Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do obróbki (raw,lightroom) i troche do gier :)

kurczeblade
15-02-2015, 14:24
Męczę się z rawami z D600 na starym kompie i postanowiłem zmienić kompa na coś lepszego, oczywiście komp docelowo do obróbki, szczególnie do wyciągania rawów na lightroomie, które często zabierają dużo czasu na obecnym komputerze. Ale chciałbym sobie opalić jakieś nowe gry i przypomnieć jak wygląda taka rozrywka na jakiś full detalach.

Budżet jaki chce przeznaczyć to około 2000zł, jeżeli będzie potrzeba to 2500zł - i tylko sama jednostka centralna, bez monitora oczywiście.

Mam trochę gratów ze starego komputera, które się przydadzą:
- HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel
- Plextor SSD 128GB SATA3
- WD Black WD5003AZEX 500GB SATA

Jeżeli chodzi o dyski to tyle wystarczy, reszta plików chowana na dyskach zewnętrznych :)
Do tego zestawu chciałem zakupić takiego procka:
- Procesor Intel Core i5-4690K (http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-socket-lga1150-64bit-do-3-9-ghz-88w-cache-6mb-box-bx80646i54690k-647918/)
Karta graficzna:
- Gigabyte Radeon R9 280 Oc 3GB (http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-280-oc-3gb-384bit-dvi-hdmi-dp-gv-r928wf3oc-3gd-634799/)

Co sądzicie o tych dwóch pozycjach ?
Jeżeli macie jakieś propozycje zamiany to chętnie wysłucham :)

Jeżeli chodzi o płytę główną i zasilacz, to jestem w trakcie poszukiwań, także jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Budżet to max 2500zł ale fajnie będzie jeżeli wyjdzie trochę mniej.

Zastanawiam się też czy nie przesadziłem, i czy nie można czegoś złożyć za mniejszą kwotę i na dzień dzisiejszy cieszyć się przyzwoitą wydajnością... :)

hast
15-02-2015, 19:36
Sugeruje 16 GB pamieci.
Lightroom nie specjalnie korzysta z GPU wiec zakup grafiki pod tym katem nie jest niezbedny.

KaarooL
15-02-2015, 20:03
Kurczak, wyluzuj z prockiem. Kup nieco tańszego proca a więcej keszu przeznacz na dobrą płytę główną (powiedzmy od 450 zł wzwyż). Jeśli chodzi o grafikę, sugerowałbym nVidię by GA lub ASUS zamiast tego Radka... Pamiętaj też o porządnym zasilaczu, od 180 zł w górę - powinien swoje ważyć.

8gb ramu styknie jeśli nie odpala się kilku dużych procesów naraz i nie korzysta z wirtualek.

Andrzej1974
15-02-2015, 20:08
Jak ma być taniej czy niezbyt drogo to od biedy ten i5 może być. Tym bardziej, że można go podkręcić. 8GB pamięci do Lr spokojnie wystarczy. Sam tyle mam i nigdy nie przekroczyłem 50% użycia. Dyski już masz. Zostanie płyta... MSI mają dość dobre sekcje zasilania a to ważne przy OC. Choć ostatnio ktoś tu płakał, że nie poleca MSI. Szkoda, że nie wyjaśnił dlaczego tak uważa. Ja mam i jak na razie b. fajnie się spisuje. Co do karty graf. to się nie wypowiadam bo korzystam z tej w i7. Zresztą gry mnie nigdy nie podniecały więc ostatnią kartę mialem z dobre naście lat temu. ;-)

NegLTD
15-02-2015, 21:09
canoniarze odpalają lightroma na atari. nic im nie muli.
za 2000 spokojnie kupisz atari w dobrym stanie

kurczeblade
15-02-2015, 21:31
canoniarze odpalają lightroma na atari. nic im nie muli.
za 2000 spokojnie kupisz atari w dobrym stanie

Ja słyszałem że też gdzieś na czarnym rynku mają do sprzedania "musk" poszukaj na google to może spokojnie kupisz w dobrym stanie i podmienisz bo obecny jak widać trochę się przegrzał :)