Zobacz pełną wersję : Obiektyw do krajobrazu, portretów?
marwil5555
18-02-2015, 11:30
Witam nie będzie długich wstępów, jestem amatorem, chciałbym więcej czasu poświęcić krajobrazom i portretów, jaki objektyw wybrać.?, zaznaczę ze mam kitowy 18-140 f/3,5-5,6.
A teraz bym chciał coś szerokiego, jak dla mnie czy sigma 10-20 f/3,5 czy może coś stałego np. Nikon 30 f/1,8 czy f/1,4 a może 35 lub 50 może mi ktoś poradzić?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Do krajobrazów Sigma 10-20, do portretów powinien wystarczyć Nikkor 50mm f/1.8 albo Nikkor 85mm f/1.8, 35-tka nie nadaje się do krajobrazów ani portretów, to standardowy obiektyw na DX.
Albo portrety, albo krajobrazy.
To portretów to minimum 50mm.
Do krajobrazów Sigma 10-20 lub 8-16.
Jesli chcesz szeroko, to szukaj ogniskowych od 10-20mm .
Wiele firm ma w swojej ofercie tego typu zoomy, co do wspomnianej Sigmy przez ciebie "10-20 f/3,5" czy wiesz z jakimi wydatkami jeszcze sie zakup wiaze?
Sredniaca filtrow!
Jesli stac Cie na takie wydatki ok, nie wnikam dalej - tylko uswiadamiam ;)
Przeszukaj oferty nikona, tokiny i sigmy.
hydra_ulik
18-02-2015, 12:19
Wszystko się zgadza w pierwszej części zdania, ale...
35-tka nie nadaje się do krajobrazów ani portretów, to standardowy obiektyw na DX.
Tak kategorycznych zdań, osobiście bym jednak unikał ;)
35-ką, można zrobić i świetny portret, i krajobraz.
Wszystko się zgadza w pierwszej części zdania, ale...
Tak kategorycznych zdań, osobiście bym jednak unikał ;)
35-ką, można zrobić i świetny portret, i krajobraz.
Kitem też można zrobić krajobraz i portret, nie wciskaj nikomu że 35-tka to obiektyw do krajobrazu i portretu, a to że można takie zdjęcia zrobić to zupełnie co innego.
Do krajobrazów potrzebny jest obiektyw szerokokątny, a do portretów taki który nie przerysowuje, żadnych tych wymogów nie spełnia 35-tka.
hydra_ulik
18-02-2015, 12:38
Do krajobrazów Sigma 10-20, do portretów powinien wystarczyć Nikkor 50mm f/1.8 albo Nikkor 85mm f/1.8, 35-tka nie nadaje się do krajobrazów ani portretów, to standardowy obiektyw na DX.
Kitem też można zrobić krajobraz i portret, nie wciskaj nikomu że 35-tka to obiektyw do krajobrazu i portretu, a to że można takie zdjęcia zrobić to zupełnie co innego.
Do krajobrazów potrzebny jest obiektyw szerokokątny, a do portretów taki który nie przerysowuje, żadnych tych wymogów nie spełnia 35-tka.
Proszę tylko, nie przeinaczaj moich słów ;)
Nie pisałem, że to jest obiektyw do krajobrazu, a wyraziłem tylko swoje zdanie (nie wciskam! ), że można nim zrobić dobry i portret, i krajobraz.
Zacytowałem tylko Ciebie, bo ty kategorycznie stwierdziłeś, że się nie nadaje. Ot, tylko tyle;)
Kategorycznie! Każdym obiektywem można zrobić......
marwil5555 - pooglądaj krajobrazy i zobacz czym zrobiono, podobnie zrób z portretem. Będziesz świadomy wyboru
adriansocho
18-02-2015, 14:09
Zauważyliście, że pytanie o tę kombinację zastosowań (krajobraz + portret) pojawia się bardzo często? Może zrobić jakieś FAQ? (ale nie ja, wziąłem się za FAQ o lampach błyskowych i postępy są raczej żółwie).
Do krajobrazu przeważnie używa się szkieł bardzo szerokich, np. Sigmy 10-20mm. Za portretowe szkła zwykło się uważać te z ogniskowymi od 90mm do 135mm na FF, co daje 60-90mm na cropie. UWA to szkło specyficzne i nie każdemu przypasuje. Osobiście właśnie zamierzam sprzedać Sigmę 10-20mm.
