Zobacz pełną wersję : Meike MK-910
Bardzo proszę o opinie na temat tej lampy. Interesuje mnie informacje takie jak:
- pochodzenie lampy (i informację gdzie ją kupiliście z podaniem sprzedawcy np. ALiexpres) jak długo realizowana była przesyłka
- jak sprawuje się TTL, HSS/Auto FP, CLS, fotocela, wyzwalanie radiowe
- jakich wyzwalaczy używacie i czy są z nimi problemy
- jak oceniaacie siłę lampy, hałas zoomu palnika
- informacje na temat doświetlenia sceny itp.
- w jakich warunkach nie nie prawdziła w trybie iTTL
- jak często sie przegrzewa
- co prawia problemy
- jakie widzicie mankamenty
- sprawy gwarancyjne
Prosze tylko o wypowiedzi osoby które mają ta lampę lub jej używali. Tematem nie jest stwierdzenie np że Metz, Nissin .... będzie lepszy. Bardzo proszę o opinie pomoże to mi w doborze lampy celuje w MK-910 lub YN-568EX.
nikoniarz
01-03-2015, 20:50
Posiadam 568EX i muszę przyznać, że posiada świetny stosunek jakości i możliwości do ceny...
Przede wszystkim ani Meike, ani Yongnuo nie mają TTL-BL, więc nie będą się sprawdzały przy błyskaniu pod światło.
Yongnuo poza tym nie ma trybu CLS Master.
Jak poczytać w internecie na temat MK-910, to:
- moc lampy ma się nijak do tego co podają. W testach wychodzi w granicach 1-1.5EV mniej niż SB-910...
- CLS master tylko w manualu. Nie może być używana do sterowania w TTL.
- problemy z działaniem zewnętrznego zasialania
- dużo słabszy sensor i często nie działa jako slave gdy używa się więcej lamp
- różne problemy z TTL (głównie niedoświetla).
- korekta ekspozycji z lampy jest o kant... +/-3 w efekcje może +/- 1.5EV.
- w manualu moc też nie ma trzyma się tego co się ustawia (miedzy 1/1 i 1/2 różnica ok 1/3EV, minimalna moc (niby 1/128) ok 1/32 maksymalnej).
- daje wyraźnie zimniejszą barwę niż inne lampy.
- pożera baterie jak szalona.
Tu jest filmik z testem i pomiarem mocy: https://www.youtube.com/watch?v=5DAHqJptftA
SB-910 - f/10
YN-568 - f/8 - czyli 2/3 EV mniej niż SB-910, choć wg. książki powinna być 1/3EV mocniejsza)
MK-910 - f/6.3 - o 1 1/3 EV mniej niż SB-910, czyli wychodzi, że ma LP~=22m, a nie podane 42m. A to jest 2EV różnicy (4x mniej światła).
Mocy obu lamp przy krótkich czasach nawet nie ma co porównywać z SB-900/910...
YN-568EX jest słabsza o ok 1/3-2/3 EV od Metza 50, który to jest ok 1.5 EV słabszy od SB-910.
Gonzo a zobacz sobie tutaj na porównanie http://www.dpreview.com/forums/thread/3646397 , jakś nie widzę niedoświetleń, a barwa wrzuć do FotoShopa i sam przeanalizuj zdjęcia z testu. Co do mocy masz rację jest słabsza i to skałnia mnie ku YN586EX. I jeszcze jedno pytanie Gonzo miałeś ta lampę w akcji tylko opierasz się na ocenach innych. Bo ludzie czasem te różnie oceniają i piszą bzdury.
Co do TTL-BL to żadko mi sie zdaża robić zdjęcia pod światło. A jak juz do tego dochodzi zawsze można skorygować w tym momencie zdjecie +/-EV. Poza tym wywalać 1000 zł wiecej po to aby robić czasem zdjęcia super pod światło czy jaśniejszym światłem zastanym - chyba pobawię się ręcznie i dojdę do jakiś kompromisów w ustawieniu lampy.
