PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200mm f/2.8 VC czy Sigma os

MROZ_
14-02-2015, 23:57
Witam,
Byłem już zdecydowany na sigmę ale okazało się ,że nie będzie problemem z dołożeniem do droższego tamrona i powstał dylemat. Miał ktoś w rekach obydwa obiektywy i podzielił by się spostrzeżeniami? Najbardziej interesuję mnie szybkość Af jak i jakoś wykonania.
pozdrawiam

Archibald6803
15-02-2015, 00:24
Jak pod DX-a to szkoda kasy na Tamrona ; jak pod FX to zbieraj dalej ; do Nikkora VRII.

MROZ_
15-02-2015, 00:55
pod Fx d750. W tej chwili mam d300s i szkła pod dx więc muszę wszystkie wymienić co wiąże się z dużym wydatkiem i niestety kompromisami.

Johny42
15-02-2015, 01:10
Jak pod DX-a to szkoda kasy na Tamrona ; jak pod FX to zbieraj dalej ; do Nikkora VRII.

Archi. Zdaje się, że Ty robisz właśnie sigmą i efekty mi się podobają. Przymierzam się właśnie do 70/80-200f2.8. Kołata mi się też po głowie przejście z D7100 na FF. Stąd pytanie, czemu nie sigma na FF. Czy chodzi o winietowanie i "miękkie brzegi" jak piszą Optyczni?

P.S. Sorry, że wcinam się w wątek, ale chyba w temacie ;)

EDIT
MROZ_ Jak kompromisy to może N80-200 new. Miałem okazję potestować go z moim dx i kolegi D700. Przyznam, że mocno się nad nim zastanawiam. Tak szczerze, to rozważam sigmę os vs. ten nikkor.

cz4rnuch
15-02-2015, 10:25
Witam,
Byłem już zdecydowany na sigmę ale okazało się ,że nie będzie problemem z dołożeniem do droższego tamrona i powstał dylemat. Miał ktoś w rekach obydwa obiektywy i podzielił by się spostrzeżeniami? Najbardziej interesuję mnie szybkość Af jak i jakoś wykonania.
pozdrawiam Sprawdź porównanie naszych forumowych testerów z lenspro <<klik>> (http://lenspro.pl/konfrontacja-sigmy-70-200-2-8-os-hsm-z-tamronem-70-200-2-8-vc-usd/)

MROZ_
15-02-2015, 12:08
EDIT
MROZ_ Jak kompromisy to może N80-200 new. Miałem okazję potestować go z moim dx i kolegi D700. Przyznam, że mocno się nad nim zastanawiam. Tak szczerze, to rozważam sigmę os vs. ten nikkor.[/QUOTE]

Nie mam czasu zastanawiać sie nad trzecim :) Do jutra muszę zadecydować, a tak na poważnie wolał bym obiektyw ze stabilizacją.

cz4rnuch - dzięki sprawdzę.

Archibald6803
15-02-2015, 12:45
pod Fx d750. W tej chwili mam d300s i szkła pod dx więc muszę wszystkie wymienić co wiąże się z dużym wydatkiem i niestety kompromisami.

Pod d300 (DX) Sigma OS śmiga rewelacyjnie; pisałem o tym wielokrotnie..... i wielokrotnie też pokazywałem efekty finalne z różnych wydarzeń sportowych foconych w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych , gdzie nawet po 100% croopach z naroża kadru, obrazki z Sigmy OS są MZ nieodróżnialne od tych które można osiągnąć z Tamrona VC i Nikkora VRII.
A skoro obrazek w całym zakresie ogniskowych jest wyśmienity, i przysłona służy jedynie do sterowania głębią ostrości, a szybkość ostrzenia i dokładność/celność/pewność jest taka jak w Nikkorze VRII to nie widzę sensu kupowania pod DX czegoś więcej niż Sigma OS . (Nikkor VRI daje słabszy obrazek , a Nikkor F4 jest dla mnie do mojej fotografii za ciemny)

Pod d700 (FX) sprawa ma się nieco inaczej; obrazek z Sigmy OS nieco mięknie w narożach - wprawdzie bardzo nieznacznie, ale jednak jest to widoczne przy croopowaniu naroży; pojawia się też, jak piszą Optyczni, lekka winieta; pozostałe zalety szkła są jednak utrzymywane nadal na najwyższym poziomie.
Ja mojej Sigmy OS z d700 używam do zbliżeń streetowych/portretów a nie do focenia sportu więc mi te niedogodności kompletnie nie przeszkadzaja, a wręcz odwrotnie -- pomagają..........
Osoby nie chcące iść na żadne ustępstwa optyczne powinny zakupić do FX Nikkora VRII ; osoby szukające kompromisów lub wykorzystujące sprzęt tak jak ja - będą w 100% zadowolone z Sigmy OS.

Jak Sigma OS będzie zachowywała się pod 750 ? Nie wiem tego do końca, ale zapewne nie lepiej niż pod 700.

MROZ_
15-02-2015, 13:24
Szkoda ,że niewielu jest użytkowników tamrona co by chcieli się podzielić opinią. Chodzi mi ten tamron po głowie miedzy innymi z tego względu ,że zdecydowałem sie na 24-70 vc i tak jakoś pasował by do kompletu :)

Archibald6803
15-02-2015, 13:29
To kup Tamrona VC ..... gorszy od Sigmy nie będzie.

GonzoG
15-02-2015, 13:38
T70-200VC gorszy nie jest, ale ma jedna zasadniczą wadę (a przynajmniej miał) - obowiązkowa wizyw w serwisie, bo AF zupełnie przestawiony.
Ma też zaletę - jest dużo lepiej uszczelniony. Wyszło to gdy byliśmy z kolegą na basenie - wejście z temp ~2 st do 34 i wilgotności 90-95% spowodowało, że Sigma złapała wilgoć w środku. Nie dużo, ale ciężko było się tego pozbyć.

Co do reszty - pierścienie kręcą jak w nikonie, w sigmie kręci się w drugą stronę, więc to tez może stanowić dość ważny punkt przy wyborze.

MROZ_
15-02-2015, 14:05
Lepsze uszczelnienie się przyda zdarza się ze muszę robić zdjęcia w deszczu. Martwi mnie Af i obowiązkowa wizyta w serwisie, w najbliższym czasie nie bardzo będzie na to czas...

GonzoG
15-02-2015, 14:45
Lepsze uszczelnienie się przyda zdarza się ze muszę robić zdjęcia w deszczu. Martwi mnie Af i obowiązkowa wizyta w serwisie, w najbliższym czasie nie bardzo będzie na to czas...

Z Sigmą też nie ma pewności, że AF będzie trafiał. Jedno jest pewne - Sigma kalibrację załatwia w 3-4 dni. Tamron - nie wiem, bo u mnie robili jeszcze silnik - wyglądało jakby ktoś w fabryce zapomniał przesmarować i się przytarł.

MROZ_
15-02-2015, 15:35
no nić decyzję trzeba troszkę zmienić wybór padł na tamrona. Tylko rano muszę zadzwonić i zmienić zamówienie, mam ma dzieję ze nie będzie to wielkim problemem dla sklepu.