PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia bizuterii - Nikon D60

ranger8
03-03-2015, 00:24
Witam,

Posiadam Nikon D60. Chcialbym zalozyc sklep internetowy z bizuteria.

Oto link to mojej strony na, ktorej znajduja sie przykladowe zdjecia:

www.jkamber.com

Mam problem z ustawieniem aparatu albo robie cos nie tak.

Chialbym robic zdjecia bizuterii na bialym tle.

Zrobilem LightBox (zamkniete pudelko z prostokatna lampa led na tylnej scianie, z przodu znajduje sie dziura na obiektyw). Wstawilem rowniez lampe blyskowa do srodka z nadajnikiem wifi. Probowalem na automacie z lampa blyskowa ale nie stety albo przeswietla albo jak zastlonie czesc lampy to nie stety zrobie zdjecie ale tlo nie jest czysto biale tylko jasno niebieskie lub jasno rozowe.

Probowalem rowniez na recznych ustawieniach (M, S) i nic ciagle jasno niebieskie lub jasno rozowe tlo.

Oto link to zdjec, ktore zrobilem:

http://i57.tinypic.com/2gwrkmp.jpg

http://i58.tinypic.com/2dkgthv.jpg

Prosze o pomoc

Z gory dziekuje i pozdrawiam

GonzoG
03-03-2015, 01:03
W ten sposób nigdy nie będziesz miał tego co chcesz.

Tego typu zdjęcia nie wychodzą prosto z aparatu. Trzeba je odpowiednio obrobić.

Zacznij od wyłączenia automatycznego balansu bieli - to przez to masz różne barwy tła.
Zdjęcia rób w RAWach - niestety bez tego się nie obędzie. Znikome różnice w jasności tła i biżuterii na zdjęciach prosto z aparatu sprawiają, że bardzo dużo szczegółów ginie.
Później obrób porządnie na komputerze.

Fotografia biżuterii to bardzo skomplikowana "zabawa", przede wszystkim dlatego, że trzeba masę czasu poświęcić na poprawne oświetlenie. Żaden "lightbox" nie załatwi sprawy. Tu trzeba bawić się również z tym, aby z pewnych kierunków światło nie padało i nie odbijało się niepotrzebnie.

erro
03-03-2015, 01:38
Jak kolega + :

- wydaje mi się że powinieneś poczytać także o głębi i płaszczyźnie ostrości
- zdjęcia są nieostre - jakby była ustawiona zbyt duża wartość przysłony (dyfrakcja)/było poruszone/obiektyw był zbyt blisko, statyw jest?
- jeśli kombinujesz z zewnętrzną lampą warto ustawić sobie manual na aparacie I na lampie

btw: ja bym się nie zniechęcał, wydaje mi się że jak na początek to i tak dużo sam ogarnąłeś

adriansocho
03-03-2015, 09:26
Robiąc takie zdjęcia można pokusić się o statyw i korzystanie z wyższych wartości przysłony, np. f/8 czy f/11, żeby poprawić ostrość. Te zdjęcia są chyba przy świetle zastanym? Mając do dyspozycji co najmniej jedną lampę błyskową można tak zamanipulować światłem, że na kamyczkach zaczną powstawać fajne odbicia. Myślę, że na tym etapie największym problemem jest brak ostrości, gdyż problemy z odcieniem tła dałoby jeszcze radę usunąć na etapie obróbki. I właśnie, żeby uzyskać najlepsze rezultaty, należałoby się nastawić na obrabianie każdego zdjęcia - nie tylko przycinanie, ale też lekkie zwiększenie np. kontrastu czy podbicie kolorów.

sl011
03-03-2015, 09:29
Najprostszy sposób na kolor: RAW. W kilka sekund z różowego zrobisz biały.

joterem
03-03-2015, 09:47
I "otwórz" trochę obiektyw, F/36 to znacząco za bardzo przymknięty.

ranger8
03-03-2015, 09:47
dzieki za odpowiedz.

Do owietlenia bizuterii uzywalem lampy led.

Moim problemem jest to, ze majac ok 500 produktow potrzebuje bardzo duzo czasu do obrobki.

