Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka D5200, D5300 czy może jeszcze inny
maaxtreme
25-02-2015, 17:15
Witam wszystkich!
Wiem,że może dubluję temat, jednakże chciałbym o indywidualną poradę wyboru odpowiedniego aparatu wraz z obiektywem dla początkującego (na chwilę obecną jestem ciemną masą w tym temacie). Nie ukrywam, iż mam pewne ambicje odnośnie fotografii, jednak będą to głównie amatorskie zastosowania. Przez ostatnie dni wiele czytałem na temat lustrzanek i im więcej czytałem tym bardziej skołowany byłem. Jednakże do sedna sprawy. Aparat ma być używany przede wszystkim do zdjęć rodzinnych, ale i też krajobrazów. Nie ukrywam, że będzie także używany do filmowania na własny użytek. Początkowo budżet zakładałem na 2000zł jednak po głębszej analizie jestem skłonny dołożyć do 3000zł, jednakże jest to moje maksimum. Zastanawiałem się początkowo nad d5100, ale po wczytaniu się zauważyłem, że d5200 jest niewiele droższy i lepszy do wideo. Pozostaje także d5300 z wifi i gps...ale czy warto dopłacać? Sprzęt ma posłużyć na kilka dobrych lat stąd przyszłościowo pomyślałem o d5300. Odnośnie obiektywu nastawiłem się na złoty środek, którym wydaje mi się 18-105 VR. Czytałem także o sigma 17-50 f2.8 OS, jednak mógłbym się nie zmiescić w budżecie (poza tym czy do zastasowań przede wszystkim amatorskich warto do niego dopłacać?). Z góry dziękuję za Waszą pomoc
Dodając jeszcze do tematu, czy warto kupować nowy obiektyw i kicie z aparatem, czy lepszym wyborem jest rozważenie zakupu używanego?(co daje większe pole manewru przy sztywnym budżecie)
Archibald6803
25-02-2015, 19:16
MZ d5200 + N 18-105 będzie dla Ciebie bardzo dobrym, uniwersalnym, zestawem na dłuższy czas ;
Pamiętaj , że potrzebny będzie Ci jeszcze docelowo jakiś statyw , dodatkowy akumulator , karta pamięci 32Mb oraz najprawdopodobniej jakaś lampa. Może braknąć kasy ....... Jak nie będziesz mógł dołożyć tych "paru groszy" ponad założone 3 tyś pln to pozostaje zakup d5100. Równie dobra puszka dla Ciebie.
Kupując sprzęt , kup nowy sklepowy zestaw (body+obiektyw) ; nie baw się w pozorne oszczędności typu " a może używany obiektyw o 200 zł taniej" bo możesz się mocno nadziać ....... D5200 ( i d5100) nie mają mikrokalibracji ; a fabryczna powtarzalność kalibrowania szkieł pod wzorzec jest żenująco niska. Kupując obiektyw spoza zestawu (np. używany) szybko możesz oddać serwisowi zaoszczędzone na zakupie piniondzory ......bo trzeba będzie serwisowo wszystko ze sobą zestroić - a to jest usługa płatna i niezbyt tania.
EDIT; Z czasem dozbierasz grosza i dokupisz sobie jakieś fajne szkło krajobrazowe typu UWA i być może jakąś jasną portretową stałeczkę (np.85mm) i będziesz bardzo zadowolony z efektów optycznych jakie wyplują Ci te puszeczki.
Oczywiście musisz wcześniej solidnie opanować sztukę wywoływania RAW-ów ....... Nie ma zmiłuj ......
EDIT 2: Reasumując : w perspektywie roku - minimum 7,5 tyś nie Twoje + kupę czasu do poświęcenia nad nauką postprocessingu ; po drodze możliwe różne perturbacje i zawirowania z brudzącą się czasem matrycą albo niewłaściwą kalibracją szkieł ......
Dalej chcesz kupić lustrzankę ?
