PDA

Zobacz pełną wersję : Stabilizacja AF-S 18_105 VR

Jotpal
22-02-2015, 11:56
Dzień Dobry.

Mam pytanie o jakość pracy układu stabilizacji w w/w obiektywie. Instrukcja zaleca wyłączanie stabilizacji podczas pracy z pozycji ustalone jak np. ze statywu. Zdarzyło mi się czasem, że w tej ostatniej sytuacji uzbrajając zestaw w samowyzwalacz (5 sek.) zapominałem wyłączyć VR. I tu meritum mojego pytania. Po ok. 1 sek. po uruchomieniu samowyzwalacza obserwowany obraz w wizjerze wykonywał jednorazowe drgnięcie tak jakby minimalnie się osunął bez zmiany ogniskowej ale zdjęcie wynikowe nie było idealnie ostre na zbliżeniu. Po wyłączeniu VR zjawisko nie występowało jak również przy pracy z ręki niezależnie od pozycji VR. Domyślam się, że jest to naturalne przy "zagubieniu" się systemu VR w pozycji ustalonej czego koniecznością jest wyłączanie wtedy stabilizacji.
Bardzo proszę o pomocne komentarze znawców tematu z naciskiem na aspekt czy jest to normalne zachowanie czy sugeruje jakąś wadę układu.

Dziękuję z góry za merytoryczną pomoc.

GonzoG
22-02-2015, 12:37
VR się nigdy nie gubi.

A to o czym mówisz, to efekt wyłączenia i ponownego włączenia VR.

Poza tym VR jest od tego aby nie było poruszenie na długich czasach, a nie aby używać zawsze.
W każdej sytuacji gdy jest zbędne to może negatywnie wpływać na zdjęcia.

zbyszekD7000
22-02-2015, 12:38
Normalne, tak działa stabilizacja, co zresztą można również zauważyć w wizjerze jak obraz nieco się obsuwa.
Tak jak w instrukcji, nie powinno się robić zdjęć ze statywu przy włączonej stabilizacji.

adriansocho
22-02-2015, 13:46
Jeśli obiektyw robi ostre zdjęcia ze statywu przy wyłączonym VR i z ręki przy włączonym VR i rozsądnym czasie naświetlania, to chyba nie ma co dalej wnikać w to jak to działa. W obiektywach z VR/VC/OS/IS/OSS drgnięcie obrazu w momencie wciśnięcia spustu do połowy jest czymś normalnym, do czego większość użytkowników się przyzwyczaiła.

Jotpal
22-02-2015, 14:46
Wielkie dzięki. Chodziło mi o upewnienie się co do sprawności podzespołów tego obiektywu.

Rozumiem. Nie byłem po prostu pewien czy jest to cecha czy też coś niepokojącego.

No, to kamień z serca. Obawiałem się niesprawności układu a to po prostu jego cecha.