Widzis zGonzo odrobiłem zadani i poczytałem o tej lampie ale nie widziałem postów na temat zżerania baterii. Pozatym jak ktoś nieumiejetnie robi na min iso zdjęcia i wali pełnym błyskiem i potem siędziwi że mu się lampa przegrzewa albo baterie zżera. Myślę że na to trzeba wziąść poprawkę.
PS. Na CLS nie mi nie zależy to dla mnie tylko gadżet którego ja nie wykorzystam przy moim amatorskim pstrykaniu.
Meike nie miałem, ale na 4 różnych forach pisza, że znacznie szybciej zjada baterie od SB-600 i YN-565.
Co do niedoświetleń - nie patrz na testy, a czytaj co piszą o jej normalnym użytkowaniu.
W suchych testach prawie każda lampa wybacz dobrze. Natomiast gdy przychodzi jej trochę pobłyskać, to nie zawsze jest przewidywalna.
Poza tym te test są często robione na małej odległości, a więc i przy małej mocy, gdzie błędnie skalibrowana moc lampy ma niewielki wpływ.
Co do TTL-BL, to jest w nowszych Nikonach podsatowy pomiar światła przy lampie. Ja praktycznie nie używam TTL, chyba że używam pomiaru punktowego, ale w tedy w Metzu i sabinie zazwyczaj trzeba skorygować błysk na minus.
Prawda, że MK-910 jest tania, ale do tego dochodzi brak gwarancji i brak dystrybutora na Polskę. Tak więc w razie problemów albo długie czekanie na to aż sprzedawca będzie reklamował w Chinach, albo użerania się o wymianę na nową.
Yongnuo z wielu sklepów ma gwarancje i dość szybko to załatwiają. Ja czekalem tydzień na naprawę YN-560EX.
----------------
Edit:
Mam Nissina, Metza, YN i Nikona.
Yongnuo to świetne lampy manualne. Dość niezawodne, powtarzalne, bardzo szybko się ładują i mają temp. zbliżoną do lamp Nikona.
Jako lampy TTL już tak dobrze z nimi nie jest.
Meike niestety nie zbiera dobrych opinii w stosunku do żadnych lamp - głównie z powodu awaryjności.
A patrząc na cenę YN-568EX, to zdecydowanie wolę Metza 52 AF-1, który:
Jest mocniejszy
Ma TTL-BL
Ma pełen CLS master
Ma szersze do świetlenie AF
Jest mniej awaryjny
Ma autoryzowany serwis w Polsce
Działa bez problemów ze wszystkimi wyzwalaczami radiowymi
.....
A to wszystko za 80-90 zł więcej niż YN.
nikoniarz
01-03-2015, 23:25
Yongnuo z wielu sklepów ma gwarancje i dość szybko to załatwiają. Ja czekalem tydzień na naprawę YN-560EX
Serio???
Gwarancja YN to pic. Czeka się po 2-3 miesiące na naprawę, a i tak na koniec wymieniają na nową, tak samo awaryjną.
Serio???
Początkowo był problem z gwarancją YN, bo każdy sprowadzał samodzielnie i nic nie robili w sprawie serwisu.
Teraz jest lepiej, ale to też zależy od sklepu.
nikoniarz
02-03-2015, 06:01
Początkowo był problem z gwarancją YN, bo każdy sprowadzał samodzielnie i nic nie robili w sprawie serwisu.
Teraz jest lepiej, ale to też zależy od sklepu.
Ja rok temu nie miałem problemów z reklamacją o czym zresztą pisałem. A Ty upierałeś się, że jednak gwarancja YN to ściema. W każdym razie miałeś racje z jednym- wiele zależy od tego u kogo kupujemy.
Andrzej1974
02-03-2015, 12:20
[... ] Jak poczytać w internecie na temat MK-910 [...]
Meike nie miałem, ale na 4 różnych forach pisza [...]
A autor prosił na wstępie o wypowiedź praktyków a nie teoretyków, którzy gdzieś... coś... kiedyś... czytali...
[...] Prosze tylko o wypowiedzi osoby które mają ta lampę lub jej używali. Tematem nie jest stwierdzenie np że Metz, Nissin .... będzie lepszy.
