PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zacząć przygodę z lustrzanką od Nikona D90

IO1981
19-02-2015, 22:26
Witam, jestem nowy na forum i chciałby uzyskać poradę od bardziej doświadczonych forumowiczów. Zatem mam następujące pytanie, pragnę zakupić pierwszą lustrzankę (jak dotąd moja przygoda z fotografią opierała się wyłącznie na aparatach kompaktowych) i czy warto zacząć od Nikona D90. Zdaję sobie sprawę, że jest to model nieco przestarzały ale również bardzo chwalony przez jego posiadaczy, o czym świadczą liczne wpisy na forum. Nie będę ukrywał, że trochę obawiam się wydać znaczną gotówkę na nowszy model skoro moja wiedza na temat sposobu użytkowania lustrzanki jest znikoma i zapewne upłynie wiele roboczogodzin :smile: zanim nauczę się w pełni korzystać z jej możliwości. Z drugiej zaś strony wiem, że czasem warto wydać więcej pieniędzy i kupić sprzęt bardziej perspektywiczny (w tym przypadku Nikon D7100 + obiektyw Nikor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR). Biorąc pod uwagę powyższy dylemat proszę o konstruktywną poradę. Z góry wielkie dzięki...

maniekk
19-02-2015, 22:57
warto zacząć od D90! a zaoszczędzoną kasę wydać na dodatkowy obiektyw, np jasną stałkę, ewentualnie lampę

Grochu7
19-02-2015, 23:00
Eh... to jest wieczny dylemat. Z mojej perspektywy - D90 jest wielce ok. I jest na tyle starym modelem, że nie stracisz wiele odsprzedając go za rok (kiedy na rynku będzie D7200, czy inny mroczny obiekt pożądania).

Jeśli odłoży się Tobie większy zapas gotówki - wydaj ją na obiektywy (na oko - którąś z jasnych stałek). Różnica w jasności szkła z łatwością wynagradza o 1EV niższe użyteczne ISO, a mała głębia ostrości to jednak jedna z głównych radości życia z lustrzanka.

Oczywiście, jestem lekkim hipokrytą - gdy mogłem kupić D90 wybrałem D3200 (w podobnej cenie). Ale dzisiaj nie wiem, czy bym się nie zamienił...

Archibald6803
19-02-2015, 23:00
Wydaje mi się, że powinieneś kupić taki model lustrzanki który daje dobre jpegi ;
D90 , MZ , odpada .....

rewddd
19-02-2015, 23:16
Miałem d90 i polecam, jedyne co AF daje trochę do życzenia ;) Do tego fajna stałka 35/50mm i… A może nie będę się rozpędzać i powiedz nam jakie zdjęcia chcesz robić ;)

Nikkoś
20-02-2015, 01:07
Jak widzisz d90 nie wszyscy chwalą i chyba słusznie . Nie zaczynaj od "zabytku".
Jak kasa to nie wszystko , to zakup d7100 w tej chwili jest najrozsądniejszym krokiem .

cz4rnuch
20-02-2015, 01:24
Miałem D90, teraz mam D7100. W codziennym fotografowaniu nie ma różnicy między tymi aparatami. Do nauki (bo tak zrozumiałem post IO) D90 będzie w sam raz. Nie zrozum mnie źle, nowsze aparaty są lepsze ale też i dużo droższe a w wielu przypadkach efekty można nimi uzyskać podobne. Najbardziej opłaca się kupić sprzęt używany, a gdy już będziesz wiedział czego potrzebujesz, sprzedasz z niewielką stratą i kupisz to czego Ci potrzeba. Pozostaje jeszcze kwestia jakiego typu fotografia Cię interesuje bo pod to dobiera się sprzęt.

janosik7
20-02-2015, 03:53
Witam,

Mój głos na Nikona D90. Mam go od 2 lat i moim zdaniem posiada całkiem spore możliwości. Faktycznie jpg-i nie powalają, ale wówczas można zacząć fotografować w NEF-ach i potrenować obróbkę:) Jak Cię fotografia nie wciągnie to stracisz mniej pieniędzy.