Do krajobrazu przeważnie używa się szkieł bardzo szerokich, np. Sigmy 10-20mm. Za portretowe szkła zwykło się uważać te z ogniskowymi od 90mm do 135mm na FF, co daje 60-90mm na cropie. UWA to szkło specyficzne i nie każdemu przypasuje. Osobiście właśnie zamierzam sprzedać Sigmę 10-20mm.
Do krajobrazu UWA i tele 80-400. Nie rozumiem, dlaczego notorycznie pomija się teleobiektyw w krajobrazie...
marwil5555
18-02-2015, 16:32
Teraz to już tak mam na mieszane ze chyba nic nie kupię ?, to żart. Najlepiej chyba będzie jak kupie dwa 10-20 i 50 f 1.4 lub 1.8 do portretów to będzie ok?
grzegorzdz72
18-02-2015, 16:52
Jesli chcesz szeroko, to szukaj ogniskowych od 10-20mm .
Wiele firm ma w swojej ofercie tego typu zoomy, co do wspomnianej Sigmy przez ciebie "10-20 f/3,5" czy wiesz z jakimi wydatkami jeszcze sie zakup wiaze?
Sredniaca filtrow!
Jesli stac Cie na takie wydatki ok, nie wnikam dalej - tylko uswiadamiam ;)
Przeszukaj oferty nikona, tokiny i sigmy.
Pomyśl o Sigma 10-20 mm f/4-5.6. Mniejsza średnica 77mm a więc i tańsze (czasami sporo tańsze) filtry.
Do krajobrazu nie potrzebujesz światła 3.5, bo przeważnie i tak będziesz przymykał do f9-11. Poza tym wersja f/4-5.6 jest podobno lepsza optycznie, piszę podobno bo osobiście nie miałem okazji tego sprawdzić, tylko gdzieś przeczytałem.
Ja właśnie rozważam, a właściwie już wiem, że do takiego samego zastosowania wezmę Sigme 10-20 f/4-5.6 i Nikkora 85 1.8G. Myślę że taki zestaw nada się idealnie, jedyny "problem" jaki mam to nie wiem który wziąć pierwszy [emoji14]
marwil5555
18-02-2015, 18:24
Czytałem trochę o samson 35 f/1.4 tylko mnie przeraża ten brak AF, nie wiem jak się będzie zachowywał przy forach z ręki z AF? Má ktoś jakieś juz doświadczenia?
marwil5555
18-02-2015, 18:25
Nie o samson a o SAMYONG!!!
jeszcze kilka razy i na pewno się uda..
Andrzej1974
18-02-2015, 21:48
[...] Za portretowe szkła zwykło się uważać te z ogniskowymi od 90mm do 135mm na FF, co daje 60-90mm na cropie.
Czy aby na pewno?
GaijinPawel
18-02-2015, 22:25
Zobacz jak Ci idzie ostrzenie manualnie a wtedy szukaj bez AF.
marwil5555
19-02-2015, 09:59
Poczytałem trochę na forach,,,, teraz już sam nie wiem co jest najlepsze do portretów, 30, 35, 50 czy 85, a już niektórzy piszą i o 60-90, albo 70-130, POMÓŻCIE PROSZE
Czy aby na pewno?
Z tego, co czytałem, to są to "klasyczne" ogniskowe w portrecie. Natomiast można robić portrety innymi ogniskowymi. W styczniowym masterclassie było bardzo dużo portretów robionych obiektywem 50mm na FF (kąt widzenia jak 35mm na cropie).
Artur Małysiak
19-02-2015, 11:05
I tu się nie zgodzę...bo krajobraz to nie tylko szeroki obiektyw...większość krajobrazów robię 35.50 i 90 i bardzo brakuje Mi teraz około 200 mm ..każde oko widzi inaczej na szerokim to może być bałagan a węższym kącie to juz można wyizolować konkret to co się nam podoba i przedstawić na fotografii..zawsze można z szerokiego wykadrować ale to juz jest wtedy inna perspektywa
GaijinPawel
19-02-2015, 11:45
Można wykadrować ze stratą. Lepiej nosić dwa szkła i jak coś przepiąć. Przy tele na 55 mm czasami muszę odchodzić żeby złapać interesujący kadr krajobrazu. Jest za wąsko. Najlepszym rozwiązaniem było by 16-300 tamrona.
marwil5555
19-02-2015, 15:13
Zaznaczam że szukam do D7100 a to nie jest FF, wiec czy nie lepiej 30 czy 35? Niż 50?
