PDA

Zobacz pełną wersję : Przymiarka do zestawu

michasacuer
22-02-2015, 11:45
Witam. Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu lamp i akcesori do zdalnego błyskania, a że nie znalazłem tematu typowo do zadawania pytań jestem zmuszony zaśmiecić forum kolejnym :D . Co chciałbym kupić:

- Wyzwalacze Yongnuo 622
- Softbox, myślałem o takim: http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/softbox-phottix-60x90cmi-uchwyt-varos-xs.html

Do czego chciałbym tego użyć? Głównie plener, studio (nazwałbym to zdjęciami w pomieszczeniu niż typowe studio) trochę rzadziej. Czy ktoś pracuje na plenerach z reporterskimi lampami błyskowymi i może się wypowiedzieć na temat ich funkcjonalności? Niestety, lampy studyjne przekraczają mój budżet. Błyskanie w plenerze byłoby dla mnie tylko zabawą a ładowanie 1000+ zł dla przyjemności jest w moim mniemaniu z lekka wątpliwe ;) Dodam, że jeśli dla mnie praca w taki sposób będzie dawała wystarczające efekty w planuję dokupić kilka lamp YN560. Na chwilę obecną na statywie mogę postawić SB600/900/910.

Druga i trzecia sprawa, czy ten softbox można w jakiś sposób pochylić etc na statywie czy może być tylko ustawiony na wprost? Jak niezawodne są te wyzwalacze w reportażu, sali weselnej, na różnych imprezach itp?

PS. wiem mniej więcej jakiego światła mogę się spodziewać z softboxu, okty, parasolki itp. Po prostu ciężko jest znaleźć przykłady zdjęć z prostymi "spidlajtami" ;)

Dziękuję serdecznie za pomoc.

Pozdrawiam.

GonzoG
22-02-2015, 12:54
Uchwyt softboxu masz pokazany w opisie - chyba jasno wynika jakie ma pole manewru.

Niezawodnosc wyzwalaczy zależy od tego jaki to wyzwalacz. Opinie masz w wątkach o tych wyzwalczacz.
Ja mogę powiedzieć, że nigdy nie jest to 100% pewność.

Co do używania lamp reporterskich w plenerze - bez problemu da się. Czasami tylko trzeba ich większą ilość. W końcu są z 10x słabsze od lampy 600Ws, a ta niektórym bywa za słaba.

YN-560 użyjesz tylko z czasami do 1/200-1/250s.
Z krótkimi czasami się nie da, poza ich pełną mocą, ale wtedy jest wyraźna różnica w jasności naświetlenia dołu i gory klatki.
Jak zależy Ci na używaniu lamp krótkimi czasami, to tylko lampy posiadające taką możliwość.

Światło z lampy reporterskiej nie różni się od świadka z "nieprostej" lampy.

michasacuer
22-02-2015, 13:11
Oho rzeczywiście, zostałem wprowadzny w błąd przez opis na stronach, rzeczywiście nie ma trybu FP/HSSw tych lampach, czyli dla mnie ich użyteczność będzie znikoma. W takiej sytuacji pomysł z lampą 300-600ws staje się znowu aktualny, jeśli mam wydawać tysiaka na jakiegoś SB, a takowe mam trzy i więcej mi nie trzeba ;)

Co do statywu, widziałem te softboxy w akcji kiedyś na jakimś fimie i pytam się obeznanych w temacie, bo po zdjęciu to można wywnioskować że da się go obrócić poziomo do ziemi, a w praktyce może być różnie jeśli modyfikator jest tak jakby wkładany w statyw ;)