Zobacz pełną wersję : Mobilny zestaw oświetleniowy
Witam,
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu czegoś solidniejszego. Mam trzy lampy reporterskie, kilka większych parasolek i jeden softbox 60x60cm. Chciałbym coś mocniejszego co mogę wykorzystać zarówno w plenerze jak i w studio. Myślałem aby zakupić dwie lampy, oktę 150cm lub 180cm oraz jakiś większy softbox. Z tego co się orientowałem niektóre lampy mają już wbudowane akumulatory. Czy to dobry pomysł aby kupić taką lampę czy lepiej oddzielnie lampę i akumulator? Wiadomo, że to się wiąże z kosztami. Z racji iż jestem laikiem, nie mam pojęcia jaki na to przeznaczyć budżet. Zakładam, że 3000 zł to minimum.
Dział jest pełen podobnych tematów, ale nie bijcie ;) Na rynku ciągle pojawia się coś nowego.
Zacytuję post z innego wątku, ponieważ wydaje mi się bardzo pomocny.
Tu cie zdziwię.
1. Lampy małej mocy, 200-300, max 400 WS i to z regulacją do 1/32 mocy (to może być problem, ale takich szukaj! a najlepiej do 1/64, że o 1/128 nie wspomnę).
2. Mocowanie modyfikatorów koniecznie sytemu Bowens.
3. Statywy nie te najlżejsze. W 806 to minimum solidności.
4. radio - nadajnik z odbiornikiem (a najlepiej z 2 odbiornikami)
Teraz pozytywy: lampy małej mocy sa tańsze. W dodatku nie zaczynaj od 3 lamp. Pierw kup 2. One i tak zajmą sporo miejsca w mieszkaniu, 3 lampy będziesz używała potem, jak już się nauczysz modyfikować i czasami używać czegoś "ostrzejszego".
Na początku zacznij od .. parasolek (ale takich dużych, ponad metr średnicy). One dają dość rozproszone światło co jest pozytywne dla osoby niedoświadczonej. Na poczatku będziesz się skupiać na technicznym ogarnięciem tematu :)
W ten sposób kupując 2 lampy (statywy) i parasolki wydajesz poniżej 2 tys. Potem kupujesz trzecią lampę (tej samej firmy co pierwsze dwie) ze statywem i softboxem (szybkorozkładalnym) i w ten sposób dochodzisz do wydatków w wysokości 3 tys.
bardzo polecam lampę MSN-II 400WS od Jinbei http://fripers.pl/product_info.php/info/p4398_Lampa-studyjna-MSN-II-400-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html co prawda przekracza budżet, ale ma regulację aż do 1/128 mocy!!! ( a foto dzieci często się robi na małej głebi ostrości - 1/128 się wtedy bardzo przyda) oraz ma piloty 300 W, co oznacza, że czasami można pracować na tych lampach na swietle ciągłym, a nie na błysku. To tak gdybyś nie chciała błyskać niemowlakom. Do tej lampy wystarczy dokupić nadajnik za 75 zł, tu zaoszczędzisz, a nadajnik ten pozwala zmieniać moc lamp. Rewelacja.
Może lepiej takie 2 lampy niż 3 inne, kiepskie ;)
S4INT kiedyś zrobił świetną recenzję (http://patrykmorzonek.blogspot.ie/2013/03/przebisnieg.html) tylko to jest dość kosztowne rozwiązanie (ok. 5 tys. zł). Z drugiej strony z doświadczenia wiem, że lepiej kupić porządnie niż kupić dwa razy. Co radzicie?
Pozdrawiam,
Damian.
Skoro mnie cytujesz to ... zwrócić muszę uwagę, że moja porada dotyczyła diametralnie innej fotografii niż to co ty planujesz. Chodziło o sesje noworodkowe, czyli studio bądź mieszkanie, jest tam dostęp do prądu. A generalnie te zdjęcia są robione na małych GO, więc moc lampy powinna być mała.
U Ciebie - w terenie przyda się duża moc ("gaszenie słońca"), a olbrzymie softboxy bądź parasolki to problem gdy jest choćby najmniejszy podmuch wiatru. Sugeruję więc większą moc i nie az tak wielkie parasolki (albo softboxy szybkorozkładalne).
Możesz kupić normalne lampy i zasilanie do nich (tak jak na blogu Patryka), oferta lamp z akku nie jest duża i niektóre z parametrów są fajniejsze w "zwykłych" lampach studyjnych. Więc jak się robi więcej w studiu to lepiej kupować normalne lampy - mają np silniejsze piloty, często większy zakres podziału mocy itd.
