PDA

Zobacz pełną wersję : przesiadka z F80 na D70

penny
08-05-2007, 02:54
rozważam przesiadkę z tradycyjnego SLR na dSLR. mam obecnie F80 i jestem z niego bardzo zadowolony. nie stać mnie na razie na jakiś lepszy korpus jak D80 nie mówiąc już o D100. czy ktoś z was miał podobną przesiadkę? cały czas się waham, bo mam wrażenie, że D70 jest zbyt mocno okrojony w stosunku do tego co mam teraz.

Seeker
08-05-2007, 04:24
Na moje oko podajesz za malo danych (zastosowanie, posiadane szkla, oczekiwania i.t.p. drobiazgi), a w takim temacie trudno wrozyc z fusow. Dopisz cos jeszcze.

Po przesiadce na D70, nikt ci w labie nie schrzani skanu i nie zakurzy filmu ;), ale za to bedziesz mial wiecej babrania z ustawieniami, a inna sprawa, ze F80 az tak cudowny bynajmniej nie byl, nic mu jednak na sile nie ujmujac.

Doprecyzuj watpliwosci i oczekiwania, a napewno ktos sprobuje doradzic. Jestem tego nawet pewien ;)

No i witamy na forum

Jachu
08-05-2007, 06:34
Posiadam F80 jak i D80. Długo się zastanawiałem nad zakupem cyfrówki szczególnie widząc to samo zdjęcie wykonane analogiem i cyfrówką. Kupiłem i jestem bardzo zadowolony, szczególnie jak fotografuje się w NEFie i później samemy obrabia. D80 kupiłem w listopadzie i od tamtej pory mój F80 "kórzy się" ale nie sprzedaję go ponieważ kiedyś będzie trzeba pokazać dzieciom czym się fotografowało :D

tojo
08-05-2007, 12:41
Witaj,
wlasnie przesiadlem sie z f80 na D70s. Jesli chodzi o funkcje i wykonanie to oba aparty sa bardzo podobne do siebie - mozna powiedziec ze nawet identyczne. Nie zauważylem jakiegos drastycznego okrojenia funkcji, a mam wrazenie ze D70 ma ich wiecej. Na poczatku klopotliwe jest jednak opanowanie funkcji zwiazanych z przetwarzaniem obrazu, jest ich duzo i wybor odpowiedniej konfiguracji (odpowiadajacej upodobaniom danego fotografa) jest trudny. Na poczatku fotografie z D70 troche mie rozczarowaly, zwlaszcza pod wzgledem jakosci naswietlania. Bylo to widoczne zwlaszcza przy fotografowaniu w JPG i przy matrycowym pomiarze swiatla - po prostu jest on nieprzewidywalny. Po wielu testach i probach obecnie fotografuje wylacznie w NEF-ach i praktycznie zawsze uzywam punktowego pomiaru w trybie manualnym - to zapewnia mi doskonale naswieltlenie, ktore zawsze moge skorygowac minimalnie (o ile jest konieczne) w programach do obrobki NEF.
Podkreslam, ze jesli chodzi o budowe i funkcje aparatu to nie ma miedzy tymi modelami zadnej roznicy. Roznice dotycza raczej sposobu fotografowania, ktory wynika ze specyfiki fotografii cyfrowej. I jeszcze jedno, musisz zapoznac sie z programami do obrobki NEF - wtedy zapanujesz nad swoimi zdjeciami. Mojego F80 sprzedalem.

penny
08-05-2007, 12:48
F80 mam od początku jak pojawił się na naszym rynku. fakt ideał to nie jest, ale mimo wszystko uważam go za bardzo udany model - odpowiednia funkcjonalność, lekki ale zarazem solidny, bardzo wygodny szczególnie z battery packiem. no i co najważniejsze cena - jak go kupowałem jedyną alternatywą były używane F90 i nowe F100 na które po prostu mnie nie było stać.