Artur Małysiak
19-02-2015, 15:36
Ty musisz sam stwierdzić jakiego kąta potrzebujesz..Ja np.dużo portretów zrobiłem pięćdziesiątką na Fx i dziewczynom lepiej podobały fotki z 50 niż z 90 chodź i sylwetkę twarz...Inny zaś powie ze ulubiony do portretów będzie 85 ..po tak w książce pisze tak naprawdę teoria jest inna a praktyka inna ;-)
Zaznaczam że szukam do D7100 a to nie jest FF, wiec czy nie lepiej 30 czy 35? Niż 50?
Przecież masz 18-140. Ustaw sobie 35 i 50 mm i spróbuj zrobić portret. Dowiesz się.
marwil5555
19-02-2015, 18:54
Właśnie Tob. Dobry pomysł, tak zrobię dzięki ?
Właśnie Tob. Dobry pomysł, tak zrobię dzięki ?
Jak wyczerpiemy wszystkie inne możliwości - czas sięgnąć po instrukcję!:wink:
Witam nie będzie długich wstępów, jestem amatorem, chciałbym więcej czasu poświęcić krajobrazom i portretów, jaki objektyw wybrać.?, zaznaczę ze mam kitowy 18-140 f/3,5-5,6.
A teraz bym chciał coś szerokiego, jak dla mnie czy sigma 10-20 f/3,5 czy może coś stałego np. Nikon 30 f/1,8 czy f/1,4 a może 35 lub 50 może mi ktoś poradzić?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Cytując klasyka "[...] nie idźcie tą drogą". Podejście, jakie opisał zgera jest najgorsze z możliwych. Szufladkujesz sobie obiektywy do konkretnych zastosowań i przestajesz myśleć co i jak chcesz pokazać, a zastanawiasz się tylko, który obiektyw kupić bo jedziesz na wakacje w takie, a nie inne miejsce. Za rok pojedziesz w inne i będziesz chciał kupić kolejny obiektyw, który będzie pasował do tego drugiego miejsca.
Oczywiście konkretne obiektywy są używane częściej w konkretnych typach fotografii i są ku temu powody (zobacz tu (http://www.stepheneastwood.com/tutorials/Tutorials_Lens_Perspective.htm), jak zmienia się twarz w zależności od ogniskowej), ale to od Ciebie zależy jaki rodzaj zdjęć Ci odpowiada. Ostatnio ktoś tu pokazał portret, na którym dziewczyna miała wielki nos i uszy schowane za głowę, czyli użył raczej krótszej ogniskowej, ale odbiór był pozytywny.
Pooglądaj sobie zdjęcia wykonane różnymi obiektywami (http://pl.pixelpeeper.com/), zobacz, który by Ci pasował i ten kup.
Edycja: zmieniłem adres do strony z porównaniem wyglądu twarzy w zależności od ogniskowej.
hydra_ulik
19-02-2015, 23:20
Cytując klasyka "[...] nie idźcie tą drogą". Podejście, jakie opisał zgera jest najgorsze z możliwych. Szufladkujesz sobie obiektywy do konkretnych zastosowań i przestajesz myśleć co i jak chcesz pokazać, a zastanawiasz się tylko, który obiektyw kupić bo jedziesz na wakacje w takie, a nie inne miejsce. Za rok pojedziesz w inne i będziesz chciał kupić kolejny obiektyw, który będzie pasował do tego drugiego miejsca.
Oczywiście konkretne obiektywy są używane częściej w konkretnych typach fotografii i są ku temu powody (zobacz tu (http://forum.nikonpassion.com/index.php?topic=50431.0), jak zmienia się twarz w zależności od ogniskowej), ale to od Ciebie zależy jaki rodzaj zdjęć Ci odpowiada. Ostatnio ktoś tu pokazał portret, na którym dziewczyna miała wielki nos i uszy schowane za głowę, czyli użył raczej krótszej ogniskowej, ale odbiór był pozytywny.
Pooglądaj sobie zdjęcia wykonane różnymi obiektywami (http://pl.pixelpeeper.com/), zobacz, który by Ci pasował i ten kup.
100% racji.
Do robienia portretów warto się zastanowić się nad kupnem 85 mm.
adrianek32
20-02-2015, 02:28
Do robienia portretów warto się zastanowić się nad kupnem 85 mm.
oczywiscie, tylko najpierw troche sie podszkol a pozniej "pomagaj" innym bo wczoraj zalozyles konto zadales pytanie a po jednym dniu chcesz juz pomagac innym nie majac kompletnie pojecia, rece opadaja :???: