PDA

Zobacz pełną wersję : oświetlenie

90goska
15-02-2015, 13:28
witam, mam nadzieję, że w dobrym miejscu umieszczam. Chcę zakupić lampy - światło stałe głównie do fotografii noworodkowej, dziecięcej. Dodam, że "studio" jest mobilne i nigdy nie wiem na jakie dokładnie pomieszczenie trafię. Myślę nad trzema lampami ale ważna jest dla mnie, żeby nie dawały zbyt dużo ciepła i była regulacja mocy znalazłam coś takiego Lampa LHD 928 F+S 1260 W 230 V reflektor+softbox, ale żadnych opinii na temat tego sprzętu. Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.
Budżet to jakieś 2000-3000 zł.

r_m
15-02-2015, 13:42
Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.

Miejsce na takie pytania jest jak najbardziej dobre, czego dowodem jest 77 stron tematów, z których duża część to "co kupić do świecenia" ;)
Myślę, że jako osoba z niewielkim doświadczeniem w pracy z dodatkowym oświetleniem zaczęłaś od przeglądnięcia informacji na temat "jak świecić" (np. na tym forum, choćby w wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255818 ) a nie od cenników firm sprzedających "profesjonalne turbo-tornado-hiper świetlówki"? :D

90goska
15-02-2015, 14:13
chyba wszystko po trochu czytam ;) ale o turbo hiper świetlówki nie chodzi tylko takie które będą odpowiednie dla dzieci ;) później zamierzam też ciążowe robić dlatego szukam czegoś w miarę "uniwersalnego" i tu się pojawiają schody nie mam nikogo, żeby sprawdzić co i jak osobiście... Jedyna rada jaką dostałam to żeby nie emitowały dużo ciepła bo nie będzie na pewno maluszkom wygodnie na sesji. Błyskowych nie chcę ze względu mity czy nie wzrok dzieci bo ja nie lubię jak mi błyskają a co dopiero taki maluch a nie chce nadmiernie ich stresować;) Na co zwrócić uwagę w takim razie kupując lampy?

r_m
15-02-2015, 14:56
Na wielu filmach "backstage" z sesji noworodkowych widać, że są w użyciu różne grzejniki i dmuchawy, aby maluszki nie zmarzły, więc to chyba jedyny rodzaj zdjęć, przy którym grzejące źródło światła nie tylko nie przeszkadza, ale może nawet pomóc ;)
Czytałaś zalinkowany wątek? jest tam sporo informacji o świetle ciągłym i ilości wymaganego światła zależnej np. od aparatu i obiektywów, nie napisałaś, czym dysponujesz.
A co do komfortu "optyczno-wizualnego" - stań 1-1.5m przed włączonym halogenem "budowlanym" o mocy co najmniej 500W i zastanów się, czy to są komfortowe warunki - łatwo napisać "chcę lampę 1260W bo potrzebuję dużo światła" ale warto stanąć przed taką włączoną lampą, i sprawdzić jaki komfort zapewnisz fotografowanym osobom.

90goska
15-02-2015, 20:09
mam nikona D5100 obiektyw 50 1.8, ale aparat chcę kupić w najbliższych miesiącach na d610 lub d750 nad tymi się zastanawiam i tu tez pies pogrzebany bo nie wiem który wybrać... co do lamp chciałabym osobiście sprawdzić ale gdzie wiadomo sklepy będą mówiły ze ich są najcudowniejsze bo im zwyczajnie zalegają więc wolę rady tu od fotografów doświadczonych

GonzoG
15-02-2015, 20:25
Akurat ta pesudo-lampa (bo jest to uchwyt na 9 świetlówek) to ma tylko 250W (9x28W)

Co do samej lampy - do zdjęć słabo. Jest tam 9 byle jakiej jakości świetlówek, których CRI z pewnością jest w granicach 80, a to słabo.
Świetlówki o wysokim CRI są ciężko dostępne i raczej tylko o większych mocach, których tej lampie zmieści się mniej, o ile w ogóle będzie można ich używać.
Poza tym regulacja mocy w tej lampie, to raczej tylko jak ma się dużo czasu.... Świetlówki potrzebują ok 1 minuty, aby uzyskać optymalne warunki pracy i w tym czasie mogą emitować skrajnie różne zakresy światła.