Czy ktos moze mi doradzic, ktory program jest najlepszy do obrobki (najlepiej darmowy). Z gory dziekuje

sl011
03-03-2015, 10:21
Prostą obróbkę najłatwiej wykonasz w nikonowskim Capture NX-D. Może on działać prawie jak zwykła przeglądarka zdjęć. Potrafi czytać ustawienia aparatu. Otwierasz nefa i masz od razu (prawie) to samo, co jpeg prosto z aparatu. Proste korekty balansu bieli zajmą kilka sekund.
Jedyny minus stosowania tego programu: musisz mieć mocny komputer.

ranger8
03-03-2015, 23:58
Mam pytanie odnosnie Lightbox a konkretnie Flashbox.

Znalazlem na Youtube osobe, ktora zrobila podelko z budowana lampa blyskowa. Oto link:

https://www.youtube.com/watch?v=qOje7VgnZhM

Osoba ta wykonuje zdjecia na automatycznym ustawieniu a zdjecie bez zadnych modyfikacji wyrzodzi w bialym tlem.

Czy to mozliwe?

Probowalem wykonac to samo ale niestety efekty widac na zalaczonych zdjeciach.

Osoba ta sprzedaje te urzadzenia za min 1.5 tys dolarow amerykanskich + przesylka ;-(

2pompony
04-03-2015, 00:24
ALE CZAD!!!

Że też ja nie wpadłem na to, żeby sprzedawać pudełko kartonowe za półtora tysiaka w dolarach! Choć w sumie może jeszcze nic straconego. Jak chcesz za tysiąc czterysta dziewięćdziesiąt (bez kosztów wysyłki, czyli i tak sporo oszczędzasz) sprzedam Ci magiczną daną liczbową w Kelwinach mówiącą jak ustawić White Balance, żeby zdjęcia nie wychodziły Ci na różowo. Może na stare lata się dorobię. :)

A swoją drogą nie wierzyłem, że jest rynek na stare pudełka po butach wyłożone folią spożywczą, ale jak się okazuje ludzie są gotowi kupić wszystko, byle nie przeczytać instrukcji obsługi.

GonzoG
04-03-2015, 00:24
1. Co znaczy ustawieniach "automatycznych" , bo tam nie ma o jakimkolwiek automacie... wręcz przeciwnie...

2. jak dobre światło i dobrze ustawiony aparat, to biały będzie biały...

3. to pudełko to amerykański sposób na szybką gotówkę - czyli za grubą kasę sprzedać kawałek blaszki oklejonej folią alu, zwykłą świetlówkę i najtańsze błyskadełko...

erro
04-03-2015, 01:29
Nie no, bez kpiny to wszystko można zrobić domowymi sposobami za 10$ + lampy.

A jak masz już "namiot" to można to nawet obskoczyć jedną lampą ustawiając dłuższy czas i błyskając z kilku stron lampą.

Trzeba tylko trochę popróbować i poćwiczyć, nie zniechęcaj się.

ranger8
04-03-2015, 09:31
czyli wychodzi na to, ze to sciema?

2pompony
04-03-2015, 14:43
To nie jest ściema, to jest najszczersza prawda.

Gość ma tekturowe pudełko wyłożone odblaskową folią spożywczą (o koszcie materiałów w granica dwóch paczek papierosów), w środku najtańszą lampę błyskową i wyzwalacz radiowy do tego. Plus do tego biurkową lampeczkę, żeby nie musiał grzebać w pudle po ciemku. Jak odliczysz koszty najtańszej lampy błyskowej (przy tej kubaturze pudełka może być najsłabsza) i wyzwalania może się okazać, że ten spryciarz sprzedaje pudło z tektury w takiej cenie, jakby było wykonane ze złota - to jest cały bajer tego pomysłu.

To, co on ma a Ty jeszcze nie to wiedza, jak to wszystko zgrać ze sobą. Ponieważ obojętnie co na filmie włoży do pudła (a nei wkłada dużych kolorowych powierzchni, które by mu zakłóciły WB całości) warunki oświetleniowe w nim się nei zmieniają, więc ustawionej raz przed sesją równowagi bieli nie zmienia, ekspozycji zresztą też nie, co widać po mocno prześwietlonych zdjęciach drobnych śrubek. I dla niedoświadczonych wygląda na to, że jedzie na automacie, skoro nic nei ustawia, a zdjęcia mu ładnie wychodzą.

