PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt do macro

Jacek_Z
19-02-2015, 12:24
Znajoma mnie prosi o poradę, a ja .. nie mam pojęcia.
Chodzi o fotografowanie detali, które mają ze 3 mm wielkości. Czyli macro absolutne ;)
oczywiście można sobie wyciąć fragment fotografując nieco większą powierzchnię, ale niech zbliżenie będzie duże.
Wiem, że niektóre kompakty mają możliwość fotografowania z odległości kilku cm.
Co polecacie?
Może być ew. coś w rodzaju Nikon 1, ale wtedy z jakim szkłem?
Nie chodzi o profesjonalną fotografię, a raczej o dokumentacje. Aparat dla kobiety, chce go też używać do zdjeć "wakacyjnych".

google mówią ;) o Fujifilm FinePix HS50 EXR ale to dość duży klocek.

TOP67
19-02-2015, 12:32
Tylko, że informacjo "makro od 1 cm" nic nie mówi. Powszechnie wiadomo, że im więcej tym lepiej. W dobie aparatów cyfrowych należy porównywać ilość pikseli na 1 mm sceny. Oczywiście biorąc pod uwagę jakość optyki i użyteczną czułość.

kolas
19-02-2015, 12:35
Może mikroskop usb : http://www.adafruit.com/product/636

Jacek_Z
19-02-2015, 13:17
Tylko, że informacjo "makro od 1 cm" nic nie mówi. ... biorąc pod uwagę jakość optyki i użyteczną czułość.Tak, wiem. Nie sugerowałem się odległością, po prostu google pokazały watki na innych forach, a tam ludzie od macro sugerowali ten model.

Pisano też o Canonie PowerShot SX170 IS

Może mikroskop usb : http://www.adafruit.com/product/636Fajna sprawa, zaproponuję jej to wyjście :)
Są na allegro, cena przystępna, ale rozdzielczości zdjęć dość małe.

basket
19-02-2015, 13:51
Bardzo dobre makro i za niewiele z bardzo dużym odwzorowaniem dadzą Fuji HS w połączeniu z DCR-250. Takiego HS 10 chyba już za 500zł można kupić. Jeśli większy budżet to Fuji X-S1 z raynoxem.
Marek Wyszomirski robił/robi HS10 z raynoxami i świetnie mu to wychodzi. Widziałem też makro foto z X-S1 z DCR i jest naprawdę świetnie

Jacek_Z
19-02-2015, 14:18
Jak znam te dziewczynę to ona będzie chciała nowy aparat, a kasa nie będzie stanowiła większego problemu.
Starej używki nie kupi (nawet gdyby to było rozsądne wyjście).

Fuji X-S1 - zanotowałem sobie :)

Regan
20-02-2015, 20:32
Mnie zachwyca makro w Olympusie TG-3. Ostrzy od 1 mm bodajże. Zdjęcia makro, które można znaleźć w Internecie robią wrażenie. Ja miałam okazję sfotografowania tylko kurzu między klawiszami klawiatury (poradził sobie :P). Ma możliwość wkręcenia wokół obiektywu lampki led.

TOP67
20-02-2015, 21:16
Co chcesz fotografować z odległości 1mm? Jak to oświetlisz?

tomfoot
21-02-2015, 00:46
Olympus tg-3. Polecam.