PDA

Zobacz pełną wersję : Wężyk spustowy nie wyzwala aparatu

Satman
18-02-2015, 21:04
Posiadam Pixel Pawn, którego dawno nie używałem. Dzisiaj miałem potrzebę użycia go jako wyzwalacza aparatu - i jak to zwykle bywa - odmówił posłuszeństwa akurat wtedy, gdy był potrzebny. Wcześniej nie miałem problemów.
Bez problemu wyzwala lampę (SB900). Podłączony do aparatu zapala tylko zieloną kontrolkę (czyli komunikuje się z nadajnikiem) ale dalej nic się nie dzieje: nie ustawia ostrości, nie wyzwala migawki. Kabelek od odbiornika oczywiście podłączony do gniazda aparatu, nie ma widocznych uszkodzeń.
Czy muszę coś zmienić w menu aparatu? Uszkodzony odbiornik? Uszkodzony układ w aparacie, odpowiedzialny za odbieranie sygnału z odbiornika? Czy ktoś miał podobny problem?

GonzoG
19-02-2015, 02:57
Często kabel od wyzwalania aparatu źle styka. Możesz to łatwo sprawdzić - wystarczy zewrzeć styki przy wtyczce do wyzwalacza i poruszać, dociskać kabel przy aparacie.
Jak coś się zacznie dziać, to znaczy, że kabel źle styka, jak nic się nie będzie działo, to sprawdzić inny kabel.

Satman
19-02-2015, 12:42
Sprawdziłem na D80 (z innym kabelkiem) i wszystko gra. Wiec wężyk jest sprawny. Uszkodzenie może być w kabelku do D90 lub w aparacie.
Pogmyrałem we wtyczce i zaskakuje! Problem jest więc we wtyczce kabelka od strony aparatu.
Może ktoś na forum ma taki zbędny kabelek? Jest to dokładnie typ CL-DC2. Chętnie odkupię.