PDA

Zobacz pełną wersję : fotografia wnetrz - profoto b1 czy 4x EX600

sebah
23-02-2015, 17:20
Czesc,

Od paru dni szukam informacji w internecie odnoscie fotografi wnetrz - oswietlenia.
Jest duzo ludzi ktorzy uzywaja 1/2 lamp blyskowych, inny maja ich cale torby a z drugiej strony sa tez tacy ktorzy maja cale zestawy studyjne. Ja chcialbym pobawic sie w fotografie wnetrz. Obiektywy, aparaty mam poza swiatlem.
Na zakup moge przeznaczyc mniej wiecej 20K. Nie jestem pewien co dokladniej wybrac. Zastanawiam sie nad profoto B1 - zestaw, dwie lampy, czy moze lepiej kupic 4 lampy blyskowe, pocket wizzardy itd...
Dreczy mnie pytanie czy z zestawe profoto bedzie to do ograniecia, czy przypadkiem za chwile nie bede stekal ze dwie lampy to za malo i dlaczego nie wziolem 4 ex600. Moglby ktos zoorientowany w temacie podrzucic pare wskazowek na co musze zwrocic uwage, o czym pamietac? Moze macie inne wskazowki?

Pozdrawiam
Sebastian

GonzoG
23-02-2015, 18:20
Nie wiem o jakich EX600 piszesz (Canon robi 600EX, a YN-EX600 to pierwotna nazwa YN-560EX), ale do wnętrz to swobodnie starczą YN-560III + wyzwalacz YN-560-TX. Masz do dyspozycji 6 grup i pełne zdalne sterowanie mocą.

A Profoto B1 to zbędny wydatek, bo przy wnętrzach TTL totalnie zbędny.

4 YN-560 + YN-560-TX to wydatek ok. 1400-1500zł.

sebah
23-02-2015, 18:58
Nie wiem o jakich EX600 piszesz (Canon robi 600EX, a YN-EX600 to pierwotna nazwa YN-560EX), ale do wnętrz to swobodnie starczą YN-560III + wyzwalacz YN-560-TX. Masz do dyspozycji 6 grup i pełne zdalne sterowanie mocą.

A Profoto B1 to zbędny wydatek, bo przy wnętrzach TTL totalnie zbędny.

4 YN-560 + YN-560-TX to wydatek ok. 1400-1500zł.
Mowie o 600ex - pomylka.
Nie wiem jak to wyglada z jakoscia tych yn560 ale jednak wolalbym kierowac sie w strone orginalnych lamp canona albo profoto, elinchrome... nie wiem czy w przyszlosci nie bede chcial czegos innego sprobowac takze jesli mam taka mozliwosc to chcialbym ja wykorzystac raz a dobrze aby pozniej nie musial zalowac i nie stekal ze czegos mi braknie. Cos dokupic zawsze bede mogl ale bawic sie w zmiany, wymiany itd... to juz mi sie nie chce.

sailor
24-02-2015, 23:26
jesli zastanwiasz sie nad wyborem pomiedzy profoto a systemowymi lampami canona to jest to kompletna pomylka jesli chodzi o wybor marki. kup bowensa, hensla czy elinchrome'a jesli juz chcesz bardzo firmowa polke .. jesli nie kup jakas chinszczyzne. bo jesli zastanawiasz sie nad ogarnieciem profoto tzn ze sa ci kompletnie niepotrzebne.

markB
26-02-2015, 17:00
Odradzam zestaw Profoto jeśli nie masz bogatego wujka w Katarze. Za 1/3 tej sumy za Profoto kupisz podobny zestaw Elinchroma BRX (prawda, że zasilany z sieci i niecałkiem metalowy), do którego dodatki, mimo, że droższe od chinoli, są nadal tańsze od Profoto. I nie będziesz potrzebował PocketWizards, bo radiową łączność masz w zestawie.

morzon
26-02-2015, 17:12
Systemówki to nie jest specjalnie dobry wybór. Często może brakować mocy jak będziesz pracował na mocno przymkniętym szkle. Wiadomo, że można łączyć po kilka sztuk lamp, ale to traci zupełnie sens.
A profoto w tym przypadku to przerost formy nad treścią.