Yongnuo z wielu sklepów ma gwarancje i dość szybko to załatwiają. Ja czekalem tydzień na naprawę YN-560EX
Serio???
Gwarancja YN to pic. Czeka się po 2-3 miesiące na naprawę, a i tak na koniec wymieniają na nową, tak samo awaryjną.
Takich wzajemnie znoszących się "mądrości" na temat lamp można znaleźć w archiwum forum całą masę. Poniżej kilka z nich...
[…] Nikon ma […] znacznie czulszy sensor zdalny.
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3305124&postcount=12)
[…] Czułość sensora w Metzu […] jest lepsza niż w sabinach[…]
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3472694&postcount=74)
[…] Tak się składa, ze Metz daje rowniejszy rozkład światła w kadrze niż Sabiny […]
[...] Edit:
No i zapomniałem jeszcze o tym, że Nikon równomiernie oświetla, a Metz nie tak bardzo.
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3524372&postcount=32)
[...] Poza tym lampy Nikona lepiej pracują w TTL od lamp innych firm [...]
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3158820&postcount=7)
Nie widzę różnic między Metzem 50 i SB-910 jesli chodzi o TTL [...]
Panowie prosiłem o opinie na temat lamp Meike użytkowników a nie pisanie o teoriach spiskowych z innych forum (Gonzo). Jak chcecie sobie pogadac zakładajcie wątki "pierdoły" i tam się spamujcie !!!! Ten wątek dotyczy Meike MK-910 !!!!!!! ... i niech tak zostanie ... dziekuję.
PS. Dziękuje za próby przwrócenia porządku uzytkoenikowi Andrzej1974 i uwag dotyczacych podtrzymania tematu wątku. Gonzo bardzo proszę nie wypowiadaj się na temat sprzętu którego nie miałeś w ręce, cenie twoje uwagi na temat Metz, Sabinek ale to nie ten wątek. Chcesz to podawaj konkretne zródła, linki, wypowiedzi użytkowników i zamieszczaj w tym wątku a nie wal ogólników które nawet nie wiadomo czy są rzetelne. Wyrobiłeś sobie opinie na temat Meike nie wiadomo na czym. Podałeś tylko jeden test mocy lampy a reszta to twoja subiektywna (może fanatyczna) opinia nie poparta praktyką.
marianekss1
03-03-2015, 21:00
Witam wszystkich. Na prośbę Sebokra napiszę trochę o posiadanej Meike MK-910.
Więc tak:
- kupiona na Aliexpress i czekałem ponad 2 tygodnie
- iTTL spawuje w porządku - nie miałem problemu, CLS też działa - nawet ze sterowania przedbłyskami z lampy wbudowanej
- nie testowałem lampy z wyzwalaczami
- siłą lampy nie mam porównania z oryginalnymi ale nie zdarzyło się aby kadr był nie doświetlony lub prześwietlony - no chyba że lampę przestawiłem na manual
- hałas zoomu palnika - jak wyżej - mi nie przeszkadza
- iTTL - bawiłem się w całkiem zaciemnionym pomieszczeniu jak i doświetlonym i nie było problemu
- mi jeszcze się nie przegrzała - przy normalnym użytkowaniu
- co sprawia problemy - jak na razie jestem zadowolony i odpukać nic się nie dzieje na co mógłbym narzekać
- mankamenty - po obejrzeniu filmów na youtubie z zestawieniem z SB-910 i faktycznie trzymając w ręku lampę MK-910 jest wykonana naprawdę solidnie, trudno się do czegoś przyczepić, dla niektórych może być napis MEIKE a nie Nikon
- sprawy gwarancyjne - mam nadzieje, że nie będę musiał skorzystać wiadomo z jakich przyczyn (zakup w Chinach)
A propos wypowiedzi GonzoG:
- moc lampy ma się nijak do tego co podają. W testach wychodzi w granicach 1-1.5EV mniej niż SB-910...
W jakich testach? Może ktoś się pokusi o takie testy?
CLS master tylko w manualu. Nie może być używana do sterowania w TTL.