co do mnie - dobrze znam stronę techniczną fotografii i lubię z tej wiedzy korzystać. żadne programy tematycznie mnie nie interesują. najczęściej używam trybów S, A, M (dokładnie w takiej kolejności) - trybu P używa praktycznie tylko moja żona jak się dorwie do aparatu ;) w przypadku F80 bardzo przypadła mi do gustu obsługa - jak testowałem ostatnio uboższe modele nikona to bez przedniej gały do ustawiania czułem się jak bez ręki :D

prawdę mówiąc wolałbym przesiadkę na D80, ale ceny są jak dla mnie na razie zaporowe, a korpus D70 można dostać w całkiem rozsądnej cenie - mam trochę szkła więc, jedyne co mi będzie potrzebne po przesiadce to jakiś szeroki kąt.

david555
08-05-2007, 13:15
Nie kupuj D70, tylko D70s, albo D50, różnice są spore (w jakości fotek).
Sam jestem posiadaczem F80 i jestem z niego bardzo zadowolony i uważam, że obie fotografie, cyfrowa i analogowa świetnie się wzajemnie uzupełniają.

penny
08-05-2007, 13:28
możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? prawdę mówiąc nie zastanawiałem się jeszcze czy D70s czy D70, ale D50 na pewno odpada, wydaje się być zbyt ograniczony :/

Sam jestem posiadaczem F80 i jestem z niego bardzo zadowolony i uważam, że obie fotografie, cyfrowa i analogowa świetnie się wzajemnie uzupełniają.

no to fakt, ja planuję zostawić sobie F80 dla slajdów - chyba nic tego nie zastąpi :)

elanek
08-05-2007, 13:46

A czym sie różni jakość fotek z d70 od d70s??

wld
08-05-2007, 13:54
zanim zakupiłem D70s używałem F80. Nie żałuję ani trochę. Na moje potrzeby D70s w zupełności wystarcza. Fotografuję wyłącznie w RAW-ach i nie zawracam sobie głowy programami, którymi ten model dysponuje. Mam go już 1,5 roku i jak do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. Jako, że dłoni nie mam dziewczęcej bardzo odpowiada mi jego rozmiar (leży jak ulał), czego nie mogę powiedzieć o D80. Zaraz po przesiadce z analoga byłem przerażony skandalicznie małym wizjerem. No ale po pewnym czasie już się do tegu "tuneliku" przyzwyczaiłem tym bardziej, że polegam na AF. Na razie ani myślę o zmianie na wyższy model - lepiej inwestować w szklarnię.

david555
08-05-2007, 14:08
możesz coś więcej na ten temat powiedzieć? prawdę mówiąc nie zastanawiałem się jeszcze czy D70s czy D70, ale D50 na pewno odpada, wydaje się być zbyt ograniczony :/

To są moje subiektywne odczucia i proponuję obejrzeć sobie fotki ze wszystkich wymienionych modeli i porównać.
Dokładnie oceń, jakość, skłonność do szumienia (bardzo istotna przypadłość cyfrówek).
Mój typ padł na wymienione przeze mnie modele puszek (oczywiście w tej klasie cenowej).:)

penny
08-05-2007, 14:20
trochę brakuje mi przełącznika zmiany trybu pomiaru na korpusie - czy ta opcja w menu jest mocno ukryta? zdarzało mi się ze zmiany trybu dość często korzystać, a w F80 ułożenie tego przełącznika jest bardzo wygodne.
poza tym jak w D70 zmienia się tryby pomiaru światła? też trzeba grzebać w menu? ten element akurat w F80 jest dość kiepsko rozwiązany (ciężko przełączyć w rękawiczkach albo zmarzniętymi palcami), ale przynajmniej przełącznik jest na wierzchu :|

a i czy do D70 jest jakiś battery pack? i jak tak to czy ma wyzwalacz dla pionowego ułożenia aparatu?
sorry, że tak pytam, ale przez ostatnie dwa lata totalnie wyleciałem z obiegu jeśli chodzi o sprzęt foto :/ no i D70 nie miałem jeszcze okazji trzymać w rękach :(

