Zobacz pełną wersję : Zmiana procesora - potrzebna pomoc
Posiadam komputer z procesorem Intel Celeron i chciałbym go wymienić na Pentium 4 bo mogę mieć go za kilkanaście złotych, problem w tym że nie wiem który wybrać aby pasował do płyty głównej.
Płyta główna to EPOX 4PLA3I
Opis plyty glownej na stronie producenta odnosnie obslugi procesorów:
CPU Socket:
Support Intel Pentium 4 processors up to 3.4GHz in mPGA478 socket with 533/800 MHz front-side bus
Support Intel Hyper-Threading Technology
Support Intel Celeron and 3xx series processors up to 3.2+GHz in mPGA478 socket with 400/533 MHz front-side bus
Obecny procesor to:
Typ: Intel Celeron D 335
Taktowanie: 2800MHz
FSB: 533MHz
Mnożnik: 21
Typ gniazda: s.478
L2 Cache: 256KB
Technologia wykonania: 0.09 micron
Mogę kupić
Opcja 1: http://allegro.pl/nowy-procesor-p4-s478-sl7pk-2-80ghz-1mb-533-fvat-i5047125000.html
Opcja 2: http://allegro.pl/nowy-procesor-p4-s478-sl6pf-2-80ghz-512-533-fvat-i5065102705.html
A może jakiś inny z serii Pentium 4 polecacie, ważne aby pasował do płyty, bo ja zbytnio się na tym nie znam.
Wiem że mój komputer jest stary, ale gdyby zmiana procesora troszkę by go przyśpieszyła to było by ok, ogólnie to służy mi przede wszystkim do przeglądania internetu i przechowywania zdjęć.
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Skoro podaja, ze tenze PENTIUM pasuje na Socket 478, (czyli, jak napisales "s.478") to oczywiscie, powinien pasowac.
RobertMiernik
18-02-2015, 22:20
To chyba jest marny pomysł?
Różnica będzie pewnie kilkuprocentowa, ciężko Ci będzie zauważyć jakąkolwiek poprawę.
Szybciej zobaczysz zmianę jeśli RAMu dołożysz.
Poradziłbym Ci zapakowanie do środka dysku SSD ale jego cena przekroczyła by wartość zestawu.
Ja też darzę sentymentem mój komputer z '97 ale po raz na 10-15 lat warto wymienić sprzęt, jest spora szansa, że na tablicy jakiejś dostaniesz o połowę nowszy i rząd wielkości szybszy sprzęt za flaszkę albo 100 złotych.
Kupno najtańszego tescowego laptopa powinno spowodować widoczną poprawę szybkości działania.
Skoro podaja, ze tenze PENTIUM pasuje na Socket 478, (czyli, jak napisales "s.478") to oczywiscie, powinien pasowac.
Nie jest to oczywiste, bo płyta może mieć wiele ograniczeń.
1. Za niskie FSB
2. Za małą moc zasilania
3. Brak wsparcia w BIOS
FSB tej płyty jest OK, ale trzeba poczytać w aktualizacjach BIOS, jakie procesory dodali.
adriansocho
18-02-2015, 23:02
O, też miałem napisać, że FSB będzie ograniczeniem. To znaczy zbyt szybki procek będzie pracował na zredukowanej częstotliwości taktowania. Często dla danej płyty można znaleźć listę dokładnych modeli procesorów, tutaj nie ma tego? P.S. Jeśli są dwa takie same procki, tzn. o takim samym FSB i częstotliwości taktowania, wybieraj ten co ma więcej cache.
1. Sprawdź jakie maksymalne procki obsługuje płyta.
2. Sprawdź jaki masz RAM i sprawdzasz czy podoła z potencjalnym procem.
3. Trzeba znaleźć najnowszy BIOS do tej płyty (i sprawdzić czy ew. dodaje obsługę jakichś procków).
4. Przyda się pasta termoprzewodząca...
5. Sprawdź zasilacz a konkretnie ile ma lat. Ten element wymienia się co 2-3 lata, cyklicznie - zwłaszcza jeśli jest lekki i tani.