Nie mam drugiej lampy aby porównać.
problemy z działaniem zewnętrznego zasialania
Nie wiem - nie mam zewnętrznego zasilania.
dużo słabszy sensor i często nie działa jako slave gdy używa się więcej lamp
Lampę Meike sterowałem za pomocą lampy wbudowanej w aparacie i nigdy nie było problemu. Z większą ilością lamp nie wiem.
różne problemy z TTL (głównie niedoświetla).
Nigdy nie zdażyło się aby kadr był niedośwetlony lub odwrotnie. Tak samo nie ma problemów z robieniem zdjęć pod słońce.
korekta ekspozycji z lampy jest o kant... +/-3 w efekcje może +/- 1.5EV.
Aż tak dokładnie się nie bawiłem.
w manualu moc też nie ma trzyma się tego co się ustawia (miedzy 1/1 i 1/2 różnica ok 1/3EV, minimalna moc (niby 1/12 ok 1/32 maksymalnej)
Może jakieś testy?
daje wyraźnie zimniejszą barwę niż inne lampy.
Wypowiedź jednego z forumowiczów:
Wczoraj miałem okazję popracować na Chrzcinach z lampą SB-910 i powiem szczerze że nie robi jakiegoś wielkiego WOW w porównaniu z chociażby Metz-em czy innymi dużo tańszymi lampami a ponieważ WB z MK910 nie jest przekłamany to bez wahania zamawiam ją z Aliexpres.
Dzięki za sample. Pozdrawiam
pożera baterie jak szalona.
Jakie baterie? Akumulatorki? Alkaliczne?
Napiszę w ten sposób: jeżeli ktoś chce zajmować się profesjonalnie fotografią to też stać taką osobę na profesjonalny sprzęt i wtedy nie ma powodów do narzekań. Niezrozumiałe jest dla mnie porównywanie taniej chińskiej lampy do profesjonalnej lampy Nikona. Zawsze będzie albo tanio albo dobrze. To tak jakby porównać Fiata 125p do Mercedesa - ten ma klimatyzację, ABS itp. a tamten nie ma. Do mojej amatorskiej fotografii sprawdza się jak najbardziej. Zoom reaguje prawidłowo na zmianę ogniskowej obiektywu, przesłona tak samo, AF i ISO też. Podłączając lampę bez obiektywu pojawia się komunikat "Lampa w trybie TTL. Wybierz inne ustawienie lub użyj obiektywu z procesorem" oznacza, że lampa w pełni współpracuje z aparatem (D3200).
Jeżeli ktoś będzie miał pytania lub pomysł jak przetestować lampę aby potwierdzić fakty lub obalić mity to śmiało piszcie. Jestem początkującym fotografem (hobby) i przy okazji testów czegoś nowego sie dowiem oraz nauczę.
A propos wypowiedzi GonzoG:
W jakich testach? Może ktoś się pokusi o takie testy?
Np. tym z filmiku na YT...
Poza tym w kilku miejscach w instrukcji podają różne moce.... Podejrzewam, że ktoś co tworzył tabelkę z mocami nie miał wiele wspólnego z osobą piszącą ogólną specyfikację...
W jednym miejscy LP=42m @35mm w drugim już tylko LP=29m...
Poza tym lampa dla pełnej mocy ni stąd, ni zowąd między 85mm a 105mm i tylko dla pełnej mocy, nagle zyskuje jakieś 50% więcej światła... (LP=38m @85mm i 53m @105mm)
Z resztą cała tabelka powyżej 85mm jest wzięta z kosmosu... bo lampie cały czas przybywa światła...
Nie mam drugiej lampy aby porównać.
A po co druga lampa... Przecież to od razu widać na MK910 - masz do wyboru manual, albo wyłączoną.
Nigdy nie zdażyło się aby kadr był niedośwetlony lub odwrotnie. Tak samo nie ma problemów z robieniem zdjęć pod słońce.
Żadna lampa nie ma kłopotów, ale bez TTL-BL będzie to robić znacznie gorzej - z reguły będzie prześwietlać.
Może jakieś testy?A tak ciężko Ci samemu sprawdzić??
Jakie baterie? Akumulatorki? Alkaliczne?a to w różnych jest różny prąd ?? Jeden jest zjadany a drugi nie ??
