Zobacz pełną wersję : Zmiana przyslony na analogowym aparacie
engazung
18-02-2015, 20:58
Witam. Zakupiłem dwa aparaty analogowe Nikon FG-20 i Nikon F301. Chciałem podpiąć pod nie swoje obiektywy które używam na dlsr nikona. Ale problem jest w tym ze na nich nie ma pierścienia do zmiany przysłony,a w aparatach nie da się zmienić. Czy istnieje jakieś rozwiązanie na to, jakiś adapter lub coś w tym stylu. Dzieki za pomoc
RobertMiernik
18-02-2015, 21:05
Niestety oficjalnie nie, jak podepniesz adapter to zmienisz odległość szkła od filmu więc nie będzie działało ostrzenie na nieskończoność.
engazung
18-02-2015, 21:21
Tzn. Musze korzystac tylko z obiektywów z ringiem, ok dzieki za pomoc
Czy istnieje jakieś rozwiązanie na to, jakiś adapter lub coś w tym stylu.
Nikon w 1996 roku wypuścił oficjalne rozwiązanie tego problemu. Poszukaj na portalach aukcyjnych pod hasłem: "Nikon F5", ewentualnie możesz poszukać też nowszych rozwiązań, takich jak Nikon F100 lub Nikon F80. Rozwiązania Nikon F75, Nikon F65 czy Nikon F55 nie są polecane. Choć na pewno rozwiązałyby Twój problem, to jednak ograniczona funkcjonalność sprawia, że nie warto za nie płacić.
Najlepsze byłoby rozwiązanie Nikon F6, ale koszty są niebagatelne, choć jako jedyne można kupić nowe, z gwarancją nawet.
Dzieki za pomoc
Nie ma problemu, po to jest forum.
Po prostu dokup szkła dedykowane z pierścieniem przyslon.
F301 mam juz pare lat. I powiem ze warto.
Teraz po zapięciu szkieł co masz na stałe bedzie F1,?.
Tez sie da focic. Sprawdzałem.
Nawet tym sławnym :) 35mm F1,8dxG mozna focic. Z leciutką winietą.
Teraz po zapięciu szkieł co masz na stałe bedzie F1,?.
Tez sie da focic. Sprawdzałem.
Nie będzie stały największy otwór przysłony, nie wiem co i jak sprawdzałeś, ale w przypadku F301 możliwe, że da się focić w trybie P. Natomiast FG-20 w żadnym trybie.
Obiektyw będzie otwarty, bo tak działa popychacz i światłomiarka aparatu zmierzy jak dla otwartego, ale przy wciśnięciu spustu obiektyw zostanie domknięty do minimalnego otworu przysłony i zdjęcie wyjdzie niedoświetlone.
Mniejszym kosztem będzie dokupienie aparatu, który obsłuży szkła G niż dokupowanie szklarni.
F80 kosztuje 200 złotych, a da się wyrwać nawet taniej. Nawet AF 50/1,8 tak tanio nie kupisz.
Można też na stałe zablokować bolec w obiektywie i robić cały czas zdjęcia na pełnej dziurze. :-)