Jak dla zabawy wziąłem oba Twoje zdjęcia, to (oprócz mankamentów z ostrością) żeby się pozbyć różowego zafarbu wystarczyło zmienić równowagę bieli (White Balance). A zatem Ty też mógłbyś zrobić zdjęcia bez różowości, ale do tego musiałbyś ze zrozumieniem przyswoić rozdział z instrukcji obsługi o równowadze bieli, a może i poczytać o tymże parę poradników. Jak widzisz na filmie, wbrew temu, co mówią mity - fotografia biżuterii na średnim ale dobrym poziomie amatorskim nei jest jakaś skomplikowana, wystarczy przyswoić parę podstaw i mieć pudełko po tosterze.

Ale powtarzam, bez wiedzy teoretycznej którą musisz połknąć się nie obędzie, tego nijak obejść się nie da.

sl011
04-03-2015, 15:19
A zatem Ty też mógłbyś zrobić zdjęcia bez różowości, ale do tego musiałbyś ze zrozumieniem przyswoić rozdział z instrukcji obsługi o równowadze bieli, a może i poczytać o tymże parę poradników.

Nawet tego nie trzeba znać (choć warto). Wystarczy wczytać obrazek do programu graficznego (najlepiej rawa do Capture NX-D), kliknąć opcję "ustawianie balansu bieli", kliknąć gdzieś na białym lub szarym obszarze - i już kolory (mniej więcej) ustawione.

6868
04-03-2015, 16:36
(...)kliknąć opcję "ustawianie balansu bieli", kliknąć gdzieś na białym lub szarym obszarze - i już kolory (mniej więcej) ustawione.

gdzies, to znaczy gdzie ... mniej wiecej ... hm czemu nie napiszesz: kup se gosciu szara karte i na jej podstawie ustawisz WB?

Jacenty Z.
04-03-2015, 18:29
Do oswietlenia bizuterii uzywalem lampy led.
Nie wiem czy to aby na pewno dobry pomysł... IMHO LED może dawać dość nieciekawą barwę światła. Zdecydowanie lepsza mogłaby być żarówka halogenowa, która daje światło białe, lub tradycyjna, której temperaturę barwową łatwiej jest opanować - przynajmniej ja bym tak kombinował...

gdzies, to znaczy gdzie ... mniej wiecej ... hm czemu nie napiszesz: kup se gosciu szara karte i na jej podstawie ustawisz WB?
Toć już nawet na spacer bez kijków wyjść nie można... Dzień w którym nie damy zarobić globalistom jest dniem straconym?:wink:

ranger8
04-03-2015, 20:01
Dzekuje za odpowiedz.

Czy mozecie mi poradzic jakies dobre przewodniki ktore, zawieraja wiadomosci o równowadze bieli.

Z gory dziekuje

ranger8
04-03-2015, 22:26
Ustawilem balans bieli reczny.
Oto zdjecie z poprawiona rowniez ostroscia. Prosze o opinie.
http://s14.postimg.org/4f8zarlq9/DSC_0005.jpg

2pompony
04-03-2015, 22:32
Opinia: szybko się uczysz.

ranger8
05-03-2015, 12:54
Mozna cos jeszcze twoim zdaniem poprawic zeby bylo lepiej?

sl011
05-03-2015, 15:16

Bo moim zdaniem robienie tego podczas wywoływania rawa jest prostsze, szybsze i łatwiejsze do nauki i do zabawy, bo daje natychmiastowy podgląd reakcji zdjęcia na konkretne zmiany parametrów oraz umożliwia podgląd jak zmieniają się wartości parametrów oraz wygląd zdjęcia, jeżeli kliknie się na dany kolor (np na wspomnianą przez Ciebie szarą kartę umieszczoną w kadrze), a w razie czego umożliwia natychmiastową, bardzo precyzyjną korektę.
Ponadto, w takim wypadku mamy znacznie większe możliwości korekty. A wywołując rawa na komputerze można uzyskać znacznie lepszą jakość zdjęć niż jpeg z aparatu, nie mówiąc o manipulacji obrazem.
I to wszystko za jednym zamachem. A stworzone przez siebie ustawienia i efekty można w razie czego zapisać i przywołać w dowolnym momencie.
A na początek... wystarczy po prostu wczytać rawa i kliknąć na punkt, który chcemy mieć biały... ;-)

A robiąc zdjęcia masz spokojniejszą głowę. Możesz robić na automatycznym lub dowolnie innym WB. Nie musisz martwić się o żadne szare karty, ustawienia itp. Możesz skupić się na odpowiednim kadrze.