Niezrozumiałe jest dla mnie porównywanie taniej chińskiej lampy do profesjonalnej lampy Nikona. Jesteś jedyną osobą, która takie porównanie próbuje robić.
Zoom reaguje prawidłowo na zmianę ogniskowej obiektywu,
Jesteś pewien ?? Bo instrukcja nie wspomina ani słowem o poprawnym działaniu zoomu dla aparatów DX...
A w takim przypadku lampa jest jeszcze słabsza niż powinna (świeci szerzej).
przesłona tak samo, AF i ISO też. Podłączając lampę bez obiektywu pojawia się komunikat "Lampa w trybie TTL. Wybierz inne ustawienie lub użyj obiektywu z procesorem" oznacza, że lampa w pełni współpracuje z aparatem (D3200).Oznacza tylko tyle, że aparat rozpoznaje lampę jako TTL. Nic więcej.
marianekss1
05-03-2015, 20:52
Film na Youtube niczego nie dowodzi. Nie jest pokazane na jakich ustawieniach są poszczególne lampy.
Skąd opinia, że pożera baterie? Masz lampę i z doświadczenia wiesz?
Bateria alkaliczna różni się od akumulatorów:
- tolerancją na obciążenie
- napięciem nominalnym
- tolerancją na niską temperaturę
- sprawnością
itp. Ale to nie wykład na temat ogniw.
Proszę mi wskazać w którym miejscu robię porównanie.
Ja jestem zadowolony z lampy i polecam.
Może zakupisz lampę i sam przeprowadzisz profesjonalny test. Będziemy mieli wtedy pewność jaka naprawdę jest lampa.
Zgadzam się w 100% z sebokra:
Chcesz to podawaj konkretne zródła, linki, wypowiedzi użytkowników i zamieszczaj w tym wątku a nie wal ogólników które nawet nie wiadomo czy są rzetelne. Wyrobiłeś sobie opinie na temat Meike nie wiadomo na czym. Podałeś tylko jeden test mocy lampy a reszta to twoja subiektywna (może fanatyczna) opinia nie poparta praktyką.
Prosiłbym osoby, którym zależy na rzetelnej opinii na temat lampy o pomoc jak przetestować lampę (krok po kroku co zrobić) aby rozwiać Wasze wszelkie wątpliwości. Jak wspominałem jestem początkujący i wszystkiego nie wiem.
Film na Youtube niczego nie dowodzi. Nie jest pokazane na jakich ustawieniach są poszczególne lampy.
Twoje opinia jest jeszcze mniej warta niż ten film...
Skąd opinia, że pożera baterie? Masz lampę i z doświadczenia wiesz?
Bateria alkaliczna różni się od akumulatorów:
- tolerancją na obciążenie
- napięciem nominalnym
- tolerancją na niską temperaturę
- sprawnością
itp. Ale to nie wykład na temat ogniw.
No i w jednej lampie działają długo, a w innej 2x krócej ??
Proszę mi wskazać w którym miejscu robię porównanie.
A możesz pokazać, gdzie ktokolwiek porównuje te lampy ??
marianekss1
06-03-2015, 00:24
Nie mam zamiaru nikomu nic udowadniać. Dziwi mnie jedna rzecz - najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nigdy danej rzeczy nawet nie miały w ręku a wypowiadają się, bo ktoś gdzieś coś.
Kup lampę, poużywaj jej jakiś czas i wtedy porozmawiamy.
Andrzej1974 chwała Tobie za dowody:
Takich wzajemnie znoszących się "mądrości" na temat lamp można znaleźć w archiwum forum całą masę. Poniżej kilka z nich...
Wątek tak jak napisał sebokra:
Prosze tylko o wypowiedzi osoby które mają ta lampę lub jej używali
Odpuszczam... Szkoda czasu... Przykro mi sebokra, że chciałem pomóc no ale nie wyszło.
TupakaAmaru
06-03-2015, 11:43
Witam!
Mam pytanie do marianekss1, czy lampa obsługuje HSS, czy to tylko ściema?
