Zobacz pełną wersję : Nikon coolpix p600 a odpowiednik telezoomu
darklimak
26-02-2015, 12:34
Witam.
Zakupiłem jakiś czas temu nikona coolpix p600.
Jestem amatorem fotografowania przyrody z naciskiem na dalekie obiekty, dlatego wybór padł na ten aparat.
Bardzo Mi się spodobało, zdjęcia wychodzą dobre, myśle, że świetnie Mi to idzie a co ważniejsze podoba Mi się.
Chciałbym teraz zainwestować w lustrzankę i obiektyw telezoom.
Dodam, iż nie jestem wymagający, ponieważ nie mam dużo pieniędzy i zadowolę się przesiadką z poloneza do passata b5.
O sam aparat nie pytam.
Moje pytanie dotyczy samego obiektywu mianowicie jaki obiektyw muszę wybrać by był to odpowiednik zbliżenia 60x zoom optyczny w moim coolpix p600?
Z góry dziękuje za rady i wypowiedzi.
Zoom 60x w lustrzance to musiałbyś wozic na naczepie TIRa.
A jak chcesz obiektyw z 60-krotnym przybliżeniem (nie mylić z zoomem, czyli powiększeniem najszerszego kadru), to niestety tylko teleskopy astronomiczne i to bardzo duże. To lustrzanek z matryca APS-C daje to ogniskową ok 1700mm.
Obiektywy z największym zoomem do lustrzanek mają krotność do ok. 17-18x (Tamron 16-300, Sigma 18-300, Nikkor 18-300).
darklimak
26-02-2015, 13:34
Wygląda skomplikowanie nie znam się na tym.
Pewnie to jakieś matematyczne wartości, które trzeba było by mi tłumaczyć o co w tym wszystkim chodzi.
Tak czy iaczej tir odpada nie wjechał bym wszędzie, ponad to wystraszył bym wszystkie nawet głuche i ślepe zwierzęta :-D poważnie wychodzi na to, że jedyny możliwy zakup to jakiś obiektyw 300mm i czajenie się aż coś będzie bardzo blisko.
Mata_Hari
26-02-2015, 17:13
Niekoniecznie 300mm. Dłuższe ogniskowe też przecież są. Nie wiem, czy w Nikonie, ale poza nim na pewno.
Niekoniecznie 300mm. Dłuższe ogniskowe też przecież są. Nie wiem, czy w Nikonie, ale poza nim na pewno.
Są... do każdego systemu, ale jakie są ich ceny...
Nikkor 80-400VR G - 9 000 zł
Tamron 150-600VC - 4 500zł... itd, itp...
Mata_Hari
26-02-2015, 17:30
Oczywiście, że tak, że są drogie, ................, ale są ;)
Powiedzenie, że się nie ma dużo pieniędzy, tak naprawdę nie jest żadnym konkretem, to jest pojęcie względne. Dlatego napisałam, że dłuższe ogniskowe też są, aby autor wątku nie sądził, że 300mm to jest max.
GaijinPawel
26-02-2015, 18:14
Zawsze można do 300mm dokupić konwerter i bedzie wiecej mm.
darklimak
27-02-2015, 09:49
Jak wiadomo w google jest wszystko tu jest taka wygoda, że mogę zapytać o wszystko i dostane konkretną odpowiedź.
Może to głupie pytanie ale na Mój chłopski rozum (wybaczcie Mi to wszystko jest Mi obce)....
Jak możliwe, że ja w kompakcie który waży około pół kilograma mam optyke 60x a powyżej "Gonzo" pisze mi o obiektywie wożonym na ciężarówce pierwsza reakcja zwykłego człowieka to myśl, że to nie logiczne.
O co w tym chodzi?
Przecież nie wszyscy chyba fotografują niedźwiedzie orły itp. z bliska z przyczajenia a już na pewno nie jeżdżąc z obiektywem na pace.
I co to jest zoom a przybliżenie?
Tak na marginesie 4.500 zł to w sumie nie tak dużo.
GonzoG ma rację. Nie istnieje taki obiektyw i na pewno nie powstanie. Coolpix P600 ma obiektyw 4.3-258 mm, co odpowiada 24-1440 mm na pełnej klatce. Gdyby ktoś chciał po prostu mechanicznie powiększyć ten obiektyw, to byłby on 170 razy cięższy przy zastosowaniu tych samych materiałów. Oczywiście plastik rozpadł by się w kawałki.
Oczywiście istnieje zoom o podobnej ogniskowej. Waży 16kg i używkę można kupić za $75000. Ma tylko skromniejszy zakres zoom, raptem 40 razy mniej czyli x1,41. Ale zawodwcy używają zwykle obiektywów z zoomem x1.
A wracając do rzeczywistości. Na body DX, taki obiektyw musiał by mieć ogniskową 16-960. Oczywiście wciąż taki nie istnieje, ale łatwiej zbliżyć się do celu.
Sigma 300-800 (zoom x2,66) waży już tylko 6 kg. I kosztuje tylko 35 tys zł.
Tamron i Sigmy 150-600 wycropowane z matrycy DX 24Mpix, na pewno dadzą lepszy obraz niż Coolpix P600. A przy body z AF pracującym do f/8 można próbować użyć też TC 1,4.
karp1225
27-02-2015, 11:16
po co tyle mm ? już przy 600 są problemy z falowaniem powietrza.Lepiej miec krótsze,ostre szkło niż długie i mydlane.
@darkklimak - jesli chcesz miec dobre szkło w przystępnej cenie to postawiłbym na Tamrona 150-600.
darklimak
27-02-2015, 11:40
Dzięki za rady :-)
karp1225 super zdjęcia :-)
Jak możliwe, że ja w kompakcie który waży około pół kilograma mam optyke 60x a powyżej "Gonzo" pisze mi o obiektywie wożonym na ciężarówce pierwsza reakcja zwykłego człowieka to myśl, że to nie logiczne.
O co w tym chodzi?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Obiektyw rzuca obraz na matrycę. Im mniejsza matryca, tym mniejszy rzucany obraz, tym mniejszy może być obiektyw i odwrotnie.
Obiektywy zmiennoogniskowe o bardzo wysokich krotnościach ogniskowej nie zapewniają, niestety, dobrej jakości optycznej. Łatwo się o tym przekonać jeśli konieczne jest wycięcie fragmentu zdjęcia i znaczne powiększenie. W lustrzankach DX czy FX przy lepszych obiektywach zwykle stosuje się krotność 3x do 5x.