Zobacz pełną wersję : Upadek d300 s gdzie do serwisu ?
Witam jak w temacie upadek aparatu z obiektywem nikkor 35 mm . Po tym zdarzeniu aparat normalnie robił zdjecia . Po jakimś czasie robione zdjecia w połowie są czarne . Po wstrzasnieciu aparatem zdjęcia ok
, probrem powrócił po kilkidziesieciu zdjęciach . Moje pytanie gdzie aparat wysyłać do serwisu nikona czy polecicie jakąś dobra firmę w Krakowie czy Katowicach .
Skontaktuj się z użytkownikiem TOP67
Najprawdopodobniej lustro nie zamyka się w całości. Możesz to sprawdzić w trybie LV. Albo włącz Mup i zajrzyj do środka.
Edit: Ja się tylko urodziłem w Krakowie ;)
Ja się tylko urodziłem w Krakowie ;)
Nikt nie jest doskonały.
Studio5s
02-03-2015, 19:26
Albo urwała się lamela migawki, lub tak jak pisze Tomek czyli lustro nie podnosi się do końca.
Usterka migawki byłaby chyba "lepsza". Migawka kosztuje poniżej $40 (a lamelki $14). Ale najważniejsze, że to jeden konkretny element do kupienia osobno.
Mechanizm podnoszenia lustra jest razem z całą komorą za $150. Jego ruszenie to kalibracja AF. Chyba, że urwała się jakaś sprężynka czy zaczep i można to przełożyć.
Mechanizm podnoszenia można kupić osobno:
http://www.ebay.com/itm/For-NIKON-D300-D300S-D200-Base-Plate-Unit-Repair-Part-Aperture-Control-Unit-/221705058122?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339ea6b74a
Z tym że w wielu przypadkach element ten można naprawić.
Studio5s
02-03-2015, 20:10
Mechanizm podnoszenia można kupić osobno:
http://www.ebay.com/itm/For-NIKON-D300-D300S-D200-Base-Plate-Unit-Repair-Part-Aperture-Control-Unit-/221705058122?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339ea6b74a
Z tym że w wielu przypadkach element ten można naprawić.
To co udostepniles w linku to mechanizm przysłony który notabene jest zazebiony z lustrem. Lustro jest częścią wymienna ale tak jak napisał Tomek, po wymianie gruntowna regulacja lustra. Sub lustra i pełna reulacja Af. Zresztaniech sie wypowie głowny zainteresowany czy lustro podnosi sie całkiem do góry czy to urwana lamela
To jest mechanizm popychacza, on co prawda podnosi lustro, ale jest jeszcze część B10212 odpowiedzialna za składanie sublustra. Błędy w działaniu mechanizmu popychacza zwykle są wykrywane przez body w postaci Err na wyświetlaczu.
Edit: Rafał mnie wyprzedził.
Kluczowe jest stwierdzenie, który element sprawia problem
1. Migawka (niestety wątpię w samonaprawiającą się migawkę)
2. Lustro
3. Sublustro
To co udostępniłem to oczywiście element odpowiedzialny za zwolnienie, zablokowanie oraz reset popychacza przysłony, ale również za zwolnienie, uniesienie (choć lustro posiada również własny napęd w postaci sprężyny) i reset lustra. W przypadku konieczności wymiany tego elementu wykonuje się jedynie sprawdzenie dokładności ustawień przysłony.
Teraz Panowie wszystko działa zdjęcia wychodzą elegancko .
Jeśli ponownie zaczną się dziać cuda, czego oczywiście nie życzę, to zdejmij obiektyw i zaobserwuj w jaki sposób zachowuje się lustro.