PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon wielozadaniowy!?

eNKa_Fashion
22-02-2015, 17:22
Witam.
Zastanawiam się jaki aparat kupić i jakie szkła które będą przydatne do zadań specjalnych :)
Potrzebuję sprzęt do domowych sesji. moje pomieszczenie ma ok 11metrów . (Zdjęcia do aukcji)
kolejne zadanie jakie ma spełniać, to sport.

chcę swojego d90 zmienić na coś nowszego

RobertMiernik
22-02-2015, 17:27
Zdjęcia do aukcji czego, fashion to mogą być kolczyki albo suknie balowe z kloszem....

eNKa_Fashion
22-02-2015, 17:32
Zdjęcia do aukcji czego, fashion to mogą być kolczyki albo suknie balowe z kloszem....

Coś bliżej tych sukni balowych:) Głównie odzież

RobertMiernik
22-02-2015, 17:57
No to sprawdź jaki maksymalnie długi obiektyw możesz kupić, żeby móc fotografować całą sylwetkę i taki właśnie kup.
Te 11 metrów to jest co, powierzchnia? odejście?

Im dłuższy obiektyw tym lepiej w tym przypadku, jeśli masz 11 metrów odejścia to i 200 do całej postaci nie będzie za dużo, a jeśli 11 metrów to metry kwadratowe to i 35mm będzie za mało...

eNKa_Fashion
22-02-2015, 18:17
No to sprawdź jaki maksymalnie długi obiektyw możesz kupić, żeby móc fotografować całą sylwetkę i taki właśnie kup.
Te 11 metrów to jest co, powierzchnia? odejście?

Im dłuższy obiektyw tym lepiej w tym przypadku, jeśli masz 11 metrów odejścia to i 200 do całej postaci nie będzie za dużo, a jeśli 11 metrów to metry kwadratowe to i 35mm będzie za mało...

11 to niestety powierzchnia. Mikro studio:)
Chcę zmienić sprzęt i zastanawia mnie co wybrać. Mam na to max 5 tys.

RobertMiernik
22-02-2015, 18:33
A czym teraz robisz zdjęcia, D90 napisałeś, a obiektyw?

eNKa_Fashion
22-02-2015, 18:37
18-55 i 18-105 VR

piotrx25
22-02-2015, 19:06
Posiadasz jakieś akcesoria typu lampy, softbox ? Jaki sport chcesz focić?

eNKa_Fashion
22-02-2015, 19:16
Posiadasz jakieś akcesoria typu lampy, softbox ? Jaki sport chcesz focić?
Sport to sztuki walki.
Posiadam oświetlenie itd. choć prawdopodobnie będę wymieniać na coś mniejszego, adekwatnego do możliwości pomieszczeniowych

piotrx25
22-02-2015, 19:54
Na halę to trzeba coś ze światłem 2,8 i jak 50mm wystarczy to np. Sigma 17-50 albo s50-150 f2,8

eNKa_Fashion
23-02-2015, 15:23
Na halę to trzeba coś ze światłem 2,8 i jak 50mm wystarczy to np. Sigma 17-50 albo s50-150 f2,8

Hm ok.porozglądam się za szkłami. Jeszcze nie robiłam zdjęć takimi szkłami.
a jakie "D" najlepiej kupić? Co myślisz o 5500?
Nie jest to model za bardzo Odbiegający od lustrzanek?
Czy może lepiej iść w stronę czegoś bardziej zaawansowanego?

d90
23-02-2015, 17:46

Najlepiej to kupić d4 d810 i d750.
Bedzie do wszystkiego zestaw.
Otworzyć własne studio. I zarabiać.
:)
Ale jak nie mozna to i d90 da rade.
Ja bym szkła proponował wedle uznania :)

eNKa_Fashion
23-02-2015, 17:57
Najlepiej to kupić d4 d810 i d750.
Bedzie do wszystkiego zestaw.
Otworzyć własne studio. I zarabiać.
:)
Ale jak nie mozna to i d90 da rade.
Ja bym szkła proponował wedle uznania :)

he być może za kilka lat uda się coś otworzyć:)

Mam mętlik w głowie co zrobić za miesiąc potrzebuję "coś nowego". Mam bardzo ważną misję i zdjęcia muszą być igiełki.
Mój D90 przyznam , że jest w idealnym stanie.
Potrzebuje porady co zrobić,kupić...
(moja misja to zdjęcia na zawodach sztuk walki)

Devilish_Chaos
23-02-2015, 18:34
Porada? Nauczyc sie D90... bo mam wrazenie ze nie bardzo jestes w stanie sprecyzowac czego chcesz, i czego ci teraz brakuje... jednym slowem potrzebujesz, jak sama napisalas "czegos nowego". Ot takie chciejstwo, ktory zadko przeklada sie na to co ty nazywasz zdjecia igiełki.

eNKa_Fashion
23-02-2015, 19:19
Porada? Nauczyc sie D90... bo mam wrazenie ze nie bardzo jestes w stanie sprecyzowac czego chcesz, i czego ci teraz brakuje... jednym slowem potrzebujesz, jak sama napisalas "czegos nowego". Ot takie chciejstwo, ktory zadko przeklada sie na to co ty nazywasz zdjecia igiełki.

no tak i dlatego Piszę na forum z zapytaniem jakich szkieł użyć do przedstawionych zadań.
Dostałam świetną propozycję i dlatego jak najszybciej chcę się przygotować do pstrykania zdjęć.