90goska
15-02-2015, 21:12
dziękuję za opinię w takim razie szukam dalej ale jakiej? jakaś firma chociaż a najlepiej konkretny model żeby mi posłużyło jakiś czas

r_m
15-02-2015, 22:39
Obawiam się, że nie znajdziesz tu wiele osób, które korzystają z podobnych lamp światła ciągłego, większość wybiera albo studyjne błyskowe, albo błyskowe reporterskie.

90goska
16-02-2015, 09:52
w takim razie co wybrać do oświetlenia nie ukrywam jakoś przemawia do mnie oświetlenie ciągłe ale jakie?

Jacek_Z
16-02-2015, 12:43
jakoś przemawia do mnie oświetlenie ciągłe ale jakie?To popularny problem. Nie znam osoby (w szczególnosci dotyczy to kobiet), które by chciały wejść w światło błyskowe będąc "zielonymi" w błyskaniu i w ogóle dość niezaawansowanymi w technicznych aspektach fotografii.
Przestańcie się bać błysku. W dzisiejszych czasach (obserwacja tego co się zrobiło na LCD, automatyka) błysk nie jest czymś trudnym do ogarnięcia.

r_m
16-02-2015, 13:00
Przestańcie się bać błysku.
To może być trudne, biorąc pod uwagę

Błyskowych nie chcę ze względu mity czy nie wzrok dzieci bo ja nie lubię jak mi błyskają a co dopiero taki maluch a nie chce nadmiernie ich stresować;)

90goska
16-02-2015, 13:10
bać się nie boję dla starszych dzieci czy kobiet w ciąży mogę mieć błyskowe dla mnie to nawet wygodniejsze, ale nie dla maluszków a ich mam najwięcej dlatego stałe...

rwpb
16-02-2015, 13:23
90goska, przejdź się do castoramy lub innego większego składu budowlanego, tam są zmontowane potrójne halogeny budowlane, przeważnie 3x300W lub 3x500W. poproś o włączenie i stań przed takim oświetleniem. Fajnie, nie? Ty stoisz tylko chwilkę, a taki maluszek musi wytrzymać całą sesję. I jak się wtedy czuje? Oświetlenie stałe nadaje się bardziej do fotografii nieruchomych produktów. Przy stałym każdy przymruży oczy i będzie się bronił przed takim światłem.
Jeżeli boisz się lamp studyjnych, bo duże i uzależnione od prądu, to kup parę lamp błyskowych np. Yongnuo + jakiś sterownik. Uzyskasz mobilność i niezależność od gniazdek sieciowych.

GonzoG
16-02-2015, 14:01
@rwpb - a potrafisz tylko wymyślać ?? bo nawet nie chciało Ci się łaskawie zajrzeć co to za lampa jest... TO LAMPA na świetlówki o łącznej mocy 250W

r_m
16-02-2015, 14:04
TO LAMPA na świetlówki o łącznej mocy 250W

Ok, tylko nie chodzi o włożenie do środka tradycyjnych żarówek, ale "tornadokompaktów", które mimo wszystko świecą nieco jaśniej, myślę, że o to chodziło

rwpb
16-02-2015, 14:10
Zajrzałem co to za lampa. Moc pobierana z sieci 250W, ale ilość wytworzonego światła jest porównywalna z tymi halogenami. Jakby (teoretycznie) włożyć tam diody LED 250W, to uzyskalibyśmy jeszcze więcej światła. Mi nie chodzi o ilość wydzielanego ciepła, tylko o ilość światła.