GregB
08-05-2007, 14:22
Penny, kilka miesięcy temu dokonałem "przesiadki" z Nikona F5 na D70 i żadnego "szoku" nie doznałem. Też nie było mnie stać na D80 czy powyżej ale D70 jest bardzo dobrym aparatem i śmiało moge go polecić dla zaawansowanie-amatorskiego pstrykania :mrgreen:

elanek
08-05-2007, 14:59
trochę brakuje mi przełącznika zmiany trybu pomiaru na korpusie - czy ta opcja w menu jest mocno ukryta? zdarzało mi się ze zmiany trybu dość często korzystać, a w F80 ułożenie tego przełącznika jest bardzo wygodne.
poza tym jak w D70 zmienia się tryby pomiaru światła? też trzeba grzebać w menu? ten element akurat w F80 jest dość kiepsko rozwiązany (ciężko przełączyć w rękawiczkach albo zmarzniętymi palcami), ale przynajmniej przełącznik jest na wierzchu (

Lewy przycisk obok spustu migawki + pokrętło

MYSZ
08-05-2007, 19:58
Miałem F80, mam D70S, czego mi brakuje? dobrego wizjera i przełącznika trybu AF - ten na "dole"

AMI
08-05-2007, 22:44
A mi brakuje ze starego dobrego F80 ( ale teraz żałuje, że go sprzedałem, ehh łezka się kręci) doskonałego naświetlania filmów i slajdów. Cudowny sprzęt.

Zostawiaj F80 ( na slajdy zawsze warto a sprzedasz go za grosze ) i kupuj używanego D70 lub D80.

Pozdrawiam:
AMI

penny
08-05-2007, 23:00
Zostawiaj F80 ( na slajdy zawsze warto a sprzedasz go za grosze ) i kupuj używanego D70 lub D80.

taki właśnie mam plan :D aż mi żal sprzedawać mojego F80 za taki bezcen...
mimo wszystko mam jednak wątpliwości co do kupna używanego korpusu - kupowałem dwukrotnie używane szkło. po pierwszym razie mówiłem sobie, że to pierwszy i ostatni raz... ale chyba zapomniałem bo kupiłem znowu... no i pech chciał że trafiło mi się porysowane - za diabła nie dojrzałem tego przy zakupie. no i teraz to już wolę chuchać zimne :/

marusek
09-05-2007, 09:49
Ja sie nie odnalazlem z D70. Wczesniej robilem slajdy na F80. 70ke uzywalem wprawdzie ponad rok, ale draznilo mnie, ze nie lapie swiatla, tak jak slajd. Ze nie potrafi poradzic sobie z wieloma kolorami. Ze wali lustrem jak w kowadlo (kto mial F80 zrozumie o czym pisze). No i ta wieczna loteria i balansem bieli: 2 zdjecia obok jedno po drugim moga miec rozny balans a przez to rozna kolorystyke (mowa oczywiscie o jpg). No i ostatnia sprawa: ta ciagla tendencja do niedoswietlania. Pomiar w F80 to bajka jest - nawet przy wymagajacych slajdach.
Z drobnostek: brak w wizjerze aktualnego sposobu pomiaru swiatla - trzeba spojrzec na gorny wyswietlacz.

Dzis patrze na stare zdjecia z D70 z duzo wieksza wyrozumialoscia. Zwlaszcza genialna wspolpraca z blyskiem. Flesz wbudowany w F80 to porazka kompletna w porownaniu do D70. A jak sie jeszcze lampke dopnie, to fiu fiu.
Pod wzgl. obrazowania bardziej podoba mi sie juz D50, ale to jednak zbyt okrojona maszyna.
Praktycznie wszystko, czego potrzebuje od aparatu, znalazlem teraz w D80! Noo poza matrycowym sposobem pomiaru swiatla, ktory wiaze zbyt silnie aktywny sensor AF. Ale tego mozna sie nauczyc.

