Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8G DX czy ta aberracja chromatyczna jest normalna?
Witam,
niedawno kupiłam pierwszą stałkę Nikkora 35mm 1.8 do mojego d7100 i mam pytanie. Czytałam, że w obiektywie tym może występować aberracja chromatyczna. Większość osób określa ją jednak jako niewielką. Robiłam wczoraj zdjęcia drzew na tle zachodzącego słońca i trochę mnie przeraził efekt. Niebo zamiast pięknych kolorów zachodzącego słońca wyszło zielone a na drugim zdjęciu różowe. Czy, aż taka dużą aberracja jest normalna?
http://imageshack.com/a/img908/8146/jDTeQO.jpg
http://imageshack.com/a/img911/6858/I1g5IP.jpg
pozdrawiam
K
Witaj, nie wiem czy normalna ale można ją skorygować w 5 sekund, u mnie czasami jest większa w zależności jak bardzo odbija swiatlo, pomyśl sobie ze taka 85 1.8g która jest dużo droższa a ma większe aberracje☺
fader_audio
22-02-2015, 01:30
Witam
w podanych prze Ciebie przykladach myślę że większośc obiektywów pokaża aberracje, to są warunki sprzyjające aberracji, Jak kolega powyżej pisze można to skorygowac w programach.
1. W takich warunkach prawie każdy obiektyw ma aberrację
2. Każdy tani obiektyw aberruje poza płaszczyzną ostrości.
Migacz112
22-02-2015, 08:38
Nie wiem jak yo jest w innych programach, ale Adobe Lightroom usuwa aberracje z automatu nawet dla obiektywów których nie ma w bazie danych, a oprócz tego można ręcznie korygować zafarby jeżeli automatyczny algorytm coś przegapił :) Ja bym się tych aberracji nie bał, bo ich usuwanie raczej nie wpływa negatywnie na jakość zdjęcia.
@pako1 - trochę już robię 85/1.8G (3 lata, strzelone ponad 200 tys. klatek, oczywiście nie wszystkie tą 85, ale sporo), a takiego abbreofonu nie widziałem. Może mam tajna wersją APO ;)
@OP - warunki sprzyjają CA, ale rzadko coś takiego widziałem, a 35/1.8DX zajeździłem do śmierci technicznej...szczerze, to coś takiego widziałem tylko raz, z 20/1.8, ale bardzo się o to starałem. Dla mnie to jest to CA za duże. Z drugiej strony, jedynym szkłem, które miałem w rękach, a które w podobnej sytuacji było niemal całkowicie pozbawione CA był Otus 85. Pewnie trochę się tego by znalazło (Otusy, Z135/2, Leica R 90/2 itp.) ale to trochę inna półka cenowo-gabarytowa.
Do tej pory robiłam zdjęcia kitowym 18-140 i aberracja w zasadzie nie występowała, nie było jej albo nie zauważałam jej. A tutaj? Niebo zamiast żółto pomarańczowego jest zielone lub różowe.
Wiadomo, że wiele można w programie poprawić, ale trochę mija się to z celem fotografii według mnie. Szczególnie, że ogólnie nie lubie i unikam poprawiania komputerowo zdjęć.
Tak jak mówię wcześniej nie miałam problemów z tym zjawiskiem, dlatego pytam, czy to normalne w tym obiektywie. Bo powiem szczerze jeśli tak to mocno zawiódł mnie ten zakup.
Jak napisałem wyżej - w moim egzemplarzu czegoś takiego nei widziałem, ale też niespecjalnie robię tego typu zdjęcia. Z ciekawości zrobię jutro jakiś mały teścik przed domem, ale na FXie, bo body DX już nie mam (znaczy mam D70, z sentymentu, ale to jakby trochę mniejsze wymagania dla szkła ;)).
Pokazane tu aberracje podłużne, to niestety norma w tym szkle. Optyczne przetestowały tylko poprzeczne. Ale na teście BF/FF z photozone.de widać to pięknie. http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/628-nikkor3518dx?start=1
Mój abberruje, ale na fioletowo głównie.
Nie wiem jak yo jest w innych programach, ale Adobe Lightroom usuwa aberracje z automatu (...)
Z automatu to LR jedynie usuwa szum kolorowy.
