić nawet podstawowej edycji? ViewNX czyta profile nikona i to jego główna zaleta. Do tego ekspozycja, balans bieli i sru, leci do tiffa. W tym wypadku chyba tylko do tagowania GPS się to nadaje, ale i to można zrobić ViewNXem...

Nixxor
17-03-2015, 19:47
Jak by co to pojawil sie juz download

http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/29.html

wasilewk
17-03-2015, 19:55
A czym to się różni od wersji ViewNX2 ver. 2.10.3 64bit ?

joterem
18-03-2015, 00:28
A czym to się różni od wersji ViewNX2 ver. 2.10.3 64bit ?

Tym, że w porównaniu z ViewNX2 nie ma nawet grama edycji zdjęcia... nawet jako przeglądarka jest w mojej opinii... hhmm... nieporozumieniem... może o czymś nie wiem, ale ten program wg mnie nie ma żadnego sensu.
Przy okazji wymusza deinstalację ViewNX2...

TOP67
18-03-2015, 01:31
We wrześniu ma być wersja z możliwością edycji. Tylko po co pokazują taką wydmuszkę?

wasilewk
18-03-2015, 10:11
Tym, że w porównaniu z ViewNX2 nie ma nawet grama edycji zdjęcia... nawet jako przeglądarka jest w mojej opinii... hhmm... nieporozumieniem... może o czymś nie wiem, ale ten program wg mnie nie ma żadnego sensu.
Przy okazji wymusza deinstalację ViewNX2...

A już ściągnąłem instalację, dobrze że poczekałem na odpowiedź...

sonicq
19-03-2015, 14:34
No ja się trochę zdziwiłem i poczułem się jakbym zrobił jakiś downgrade na starej wersji:) Nie wiem czy jestem ślepy czy ta nowa wersja jest uboższa w funkcjonalność, ale wygląda na to że niestety tak jest.

igsux3
19-03-2015, 23:44
Czyli dostaliśmy Capture NX-D, który jest gorszym CNX2 bez u-pointów i filtrów NIK.
Do tego dostaliśmy NXi-i, który jest gorszym VNX2 bez możliwości edycji.

W tym Nikonie to muszą tęgie mózgi pracować.

BialyBST
22-03-2015, 13:40
Mozlwe jest uzywanie tej aplikacji na androidzie po kablu usb? tzn podlaczam kabel usb do telefonu i lacze sie z d7100 przez usb ?

joterem
23-03-2015, 12:56
Soft jest tylko na Windows'a i Mac OS'a... a co Ty byś chciał robić tą apką po podłączeniu do do aparatu ??

hostman22
25-03-2015, 18:43
a już go chciałem ściągnąć ;)

zotornik
26-03-2015, 10:03
Zainstalowałem ........... odinstalowałem :/

Nie wiem, czy to tylko "wydmuszka programu" i za jakiś czas dostaniemy coś nieco użyteczniejszego, czy raczej jest to przygotowanie do kolejnej wolty Nikona w kwestii oferowanego oprogramowania.
Z opisu zamieszczonego na stronie Ninon.pl (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/software/viewnx-i), dotyczącego programu ViewNX-i - przynajmniej ja wnioskuję - że ViewNX2 nie będą już rozwijać.
To całe View NX-i sprowadzają do roli przeglądarki i rozbudowują "usługi społecznościowo-internetowe". Ale gdy mowa o edycji, to program ma nas odsyłać do Capture NX-D. Zresztą już sama konieczność deinstalacji ViewNX2 jest sama w sobie dla niego zabójcza, bo co mam w celu jego zachowania zorganizować sobie drugiego PC-ta ?!

Ja jestem prosty człowiek i robię proste zdjęcia ;)
Dla mnie w większości wypadków ViewNX2 w zupełności wystarczał - i szczerze mówiąc nie podoba mi się kierunek działań o jaki podejrzewam Nikona.

wasilewk
26-03-2015, 13:35
Zainstalowałem ........... odinstalowałem

....

A ja się bałem, że jakiś wpis w rejestrze spowoduje pogorszenie działania ViewNX2 - człowiek zrobił się podejrzliwy po dłuższym obcowaniu z Nikonem... :-(

sonicq
26-03-2015, 15:05
co mam w celu jego zachowania zorganizować sobie drugiego PC-ta ?!
Jeśli chcesz oba to spróbuj, mając zainstalowaną nową wersję, zainstalować stary soft. Nowy wie o tym że musi się pozbyć starego, w drugą stronę może to tak nie działa. Nie testowałem, taki tylko pomysł rzucam.

zotornik
26-03-2015, 18:39
Jeśli chcesz oba to spróbuj, mając zainstalowaną nową wersję, zainstalować stary soft. Nowy wie o tym że musi się pozbyć starego, w drugą stronę może to tak nie działa. Nie testowałem, taki tylko pomysł rzucam.

Nie próbowałem takiej opcji - ale gdzieś w czytałem, że chcąc powrócić do ViewNX2, trzeba odinstalować wersję "i" a następnie ponownie zainstalować ViewNX2 i tak zrobiłem.

ViewNX-i zainstalowałem z ciekawości - skoro jest nowy program, warto przynajmniej zobaczyć co tam siedzi ;)
W trakcie instalacji wykrył ViewNX2, odinstalował i następnie sam się zainstalował. Na szczęście nie dzieje się to z pełnego automatu, tylko każdy etap wymaga naszej akceptacji.
Co komu i w jakiej postaci jest potrzebne, to kwestia indywidualna - być może komuś ten program okaże się przydatny - szczególnie jak pojawią się kolejne jego wcielenia. Dla mnie w obecnej wersji - mówię oczywiście tylko za siebie - nie ma tu żadnego wyboru. Bo co to za wybór, gdy zamieniam program do edycji na "przeglądarkę" ?

ryznar57
05-04-2015, 08:12

Na stronie Nikona nie ma już opcji instaluj dla nx-2.Po instalacji nx-i zainstalowałem ponownie nx-2 z płytki cd którą dostałem z aparatem.Na razie wolę nx-2 .Zobaczymy co dalej będzie z tym nowym nx , narazie to mi się nie podoba

Johanan
05-04-2015, 09:03
...
Dla mnie w większości wypadków ViewNX2 w zupełności wystarczał - i szczerze mówiąc nie podoba mi się kierunek działań o jaki podejrzewam Nikona.

A o co podejrzewasz Nikona, że chce popełnić seppuku? :)

wasilewk
05-04-2015, 17:24
A o co podejrzewasz Nikona, że chce popełnić seppuku? :)

Raczej wyciągnąć od nas kasę...

gene11
16-04-2015, 20:50
należy uważać z tą aplikacją pod windows 7.
Na próbę zainstalowałem , oczywiście odinstalował się viewnx2 , pełna instalacja aplikacji wraz z movie editor okazała się niemożliwa .
co dziwne wykazuje brak połączenia z internetem jako przyczynę braku możliwości wykonania pełnej instalacji.

po całkowitej deinstalacji wraz z czyszczeniem rejestrów okazało się, że nie można zainstalować viewNX2 z opcją movie editor . s

może niewiele osób uzywa movie editor , ale miałem do sklejenia kilkaset zdjęć do małej prezentacji i niestety poległem.