Zobacz pełną wersję : Zadanie domowe kto pomoże
Czasami dla kogoś najprostsze rzeczy są masakrycznie trudne.
" Ile najmniej poleceń należy użyć aby jeden przedmiot( wkleiłem sobie kształt gwiazdkę) skopiować 32 razy.
W photoshopie robię ctr A, ctrl C, ctrl V. I na jednym dokumencie mam już dwa kształty. Robiąc znowu ctr A,C,V mam już cztery. Ale w tym przypadku wykonałem już 6 poleceń itd itp . Czy ktoś może pomóc jak w paint wykonać to zadanie ale tak aby na jednej kartce kopiować te kształty? Mam nadzieje że jakoś łopatologicznie to wytłumaczyłem
Jak już raz skopiujesz to potem tylko ctrl+V bez ograniczeń.
Już sobie poradziłem. Otóż jak robiłem ctr C to kopiowało mi dokument dlatego najpierw musiałem zaznaczyć przedmiot a dopiero potem wykonać ctr C i ctr V. Wyszło mi 15 ruchów.
2pompony
28-02-2015, 18:35
Wyszło mi 15 ruchów.
Za dużo.
1. Copy jedną gwiazdkę
2. Paste jedną = razem są już 2 gwiadzki
3. Copy dwie
4. Paste dwie = razem są już 4 gwiazdki
5. Copy cztery
6. Paste cztery = razem jest 8
7. Copy 8
8. Paste 8 = razem jest 16
9. Copy 16 gwiazdek
10. Paste 16 = czyli w tym kroku masz już razem 32 gwiazdki
No chyba, że selekcję gwiazdek bierzesz jako ruch, to wtedy masz więcej ruchów niż 15.
Ale w paint jak nie zrobię zaznaczenia tych dwóch gwiazdek to mi zaznacza cały dokument i robi mi drugą kartkę. Tak jak piszesz to oczywiście w PS można zrobić.
2pompony
28-02-2015, 18:41
Myślałem, ze to jest zadanie z matematyki, bo napisałeś:
" Ile najmniej poleceń należy użyć aby jeden przedmiot( wkleiłem sobie kształt gwiazdkę) skopiować 32 razy"
Jak to jest zadanie z Painta, to ja wymiękam.
Sorry nie napisałem że to w paincie trzeba zrobić. To zadanie mojej córki w czwartej klasie na informatyce. Ogólnie to cieszę się że jest taki przedmiot. Ja miałem ... ruski ;-)
Sorry nie napisałem że to w paincie trzeba zrobić. To zadanie mojej córki w czwartej klasie na informatyce. Ogólnie to cieszę się że jest taki przedmiot. Ja miałem ... ruski ;-)
rosyjski nie ruski. a jezyk wroga dobrze znac. natomiast zadania ile trzeba wykonac ruchow by zrobic cos tam zawsze dla mnie byly idiotyzmem. niestety nauczyciele informatyki w tego typu zadaniach zawsze przodowali.
To zadanie mojej córki w czwartej klasie na informatyce.
...a na jakim etapie nauczania, czyli jakiej szkoły??? Mam nadzieję, że nie liceum, bo jeśli tak, to chyba rosyjski lepszy :mrgreen:
Mam powiedzieć córce że nauczyciel informatyki to idiota i aby nie rozwiązywała jego zadań?
...a na jakim etapie nauczania, czyli jakiej szkoły???
Czwarta klasa szkoły podstawowej.
Czwarta klasa szkoły podstawowej.
No to kamień z serca ;)
No to kamień z serca ;)
No ale że co łatwo czy trudno :-)
Bałem się, że takie zadania w liceum zapodają :mrgreen:
Szkoła podstawowa.. C ich powinni uczyć a nie jakiś fikołków w paint -_-
Mam powiedzieć córce że nauczyciel informatyki to idiota i aby nie rozwiązywała jego zadań?
tak by nalezalo powiedziec nauczycielowi. niestety przy poprawnosci politycznej i poziomie polskiej edukacji to ani nie realne ani nieskuteczne :)
tak by nalezalo powiedziec nauczycielowi. niestety przy poprawnosci politycznej i poziomie polskiej edukacji to ani nie realne ani nieskuteczne :)
Tak by należało powiedzieć jego przełożonemu, niestety przy poziomie w polskich szkołach i poziomie osób które zasiadają na stanowiskach jest to mało realne i najprawdopodobniej mało skuteczne.