IO1981
20-02-2015, 20:41
Dzięki za odzew na mój wątek... Tak jak przepuszczałem, lepszym wyborem na początek będzie raczej Nikon D90. Biorąc pod uwagę okoliczność, że aktualnie istnieje jedynie możliwość zakupu używanego modelu D90, to mam następujące pytanie. Czy w przypadku używanego egzemplarza jest jakaś ilość zrobionych zdjęć, która dyskwalifikuje aparat (czyt. sprawia, że nie opłaca się kupować danego modelu) ??. Pytam, bo na rynku jest wiele aparatów z różnym przebiegiem od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zrobionych zdjęć.
Ponadto, czy w przypadku zakupu ww. modelu aparatu lepiej jest kupić obiektyw Nikor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR (z tego co przeczytałem o nim, bardzo uniwersalny i udany jak za te pieniądze), czy stałkę np. 50mm f/1.8G lub 35mm f/1.8G. Jeśli chodzi o rodzaj zdjęć, to interesuje mnie szeroko pojęta przyroda, architektura oraz portrety całopostaciowe :-P... Jeśli błądzę w kwestii doboru obiektywów to z góry przepraszam :razz: ...

zgera
20-02-2015, 20:58
Dzięki za odzew na mój wątek... Tak jak przepuszczałem, lepszym wyborem na początek będzie raczej Nikon D90. Biorąc pod uwagę okoliczność, że aktualnie istnieje jedynie możliwość zakupu używanego modelu D90, to mam następujące pytanie. Czy w przypadku używanego egzemplarza jest jakaś ilość zrobionych zdjęć, która dyskwalifikuje aparat (czyt. sprawia, że nie opłaca się kupować danego modelu) ??. Pytam, bo na rynku jest wiele aparatów z różnym przebiegiem od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zrobionych zdjęć.
Ponadto, czy w przypadku zakupu ww. modelu aparatu lepiej jest kupić obiektyw Nikor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR (z tego co przeczytałem o nim, bardzo uniwersalny i udany jak za te pieniądze), czy stałkę np. 50mm f/1.8G lub 35mm f/1.8G. Jeśli chodzi o rodzaj zdjęć, to interesuje mnie szeroko pojęta przyroda, architektura oraz portrety całopostaciowe :-P... Jeśli błądzę w kwestii doboru obiektywów to z góry przepraszam :razz: ...

Jeśli chodzi o zakup używanego egzemplarza to oczywiste jest że im niższy przebieg migawki to aparat jest mniej zużyty, producent deklaruje dla tego modelu wytrzymałość 100 000 klapnięć.
Problem jest taki że od momentu wycieku pewnego oprogramowania zdarzają się oszuści którzy mogą cofać licznik migawki, wcześniej było to niemożliwe, obecnie w określonych modelach nie mamy 100% pewności czy licznik jest prawdziwy.
Co do obiektywu to sugeruję na początek 18-105, stałkę dokupisz wtedy jak stwierdzisz że w pewnych sytuacjach spacerzoom Cię ogranicza.
D90 nie ma precyzyjnej korekty AF, może ale nie musi tak się zdarzyć że przy jasnych obiektywach występuje problem BF, FF, trzeba body kalibrować w serwisie.

CzlowieQ
25-02-2015, 19:27
z obiektywów to wg. mnie najpierw 18-105 a potem jakąś stałkę. zobaczysz jaka stałka by ci bardziej pasowała a ten obiektyw i tak raczej ci się przyda do tego co wymieniałeś

IO1981
25-02-2015, 21:15
Dzięki za odpowiedź... Teraz muszę wszystko jeszcze raz przeanalizować i dokonać trafnego wyboru.