GonzoG
16-02-2015, 14:28
Zajrzałem co to za lampa. Moc pobierana z sieci 250W, ale ilość wytworzonego światła jest porównywalna z tymi halogenami. Jakby (teoretycznie) włożyć tam diody LED 250W, to uzyskalibyśmy jeszcze więcej światła. Mi nie chodzi o ilość wydzielanego ciepła, tylko o ilość światła.

Ilość światła jest wielokrotnie mniejsza niż to co masz w słoneczny dzień...

Jacek_Z
16-02-2015, 14:34
o ilość światła.Sęk w tym, że to jeden z istotnyhc parametrów (by nie podnosić ISO za wysoko).
Ale istotniejsza jest mozliwość jakość tego światła. I nie mam na mysli CRI, ale o modyfikowanie.
Co można zrobić z oprawą halogenu budowlanego? Świecić w sufit lub co najwyżej w ekran lub parasolke.
To jest dobre dla osób o małych wymaganiach na pierwsze 5 sesji.
Potem, jak się popatrzy na zdjęcia mistrzów, to się zaczyna widzieć, że dalej tą drogą się nie da iść.
No chyba, że zamiast całkiem dobrego studia błyskowego za około 3 tys zł ktoś się uprze na światło ciągłe, ale takie zbliżjące się mozliwościami do błyskowego, kosztujące około 6-10 tys. I wyrzuci to, co uzbierał do tej pory jako niekompatybilne.

90goska
16-02-2015, 14:44
no to teraz tak co zrobić żeby błyskowe było "znośne" dla takiego maluszka? i jakie polecacie tak żeby 3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?

rwpb
16-02-2015, 14:49
Jacek_Z, słusznie zauważyłeś. Z 1200 Lumenów po modyfikatorach pozostanie 400, 200 lub mniej. I co dalej? Dokupić jeszcze 10 takich lamp? Zwiększenie odległości 2x powoduje konieczność 4-krotnego zwiększenia ilości światła.

GonzoG, na pewno jest to ilość światła o wiele mniejsza, nie przeczę. Proszę powiedz mi dlaczego w samochodach są światła drogowe i światła mijania? Przecież światła drogowe nawet nie umywają się do światła słonecznego. Nie wiem, czy jest to chociaż ułamek promila słońca.

rwpb
16-02-2015, 14:55
3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?
Wygrana w totka?
Ja kiedyś poszedłem do zakładu foto, pogadałem troszkę i pozwolili mi pobawić się trochę ich sprzętem. Też tak zrób, na pewno Ciebie nie wygonią. Weź z sobą jakiegoś misia, parę kocyków w różnych kolorach, porób troszkę zdjęć na różnych ustawieniach i sama dojdziesz do tego, co i ile będzie Ci potrzebne. Trzeba tylko tak kompletować sprzęt, aby można go było w przyszłości rozbudować.

digit
16-02-2015, 15:04
znalazłam coś takiego Lampa LHD 928 F+S 1260 W 230 V reflektor+softbox, ale żadnych opinii na temat tego sprzętu. Nigdy nie używałam lamp więc moja wiedza na ich temat jest bardzo znikoma.
.

To jest bardzo fajny zestaw. Można go używać w wersji z softboxem, lub reflektorem. Miałem okazję fotografować przy użyciu tego zestawu. Do fotografii noworodkowej w pełni się nadaje. Maksymalnie tym zestawem +doświetlając blendą dasz radę sfotografować 2 osoby od pasa w górę. Przy iso 100-200 przysłona maksymalna to 5,6

90goska
16-02-2015, 17:26
ok dzięki za rady powiedzcie na co zwrócić uwagę? jakie firmy mają solidny sprzęt? i co zrobić żeby światło dla malucha było znośne bo na to odpowiedzi nie dostalam

qwe
16-02-2015, 21:52
Podepnę się, co powiecie o tym zestawie?

https://www.vidaxl.pl/p/190067/zestaw-studio-2-lampy-2-softboksy-i-2-statywy

r_m
16-02-2015, 22:16
Poszukaj czegoś innego (z regulacją do 1/16, lepiej do 1/32 lub mniejszej wartości, z mocowaniem akcesoriów Bowens).