Pozdrawiam
Gonzo nie będe cie cytował bedziemy sie spamować i ciągnąć niepotrzebnie wymiane zdań nie dotycząca wątku. Proszę nie wypowiadaj się na temat Meike. Metz, Sabinki, YN masz to sobie pisz. I daj nam pociągnąc ten wątek w spokoju. Chyba że możesz pomóc nam wypracować przepisy na testy które będą wiarygodne i uda nam sie rzetelnie zetawić Meike z innymi lampami.
Marianekss1 nie odpuszczaj bo nigdy nie zaistnieje na tym forum nic oprócz Sabinek, Metz i YN. Czytam troche na temat testowania lamp i wypracujemy jakąś metodę i skonforntujemy z kimś kto będzie miał odwage porównać się z lampą 5x tańszą.
Mam nadzieję że się uda. Choś stronniczość tutaj na tym forum to naprawdę ...... problem.
1. Przetestuj pierwsze HSS. Nie wiesz jak napisz powiem Ci.
2. Rób statystyki ile błyśnięc robobisz na 1 zestawie baterii. Najlepiej porównywac na enloopach (głównie się na nich jedzie) bo mają niezłą charakterystykę oraz nie "upływa im prąd" podczas przestoju. Jeżeli nie masz podaj jaki masz mah i ile zdjeć robisz (w menu powinna byc jakaś staytsyka błysków). Nie jest to miarodajnie ale awsze jest się do czego odnieść. Podaj ISO na jakim robiłeś i miej więcej warunki (ciemna impreza, kościół, wesele, komunia itp.). Da to jakieś odniesienie na temat siły błyski jaka stosowałeś czy waliłeś pełna mocą czy na luzaku. Napisz czy pregrzewała ci się lampa itp.
Nie bedziemy się skupiac na opciach które nie ma lampa a mają inne bo paramatry każdy głupi potrafi przanalizowac i doskonale wiemy czego nie ma Metz a maja inne lampy.
TupakaAmaru
17-03-2015, 13:34
Witam ponownie.
Widzę, że spory są ważniejsze od zwykłej ludzkiej życzliwości i nie można liczyć na odpowiedź i podzielenie się posiadanymi informacjami, jak się zdaje przez jedynego posiadacza MK 910.
Wdzięczny jestem i tak za wcześniejsze informacje, choć ta najbardziej mnie frapująca nie padła, a od której uzależniałem zakup tej lampy.
Pozdrawiam
piana1987
15-04-2015, 12:01
Witam,
jestem posiadaczem M-910 od listopada 14. nie bardzo mam porównanie do lamp systemowych gdyż nie posiadam, Meike 910 jest moją pierwszą lampą, kupiłem ją aby zastąpić lampę wbudowaną, do okazyjnych rodzinnych fotografii i uważam ze wydatek 370 zł jest jak najbardziej udaną transakcją, oczywiście kupiona na Allexpress ze wszystkimi obciążeniami tego zakupu(brak gwarancji serwisu itp.) to mój wybór uważam że do aparatu który dziś kosztuje kilka stówek( D40x) nie ma sensu wydawać majątku na lampę lepiej systematyczne zmieniać optykę a później puszkę, jak trochę porobię zdjęć tą lampą to może nabiorę ochoty na systemową( zobaczymy) natomiast na dzisiaj jest to bardzo dobra lampa na moje potrzeby. podpisuję się pod tym co napisał marianekss1 piszę to aby nie był jedynym użytkownikiem, na pewno jest ich więcej lecz nie zabierają głosu w tak poważnej dyskusji bo tak jak ja nie mają porównania, czytałem wiele na temat lamp i nie ukrywam że cena była bardzo ważnym czynnikiem i dlatego ją kupiłem.
pozdrawiam forumowiczów.
marianekss1
14-08-2015, 22:46
No i jak GonzoG w końcu która lampa jest najlepsza? bo z Twoich wypowiedzi wynika, że jedna jest super a w innych wypowiedziach jest napisane, że jest gorsza. Może w końcu wyjaśnisz, która jest najlepsza? A może masz wszystkie te lampy i zrobiłeś testy, że masz tak ogromną wiedzę o wszystkich lampach?
