Zobacz pełną wersję : PDF - dzielenie strony
login_87
25-02-2015, 11:37
Witam,
Mam mały problem. Potrzebuje wydrukować coś z PDF ale jedna strona = 2 stronom książki. Chciałbym to podzielić bo na wydruku mam za małe literki. Da się coś takiego zrobić??
maciey75
25-02-2015, 14:04
Chyba trzeba hardcorowo, czyli powieksz i wykorzystaj narzedzie zdjecie do stworzenie dwoch osobnych jpg, ktore wydrukujesz.
RobertMiernik
25-02-2015, 15:34
A to jest PDF z tekstem czy PDF z obrazkami stron
Wszystko zależy od ilości stron. Przy kilku stronach, można wczytać do PS i zrastrować w dowolnej rozdzielczości. Ale robi się tak z każdą stroną osobno. Jeśli w pliku są obrazki, to można je po prostu otworzyć w PS (bez rastrowania).
Można też użyć funkcji drukarki pod nazwą druk plakatu. Drukuje wtedy jedną stronę na dwóch (lub więcej) kartkach.
A najlepiej użyć odpowiedniego narzędzia. W Acrobat można całość przyciąć z prawej i zapisać jako nowy plik. Potem tak samo zrobić z lewej. Otrzymamy osobno parzyste i nieparzyste strony, co pozwoli na łatwy druk w ręcznym dupleksie.
login_87
25-02-2015, 18:09
A to jest PDF z tekstem czy PDF z obrazkami stron
PDf z obrazkami. mam 83 strony.. nie ma jakiegos programu który by podzielił strone na pół?
W opcjach drukowania gdy zaznaczę " plakat" dzili mi stronę na 3 kartki zamiast na dwie :(
PS.
Trochę walki i się udało. Zmniejszyłem stronę do 90 % i już w opcji plakatu mieści się na 2 stronach. Następnie "wydrukowałem" to do pliku pdf i w końcu mam to o co mi chodziło. Z 83 stron mam 166 i mogę teraz to normalnie wydrukować i zbindować :) Dzięki za naprowadzenie!!
login_87
25-02-2015, 18:52
Eh.... No nie jest do końca tak kolorowo jak myślałem....wszystko było by okej ale kolejność stron w pliku wyglada następująco - 3,2,5,4,7,6,9,8,11,10,13,12,15,14,17,16. Jakiś program do zmiany kolejności stron ?? Jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to podzielic to na 166 plików pozmieniać kolejność a potem połączyć ponownie w jeden... :/ Ratujcie....
Eh.... No nie jest do końca tak kolorowo jak myślałem....wszystko było by okej ale kolejność stron w pliku wyglada następująco - 3,2,5,4,7,6,9,8,11,10,13,12,15,14,17,16. Jakiś program do zmiany kolejności stron ?? Jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to podzielic to na 166 plików pozmieniać kolejność a potem połączyć ponownie w jeden... :/ Ratujcie....
Będziesz drukował dwustronnie czy jednostronnie? Jeśli dwustronnie, to tak jak piszesz: podzielić, posortować i połączyć. Nadaje się do tego PDFtfbuilder. W wersji portable (http://portableapps.com/apps/office/pdftk_builder_portable) nawet nie trzeba instalować. Darmowy.
login_87
26-02-2015, 08:29
Właśnie chodzi o to, że dwustronnie.. Wczoraj w pracy pozmieniałem już kolejność ( bez dzielenia na pliki - nie pamiętam nazwy programu) , ale przy zapisywaniu pliku program się zawiesił. Zobaczymy jak mi pójdzie dzisiaj :)