Jacek_Z
17-02-2015, 00:15
Podepnę się, co powiecie o tym zestawie?

https://www.vidaxl.pl/p/190067/zestaw-studio-2-lampy-2-softboksy-i-2-statywyPowiem wprost. To jest do d...

no to teraz tak co zrobić żeby błyskowe było "znośne" dla takiego maluszka? i jakie polecacie tak żeby 3 lampy były w granicach 2000-3000 tysięcy?
Tu cie zdziwię.
1. Lampy małej mocy, 200-300, max 400 WS i to z regulacją do 1/32 mocy (to może być problem, ale takich szukaj! a najlepiej do 1/64, że o 1/128 nie wspomnę).
2. Mocowanie modyfikatorów koniecznie sytemu Bowens.
3. Statywy nie te najlżejsze. W 806 to minimum solidności.
4. radio - nadajnik z odbiornikiem (a najlepiej z 2 odbiornikami)

Teraz pozytywy: lampy małej mocy sa tańsze. W dodatku nie zaczynaj od 3 lamp. Pierw kup 2. One i tak zajmą sporo miejsca w mieszkaniu, 3 lampy będziesz używała potem, jak już się nauczysz modyfikować i czasami używać czegoś "ostrzejszego".
Na początku zacznij od .. parasolek (ale takich dużych, ponad metr średnicy). One dają dość rozproszone światło co jest pozytywne dla osoby niedoświadczonej. Na poczatku będziesz się skupiać na technicznym ogarnięciem tematu :)
W ten sposób kupując 2 lampy (statywy) i parasolki wydajesz poniżej 2 tys. Potem kupujesz trzecią lampę (tej samej firmy co pierwsze dwie) ze statywem i softboxem (szybkorozkładalnym) i w ten sposób dochodzisz do wydatków w wysokości 3 tys.

bardzo polecam lampę MSN-II 400WS od Jinbei http://fripers.pl/product_info.php/info/p4398_Lampa-studyjna-MSN-II-400-Jinbei-z-odbiornikiem-radiowym.html co prawda przekracza budżet, ale ma regulację aż do 1/128 mocy!!! ( a foto dzieci często się robi na małej głebi ostrości - 1/128 się wtedy bardzo przyda) oraz ma piloty 300 W, co oznacza, że czasami można pracować na tych lampach na swietle ciągłym, a nie na błysku. To tak gdybyś nie chciała błyskać niemowlakom. Do tej lampy wystarczy dokupić nadajnik za 75 zł, tu zaoszczędzisz, a nadajnik ten pozwala zmieniać moc lamp. Rewelacja.
Może lepiej takie 2 lampy niż 3 inne, kiepskie ;)

rwpb
17-02-2015, 08:03
Ja się nie zajmowałem dziećmi, ale głównie robiłem fotki ciuchów na alledrogo dla znajomych. Z początku miałem parasolki i świetlówki 85W, potem kupiłem lampy DM2 300Ws firmy Jinbei i softboxy. Lampy kupiłem dlatego, że dwie parasolki ze świetlówkami 85W nie były w stanie rozświetlić cieni oś światła wpadającego przez okno. Sterowników radiowych nie miałem, wszystko było wyzwalane po kabelkach. Tak jak pisał Jacek_Z, kup dobre statywy, przy tych gorszych (np. 803) możesz szybko stracić lampy. Mocowanie koniecznie w systemie Bowens, bo to jest taki standard i jest sporo dodatków/modyfikatorów światła.
Jak oglądasz zdjęcia, to zwracaj uwagę na oczy. Po blikach w oczach można wyczytać cały plan ustawienia oświetlenia. Parasolki dają bardzo szerokie światło i jest mnóstwo odbić od ścian i sufitu, światło softboxów mniej ucieka na boki. Warto jednak mieć i parasolki i softboxy. Ja dodatkowo miałem na parasolki przystosowaną firankę, taką zwykłą okienną, przydawała się przy małych obiektach.