Potem robisz flash'kę BIOS'u, wyciągasz balerona, instalujesz kolejnego proca i smarujesz cieniutką warstwą pasty. Zapinasz cooler i odpalasz...
Najlepszy byłby jakiś 2.8HT, bo powyżej to już można hamburgery smażyć. Proce typu PIV 3.2, 3.4 to był wyżyłowany, przegrzewający się syf.
p.s. Tak ogólnie to szkoda zachodu, lepiej upoluj sobie jakąś płytę z S775 a do tego C2D. Te proce były odczuwalnie 2x szybsze od tych na s478 i mniej się grzały. Obecnie to jest groszowa impreza a w pakiecie "cichy komp"...
Jeżeli płyta obsługuje tego celerona, to powinna obsłużyć także każdy P4 na rdzeniu prescott np ten: http://allegro.pl/tania-wysylka-pentium-4-630-3ghz-2m-800-gwar-fv-i5075373995.html
1. Sprawdź jakie maksymalne procki obsługuje płyta.
2. Sprawdź jaki masz RAM i sprawdzasz czy podoła z potencjalnym procem.
3. Trzeba znaleźć najnowszy BIOS do tej płyty (i sprawdzić czy ew. dodaje obsługę jakichś procków).
4. Przyda się pasta termoprzewodząca...
5. Sprawdź zasilacz a konkretnie ile ma lat. Ten element wymienia się co 2-3 lata, cyklicznie - zwłaszcza jeśli jest lekki i tani.
Potem robisz flash'kę BIOS'u, wyciągasz balerona, instalujesz kolejnego proca i smarujesz cieniutką warstwą pasty. Zapinasz cooler i odpalasz...
Najlepszy byłby jakiś 2.8HT, bo powyżej to już można hamburgery smażyć. Proce typu PIV 3.2, 3.4 to był wyżyłowany, przegrzewający się syf.
p.s. Tak ogólnie to szkoda zachodu, lepiej upoluj sobie jakąś płytę z S775 a do tego C2D. Te proce były odczuwalnie 2x szybsze od tych na s478 i mniej się grzały. Obecnie to jest groszowa impreza a w pakiecie "cichy komp"...
Obecny RAM to 1,5 GB.
Zasilacz zmieniony w ubiegłym roku, ma 400W.
Bios nigdy nie był aktualizowany bo nie wiem jak to zrobić, boję się czegoś nie zepsuć.
Dane techniczne płyty: http://www.motherboards.org/mobot/motherboards_d/Epox/ep-4pla3I/
Wiem że wymiana procesora nie przyśpieszy odczuwalnie komputera ale te procesory są obecnie dostępne za grosze.
Myślę właśnie nad Pentium 4 2.80 GHz tylko nie wiem który model tego procesora będzie pasował.
Obecny Celeron ma parametry 2800 PRESCOTT 533/09u/256k/BOX.
Czy któryś z tych dwóch które w pierwszym poście zalinkowałem będzie pasował?
Jeżeli płyta obsługuje tego celerona, to powinna obsłużyć także każdy P4 na rdzeniu prescott np ten: http://allegro.pl/tania-wysylka-pentium-4-630-3ghz-2m-800-gwar-fv-i5075373995.html
Tego raczej nie obsłuży bo to SOCKET 775, a moja płyta obsługuje tylko SOCKET 478.
RobertMiernik
19-02-2015, 15:20
Kup cokolwiek, wielkiej różnicy nie będzie, pentium 2.8 będzie w tym przypadku ok, pamiętaj o paście tylko i ostrożnie bo łatwo nóżki uszkodzić.
Bardziej zauważysz zmianę RAM więc zwiększ do maksymalnej wielkości (3GB?)