@ranger8 - to ostatnie zdjęcie mz ładne. Może trochę brakuje mi tu ostrości...

2pompony
05-03-2015, 15:17
Mozna cos jeszcze twoim zdaniem poprawic zeby bylo lepiej?

O, wiele rzeczy...

Wybacz, że teraz powiem coś bardziej ogólnego, ale jak dotąd rozmawiamy o problemach technicznych. Owszem, szybko przeskoczyłeś jeden z nich, ale to cały czas jest warsztat.

Porównując: cały czas poznajesz możliwości maszyny do pisania: który guzik co robi i jak spowodować, żeby marginesy były proste, a linijki w jednakowych odstępach. A Twoim celem nie jest uważanie na linijki (to masz robić niejako automatycznie), tylko napisanie dobrego opowiadania, ze świetnym pomysłem, wartką akcją i wyśmienitą pointą.

Podobnie - Twoim celem nie jest zrobienie dokumentacyjnego pstryku z dobrym WB (White Balance), tylko zrobienie dobrego zdjęcia. A gdzie kompozycja, a gdzie subtelne granie głębią ostrości, a gdzie iskierki i odblaski na oprawie i kamieniu, a gdzie wysmakowana kolorystyka? Tak, widzę, że to nie kameń a bursztyn, ale ja mam być tym zachwycony, a nie domyślać się po resztce koloru.

Ostatnie zdjęćie ma co prawda dobre WB, ale poza tym jest to jedyne, co jest tam dobrego. Zdjęćie nei dość, ze jest płaskie, brak mu trójwymiarowości, to jeszcze nie ma blasku, ikry, metal się nie błyszczy, a kamień nie lśni wypolerowaną powierzchnią. Zauważ, że widz nie wie, jaki jest ten kamień: płaski, lekko wklęsły, lekko wypukły, czy całkiem wypukły, nie wie też, czy jest błyszczący, czy matowy. To Twoje zadanie jako fotografa: tak ustawić światło/światła, żeby podkreślić to, jak kamień wygląda (lśniący czy matowy, jaką ma fakturę) i jaki ma kształt. Tego nie widać i to zdecydowanie trzeba poprawić. Oprawa też nie wygląda zachęcająco. Być moze jest to jakiś etap produkcji, ale nie widziałem porządnego zdjęcia biżuterii z taką oprawą: nie błyszczy, nie jest jednolita tylko ma takie żółtawe zacieki, prawdę mówiąc wygląda trochę, jak z brzydkiego plastikowego odlewu. Twoje zadanie jako jubilera jest takie wypolerowanie, żeby uniknąć takich skojarzeń, a jako fotografa takie oświetlenie, żeby się pięknie błyszczała.

Na koniec tak ustawioną, pięknie oświetloną scenę trzeba jakoś umieścić w kadrze, aby wyszła dobra kompozycja i wtedy wyjdzie dobre zdjęćie.

ranger8
05-03-2015, 15:43
nie wiem co zle robie ale ostrosc ustawilem na najwieksza

ok. super. dziekuje za pomoc

2pompony
05-03-2015, 16:03
Ranger, wyrażaj się ściśle: ostrości nie można ustawić na największą. Największy, to może być zakres ostrości (ostre od-do) i to nazywamy Głębią Ostrości, skrótowo GO.

Spróbuj ustawić ostrość na początku broszki, a przysłoną (wielkością dziurki) reguluj zakres GO. Im mniejsza dziurka (czyli większy numerek przysłony) tym GO będzie miała więszky zasięg. Wypróbuj 10 przysłon i porównaj, bo może się okazać, ze produkt lepiej wygląda, jak nie jest cały ostry, tylko łagodnie się rozmywa w dali (zwłaszcza rozłożona bransoletka na przykład).

ranger8
05-03-2015, 19:54
sorry za nie scislosc

!AGresT
05-03-2015, 20:08
Spróbuj ustawić ostrość na początku broszki, a przysłoną (wielkością dziurki) reguluj zakres GO.

Bombel - pozwolę sobie skorygować. Głębia ostrości wzrasta w obie strony, więc polecam ustawienie ostrości mniej więcej w 1/3 broszki (patrząc od przodu). Wykorzystamy wtedy więcej z głębi. Ogólnie ranger8 idzie w dobrym kierunku.

