Zobacz pełną wersję : Zamiana N70-300VR na S150-500 opinie
Cześć
Zastanawiam się nad zamiana mojego N 70-300 VR na Sigmę 150-500 OS HSM. Obiektyw używam samolociarsko (spotting plus przelotówki) i okazjonalnie do ptaków. Troszkę brakuję mi mm na końcu i dlatego powstał ten pomysł. Nie ukrywam, że w dziale giełda jeden z Użytkowników Forum sprzedaje po okazjonalnej cenie ciekawy egzemplarz.
Zastanawiam się i szukam opinii czy warto. Jednak te 300 mm dosyć mydlane w Nikkorze.
Witaj,
Przerobiłem taką ścieżkę jak piszesz. Owszem zasięg masz dużo większy, ale 500 mm w sigmie nie jest wcale ostrzejsze niż 300 mm w nikkorze ( raczej nikkor jest ostrzejszy). Finał zabawy jest Taki, że nikkor jest dalej w plecaku, sigma sprzedana a do przyrody mam tamrona 150-600. Sigma ma dobrą stabilizację, fajny zasięg - (można po prostu nauczyć się obcowania i kadrowania z ogniskową powyżej 300). Da się nią oczywiście zrobić ostrą i fajną fotę, ale to zależy oczywiście od warunków.
Samolociarsko używałem sigmy sporadycznie, do ptaków często. Generalnie jeśli nie masz więcej kasy to polecam. W tym budżecie ciężko o coś lepszego.
Idiotyzm. Nie bierz sigmy. Szlug dobrze gada.
Mam Sigmę 170-500, jest "dość fatalna".
Dzieki za opinie:) Mysle ze dam sobie spokoj i zastanowie sie nad zmiana mojego D90 na D300s lub dozbieram na tego nowego Tamrona 150-600.
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
pawelpiotrm
05-03-2015, 10:37
lub zaczekaj na sigmę 150-600 powinna być rownie dobra
A Sigma 50-500 ? Podobno to wyższy level jakości.
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Bigma jest lepsza od 150-500 ale jednak ustępuje ciągle Tamronowi. Cena nowej jest 1000 zł większa od Tamiego....
Heh:-) Jeszcze nie moj level aby kupowac nowe obiektywy. A masz jakies spostrzezenia coo do uzywania pod katem spotterskim?
Mobilnie...