Masz (do celów fotograficznych które opisałeś w pierwszym poście) nie gorszą alternatywę ; do tego poręczniejszą , tańszą i mniej problemową : BEZLUSTERKOWCA ; może warto sobie temat ponownie przeanalizować .......
maaxtreme
25-02-2015, 21:16
A co z hot pixelami w d5200? słyszałem,że coraz więcej egzemplarzy ma to diagnozowane. Myślę,że d5200 + obiektyw 18-105 VR spokojnie na początek wystarczą...a nawet na dłużej. Znalazłem o taki zestaw http://allegro.pl/nikon-d5200-18-105-vr-zestaw-professional-nowe-i5097041323.html
Godny polecenia?
Aktualnie sam zastanawiam się nad zakupem pierwszej lustrzanki i tekst Archibald-a6803 daje do myślenia.
maaxtreme
25-02-2015, 21:32
A jeżeli bezlusterkowiec, to jaki mógłbyś polecić?
Archibald6803
25-02-2015, 22:06
A co z hot pixelami w d5200? słyszałem,że coraz więcej egzemplarzy ma to diagnozowane. Myślę,że d5200 + obiektyw 18-105 VR spokojnie na początek wystarczą...a nawet na dłużej. Znalazłem o taki zestaw http://allegro.pl/nikon-d5200-18-105-vr-zestaw-professional-nowe-i5097041323.html
Godny polecenia?
Jak od razu wyrzucisz dołączony do zestawu filtr UV do kosza to może być .....
Do tego Metz 52 , drugi oryginalny akku , druga karta ......... obowiązkowo.
A jeżeli bezlusterkowiec, to jaki mógłbyś polecić?
w tej materii moje zdanie może nie być zbieżne ze zdaniem innych kolegów .......
Ja bym zaproponował :
a/ NEXa 3N + SEL1650 + oczywiste akcesoria (jak przy lustrzance) ; uwaga ! - brak możliwości podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej
lub
b/ Olympus EP-L5 + Zuiko 14-42 + jakaś mała lampka do kompletu + oczywiste akcesoria (jak przy lustrzance) ;
w 3000pln mieścisz się przy obu zestawach z dużym zapasem ; dostajesz obrazek porównywalny do tego z lustrzanki.
A jak chcesz coś bardziej interesującego i o bardzo dobrych jpegach ( ale ostrzegam ! - rozbudowa systemu może w przyszłości być bardzo bolesna finansowo ) to FUJI X-E1 + 16-50 OIS + EF-20 TTL
Mam E PL1 i jestem super zadowolony! Mnóstwo możliwości z tym że jest to bardziej uciążliwe i mniej intuicyjne niż w lustrzance.
maaxtreme
26-02-2015, 15:27
Dzięki za pomoc Archibald6803. Myślę,że jeśli miałbym wybrać bezlusterkowca, to wziąłbym Olympusa... ale cały czas chodzi mi po głowie d5200... na początek korpus z obiektywem + karta i torba...a później systematycznie resztę dorzucałbym. Muszę jeszcze trochę poczytać, czas mam do maja, także myślę, że uda mi się do tego czasu znaleźć złoty środek. Bądź ktoś tutaj mi jeszcze podpowie inne rozwiązanie
harpooon
27-02-2015, 01:54
Nie myśl o bezlusterkowcach jeśli planujesz sensowny rozwój zainteresowań, koszt kolejnych szkieł są po prostu nie do przyjęcia ...wpakujesz się w bezsensowny drogi system. Bateria ,wizjer i ułomny chwyt takich aparatów z większymi szkłami przekona Ciebie, że popełniłeś błąd który mocno odbije się na Twojej kieszeni.
maaxtreme
27-02-2015, 14:05
Zatem harpooon co możesz Ty mi polecić? Z racji tej,iż jestem kompletnym amatorem dopiero stawiającym pierwsze kroki...a nawet raczkuję, na poczatek do typowo swoich zastosowań wystarczy mi sam korpus + obiektyw + karta 16/32GB? a z czasem sukcesywne kompletowanie reszty wyposażenia...tzn lampy, statywu, filtrów? co myślisz o propozycji aparatów podanych przeze mnie?