Za to teraz zaczynają sie pojawiać lampy nawet z TTL - to dla tych co więcej robią w plenerze, mniej w studiu. Np to: http://www.optyczne.pl/8062-news-Phottix_Indra500_TTL.html
wg mnie za duża cena, ale to w końcu klient decyduje.
Lampy z wbudowanym aku to całkiem fajna sprawa. Szkoda tylko, że nietania ;) Mając kupić tylko jedną lampe i tym działać prawdopodobnie bym rozważał takie rozwiązanie. Ja jednak często korzystam z kilku źródeł światła i w koniec końców kupienie zasilacza plenerowego wyjdzie taniej. Oprócz jednej mocnej lampy możesz dokupić 2-3 tanie lampki po 200-300ws za małe pieniądze i mieć spore możliwości kreowania światła. Nie zawsze pracuje się w ostrym słońcu, że potrzeba mieć mnóstwo Ws - często wręcz brakuj podziałki żeby zjechać brdziej z mocą (choćby sesje w pomieszczeniach opuszczonych etc) czy po zmroku.
Okta 180cm w plener to hardkor - bez asysty 1-2 osób to imo niewypał.
Dwa lata temu w Zempin (po Niemieckiej stronie koło Świnoujścia) byłem świadkiem sesji na plaży. Była to sesja w temacie ciuchów. Oczywiście musiałem podejść i popatrzeć jak Niemcy robią takie rzeczy. Pierwsze to agregat prądotwórczy 5,5kW pod takim małym namiotem. Przy szumie wiatru i wody był prawie niesłyszalny. Lamp było pięć o różnej mocy i z różnymi modyfikatorami. "Opiekowało" się nimi trzech ludzików i mieli co robić, bo był spory wiatr.
Ja zdaję sobie sprawę, że taki agregat to "hardcore" i nie w każdym miejscu można go użyć. Ale jakby pomyśleć o agregacie 850W z jakiegoś składu budowlanego? Na plaży, na polach, itp. miejscach?
Kilka lat temu krążył taki temat, chyba były wspominane konkretne modele agregatów - chyba Honda 10i, 20i
Ważne było to, jak "dobre" napięcie daje taki sprzęt, dlatego była mowa o generatorach inwertorowych (nowe lampy z rozbudowaną elektroniką potrzebują przebiegu sinusoidalnego, "czystego", poza tym lampa na początku ładowania przez moment bierze dużo prądu - elektronika przeciętnego generatora lub przetwornicy może to potraktować jako zwarcie i się wyłączyć, dlatego najprostsze, najtańsze się nie sprawdzają).
Dzięki za rady Panowie. Powiedzcie, jaka jest potrzebna minimalna moc lampy aby "przygasić słońce"?
Jacek, napisałeś, że ta lampa z Twojego linku może również świecić światłem ciągłym. Czy wiele lamp błyskowych posiada taką funkcję? Może Patryk ma rację - kupić jedną mocniejszą i jedną słabszą lampę.
Dzięki za rady Panowie. Powiedzcie, jaka jest potrzebna minimalna moc lampy aby "przygasić słońce"?
Jacek, napisałeś, że ta lampa z Twojego linku może również świecić światłem ciągłym. Czy wiele lamp błyskowych posiada taką funkcję?
Może Patryk ma rację - kupić jedną mocniejszą i jedną słabszą lampę.
1. bezpośrednie, ostre słońce, lato, plaża - najsilniejsza lampa może miec problem. Lampa w jakiej odległości, jaka nasadka na niej? Jaka ma być przysłona? to wszystko ma znaczenie, dlatego nie mozna odpowiedzieć precyzyjnie na takie pytania.
Najlepiej kupic 800 WS i mieć zapas (moc do 1/128) niż kupić za słabą. Normalnie, we wnętrzach, w cieniu, w lesie itd starczy słabsza lampa (no chyba,l że chcesz przysłone 11)
2. Każda lampa studyjna ma pilota, on świeci przecież światłem ciągłym.
3. Mocną i słabą, albo mocną ale mającą podział mocy do 1/128
Przejrzałem ofertę kilku sklepów internetowych. Tylko w tych drogich lampach był podział mocy do 1/128 i więcej. Ta z bloga Patryka (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2119_Lampa-studyjna-DPsIII-800-Zdalne-Sterowanie-Jinbei-FreePower.html) też ma podział zaledwie 1/1-1/32. Może taka 800 WS plus dwie 400 WS to by było dobre rozwiązanie. Do tego potrzebny jeszcze akumulator.
Odnośnie lamp i akumulatora - polecacie jakieś konkretne marki? Może linki do konkretnych modeli? Nie proszę z lenistwa ;) Po prostu nie posiadam żadnej wiedzy w tym zakresie.
bryk77 a nie myślałeś o zasilaczu plenerowym? nie ogranicza Ciebie wtedy moc lampy, bo możesz podpiąć dowolną. Tak jak proponował S4INT też popieram jego wypowiedz w tym temacie.