arturroo123
04-10-2015, 17:08
odgrzewam temat, gdyż zrobiłem kilka fotek porównawczych żeby był jakiś pogląd na temat. Porównania dokonałem do lampy yn-565ex, jako że tylko taką mam.obiektyw nikkor 35mm 1,8g aparat d7100.pierwsze 4 zdjęcia wykonane lampą mk -910 ustawienia f4.0 s60 iso100 1.fotka w trybie ttl 2.fotka tryb M 1/8 3.fotka 1/2 4.fotka 1/1 , następne 4 fotki lampa yn 565 5.fotka TTL 6. fotka 1/8 7.fotka 1/2 8.fotka 1/1, następnie zmieniłem przysłonę na 8 reszta bez zmian aaa, zapomniałem dodać że głowa lampy ustawiona na 45stopni w sufit. teraz założona lampa yn-565ex 9.fota ttl .10.fota 1/8 11.fota 1/2 12.fota1/1 .zmieniam lampę na mk 910 ustawienia bez zmian. 13.fota ttl. 14.fota 1/8 15.fota 1/2 16.fota 1/1. jak będziecie chcieli coś dodatkowo piszcie....następnym razem porównam HSS do lampy bez HSS,czyli YN565.
- - - - kolejny post - - - - - -
coś mi nie wyszło z linkami do fotek....postaram się naprawić
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/5850c89b176b0846-2.jpg
źródło (http://images67.fotosik.pl/1231/5850c89b176b0846.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/060547a331bfd82e-2.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/1229/060547a331bfd82e.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/744548bdcb7f842e-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1229/744548bdcb7f842e.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/8b77f801165ef759-1.jpg
źródło (http://images70.fotosik.pl/1228/8b77f801165ef759.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/6b5172f637731070-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1229/6b5172f637731070.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/3698714ace0db92d-1.jpg
źródło (http://images67.fotosik.pl/1231/3698714ace0db92d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/645d1fb9b353a2b0-1.jpg
źródło (http://images67.fotosik.pl/1231/645d1fb9b353a2b0.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/bdf9abd418104651-1.jpg
źródło (http://images67.fotosik.pl/1231/bdf9abd418104651.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/f5f72fda2e3952e4-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1229/f5f72fda2e3952e4.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/7d1101c2ee3584a3-1.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/1229/7d1101c2ee3584a3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/88a971b0d10582b6-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1229/88a971b0d10582b6.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/7d2090b7a75cb422-1.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/1229/7d2090b7a75cb422.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/8c1a19832a413a19-1.jpg
źródło (http://images67.fotosik.pl/1231/8c1a19832a413a19.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/3eded7455a58665a-1.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/1229/3eded7455a58665a.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/859726304925e060-1.jpg
źródło (http://images69.fotosik.pl/1229/859726304925e060.jpg)
do ostatniej fotki podaję linka bo nie weszła http://images69.fotosik.pl/1229/266d578e714f4862.jpg
arturroo123
04-10-2015, 20:18
tryb cmd działa ok, mk-910 trzeba ustawić w remonte. główną lampą z nikona wyzwala się bez problemu i żadnych przycięć. to co zauważyłem że jest do du....y to wspomaganie AF wyświetlana siatka cienka jak świst bata w yn żyleta mocna i jasna , działa tylko w punkcie centralnym. obsługa mk prosta bez instrukcji ogarnięta w 30 min. przy kawie.wykonanie bardzo dobre, nie znalazłem żadnej różnicy między yn. nie zauważyłem żeby barwa była zimniejsza...nie wiem.... jak powiecie jak..... sprawdzę na innych testach. popatrzę co do bateryjek to wam powiem. zapłaciłem 2 tygodnie temu 93 dolce, na ali. pozdrawiam
arturroo123
17-10-2015, 20:33
i co koledzy nikt z was nie ma tej lampy, nie podzieli się jak działa CLS itp... u mnie z bateriami jest ok. wcale nie znikają tak szybko napiszcie coś , jak działa wam w grupach czy nie działa, jak działa master TTl itp..
pozdrawiam serdecznie.