Usuwanie aberracji trzeba samemu włączyć.
@pako1 - trochę już robię 85/1.8G (3 lata, strzelone ponad 200 tys. klatek, oczywiście nie wszystkie tą 85, ale sporo), a takiego abbreofonu nie widziałem. Może mam tajna wersją APO ;)
To chyba nigdy nie używałeś tego 85/1.8G pod słońce.
To jeden z najbardziej aberrujących obiektywów Nikona.
Do tej pory robiłam zdjęcia kitowym 18-140 i aberracja w zasadzie nie występowała, nie było jej albo nie zauważałam jej. A tutaj? Niebo zamiast żółto pomarańczowego jest zielone lub różowe.
Bo 18-140 ma znacznie większą GO. Poza tym w ciemnych obiektywach znacznie rzadziej występuje aberracja w obszarach nieostrych.
Wiadomo, że wiele można w programie poprawić, ale trochę mija się to z celem fotografii według mnie. Szczególnie, że ogólnie nie lubie i unikam poprawiania komputerowo zdjęć.
To po co w ogóle robić zdjęcia cyfrą ?? Rób na kliszy i oddawaj od razu do wywołania...
Z zasady zdjęcia prosto z lustrzanek wychodzą dość słabo. Chcesz mieć dobre, to trzeba je porządnie wywołać z RAWa.
Tak jak mówię wcześniej nie miałam problemów z tym zjawiskiem, dlatego pytam, czy to normalne w tym obiektywie. Bo powiem szczerze jeśli tak to mocno zawiódł mnie ten zakup.
Tak, to zupełnie normalne. Szczególnie w tanich jasnych stałkach.
Wybacz, ale piszesz tak z doświadczenia, czy tak czytałeś? Robię nim pod słońce bardzo często i o ile oczywiście CA i LoCA się pojawiają, to znam, a nawet posiadam/posiadałem dużo bardziej abberujące szkła Nikona (nie mówiąc o Tokinach, które miałem...), w 85 nie ma tragedii - co nie znaczy, że to APO itp. Ot nic, czego nie da się przeskoczyć. Moja 50/1.4 jest znacznie gorsza...
Zresztą, samo robienie zdjęcia pod słońce (czy może ogólniej światło) to jeszcze nie jest żaden decydujący czynnik do pojawienia się aberracji chromatycznych. Trzeba mieć też odpowiedni przedmiot do fotografowania...
A kolejny mit - "tanie stałki abberują". U Nikona drogie 1.4 abberują tak samo albo jeszcze bardziej od "tanich" 1.8...
Migacz112
24-02-2015, 07:33
Z automatu to LR jedynie usuwa szum kolorowy.
Usuwanie aberracji trzeba samemu włączyć.
Bo 18-140 ma znacznie większą GO. Poza tym w ciemnych obiektywach znacznie rzadziej występuje aberracja w obszarach nieostrych.
To po co w ogóle robić zdjęcia cyfrą ?? Rób na kliszy i oddawaj od razu do wywołania...
Z zasady zdjęcia prosto z lustrzanek wychodzą dość słabo. Chcesz mieć dobre, to trzeba je porządnie wywołać z RAWa.
Tak, to zupełnie normalne. Szczególnie w tanich jasnych stałkach.
Masz rację, źle się wyraziłem. Chodził mi o to że robi się to jednym kliknięciem, bez bawienia się ustawieniami (choć jest to możliew)
Na pokazanych zdjęciach widać więcej wad niż aberracja, głównie zachowanie pod światło: odblaski, rozproszenie, w sumie jakość powłok przeciwodblaskowych i wyczernienia wewnętrznego obiektywu. Ale zdjęcia pod słońce, prześwietlonego, ze słońcem w kadrze - hm.
Proponuję zastosowanie filtru słonecznego Baader Solar Foil jako receptę na pokazaną "aberrację chromatyczną", ale bez statywu się nie obejdzie. ;)
dziękuję wszystkim za odpowiedź. Widać ten obiektyw tak ma:(
Mariusz81
01-03-2015, 03:36
Miałem kiedyś tą 35 i aberracja w tym szkle to normalka. Ja zawsze musiałem to eliminować za pomocą programu graf.