PDA

Zobacz pełną wersję : back focus na live view

vetguy
14-02-2015, 11:59
Tak jak w tytule na moim d5200 W live view mam zawsze bf z moja sigma 17-50os. Przeszukałem internet i ciężko jest znaleźć coś na ten temat. Zazwyczaj ostrzenie na zasadzie detekcji kontrastu uważa się za referencyjne. Niestety w chwili obecnej nie mam innego obiektywu do sprawdzenia ale z d300 sigma przez live view ostrzy dobrze.

GonzoG
14-02-2015, 13:09
Nie ma takiej możliwość.
Na LV ostrzenie polega na znalezieniu miejsca, gdzie jest najlepszy kontrast (nie zawsze oznacza to że będzie najostrzej)

Z racji że ostrzenie przebiega dość powoli nie nadaje się do obiektów w ruchu w kierunku do lub od aparatu, bo wtedy raczej nie będzie trafiał z ostrością.

vetguy
14-02-2015, 13:20
Nie ma takiej możliwość.

Może chcesz się założyć?
Mówię o statycznych przedmiotach, mogę wkleić zdjęcie z 3 kartami gdzie ewidentnie to widać.
Na każdym zdjęciu ostrość jest za obiektem na którym jest ustawiana ostrość, także coś jest nie tak.

pawulon
14-02-2015, 13:27
A w jakim trybie LV ostrzysz w Nikonie D300?

vetguy
14-02-2015, 13:37
A w jakim trybie LV ostrzysz w Nikonie D300?

Nie wiem czy rozumiem pytanie...Tryb LV a następnie przyciskiem af on ustawiam ostrość i pstryk.

pawulon
14-02-2015, 13:43
D300 i D700 może ustawiać ostrość w trybie detekcji fazy (przy każdorazowym opuszczaniu lustra - opcja na reporterke) lub detekcji kontrastu (opcja na statyw)

Której uzywasz?

vetguy
14-02-2015, 13:50
D300 i D700 może ustawiać ostrość w trybie detekcji fazy (przy każdorazowym opuszczaniu lustra - opcja na reporterke) lub detekcji kontrastu (opcja na statyw)

Której uzywasz?

detekcja kontrastu.

Dołączam zdjęcia, ostrość na środkową kartę(pudełko zapałek):

http://images66.fotosik.pl/613/2dd32e474889793b.jpg

http://images69.fotosik.pl/614/eb5be432cfff699c.jpg

GonzoG
14-02-2015, 16:59
To masz coś nie tak z aparatem. Obiektyw nie ma żadnego wpływu na celność AF przy LV.

vetguy
14-02-2015, 17:07
To masz coś nie tak z aparatem. Obiektyw nie ma żadnego wpływu na celność AF przy LV.

Dzięki, też mi się wydaje że obiektyw nie ma nic do rzeczy w ostrzeniu w LV i najlepsze jest to że wrócił ze WSPANIAŁEGO żółtego serwisu i nic się nie zmieniło.Napisali że skalibrowali af i tyle... Serwis nikona to jakaś żenada.
Obawiam się że jeśli nawet wyślę zdjęcia do serwisu nikona to napiszą że robione sigmą i będą to mieli w du...
Może jest ktoś z kutna na forum kto mógłby użyczyć mi jakiegoś obiektywu nikona w celu potwierdzenia winy body? Bo niestety nie ma tu sklepu z dostępnymi obiektywami do sprawdzenia

mati7302
14-02-2015, 18:01
Robiłem też u nich regulacje AFu, odebrałem sprawdziłem na FOCcal'u i wychodziło, że dalej jest front focus. Zawiozłem body znowu, gość wziął, dał jakiemuś technikowi który akurat przyszedł i czekałem z 20 min. Oddali i powiedzieli, że jest poprawiony. Chciałem jeszcze gumy zmienić, ale akurat nie mieli na stanie i jak będę odbierał szkło (które akurat zostawiłem do regulacji) to mi zrobią od ręki. Body ostrzy już jak powinno. Nie wiem jak oni to robią, że czekasz ileś czasu i jest źle a później idziesz i po 20 minutach sprawa załatwiona i jeszcze by ci gumy wymienili.... chyba stali klienci są dla nich priorytetowi...

zgera
14-02-2015, 18:09
Nie wiem jak oni to robią, że czekasz ileś czasu i jest źle a później idziesz i po 20 minutach sprawa załatwiona i jeszcze by ci gumy wymienili.... chyba stali klienci są dla nich priorytetowi...

Bo te 20 minut wystarczy aby skalibrować AF programowo, a że często po pierwszym razie jest źle to oznacza że mają felerny wzorzec.
Pozostałe dni lub tygodnie pobytu aparatu w serwisie to leżakowanie na półce w oczekiwaniu na swoją kolejkę do technika i odpoczynek przed znęcającym się właścicielem.

mati7302
14-02-2015, 18:17
No dobra to czemu za pierwszym razem tego dobrze nie sprawdzą, choćby do innego wzorca, przecież to w ich interesie jest żeby zrobić, wziąć kasę i mieć klienta z głowy.

vetguy
14-02-2015, 18:22
Robiłem też u nich regulacje AFu, odebrałem sprawdziłem na FOCcal'u i wychodziło, że dalej jest front focus. Zawiozłem body znowu, gość wziął, dał jakiemuś technikowi który akurat przyszedł i czekałem z 20 min. Oddali i powiedzieli, że jest poprawiony. Chciałem jeszcze gumy zmienić, ale akurat nie mieli na stanie i jak będę odbierał szkło (które akurat zostawiłem do regulacji) to mi zrobią od ręki. Body ostrzy już jak powinno. Nie wiem jak oni to robią, że czekasz ileś czasu i jest źle a później idziesz i po 20 minutach sprawa załatwiona i jeszcze by ci gumy wymienili.... chyba stali klienci są dla nich priorytetowi...

