PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sielanka

JacquesChacko
16-02-2015, 16:41
Zdjęcie zrobione podczas wakacyjnego objazdu okolicznych wiosek.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img537/6086/Mva7cQ.jpg)

Notoryczna
16-02-2015, 17:10
Ładny fotograficzny Szyszkin.

Duder
16-02-2015, 18:56
Ło Jezu, a gdzie tu do Szyszkina, samo zastosowanie pseudoartystycznego filtru(gotowca) tylko psuje być może nienajgorszą fotę. Nadmiar kontrastu, spranie kolorów, szum-gigant. Przez mleczną szybę robione? Tandeta Panie! Nigdy więcej tego nie rób.
P.S. Sorry, walę prosto z mostu, ale to porównanie do klasyka tak mnie rąbło.

merkator
16-02-2015, 21:54
Czemu by nie... Czasem fajnie popatrzeć na coś zrobionego w poprzek utartych standardów. Taki fotograficzny quasi-impresjonizm ;)
Gdyby nie ta stodoła pod drzewem to byłby sympatyczny obrazek. Cóż, coraz trudniej o czysty rustykalny krajobraz.

Duder
17-02-2015, 02:20
Jakie poprzek? Toż to najprostsza łatwizna. Fe!

JacquesChacko
17-02-2015, 12:31
Hmmm… od czego zacząć ?

Cieszę się, że nie tylko mi podoba się takie spojrzenie na fotografię „lekko” połączoną z malarstwem. Nie śmiałbym porównywać swojego zdjęcia do klasyków, ale dziękuje za miłe słowa.

Panie Duder, oczywiście szanuje to, że taki styl może się nie Panu nie podobać ,jednak czuje się zobligowany do sprostowania kilku zarzutów.
Nie używałem żadnego gotowego filtru, a ostateczny efekt jest wynikiem zabawy i testowania takich programów jak Darktable i Gimp.
Może i nie powinienem tego mówić (moim zdaniem nie jest ważne czym robi się zdjęcia), ale akurat to wykonane zostało telefonem komórkowym. Na oryginalnym zdjęciu prosto z „puszki” , niestety nie było widać klimatu, który chciałem uchwycić, dlatego zdecydowałem się na tak bardzo „inwazyjną” obróbkę.

galaza
17-02-2015, 14:27
Przegięta obróbka, dziwne halo wokół drzewa.

biegly
17-02-2015, 21:53
Widać nowy jesteś na forum i nie wiem jak długo śledzisz kategorię krajobraz?
Jednak z samych obserwacji, wywnioskował byś*że tego typu obróbka może się nie spodobać ;)
Kadr masz fajny, a co do kolorów - moje gusta to też nie są :)

Pozdrawiam

Duder
18-02-2015, 00:32
Tu nie chodzi o metodę, tylko o skutek oczywiście. To, że sam doszedłeś do równie marnych estetycznie rezultatów, co jacyśtam "twórcy" filtrów, niczego nie zmienia i nie uszlachetnia. Nie jest tak, że styl mi się nie podoba. Nie podoba mi się wykonanie. Nie jest moją intencją "przywalanie" Ci, tylko zniechęcenie do ślepej uliczki. Jeśli naprawdę chcesz się w takie rzeczy bawić, to tylko zachęcam, bo wiele się można w ten sposób nauczyć, ale .... Po pierwsze nie publikuj zaraz efektów tych zabaw, odłóż na jakiś czas, popatrz krytycznie. Po drugie jesli już to robisz, to po to by poznać zdanie publiki i przyjąć krytykę. Po trzecie musisz mieć świadomość, że uzyskiwanie tzw. efektów artystycznych na jakimś przyzwoitym poziomie wymaga setek !!! prób i godzin przy nich spędzonych. Większość z doświadczonych, tu obecnych kolegów, zapewne takie zabawy przerabiało dawno temu i nie dziw się, jeśli Cię spotka ostra krytyka. Poza tym w tym dziale obowiązują pewne niepisane normy i trzeba mieć naprawdę coś ciekawego, żeby tu zyskać aprobatę dla czegoś niestandardowego. Jest co prawda specjalny dział, ale niestety martwy.

JacquesChacko
20-02-2015, 22:02
Krytykę przyjmuję i doceniam. Oczywiście nie muszę się też ze wszystkim zgadzać :) Zauważyłem, że na forum a szczególnie w tej kategorii, raczej nie pochwala się takiej obróbki i "zniekształcania naturalistycznego obrazu krajobrazu rzeczywistości" (masło maślane). Jednakże uważam to zdjęcie za ciekawe i dlatego zdecydowałem się na jego umieszczenie na forum.

loki_p
21-02-2015, 17:59
Kadr bardzo fajny. Co do obróbki to nie jestem przekonany. Zwłaszcza świecące drzewo wygląda dziwnie :)

Jarkod
21-02-2015, 19:07
Nie przejmuj się i rób swoje. Najważniejsze, żeby zdjęcia podobały się ich autorowi (o ile nie są na zlecenie).
Mnie zdjęcie się podoba, ale zmieniłbym trzy rzeczy:
- usunął stodołę spod drzewa
- zmniejszył szum (nie całkiem, ale trochę)
- usunął halo po prawej stronie drzewa.

A, i u góry masz pozostałości po obrocie i kadrowaniu - trzeba przyciąć kilka pikseli od góry.