Archibald6803
23-02-2015, 20:13
ufffff ................

......a potrafisz powiedzieć jak oświetlona jest hala podczas zawodów (które będziesz focić) ? jak te warunki oświetleniowe przekładają się na nastawy w puszce przy powiedzmy 1600iso? jak daleko będziesz mogła stać od krawędzi maty ? czy potrafisz wywoływać RAWy w postprocesie ? wreszcie : jaką kwotę (bez uszczerbku dla budżetu domowego) gotowa jesteś zainwestować w nowy sprzęt .....

Bez precyzyjnych powyższych informacji wątek ten będzie ciągnął się "jak flaki z olejem" , nic konkretnego się nie dowiesz i za chwilę zaczną się mocniejsze docinki .....

Jak nie znasz odpowiedzi na powyższe pytania , to zabierz swoje zabawki i idź dowiedzieć się wszystkiego ; a jak już będziesz posiadała tą wiedzę, wróć tu i wszystko ładnie zreferuj ; zapewniam, konkretną i rzetelną odpowiedź dostaniesz szybciej niż myślisz

eNKa_Fashion
23-02-2015, 20:24
ech tak myślałam:)

Przed założeniem wątku, czytałam przez pół dnia, forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania.
I zauważyłam , że 80% ludzi jest bardzo nie miłych i nie pomocnych.
Nigdzie nie zauważyłam, że na forum mogą pisać tylko doświadczeni i zaawansowani fotografowie.
A tu prawie każdy uważa się za bogów i mistrzów fotografowania.

GaijinPawel
23-02-2015, 20:30
Zrozum że dociekliwość może czasem nie uprzejma stanowi drogę do poznania Twojego problemu a co za tym idzie najlepszego doradzenia. Ja bym poszukał na Twoim miejscu zdjęć z takich imprez i może będziesz mogła zobaczyć jakim szkłem focone z exifu.

sztender
23-02-2015, 20:40
Dziewczyna chce, to co jej bronić. Ma "misję", potrzebuje (coś nowego). Proponuję D7100 i s18-35 f1.8 lub s17-50 f2,8 lub N17-55 f2,8 (drogo ale co tam), zdjęcia "miodzio" +10 do "lansu". 70-200 f2,8 s/N. I obowiązkowo grip, będzie bardzo "lustrzankowo" i następne +10 "lans". Panowie nie wszystkie zakupy muszą być racjonalne i potrzebne. Ja tam lat temu 15 widziałem gościa w sandałkach+skarpety na Cannondale'u, na piwko zajechał. Kto bogatemu zabroni? Kupuj dziewczyno i pstrykaj. Zakupy sprzętu mogą być równie fajne jak pstrykanie fotek.

eNKa_Fashion
23-02-2015, 20:46
Zrozum że dociekliwość może czasem nie uprzejma stanowi drogę do poznania Twojego problemu a co za tym idzie najlepszego doradzenia. Ja bym poszukał na Twoim miejscu zdjęć z takich imprez i może będziesz mogła zobaczyć jakim szkłem focone z exifu.

;) Już to zrobiłam. Opanda mi pomogła.

nikoniarz
23-02-2015, 20:47
To już Cannon'em na piwko nie można się wybrać w sandałach?

Archibald6803
23-02-2015, 20:49
ech tak myślałam:)

Przed założeniem wątku, czytałam przez pół dnia, forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania.
I zauważyłam , że 80% ludzi jest bardzo nie miłych i nie pomocnych.
Nigdzie nie zauważyłam, że na forum mogą pisać tylko doświadczeni i zaawansowani fotografowie.
A tu prawie każdy uważa się za bogów i mistrzów fotografowania.

Technika fotografowania oraz optyka to ( jakbyś nie wiedziała ) dość precyzyjne dziedziny wiedzy .......;
aby otrzymywać właściwe odpowiedzi w tych dziedzinach - należy zadawać właściwie (precyzyjnie) sformułowane pytania ...... nic więcej ;
sposób w jaki sformułowałaś swoje pytanie oraz dalsze Twoje wpisy świadczą , niestety, że Twoja wiedza techniczna nie jest na najwyższym poziomie ;
.......... a temat do najprostszych nie należy ;
Jak na każdym forum, tak i na tym , jest wiele osób które chętnie Ci pomogą ; ale wysil się troszkę, pokaż że potrafisz coś od siebie dać , że gryziesz temat ale brakuje Ci szlifu.