Mysle, ze D70 to dobry aparat, ale to jednak stara konstrukcja. Zawiera wiele bledow. Ale da sie tym robic fantastyczne zdjecia.

A jak w stopce widac, F80 tez u mnie pozostal. Pomimo wszystko, chyba najlepsze moje zdjecia powstaly jednak na slajdach z F80 ;)
pozdr

wlopis
10-05-2007, 17:05
cytuję swoją wypowiedź z wątku " Jaki aparat wybrać"

"Co mnie wstrzymywało w podjęciu decyzji zakupu D70 ( D50 nie brałem w ogóle pod uwagę ) to niestety przede wszystkim wizjer, jego wielkość.
Kto kupiłł wymienione modele wcześniej tzn. przed pojawieniem się informacji o wypuszczeniu na rynek D80 nie mieł wyboru w tej półce cenowej, to tak tytułem wyprzedzenia reakcji starszych stażem użytkowników D50 i D70.
Weź do ręki D80 a po chwili D50, zauważysz różnicę, plus większe możliwości sterowania parametrami ekspozycji z korpusu.
Uzupełniem, po użytkowaniu F80 wybór był łątwiejszy, duże podobieństwo pod każdym względem, gabarytów ( z dodatkowym uchwytem ) wielkości wizjera, możliwości sterowania parametrami czasu i przysłony z korpusu dzięki istnieniu dwóch pokrętrł sterujących."

Jednak to klapanie migawką w cyfrach Nikona ( D70, D80 może i innych modeli ) to jednak fakt, nawet kowadło maruskowi przypomina. F80 sobie pozostawię tak jak zakupioną w 1978 roku za 11820 zł ( mama jeszcze paragon ) sprawną PRAKTICę MTL3.

pitchurch
13-05-2007, 12:21
Ciągle używam tylko f80, ale kilka razy miałem okazję bawić się d70 z obiektywem N70-200/2.8 vr. Powiem szczerze nie oglądałem nawet efektów, tak więc moje wrażenia są czysto użytkowe. Rzecz, która mnie rozczarowała na początku to wizjer. Na inne rzeczy nie zwróciłem już uwagi. To tyle na ten temat

penny
14-05-2007, 20:03
no więc melduję, że macanie korpusu D70s mam już za sobą... coraz bardziej się przekonuję do tego modelu, ale chyba jeszcze się wstrzymam, żeby nie nadwyrężać swoich finansów zbyt mocno :( F80 na razie służy nad wyraz dobrze a do wakacji jeszcze trochę czasu. choć chciałbym już na urlop wybrać się z nowym sprzętem ;)

pawl_s
14-05-2007, 20:16
Mam F80 i dokupilem d70s. Nie zauwazylem roznic w obsludze ani mozliwosciach miedzy tymi puszkami. Jesli nie chcesz/nie mozesz wydac kasy na d80, to kup d70s i prawdopodobnie bedziesz tak jak ja zadowolony :)

penny
18-09-2007, 20:04
przepraszam że odgrzebuję wątek... ale muszę się pochwalić :)
wróciłem właśnie z wakacji - tuż przed wyjazdem stałem się w końcu szczęśliwym posiadaczem nowiutkiego D70s :)
wrażenia po powrocie są naprawdę ogromnie pozytywne. trochę się na początku musiałem wczuć w nowe funkcje i brak kilku starych, ale jestem naprawdę zadowolony :)
właśnie montujemy z żonką fotoksiążkę z podróży :) oj będzie co oglądać :D

pawl_s
19-09-2007, 07:28
Gratuluję :) Pokaż kilka zdjęć.

