Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200mm f/2.8 VC czy Sigma os
Witam,
Byłem już zdecydowany na sigmę ale okazało się ,że nie będzie problemem z dołożeniem do droższego tamrona i powstał dylemat. Miał ktoś w rekach obydwa obiektywy i podzielił by się spostrzeżeniami? Najbardziej interesuję mnie szybkość Af jak i jakoś wykonania.
pozdrawiam
Archibald6803
15-02-2015, 00:24
Jak pod DX-a to szkoda kasy na Tamrona ; jak pod FX to zbieraj dalej ; do Nikkora VRII.
pod Fx d750. W tej chwili mam d300s i szkła pod dx więc muszę wszystkie wymienić co wiąże się z dużym wydatkiem i niestety kompromisami.
Jak pod DX-a to szkoda kasy na Tamrona ; jak pod FX to zbieraj dalej ; do Nikkora VRII.
Archi. Zdaje się, że Ty robisz właśnie sigmą i efekty mi się podobają. Przymierzam się właśnie do 70/80-200f2.8. Kołata mi się też po głowie przejście z D7100 na FF. Stąd pytanie, czemu nie sigma na FF. Czy chodzi o winietowanie i "miękkie brzegi" jak piszą Optyczni?
P.S. Sorry, że wcinam się w wątek, ale chyba w temacie ;)
EDIT
MROZ_ Jak kompromisy to może N80-200 new. Miałem okazję potestować go z moim dx i kolegi D700. Przyznam, że mocno się nad nim zastanawiam. Tak szczerze, to rozważam sigmę os vs. ten nikkor.
cz4rnuch
15-02-2015, 10:25
Witam,
Byłem już zdecydowany na sigmę ale okazało się ,że nie będzie problemem z dołożeniem do droższego tamrona i powstał dylemat. Miał ktoś w rekach obydwa obiektywy i podzielił by się spostrzeżeniami? Najbardziej interesuję mnie szybkość Af jak i jakoś wykonania.
pozdrawiam Sprawdź porównanie naszych forumowych testerów z lenspro <<klik>> (http://lenspro.pl/konfrontacja-sigmy-70-200-2-8-os-hsm-z-tamronem-70-200-2-8-vc-usd/)
EDIT
MROZ_ Jak kompromisy to może N80-200 new. Miałem okazję potestować go z moim dx i kolegi D700. Przyznam, że mocno się nad nim zastanawiam. Tak szczerze, to rozważam sigmę os vs. ten nikkor.[/QUOTE]
Nie mam czasu zastanawiać sie nad trzecim :) Do jutra muszę zadecydować, a tak na poważnie wolał bym obiektyw ze stabilizacją.
cz4rnuch - dzięki sprawdzę.
Archibald6803
15-02-2015, 12:45
pod Fx d750. W tej chwili mam d300s i szkła pod dx więc muszę wszystkie wymienić co wiąże się z dużym wydatkiem i niestety kompromisami.
Pod d300 (DX) Sigma OS śmiga rewelacyjnie; pisałem o tym wielokrotnie..... i wielokrotnie też pokazywałem efekty finalne z różnych wydarzeń sportowych foconych w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych , gdzie nawet po 100% croopach z naroża kadru, obrazki z Sigmy OS są MZ nieodróżnialne od tych które można osiągnąć z Tamrona VC i Nikkora VRII.
A skoro obrazek w całym zakresie ogniskowych jest wyśmienity, i przysłona służy jedynie do sterowania głębią ostrości, a szybkość ostrzenia i dokładność/celność/pewność jest taka jak w Nikkorze VRII to nie widzę sensu kupowania pod DX czegoś więcej niż Sigma OS . (Nikkor VRI daje słabszy obrazek , a Nikkor F4 jest dla mnie do mojej fotografii za ciemny)
Pod d700 (FX) sprawa ma się nieco inaczej; obrazek z Sigmy OS nieco mięknie w narożach - wprawdzie bardzo nieznacznie, ale jednak jest to widoczne przy croopowaniu naroży; pojawia się też, jak piszą Optyczni, lekka winieta; pozostałe zalety szkła są jednak utrzymywane nadal na najwyższym poziomie.
Ja mojej Sigmy OS z d700 używam do zbliżeń streetowych/portretów a nie do focenia sportu więc mi te niedogodności kompletnie nie przeszkadzaja, a wręcz odwrotnie -- pomagają..........
Osoby nie chcące iść na żadne ustępstwa optyczne powinny zakupić do FX Nikkora VRII ; osoby szukające kompromisów lub wykorzystujące sprzęt tak jak ja - będą w 100% zadowolone z Sigmy OS.
Jak Sigma OS będzie zachowywała się pod 750 ? Nie wiem tego do końca, ale zapewne nie lepiej niż pod 700.
Szkoda ,że niewielu jest użytkowników tamrona co by chcieli się podzielić opinią. Chodzi mi ten tamron po głowie miedzy innymi z tego względu ,że zdecydowałem sie na 24-70 vc i tak jakoś pasował by do kompletu :)
Archibald6803
15-02-2015, 13:29
To kup Tamrona VC ..... gorszy od Sigmy nie będzie.
T70-200VC gorszy nie jest, ale ma jedna zasadniczą wadę (a przynajmniej miał) - obowiązkowa wizyw w serwisie, bo AF zupełnie przestawiony.
Ma też zaletę - jest dużo lepiej uszczelniony. Wyszło to gdy byliśmy z kolegą na basenie - wejście z temp ~2 st do 34 i wilgotności 90-95% spowodowało, że Sigma złapała wilgoć w środku. Nie dużo, ale ciężko było się tego pozbyć.
Co do reszty - pierścienie kręcą jak w nikonie, w sigmie kręci się w drugą stronę, więc to tez może stanowić dość ważny punkt przy wyborze.
Lepsze uszczelnienie się przyda zdarza się ze muszę robić zdjęcia w deszczu. Martwi mnie Af i obowiązkowa wizyta w serwisie, w najbliższym czasie nie bardzo będzie na to czas...
Lepsze uszczelnienie się przyda zdarza się ze muszę robić zdjęcia w deszczu. Martwi mnie Af i obowiązkowa wizyta w serwisie, w najbliższym czasie nie bardzo będzie na to czas...
Z Sigmą też nie ma pewności, że AF będzie trafiał. Jedno jest pewne - Sigma kalibrację załatwia w 3-4 dni. Tamron - nie wiem, bo u mnie robili jeszcze silnik - wyglądało jakby ktoś w fabryce zapomniał przesmarować i się przytarł.
no nić decyzję trzeba troszkę zmienić wybór padł na tamrona. Tylko rano muszę zadzwonić i zmienić zamówienie, mam ma dzieję ze nie będzie to wielkim problemem dla sklepu.