PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 - Pytanie do posiadaczy odnośnie mikrofonu

wiskomp
26-02-2015, 02:11
Jako, że jestem tu po razy pierwszy chciałbym się ze wszystkimi przywitać :-)

Jakiś czas temu postanowiłem zakupić Nikona D5300 wraz z 18-105 jako aparat do nauki i zabawy z foto i filmem. Parę lat temu posiadałem Alfe A300, jednak głównie leżakowała w torbie ze względu na przewagę mobilności małych aparatów i mam nadzieję, że teraz będzie inaczej :)

Moje pytanie dotyczy wbudowanego mikrofonu w D5300 a konkretnie jego słabej jakości. Jakie są Wasze odczucia? U mnie w każdej z możliwych konfiguracji mikrofon nagrywa po prostu słabo i to w stosunku do prostych kompaktów czy smartfonów. Nawet w pomieszczeniu podczas ciszy słychać nieprzyjemne mechaniczne dźwięki w tle. Porównywałem, ze swoim starym kompaktem Sony XH7 i tam jakość dźwięku jest co najmniej o klasę wyżej - głośny przyjemny wokal i idealna cisza kiedy trzeba. Tu jest zupełnie odwrotnie. Proszę o Wasze opinie oraz czy jest to normalnym zjawiskiem w tym modelu, a może mam wadliwą sztukę i podlega to gwarancji. Poniżej przesyłam przykładowy filmik z działania mojego mikrofonu.

https://www.youtube.com/watch?v=aRsBMKzU5oQ&feature=youtu.be

Pozdrawiam

GonzoG
26-02-2015, 02:32
Przecież to normalne, że mikrofon w aparacie będzie zbierał wszystkie dźwięki z aparatu.

Wyłącz stabilizację w obiektywie i nie używaj AF.

wiskomp
26-02-2015, 23:54
Przecież to normalne, że mikrofon w aparacie będzie zbierał wszystkie dźwięki z aparatu.

Wyłącz stabilizację w obiektywie i nie używaj AF.

Dzięki! Wyłączenie stabilizacji obiektywu sporo poprawiły sytuacje, jednak na dłuższą metę będę musiał zaopatrzyć się w zewnętrzny mikrofon.

Pozdrawiam.

GonzoG
27-02-2015, 02:12
Dzięki! Wyłączenie stabilizacji obiektywu sporo poprawiły sytuacje, jednak na dłuższą metę będę musiał zaopatrzyć się w zewnętrzny mikrofon.

Pozdrawiam.
Tylko nie zdziw się cenami normalnych mikrofonów stereo... Sensowny zakup, to gdzieś tak od 500-600zł minimum.

wiskomp
01-03-2015, 01:21
a co myślisz o Boya BY-PVM1000?

GonzoG
01-03-2015, 09:46
a co myślisz o Boya BY-PVM1000?
Nawet nie będę sprawdzał co to jest. Jak jest to stereo i kosztuje mniej niż 500 zł, to lepiej daj pieniądze potrzebującym.