PDA

Zobacz pełną wersję : d610 z magicznym błędem F33 - ktoś może pomóc?

Krzysztof_G
17-02-2015, 20:40
Witam, z różnych względów zdecydowałem się na zakup obiektywu Zeiss Planar 85mm F1.4 Z.2 (z chipem). Kupiłem u sprawdzonego sprzedawcy przez internet, wszystko jak trzeba.

Szkło po podpięciu pod moją niespełna roczną D610 objawiło się błędem F33, czyli nie można ustawić maksymalnej wartości przysłony. Działo się tak niezależnie od trybu A, S czy M (innych nie pamiętam czy wtedy próbowałem ponieważ nie używam).

Sprawdzałem wielokrotnie czy mam pierścien ustawiony na maksymalną wartość (F16 dla tego obiektywu). Nie dało się wyzwolić migawki (mogłem ostrzyć i aparat potwierdzał mi ostrość w wizjerze).

Przełączenie na sterowanie przysłoną z pierścienia a nie kółka sterującego w body spowodowało, że wyświetlana przysłona była na 5.6 niezależnie od kręcenia i przy tej jednej wartości przysłony zdjęcia mogłem robić.

Po kontakcie ze sprzedawcą postanowiłem sprawdzić na innym body Nikona - podpięcie do D600 - działa od ręki, do D300 - działa od ręki.

W sumie wyszło że obiektyw zwracam i dostanę drugi egzemplarz, który sprzedawca sprawdził u siebie na D610 i działał. Drugi u mnie niby działa i nie działa, tzn. nie mogę zrobić zdjęć w innym trybie niż 'zielony'.

W zielonym trybie, działa jak to zielony tryb ..

gdy wyłaczę autoiso i używanie lampy, ustawiam iso na 100 i przysłona elegancko pokazuje 1.4 - można robić zdjęcia na tej wartości. Iso 200 - przysłona na 2, iso 400 to już f4 i tak dalej (dalej jestem w trybie zielonym).

Exif odczytany z jpg pokazuje że obiektyw poprawnie rozpoznaje ogniskową i przysłonę (jak już uda się ustawić).

Każde przełączenie na tryb inny niż 'zielony' daje błąd F33.

Mam firmware C 1.01.

Dzwoniłem do serwisu Nikona, ale od razu mi powiedzieli że nie będą dochodzili dlaczego ten aparat nie działa z Zeissem bo to obiektyw firmy trzeciej (co prawda pracownik starał się pomóc ale to było proszę sprawdzić wersję FW, zobaczyć exifa czy pokazuje prawidłowe dane, czy reset aparatu).

Próbowałem również z ustawieniem dla obiektywów bez CPU ale nic się nie dzieje, tzn. ja nie widzę różnicy w działaniu.

Przyznaję, że gdybym czytał tego maila od kogoś to bym pewnie pomyślał że takie rzeczy nie mogą się zdarzyć - ale się zdarzają - niestety.

Ktoś ma pomysł co jeszcze można zrobić? sprawdzić?

Bardzo proszę o pomoc i wiem że jest sporo doświadczonych użytkowników Nikona na forum.

Bo wygląda na to, że pozostanie mi zwrócić dobry obiektyw ponieważ z jakiegoś powodu moje body go nie toleruje :-(

pozdrawiam
Krzysiek

TOP67
17-02-2015, 21:04
A sprawdzałeś swoje body z innymi obiektywami posiadającymi pierścień przysłony?

Najprawdopodobniej masz pęknięty enkoder przysłony w body.

Przestaw body na sterowanie przysłony pierścieniem, tryb M, zdejmij obiektyw i przesuwaj dźwignię nad bagnetem. Na wyświetlaczu powinny się zmieniać wartości przysłony (jeśli zdefiniowałeś obiektyw bez CPU) lub delta EV.

Krzysztof_G
17-02-2015, 21:29
TOP67 - nie, nie sprawdzałem z innymi obiektywami z pierścieniem do tej pory.

Sprawdziłem tak jak radziłeś i pomimo zmieniania położenia dźwigni na wyświetlaczu wciąż ta sama wartość przysłony (dla definicji obiektywu bez CPU) lub ta sama wartość delta EV.

Pytanie o co chodzi z pękniętym enkoderem przysłony, skoro mam aparat od nowości, nigdy nie spadł i nie wiem co mam o tym sądzić? Mogę ścigać serwis o naprawę gwarancyjną?

pozdrawiam
Krzysiek

TOP67
17-02-2015, 21:34
To jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie enkodera. MOże to być pęknięcie płytki lub korozja styków pod wpływem wilgoci.

Tu przykład pękniętej płytki

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/TP7_2791-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-XHgYCCm2WUk/VA3f7k0n7bI/AAAAAAAFAz8/GV5F57liVgM/s800/TP7_2791.jpg)

Krzysztof_G
17-02-2015, 21:39
jednym słowem bez serwisu nie da rady.

Bardzo dziękuję za radę, przynajmniej wiem na co im zwrócić uwagę.

pozdr
Krzysiek