Głowa do góry ; śmigaj posprawdzać w realu wszystko to co i tak wiedzieć będziesz musiała (chcąc zrobić dobre jakościowo zdjęcia na zawodach , jak wybije godzina zero).

eNKa_Fashion
23-02-2015, 20:50
Dziewczyna chce, to co jej bronić. Ma "misję", potrzebuje (coś nowego). Proponuję D7100 i s18-35 f1.8 lub s17-50 f2,8 lub N17-55 f2,8 (drogo ale co tam), zdjęcia "miodzio" +10 do "lansu". 70-200 f2,8 s/N. I obowiązkowo grip, będzie bardzo "lustrzankowo" i następne +10 "lans". Panowie nie wszystkie zakupy muszą być racjonalne i potrzebne. Ja tam lat temu 15 widziałem gościa w sandałkach+skarpety na Cannondale'u, na piwko zajechał. Kto bogatemu zabroni? Kupuj dziewczyno i pstrykaj. Zakupy sprzętu mogą być równie fajne jak pstrykanie fotek.

+10 dla Ciebie do lansu;)

Na swoim D90 pracuje już troszkę i mam zrobione 101226 zdjęć, więcej niż zapewniał producent.
Czasem proszę czytać ze zrozumieniem , a nie pisać głupoty.
Ale masz rację najlepiej gdy na mojej "misji" będę robić zdjęcia telefonem

Andi74
23-02-2015, 21:17
jak juz kiedys pisalem w szpitalu (w DE) mila pani fotograf robi sesje niemowlakow D90 i N18-105 !!!

bez studia miedzy winda na sciana na zwyklym bialym kocu z dobrym oswietleniem z gornych okien (bez lamp studyjnych )

i kasuje 300 euro (za caly oferowany zestaw) i ma dziennie 4 sesje i nie potrzeba sprzetu oh ah za grobe patyki zeby biznes sie krecil

zona lezala 5 dni i a ja bylem caly czas u niej (pokoj rodziny a ja na urlopie) to liczylem ile chetnych dzienie

sztender
23-02-2015, 21:47
To już Cannon'em na piwko nie można się wybrać w sandałach?
Wszystko można. Teraz taki rower nie dziwi. 20-15lat temu i owszem. Ferrari też można wozić ziemniaki na pole(Mercedes, Audi, też już nie robią takiego wrażenia jak kiedyś). :)
Zwykle czytam uważnie. Ale czasem ciężko ze zrozumieniem.
"chcę swojego d90 zmienić na coś nowszego"
"(D5500) Nie jest to model za bardzo Odbiegający od lustrzanek?"
"... za miesiąc potrzebuję "coś nowego"."
"Mam bardzo ważną misję i zdjęcia muszą być igiełki."
To nie moje słowa. Masz ponad 100k zdjęć. I nie wiesz czego Ci potrzeba. A oczekujesz, że my będziemy wiedzieć? Masz potrzebę kupna, kupuj. Zestaw zaproponowany powinien sprostać większości zadań które dla niego wymyślisz. A mnie na "lansie" już nie zależy bo się zestarzałem. Może moja odpowiedź trąci sarkazmem ale nie ma w niej grama złośliwości. Jedni kupują bo muszą lub potrzebują, drudzy bo chcą. I tyle.

Devilish_Chaos
23-02-2015, 22:08
zrobilas tyle swoim D90 ... i wciaz nie potrafisz sprecyzowac czego ci w nim brakuje... wiec... mamy watek w ktorym mozemy wróżyć z fusow. P.S. Wszystko i tak sprowadze sie do tego co napisal Archibald.

piotrx25
24-02-2015, 10:05
Najlepiej mieć pełną klatkę, ale Twoje 5k to za mało. Z dx'ów to d300 ma super AF, albo d7100 z nowszą matrycą. Ale może Twój d90, który jest w dobrym stanie wystarczy. Potrenuj tym co masz.
ps. Nie obrażaj sie na ludzi próbujących Ci pomóc

d90
25-02-2015, 07:28
Nie robiłem nigdy sportów walki. Ale d90 miałem.
Af wysiadka. Trafność af tez. Iso do 800-1600 czyli padaka na hale.
Jesli ja bym szedł na takie zlecenie z d90, stalki 35,50,85,180.
Plus lampa. Plus pare kart.
I do bólu zdjec zeby wybrac te trafione.

Ale juz bym wolał d5100. Tez miałem. Iso super. Reszta taka sama w sumie...

eNKa_Fashion
28-02-2015, 13:48
Nie robiłem nigdy sportów walki. Ale d90 miałem.
Af wysiadka. Trafność af tez. Iso do 800-1600 czyli padaka na hale.
Jesli ja bym szedł na takie zlecenie z d90, stalki 35,50,85,180.
Plus lampa. Plus pare kart.
I do bólu zdjec zeby wybrac te trafione.

Ale juz bym wolał d5100. Tez miałem. Iso super. Reszta taka sama w sumie...

Dzięki za odpowiedź. Chyba kupie z jakieś dwie stałki właśnie. jeszcze nie cykałam zdjęć na stałkach.Zabiorę na plecy plecak pełen sprzętu i pojadę wcześniej jakieś dwie godzinki. Bo nawet nie wiem jakie jest "środowisko"na sali.

d90
28-02-2015, 16:12
Tyle ze nie zrobisz kalibracji na twoim body. A na F1,4-f1,8 moze byc rożnie...
Na f2,8 -powinno byc - dobrze, ale nikt nie obieca.