Kurcze, szukałem na 478 :( ale z rana - niewyspany hehe. Radzę brać z przynajmniej 1mb cache i z niższą szyną 533mhz. Płyta obsługuje szynę 800 więc będziesz mógł go podkręcić trochę. Wymiana Celka na pełne p4 przyspieszy kompa zauważalnie. Główną bolączką celeronów była zwalona architektura i mała pamięć cache. P4 o tych samych parametrach był znacząco szybszy. Co prawda w dobie dzisiejszych stron WWW takie przyspieszenie ma niewielkie znaczenie (za dużo filmików flash, które obciążają każdy P4 prawie na 100%). Jak masz kasę, to radzę zmienić sprzę przynajmniej na DC e5200 czy e5300 i płytę na s775. Procek kupisz w podobnej cenie do P4 http://allegro.pl/intel-pentium-dual-core-2-60ghz-slb9u-e5300-s775-i5105843747.html do tego płyta i ram. Przy dobrym chłodzeniu procek śmiga na 3,8-4Ghz.
Panowie, dziękuję za pomoc.
Komputer ma już 10 lat więc nie będę go modernizował bo praktycznie wszystko jest do wymiany, pomyślałem sobie że za parę złotych wymienię tylko procesor i na tym koniec.
Może jeszcze w tym roku kupię nowy bo to chyba będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.
Za 300-400 zł kupisz firmowy poleasingowy komputer z legalnym Windowsem. Wystarczy dodać RAM. Nie będzie to rakieta, ale na pewno lepsze od dotychczasowego.
RobertMiernik
19-02-2015, 16:45
Za 300-400 zł kupisz firmowy poleasingowy komputer z legalnym Windowsem. Wystarczy dodać RAM. Nie będzie to rakieta, ale na pewno lepsze od dotychczasowego.
Zdecydowanie!
Również o tym myślałem, w zasadzie do tego co robię na komputerze to ten obecny mi wystarcza ale wkrótce czas pomyśleć o zmianie.
Większość zdjęć robię w jpeg, Rawy tylko jeśli zdjęcia mają dla mnie większe znaczenie, obróbka na tym komputerze do nerwicy by mnie doprowadziła.
Zmieniłem procesor na Pentium 4, konkretnie taki:
Processor: Intel Pentium 4
Features: Hyper-Threading technology
Type: Socket 478 (FC-mPGA4)
Frequency: 3000 Mhz (3,00GHz)
Bus speed: 800 MHz
Clock multiplier: 15
Voltage: 1.25V - 1,525V
Max Temp: 73,2°C
Thermal Power: 89W
L2 Cache size: 1024KB
Manufacturing technology: 0,09 micron
Rdzeń: Prescott
Gniazdo procesora: Socket 478
Dołożyłem 1 GB RAM, łącznie mam 2GB RAM.
Po zmianie procesora jest znacząca poprawa w działaniu komputera, cooler procesora pozostał ten sam, myślałem że będzie problem z chłodzeniem bo Celeron miał 73W a Pentium ma 89W, temperaturę procesora mam w zakresie 30 - 45 stopni w zależności od obciążenia.
Temat uważam za zamknięty.
To chyba jest marny pomysł?
Różnica będzie pewnie kilkuprocentowa, ciężko Ci będzie zauważyć jakąkolwiek poprawę.
Też jestem tego zdania.
Osobiście mam złe doświadczenia ze sprzętem "poleasingowym". Czy to monitor, czy PC, to trafiał mi się szajs. Dla przykładu do firmy kupiliśmy na szybko jeden "poleasingowy" PC, to pracuje toto bardzo głośno (HDD piłuje jak metal o metal, że w pokoju obok głośno), kondensatory powysychane (a długo u nas nie popracował), w ogóle odpadł radiator z mostka płyty bo puścił zaczep ... wydziargałem inny radiator z innej płyty, z innym zaczepem i jeszcze ten cały złom jakoś chodzi. Dodam, że to markowy PC Compaq albo HP ... nie pamiętam. Tak czy inaczej sprzęt który wydala jakaś firma, to często pół-trup.
Zasilacz zmieniony w ubiegłym roku, ma 400W.... jakiej firmy? Jaki model?