PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia 360 stopni nikon 5200, obiektyw ?

kickflip
01-03-2015, 12:09
Witam,
Mam pytanie odnośnie wyboru najlepszego zakupu do robienia zdjęć.
Ostatnio wykonałem obrotnicę do robienia zdjęć 360 stopni. Średnica talerza 60 cm. Na silniku krokowym.
Ilość zdjęć zależna od ustawień jednak najczęściej jest to 24 z na obrót.
Na koniec zdjęcia są scalone w jedno obrotowe.

Do tego 2 lampy z softboxem 4x85W.

Mam problem z wyborem najlepszego zestawu do takiej fotografii. Budżet jakim dysponuję to ok 3 tys.
Myślałem nad nikonem d5200 do tego jakiś jasny obiektyw. Dodam że jestem amatorem i na pewno jakieś uwagi były by mi bardzo pomocne.

Aparatem jakim próbowałem coś przy tym zrobić to nikon d3000 ze standardowym obiektywem 18-55. Jednak efekt nie był zadowalający. A brak hdmi przy wykonywaniu tego typu zdjęć stanowi problem.

Czego oczekuję ?
Głównie chodzi mi o to aby tło było rozmazane jak najbardziej się da. Jaki obiektyw za tem do tego ?
Jednym z problemów jeszcze z jakim spotkałem to to że niektóre zdjęcia są lepiej oświetlone inne gorzej przez co złączenie w całość nie wygląda już profesjonalnie. Jeżeli ustawie na stałą przysłonę to czas migawki jest zmienny i na odwrót. Oczywiście obróbka swoją drogą bo bez tego się nie obejdzie.

Z tego co się dowiedziałem najlepszym motywem był by namiot bezcieniowy jednak na razie chce się bez niego obyć.

Przykładowe zdjęcie bez obróbki :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c63e964738605cd7.html)

kjakub
01-03-2015, 12:38
Takie coś wypadało by robić w trybie manualnym - ustawiasz przysłonę, migawkę, czułość, ostrość, balans bieli i moc lamp, a zdjęcia powinny być równo naświetlone. Zależy co fotografujesz, ale wydaje mi się, że jasny obiektyw nie jest tu najpotrzebniejszy, a może być kłopotliwy w użytkowaniu bez przymykania.

Edit: zdjęcia nie widać

GonzoG
01-03-2015, 12:56
Czego oczekuję ?
Głównie chodzi mi o to aby tło było rozmazane jak najbardziej się da. Jaki obiektyw za tem do tego ?
Jednym z problemów jeszcze z jakim spotkałem to to że niektóre zdjęcia są lepiej oświetlone inne gorzej przez co złączenie w całość nie wygląda już profesjonalnie. Jeżeli ustawie na stałą przysłonę to czas migawki jest zmienny i na odwrót. Oczywiście obróbka swoją drogą bo bez tego się nie obejdzie.

Z tego co się dowiedziałem najlepszym motywem był by namiot bezcieniowy jednak na razie chce się bez niego obyć.

Przykładowe zdjęcie bez obróbki :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c63e964738605cd7.html
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c63e964738605cd7.html)

Niestety twoje świadome oczekiwania są w sprzeczności z tym co tak naprawdę chcesz.

1. Przy takich zdjęciach cały przedmiot powinien być ostry. A to jest w sprzeczności z rozmytym tłem (oczywiście przy tym budżecie). Tak więc jasna stałka nic Ci nie da... poza tym, że będziesz miał ostry fragmencik przedmiotu, a reszta rozmazana.

2. Druga sprawa - INSTRUKCJA APARATU. Jak nie chcesz aby zmieniał ci sam czas lub przesłonę, to ustaw pokrętło na M i po problemie. Wszystkie zdjęcia będą jednakowo naświetlone.

3. Bez namiotu, albo chociaż porządnie przygotowanego pomieszczenia - czyli białe ściany i równomiernie oświetlone nie będziesz miał tego czego chcesz.

4. D3000+18-55 w zupełności nadaje się do tego zadania.

A jak chcesz obiektyw, który nada się do tego - czyli ostry przedmiot i rozmyte tło - podejrzewam, że Nikkor 600/4 wystarczy, ale do niego będziesz potrzebował z 10 metrów odległości od przedmiotu i 36 000 zł na obiektyw.
Przy tej ogniskowej nie będziesz też musiał się martwić zbytnio o pomieszczenie, bo złapiesz jedynie niewielki obszar tła za przedmiotem.

kickflip
01-03-2015, 13:51
Rozumiem. Jednak i tak na d3000 nie będę tego robił bowiem bark hdmi jest kłopotliwy.
Czyli rozumiem że nie ma sensu kombinować z obiektywami i standardowy 18-105 VR powinien być wystarczający ?
Myślałem jeszcze aby stworzyć namiot w który weszła by obrotnica to powinno trochę pomóc.

Fotografowane będą głównie buty, rolki itp .

Niestety nie mam aż tyle miejsca więc warunki polowe w jednym małym pokoju muszą wystarczyć.

GonzoG
01-03-2015, 15:16
A po jaką cholerę Ci HDMI do zdjęć ??

kickflip
01-03-2015, 16:48
Przypuśćmy że robisz sesję z ok 1000 zdjęć. Na podglądzie widać że jest wszystko ok po czym wrzucasz na kompa i wielkie rozczarowanie że zdjęcia są inne. To nie jest fotografowanie kilku zdjęć i przerzucenie je z karty na kompa tylko to są setki zdjęć które od razu warto podejrzeć niż zmieniać ustawienia co chwile.

Borat1979
01-03-2015, 16:59
Przypuśćmy że robisz sesję z ok 1000 zdjęć. Na podglądzie widać że jest wszystko ok po czym wrzucasz na kompa i wielkie rozczarowanie że zdjęcia są inne. To nie jest fotografowanie kilku zdjęć i przerzucenie je z karty na kompa tylko to są setki zdjęć które od razu warto podejrzeć niż zmieniać ustawienia co chwile.
Przecież to przez USB można zrobić.

kickflip
01-03-2015, 17:06
Z tego co wiem nikon d3000 o którym tu mówimy nie ma takiej możliwości.

largo
02-03-2015, 13:49
Z tego co wiem nikon d3000 o którym tu mówimy nie ma takiej możliwości.

Ma. Tyle, że nie z oprogramowaniem nikona, trzeba szukać alternatywnego, np:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165423
Oczywiście, nie będzie takich możliwości, jak w Nikon Camera Control Pro. D3000 nie ma Lv, więc podgląd tylko po zrobieniu zdjęcia.
Większość alternatywnych programów ma też interwałometr.