Terrorysta
19-09-2007, 09:53
przepraszam że odgrzebuję wątek... ale muszę się pochwalić :)
wróciłem właśnie z wakacji - tuż przed wyjazdem stałem się w końcu szczęśliwym posiadaczem nowiutkiego D70s :)
wrażenia po powrocie są naprawdę ogromnie pozytywne. trochę się na początku musiałem wczuć w nowe funkcje i brak kilku starych, ale jestem naprawdę zadowolony :)
właśnie montujemy z żonką fotoksiążkę z podróży :) oj będzie co oglądać :D

Polecam jeszcze dokupić DK-21M powiększa wyraźnie wizjer :) nie wyobrażam sobie teraz robienia zdjęć bez niego :)
a kosztuje "tylko" 80 zł :)
no i poza tym pasuje do F80 :)

Sebastiann
19-09-2007, 10:13
Polecam jeszcze dokupić DK-21M powiększa wyraźnie wizjer :) nie wyobrażam sobie teraz robienia zdjęć bez niego :)

Kwestia dość indywidualna , gdyż jeśli ktoś ma korektę w wizjerze wtedy może się okazać że brakuje już korekty z lupą i wtedy praca z DK-21M staje się wręcz utrapieniem... więc przed zakupem lepiej sprawdzić powyższe oraz czy zaciemnione lekko rogi wizjera nie będą za bardzo przeszkadzać... bo jesli tak to oj boli te 80 zł oj boli;)

pozdrawiam:)

penny
19-09-2007, 10:56

hmm, możliwe że się skuszę - zawsze mnie denerwowała kwestia mojego nosa w obudowie :D
co do ceny - no cóż, wytłoczenie loga przecież kosztuje :D nikon jak to nikon. sprzęt dobry, ale ekhm, nieco drogi :)
F80 niestety już się pozbyłem, żeby trochę poprawić budżet po zakupie D70s - na dodatek zostałem teraz bez lampy, bo stara sb50dx na niewiele się zda w nowym sprzęcie, więc trzeba będzie wysupłać kasę na coś nowego :( trochę mnie to zdrażniło - chyba celowo nie dali wsparcia dla całkiem dobrego i nie tak starego dttl i wymuszają używanie ittl. bardzo nie lubię takich praktyk :(

co do fotek - bardzo chętnie się nimi podzielę tylko tu chyba nie ma możliwości wrzucania plików?

Terrorysta
19-09-2007, 14:41
hmm, możliwe że się skuszę - zawsze mnie denerwowała kwestia mojego nosa w obudowie :D
co do ceny - no cóż, wytłoczenie loga przecież kosztuje :D nikon jak to nikon. sprzęt dobry, ale ekhm, nieco drogi :)
F80 niestety już się pozbyłem, żeby trochę poprawić budżet po zakupie D70s - na dodatek zostałem teraz bez lampy, bo stara sb50dx na niewiele się zda w nowym sprzęcie, więc trzeba będzie wysupłać kasę na coś nowego :( trochę mnie to zdrażniło - chyba celowo nie dali wsparcia dla całkiem dobrego i nie tak starego dttl i wymuszają używanie ittl. bardzo nie lubię takich praktyk :(

co do fotek - bardzo chętnie się nimi podzielę tylko tu chyba nie ma możliwości wrzucania plików?

a może masz jeszcze battery packa do F80 ?:) bo szukam:)
co do plików, możesz wrzucić na http://www.imageshack.us (http://www.imageshack.us/) i je pokazać w dziale zdjęcia :)

penny
19-09-2007, 14:56
a może masz jeszcze battery packa do F80 ?:) bo szukam:)
niestety nie - poszedł razem z korpusem. zostało mi tylko szkło, które oczywiście używam i lampa którą próbuję wytresować do zdalnej pracy ;)

co do plików, możesz wrzucić na http://www.imageshack.us (http://www.imageshack.us/) i je pokazać w dziale zdjęcia :)
ano mogę, ale naprawdę by się przydała opcja dołączania fotek do postów :( w końcu to forum fotograficzne :D To trochę tak jak nasze dzisiejsze sklepy rybne - zazwyczaj bez ryb :D

Terrorysta
19-09-2007, 15:04
Wiem coś o tym...ciężko dorwać świeżą, zajebistą rybkę ;)

ale z wrzucaniem zdjęć nie jest tak źle ;) to tylko chwila