2pompony
05-03-2015, 20:58
Tak, wiem, że tak jest - ale spróbuj teraz całkiem początkującemu wytłumaczyć, że przyrost GO jest różny przed i za płaszczyźną ostrości, jak na razie są problemy z ustaleniem podstawowej nomenklatury (typu ustawienie największej ostrości). Na to przyjdzie czas jak sądzę...

!AGresT
05-03-2015, 21:03
Dlatego podałem 1/3 :) Zresztą teraz z cyfrówkami, to sobie można zobaczyć efekt i skorygować. A przy małych przedmiotach może głębi zabraknąć, jeśli za punkt środkowy przyjmiemy początek obiektu. Tak czy inaczej, to kwestie kosmetyczne są.

sailor
06-03-2015, 00:24
A gdzie kompozycja, a gdzie subtelne granie głębią ostrości, a gdzie iskierki i odblaski na oprawie i kamieniu, a gdzie wysmakowana kolorystyka?

no w zdjeciach katalogowych do sklepu na strone czy do katalogu to granie glebia ostrosci raczej nie istnieje. to prezentacja produktu. zupelnie co innego jak sie maja pojawic zdjecia wizerunkowe / reklamowe

ranger8
06-03-2015, 09:30
w wiekszosci chcialbym robic zdjecia katalogowe, tylko kilka reklamowych

Wujot
15-03-2015, 15:51
Istotą biżuterii jest połysk i odbicie - to przyciąga wzrok i zwraca uwagę. Eksponując ją na prześwietlonym białym tle dokładnie odwracasz uwagę od tego co najważniejsze - świateł kluczowych. Cierpi na tym produkt. Najbardziej elegancki efekt uzyskasz gdy tło będzie miało około 10-15% szarości - sprawia wtedy wrażenie jeszcze białego ale kluczowe światła na fotografii (mające 3-5%) będą wtedy najjaśniejsze. Można też fotografować biżuterię na czarnym tle - wymaga to więcej pracy bo warto zastosować światło konturowe.

Pozdro
Wiesiek

Borat1979
15-03-2015, 16:49
Z reguły zdjęcia i katalogi najlepszych producentów biżuterii czy zegarków są na ciemnym tle bo najładniej to wygląda. http://www.cartier.us/collections/jewelry/categories/rings/trinity-de-cartier-rings

Wujot
15-03-2015, 22:03
Przykładem świetnej roboty na białym są katalogi Apartu - choć powiem szczerze, że nie wiem czy to fotografie (albo jak bardzo retuszowana fotografie). Ale skuteczność doboru tła czarnego i białego można zobaczyć na http://www.apart.pl/pl/diamenty,c,kolekcje,Pierscionki_zareczynowe,PAG-6

Fota na górze

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/imgColl_64_0_f-1.jpg
źródło (http://s1.apart.pl/files/cbiz_img/imgColl_64_0_f.jpg)

i pierwsza katalogówka

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/img_prod6638_0_o-1.jpg
źródło (http://s1.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod6638_0_o.jpg)

to bardzo podobny pierścionek. Mimo, że katalogówka na białym jest perfekcyjna to nie ma dobiegu pod względem oddania charakteru przedmiotu do tej na czarnym. Zostając przy katalogówce - zobacz jak rozkładają się tony na metalu, jak wprowadzono ciemne kontrastujące linie (to akurat lepiej widać na innych zdjęciach na stronie). Ktoś idealnie panował nad tonami i na pewno nie używał namiotu świetlnego (wywalenie go to pierwszy warunek zbliżenia się do tej perfekcji) Jeśli to jest retuszowana fotografia realnych przedmiotów (a nie np makiet, nie mówiąc o renderach) to czapka z głowy. Choć stawiałbym na 3D.

A to realna fotografia, trochę podretuszowana, na jasnym (nie białym) tle podobnego przedmiotu zrobiona jako komponent do montażu (w środku była sylweta kobiety). To ewentualna alternatywa dla czarnego tła.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.jurewicz.eu/images/fotografia_reklamowa/edytorial/kompozycje1/11.jpg)

Pozdro
Wiesiek

DaroD300S
31-03-2015, 17:30
Spora dawka teorii jest w książce "Fotografia materiałów i przedmiotów" Helmut Spelda JR. Pisana wprawdzie w innej epoce i pod materiały światłoczułe, lecz pewne zasady się nie zmieniają.