PS: bryk77 sprawdź wiadomość PW ; )
Dzięki ;) A czy ktoś z Was korzysta z Genesis Reporter 360? (http://www.multifoto.pl/szczegolyProduktu.php?src=skapiec&item=10571&kat=129) 450 błysków na jednym ładowaniu i dość spora moc jak na niewielkie wymiary. Do przygaszenia słońca za mało, ale do doświetlania już wystarczająco.
Tylko nie mogę się doszukać informacji o mocowaniu tej lampy. Nie chcę się ograniczać do akcesoriów dedykowanych tylko dla tego konkrentego produktu.
Też myślałem o niej do doświetlaniu. A gasił słońce LX100, ale dostępna octa tylko 48cm. A nie wiem czy normalne akcesoria można tam zamontować.
Dzięki ;) A czy ktoś z Was korzysta z Genesis Reporter 360? (http://www.multifoto.pl/szczegolyProduktu.php?src=skapiec&item=10571&kat=129) 450 błysków na jednym ładowaniu i dość spora moc jak na niewielkie wymiary. Do przygaszenia słońca za mało, ale do doświetlania już wystarczająco.
Tylko nie mogę się doszukać informacji o mocowaniu tej lampy. Nie chcę się ograniczać do akcesoriów dedykowanych tylko dla tego konkrentego produktu.
Można użyć bracketu z mocowaniem Bowens:
Godox S-type bracket (http://www.godox.com/EN/Products_S_type_Speedlite_Bracket.html)
Raczej nie dostępny w Polsce, ale na ebay jest sporo.
(Genesis Reporter i Godox WITSTRO AD to to samo).
Co do mocy - 360Ws w tej lampie to nie to samo co 360Ws w lampach studyjnych. Wg. testów jest porównywalna z lampami 200-300Ws.
Przejrzałem ofertę kilku sklepów internetowych. Tylko w tych drogich lampach był podział mocy do 1/128 i więcej.
Ponizej 1 tys to jest droga lampa? Przeciez lampa o jakiej a pisałem, a ty cytowałeś (pierwszy post tego tematu) ma 1/128 mocy, a kosztuje 988 zl. Do tego zasilanie plenerowe i jazda :).
To zasilanie jest stosunkow drogie. A nie lampa.
Jacku, ta z Twojego linku tak. Zgadza się. Miałem na myśli lampę o mocy 800 WS. Gdzieś tam znalazłem po 1600 zł. Jak się okazuje są i tańsze. (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4402_Lampa-studyjna-MSN-II-800-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html)
To ta sama seria lamp, ja linkowałem 400 Ws, ty 800, wiadomo, że droższa, ale nadal tania.
Przy 300 watowym pilocie, po jakim czasie zacznie się zwykły softbox jarać? Pilot 10 wat. To jaki odpowiedik halogenowego?
Przy 300 watowym pilocie, po jakim czasie zacznie się zwykły softbox jarać?
Wcale nie powinien.
Niektóre lampy mają możliwość zamontowania w nich halogenu 1000W - tam to jest problem.
Pilot 10 wat. To jaki odpowiedik halogenowego?10 wat nic nie mówi o ilości światła, tylko o zużyciu prądu.
Trzeba podać jakie technologie porównujesz, jakie są róznice w sprawności tych źródeł światła.
Pilot 10 wat. To jaki odpowiedik halogenowego?
Dioda 10W = 40-80W halogen
Świetlówka 10W = 20-30W halogen
(tak w przybliżeniu)
Nie wierzyć nikomu, kto pisze, że 10W diody to 100W halogen...
Kartofelinder
01-03-2015, 18:33
Jeśli czujesz, że jesteś laikiem, to kup sobie jedną lampę. Ludzie kupujący większe zestawy są potem często zagubieni, bo wszak mają ten cały bałagan i chcą go użyć, ale nie bardzo wiedzą jak. Jedna lampa jest wystarczająca do ogromnej liczby kreatywnych zastosowań...
Jeśli czujesz, że jesteś laikiem, to kup sobie jedną lampę. Ludzie kupujący większe zestawy są potem często zagubieni, bo wszak mają ten cały bałagan i chcą go użyć, ale nie bardzo wiedzą jak. Jedna lampa jest wystarczająca do ogromnej liczby kreatywnych zastosowań...
A czytałeś Ty pierwszy post...? ;)
Kartofelinder
01-03-2015, 21:21
No czytałem, że 3 lampy i że laik :)
No to jak ma 3 lampy to pomysł kupna jednej jest lekko spóźniony :D bo już będzie i tak miał 4 :D