PDA

Zobacz pełną wersję : Optymalizacja a NEF

daryll
08-05-2007, 00:41
Wg mojej wiedzy wszelkie ustawienia optymalizacyjne w przypadku NEF'ów nie powinny wpływać na zdjęcie i w związku z tym mam pytanie.

Dlaczego zmiana tych ustawień daje widoczne zmiany obrazu przy podglądzie na monitorze puszki ? - przecież i tak optymalizacja nie powinna mieć wpływu na zdjęcie.

Np NEF zrobiony bez wyostrzania jest mdły na wyświetlaczu, a z wartościa +2 czesto wyglada na przeostrzony.

prz3mo
08-05-2007, 00:50
Wg mojej wiedzy wszelkie ustawienia optymalizacyjne w przypadku NEF'ów nie powinny wpływać na zdjęcie i w związku z tym mam pytanie.

Dlaczego zmiana tych ustawień daje widoczne zmiany obrazu przy podglądzie na monitorze puszki ? - przecież i tak optymalizacja nie powinna mieć wpływu na zdjęcie.

Np NEF zrobiony bez wyostrzania jest mdły na wyświetlaczu, a z wartościa +2 czesto wyglada na przeostrzony.

Bo na wyswietlaczu (LCD) aparatu tak naprawde widzisz zawarty w NEF - jpg... Ponoć...

Seeker
08-05-2007, 04:38
"Czyli jpg i tak sie tworzy?"

Erie jest dobrze zorientowany, o ile wlasciwie wydedukowalem ;)

Jachu
08-05-2007, 06:27
Czyli jpg i tak sie tworzy? Szkoda czasu... trochę... zwłaszcza przy serii.

W NEFie zawarty jest JPEG BASIC i są programy, które potrafią go wyciągnąć. Dlatego nie warto robić NEF + JPEG BASIC :)

Erie
08-05-2007, 06:58
"Czyli jpg i tak sie tworzy?"

Erie jest dobrze zorientowany, o ile wlasciwie wydedukowalem ;)

:p Erie jest nie tylko zorientowany, ale rownież paskudny i wredny, ma 6 rąk, 4 nogi, gryzie psy i pożera dzieci (a jak ma dobry humor to stosuje metodę Seek & Destroy) ;)

W trakcie podglądu na LCD puszek takich jak np. D80 widzimy zawarty w NEFie JPG Basic a nie faktycznie wywoływany przez aparat NEF. Czy szkoda czasu jak to stwierdził Deryll - kwestia dyskusyjna. Ten podglądowy plik jpg jest przydatny choćby do szybkiej oceny jakości zdjęcia na dowolnym komputerze (nawet w kawiarence internetowej - wystarczy tylko mieć na swojej karcie Preview Extractor i możemy obejrzeć zdjęcia bez koniecznosci wywoływania ich).

prz3mo
08-05-2007, 08:53
W trakcie podglądu na LCD puszek takich jak np. D80 widzimy zawarty w NEFie JPG

A co ja wyzej napisałem? :-P

fireboy
08-05-2007, 09:08
Napisałeś "ponoć" - więc Twoja wypowiedź została potwierdzona :)

żółto-czarny
08-05-2007, 09:26
W trakcie podglądu na LCD puszek takich jak np. D80 widzimy zawarty w NEFie JPG Basic a nie faktycznie wywoływany przez aparat NEF.
Skoro już nie ma wątpliwości co do Twojego zorientowania :-D to napisz przy okazji, czy jak robię JPG Fine, to w telewizorku też widzę tylko Basic?

Kyo
08-05-2007, 09:27
to czym wyciagnac tego jpga ? :P

pebees
08-05-2007, 09:30
Też było napisane - preview extractor. :P

Wini
08-05-2007, 09:40
Z ciekawości zapytam, w jakim celu chcesz wyciągać tego jpg-a ?

adrian
08-05-2007, 10:39
Baj de łej, jest jakiś program który wyciągnie jpg z nef razem z exifem?

koles
08-05-2007, 11:34
A nie jest tak, że:
a/ obraz na potrzeby LCD jest na bieżąco tworzony z NEFa ?
albo
b/ Przy rozdzielczości LCD w aparacie, z NEFem pamiętane jest COŚ znacznie mniejsze niż JPG Basic (jakieś thumbs).
???

Erie
08-05-2007, 11:40
Skoro już nie ma wątpliwości co do Twojego zorientowania :-D to napisz przy okazji, czy jak robię JPG Fine, to w telewizorku też widzę tylko Basic?

Widzimy zawarty w NEFie JPG Basic, czy w JPG Fine jest zawarty JPG Basic??? Bo jakoś nie zauważyłem...

koles
13-05-2007, 17:24
Poniewaz mnie to męczyło, to pogrzebałem, ale znalazłem tylko to :
http://osp.wikidot.com/nef
Skoro jest tylko na poz.17 offset do thumbnails, to raczej tylko taki thumbnail w nefie jest. Daleko mu do JPG Basic, bo ma pewnie jakieś 300x400 pixli (z haczykiem), żeby pasować do LCD.
Tak mi się wydaje, bo żadnej informacji o JPG Basic w NEFie nie znalazłem.
Pzdr

Erie
13-05-2007, 17:29
Skoro jest tylko na poz.17 offset do thumbnails, to raczej tylko taki thumbnail w nefie jest. Daleko mu do JPG Basic, bo ma pewnie jakieś 300x400 pixli (z haczykiem), żeby pasować do LCD.
Pzdr

to weź ściągnij sobie preview extractor:

http://drchung.new21.net/previewextractor/

i zobacz czy jest to o wielkości 300 x 400 pikseli, a potem pisz niesprawdzone rzeczy

charll
13-05-2007, 18:15
bo ma pewnie jakieś 300x400 pixli (z haczykiem), żeby pasować do LCD.

To nie tak. Przecież podgląd zdjęcia można powiększyć za pomocą przycisków na tylnej ściance.
A więc thumbnail musi mieć więcej pikseli niż rozmiar ekraniku. Dopiero maksymalny zoom na podglądzie można
traktować jako 1:1.

Poza tym 300x400 piksli to nie proporcje zdjęcia z matrycy DXXx. :?

sebasw
13-05-2007, 18:23
albo
FastStone MaxView

Erie
22-05-2007, 07:00
Wracając do tematu.

Znów pojawiły się wątpliwości. Zastanawiam się nad tym dlaczego EXIF NEF'a zawiera takie informacje jak wyostrzanie itp, poza ISO nie powiniem chyba pokazywać żadnych cyfrowych opcji. ?

a dlaczego nie? metadane NEFa (EXIF) zawierają dokładnie te same dane co EXIF JPGa - czyli wszystkie informacje o ustawieniach puszki, które następnie są wykorzystywane przez soft Nikona jako domyślne ustawienia do wywołania zdjęcia

Seeker
22-05-2007, 10:31
"To nie tak. Przecież podgląd zdjęcia można powiększyć za pomocą przycisków na tylnej ściance.
A więc thumbnail musi mieć więcej pikseli niż rozmiar ekraniku. Dopiero maksymalny zoom na podglądzie można
traktować jako 1:1."

Okolicznosci wskazuja na istnienie zarowno duzego, jak i malego (thumbnail) podgladu.

Valwit
22-05-2007, 18:58
Pzdr

jest zarowno thumbnail jak i normalnej wielkosci jpeg.