harpooon
27-02-2015, 14:25
Jak złapiesz bakcyla to będziesz ciągle szukał fajnych szkieł....korpus jaki kupisz wystarczy na długo ,więc seriaD5xxx jest według mnie optymalna na początek a najkorzystniej dla Ciebie wyjdzie 5200 skoro zależny Ci na filmowaniu.Mi filmowanie nie potrzebne dlatego moje 5100 całkowicie zaspakaja moje potrzeby po dokupieniu gripa. Znacznie istotniejsze są obiektywy a tu masz świetne tanie stałki niezły tele i sporo szkieł od niezależnych producentów które dają dużo radości z focenia,ja kupiłem aparat razem z 18-55 bo tylko taka była wtedy opcja teraz to szkło leży i się kurzy ,tydzień było podpięte ...do czego zmierzam lepiej kupić samo body i oddzielnie konkretny obiektyw na początek.Zdecydowanie polecił bym nikkora 50 1.8 do nauki swietny a jakość obrazka maliniasta :)
cz4rnuch
27-02-2015, 15:57
... Myślę,że jeśli miałbym wybrać bezlusterkowca, to wziąłbym Olympusa... ale cały czas chodzi mi po głowie d5200... Jeśli Ci się podoba d5200 to go kup, ale też poważnie zastanów się nad tym co pisze Arczi. W tej chwili oferta bezlusterkowa jest bardzo rozbudowana. Systemy takie micro 43 czy sony e mają już "prawie" wszystko co można sobie wymarzyć. W każdym z tych systemów są też niedrogie perełki i rozsądnie wycenione zoomy. Jest z czego wybierać. Są też dopiero startujące systemy jak np samsung nx. Jeśli potrafisz obejść się bez wizjera to taki nx3000 ze stabilizowanym 16-50 można dostać za 1100 PLNów.
Nie myśl o bezlusterkowcach jeśli planujesz sensowny rozwój zainteresowań, koszt kolejnych szkieł są po prostu nie do przyjęcia ...wpakujesz się w bezsensowny drogi system. Bateria ,wizjer i ułomny chwyt takich aparatów z większymi szkłami przekona Ciebie, że popełniłeś błąd który mocno odbije się na Twojej kieszeni. Jeśli chodzi o koszty to raczej operujesz jakimiś półprawdami. Bateria zazwyczaj jest słaba to fakt, dlatego trzeba dokupić drugą ale jeśli chodzi o wizjery to trochę już ich widziałem i wolę te z nowszych bezlusterkowców niż mały, ciemny tunelik z serii D5xxx i niższych. Jeśli chodzi o chwyt to trzeba pamiętać że tele bezlusterkowców są znacznie mniejsze niż te projektowane pod nikonowski bagnet (szczególnie te które kryją pełną klatkę). Poza tym w ofercie kilku firm są bezlusterkowce o ergonomii lustrzankowej.
Ogólnie to nie zazdroszczę komuś kto teraz musi wybrać pierwszy "poważny" aparat. Jest tego teraz tyle, że ciężko nie nabawić się migreny od myślenia.
ale cały czas chodzi mi po głowie d5200...
Jeśli Ci chodzi po głowie, to go weź.
Tylko weź również pod uwagę dwie najpoważniejsze "wady" lustrzanki: duże rozmiary aparatu i obiektywów oraz mało funkcjonalny tryb "live view". Jeśli Ci one nie przeszkadzają, to nie ma co się długo namyślać.
Mariusz81
27-02-2015, 17:26
Sam też mam mętlik w głowie bo od jakiegoś czasu poszukuję sprzętu dla siebie i nie wiem która opcja była by dla mnie najlepsza:
opcja 1 - sprzedaż szklarni od D80 i zakup np. EPL5 lub GX7 + stałka 45 i tele, większa wygoda bo sprzęt bardziej mobilny ale brakować mi będzie w tym systemie odpowiednika Tamrona 70-300 (pod względem jakości optyki);
opcja 2 - zakup body D5200, szklarnia zostaje;
opcja 3 - zakup body D7000, szklarnia zostaje;
opcja 4 - zakup body D7100, szklarnia zostaje.