90goska
17-02-2015, 13:04
bardzo dziękuję i ciekawa propozycja z lampą na pewno wezmę to pod uwagę, faktycznie lepiej mieć dwie lepsze niż trzy do d...:) jeszcze tylko pytanie do parasolek i softbox. Jeśli zakupiłabym sofboxy lepiej prostokątne czy okrągłe? jest duża różnica w świetle jeśli porównać parasolki o softboxy?

GonzoG
17-02-2015, 14:32
bardzo dziękuję i ciekawa propozycja z lampą na pewno wezmę to pod uwagę, faktycznie lepiej mieć dwie lepsze niż trzy do d...:) jeszcze tylko pytanie do parasolek i softbox. Jeśli zakupiłabym sofboxy lepiej prostokątne czy okrągłe? jest duża różnica w świetle jeśli porównać parasolki o softboxy?

Softbox pozwala na lepszą kontrolę światła, ale też wymaga więcej wprawy i dokładności w ustawieniu.

Tu jest porównanie, co prawda dla lamp reporterskich, ale zawsze coś:
http://jacekwphoto.blogspot.com/2013/02/sprzet-modyfikatory-do-lamp.html

90goska
17-02-2015, 18:20
Zacznę od parasolek jak się wprawie pomyślę nad czymś lepszym :) dziękuję wszystkim za rady :)

rwpb
17-02-2015, 20:46
90goska, zobacz ten link (http://www.bron.ch/tutorials/light-comparison/).

digit
26-02-2015, 18:25
Tu macie przykłady zdjęć z taką lampą światła ciągłego. zdjęcie 1, 2 i 4
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3525511#post3525511

technosasiad
11-03-2015, 18:04
Witam serdecznie

Nie chce zakladac nowego watku, wiec sie doczepie.
Jak myslicie czy ten zestaw bedzie dobry dla poczatkujacego fotografa: http://www.aliexpress.com/item/New-1000W-Photography-Studio-Light-Lighting-Kit-E27-5500K-Photo-Softbox-Light-Stand-016277/1033670974.html

czy moze taki: http://www.aliexpress.com/item/Photo-Studio-Video-Lighting-Kit-Photography-Lighting-Stand-Two-Softbox-Studio-Soft-Box-Ten-Bulbs-Two/32278283720.html

Planuje robic zdjecia przedmiotow do aukcji internetowych, oraz czasami fotki kulinarne

Pozdrawiam
Michal

GonzoG
11-03-2015, 18:34
Witam serdecznie

Nie chce zakladac nowego watku, wiec sie doczepie.
Jak myslicie czy ten zestaw bedzie dobry dla poczatkujacego fotografa: http://www.aliexpress.com/item/New-1000W-Photography-Studio-Light-Lighting-Kit-E27-5500K-Photo-Softbox-Light-Stand-016277/1033670974.html

czy moze taki: http://www.aliexpress.com/item/Photo-Studio-Video-Lighting-Kit-Photography-Lighting-Stand-Two-Softbox-Studio-Soft-Box-Ten-Bulbs-Two/32278283720.html

Planuje robic zdjecia przedmiotow do aukcji internetowych, oraz czasami fotki kulinarne

Pozdrawiam
Michal

Ani jeden, ani drugi.

Ten pierwszy to tylko 2x 115W świetlówka, do tego w softboxie i na gigantycznym statywie 70cm... Czyli ciemno, a poza tym bez żadnej regulacji mocy ściatła.

Ten drugi - ma więcej mocy i statywy normalnej wysokości, ale cena wraz z przesyłką jest zabójcza. W podobnych cenach są na Allegro i Ebay i na dodatek nie z chin, a od naszych sprzedawców.

A czemu nie żaden - bo do produktów raczej będziesz potrzebować 3-go światła na doświetlenie tla.