Ale robiłeś ze względu na af zwykły cz LV?

mati7302
14-02-2015, 18:35
Ale robiłeś ze względu na af zwykły cz LV?

Ze względu na AF, oddałem razem ze szkłem (35 1.8G) i tu i tu regulowali. Miałem też tą sigmę przez 3 dni na AF-C przy przybliżaniu/oddalaniu ani jedno zdjęcie nie było ostre, pojechałem sprawdzić inną sztukę osobiście do Wawy i co? Każda jedna dupa... a co jest lepsze: przyszedł inny klient i też po ten obiektyw, sprawdziliśmy jego puchę i...? To samo. Sprzedawca powiedział, że właśnie odkryłem pierwszą wadę tego szkła. Ja miałem wtedy D300 a ten drugi coś z serii Dxxxx. Wziąłem zwrot kasy i kupiłem N17-55 a tak chciałem zaoszczędzić. Ale w twoim wypadku to dziwna sprawa, koniecznie sprawdź inne szkło.

pawulon
15-02-2015, 11:52
Masz najnowszy soft? Robiłeś reset?

Hm, właśnie sprawdziłem mojego D700 z obiektywem Sigma 70-200 II HSM i innym NIkkorem. AF działa poprawnie, ale ostrość ustawia się tylko przy użyciu przycisku AF-ON. Na spuście nie działa. Może to kwestia jakichś ustawień.

nikoniarz
15-02-2015, 13:20
W przypadku trybu "ze statywu" ostrzymy przyciskiem AF-ON, a zdjęcie robimy spustem. W przypadku trybu "bez statywu" można ostrzyć spustem jak i AF-ON.

2pompony
15-02-2015, 14:47
W przypadku trybu "ze statywu" ostrzymy przyciskiem AF-ON, a zdjęcie robimy spustem. W przypadku trybu "bez statywu" można ostrzyć spustem jak i AF-ON.

Zdecydujcie się, o jakim modelu mówicie, bo w D7100 można i tak i tak, jeśli idzie o pozycję ze statywem.

nikoniarz
15-02-2015, 15:09
Zdecydujcie się, o jakim modelu mówicie

O D300 i D700.

vetguy
15-02-2015, 17:22
Masz najnowszy soft? Robiłeś reset?

Soft jest oryginalnie najnowszy. Reset ustawien zrobiłem z menu ale to nic nie zmienia.

vetguy
15-02-2015, 18:45
Robiąc przybliżenie na LV i ustawiając ostrość widać ze obiekt nie jest ostry/kontrastowym a ostrość jest z tyłu. Ciekawe czy to wina oprogramowania czy coś mechanicznie nie funkcjonuje. Oczywiście panowie z serwisu nic nie dostrzegli...

Johny42
15-02-2015, 19:07
Zdecydujcie się, o jakim modelu mówicie...

O D300 i D700.

Tak jak w tytule na moim d5200 W live view mam zawsze bf z moja sigma 17-50os. Przeszukałem internet i ciężko jest znaleźć coś na ten temat. Zazwyczaj ostrzenie na zasadzie detekcji kontrastu uważa się za referencyjne. Niestety w chwili obecnej nie mam innego obiektywu do sprawdzenia ale z d300 sigma przez live view ostrzy dobrze.
:) Dopiero dwie strony wątku, a już nie wiadomo o co chodzi :)

vetguy
15-02-2015, 20:17
:) Dopiero dwie strony wątku, a już nie wiadomo o co chodzi :)

No właśnie ;) Wracając do meritum , jeżeli ktoś z KUTNA bądź okolic mógłby uzyczyc obojętnie jakiego nikonowskiego obiektywu do sprawdzenia body to rozwialoby wszelkie wątpliwości.

vetguy
01-03-2015, 01:06
Kupiłem 35 1.8 i na LV ostrzy dobrze, także o dziwo to sigma powoduje bf ale tylko z d5200 bo z d300 jest dobrze. Także zwracam honor serwisantom nikona ;)

jarek77
19-02-2017, 10:02
Mam podobny problem z D7200 i S 17-50, tak przy detekcji fazy jak i w trybie LV występuje FF lub BF. Sigma na pewno nadaje się do kalibracji bo na 17mm jest FF a na 50mm BF ale czy to może mieć wpływ na ustawianie ostrości w LV, teoretycznie powinno być ostro a rzekłbym, że wada ujawnia się z większą siłą. Może to uszkodzony układ AF w puszce? Miał ktoś jeszcze taką przypadłość?

Keszelski
19-02-2017, 12:17
Ja tak miałem na LV - na mniejszych ogniskowych był FF, gdzieś w środku prawie dobrze, długie ogniskowe miały BF. Efekt FF/BF tym wiekszy im wieksza odległość od obiektu. Zestaw D7200 + Sigma trafiły do kalibracji do Gdyni. Pierwsze próby po serwisie dość obiecujące, ale jeszcze nie miałem czasu/okazji na dłuższe sprawdzenie obiektywu w warunkach normalnego fotografowania.

jarek77
19-02-2017, 14:43
W moim zestawie af nie trafia ani w LV ani przy detekcji fazy, nie mam innego obiektywu by sprawdzić czy to kwestia szkła czy też body.