Opcja 1 i 4 niestety są najdroższe, opcja 2 przesiadka na body z gorszą ergonomią. Opcja 3 przez niektórych D7000 określony jest jako model przestarzały którego juz nie warto kupować bo lada moment wejdzie 7200 i 7100 potanieje. Nie dziwię się że ludzie ciągle pytają proszą o poradę przy zakupie bo to nie jest sprawa prosta.
d7000 jest uważany raczej nie za przestarzały tylko za ´felerny´.
maaxtreme
27-02-2015, 20:12
lepiej kupić samo body i oddzielnie konkretny obiektyw na początek.Zdecydowanie polecił bym nikkora 50 1.8 do nauki swietny a jakość obrazka maliniasta :)
Praktycznie przekonany jestem już do zakupu D5200, tylko właśnie jeśli chodzi o obiektyw Nikkora AF 50mm f/1.8 znalazłem dwie wersje zakończone odpowiednio D (tańsza - ok. 500zł) i G (droższa - ok. 750zł). Jaka jest różnica poza wykonaniem? Poniżej doklejam link:
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=11339433&order=p&string=nikkor+50+1.8&search_scope=userItems-11339433&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0113
D - Oznaczenie zmodyfikowanej serii obiektywów AF, wprowadzonej w 1992 roku. Tak opisane obiektywy przekazują dodatkowo do korpusu informację o odległości, na jaką ustawiona jest ostrość. Informacja ta ma być wykorzystywana przede wszystkim przez układ ustalania ekspozycji dla światła błyskowego.
G - To oznaczenie określa obiektywy pozbawione pierścienia przysłon, a więc przeznaczone do stosowania we współczesnych korpusach AF, gdzie wielkość otworu przysłony ustawia się pokrętłem na aparacie. Można je montować w starszych korpusach, jednak w pełni funkcjonalne będą jedynie w trybie pełnej automatyki lub priorytetu czasu.
cz4rnuch
27-02-2015, 20:57
W poście wyżej Mariusz już wszystko wyjaśnił. Z wersją D nie będziesz miał AFu.
D - Oznaczenie zmodyfikowanej serii obiektywów AF, wprowadzonej w 1992 roku. Tak opisane obiektywy przekazują dodatkowo do korpusu informację o odległości, na jaką ustawiona jest ostrość. Informacja ta ma być wykorzystywana przede wszystkim przez układ ustalania ekspozycji dla światła błyskowego.
G - To oznaczenie określa obiektywy pozbawione pierścienia przysłon, a więc przeznaczone do stosowania we współczesnych korpusach AF, gdzie wielkość otworu przysłony ustawia się pokrętłem na aparacie. Można je montować w starszych korpusach, jednak w pełni funkcjonalne będą jedynie w trybie pełnej automatyki lub priorytetu czasu.
Skopiowałeś bez zastanowienia definicję, która nic nie wyjaśnia pytającemu. Podstawowa różnica między tymi obiektywami nie jest w literce D i G, tylko w AF i AF-S. Jednym słowem ten tańszy nie ma silnika i nie będzie działał AF na tym konkretnym body. Aby AF działał, obiektyw musi mieć oznaczenie AF-S lub AF-I. A czy będzie też D lub G nie ma znaczenia, żadna z tych literek nie determinuje działania AF.
maaxtreme
04-03-2015, 16:02
Rozglądałem się za ofertami Nikona D5200... jednak trafiłem na Pentax K-50. Czytając opinie... jestem mile zaskoczony. Cena też wydaje się rewelacyjna co do możliwości oferowanych przez ten aparat. Podsyłam link:
http://allegro.pl/pentax-k-50-18-55wr-fullhd-torba-karta-16gb-i5143385672.html
sztender
04-03-2015, 19:48
Wejdź na forum Pentaxa. Będziesz miał wszystko podane jak na N. W pracy mam Pentaxiarzy i są zadowoleni. Albo mniej marudni niż Nikoniarze. Z czego jeden już trochę się bawi fotografią
http://krasnik.naszemiasto.pl/artykul/otwarto-wystawe-zdjec-pluskwiakow-w-ckip-w-krasniku-zdjecia,1573179,artgal,t,id,tm.html
I nie słyszałem od niego marudzenia na system.
Archibald z lekka przesadza. Amatorowi nie potrzeba drugiej karty ani akumulatora. Pentax jest super, ale rynek wtórny trochę biedny, więc ciężko będzie z rozbudową szklarni w przyszłości.
maaxtreme
04-03-2015, 22:59
Po lekturze testów i opinii widzę, że jest lepszy od D5200 i korzystniej cenowo wypada. Ma przede wszystkim uszczelnione body i szkło...