Zobacz pełną wersję : Pytanie do posiadacza Samyang 14mm f2.8 o pracę przysłony
dawidst22
13-02-2015, 11:12
Witam, właśnie kupiłem używanego Samyanga 14mm f2.8 ED AS IF UMC. I albo ja coś źle robię, albo to jest jakiś uwalony egzemplarz. Pytanie: czy kiedy obiektyw nie jest podpięty do aparatu i obracacie pierścieniem przysłony do widać jak listki przysłony się poruszają? Wg mnie powinny się ruszać, a u mnie cały czas na maksa przymknięte. Tak samo nie działa przysłona po podpięciu do D600 i ustawieniu pierścienia na 22. Cały czas przymknięta na maksa. Jak jest u was?
Ewidentnie coś skopane. Po ustawieniu przysłony w środku skali, powinna się ona częściowo otworzyć. Przesuwając popychacz można ją otworzyć na max, puszczając powinna się domknąć do zadanej przysłony.
dawidst22
13-02-2015, 12:08
No właśnie ruszam popychaczem i nic nawet nie drgnie...
Obiektyw zwalony. Popychacz przy bagnecie nie zazębia się z tym od przysłony.
Reklamować u sprzedawcy lub naprawić na jego koszt.
dawidst22
13-02-2015, 12:57
Zaraz będzie spychologia, że to stało się w transporcie... :) eh trudno trzeba będzie się trochę pomęczyć. Swoją drogą ciekawe ile może kosztować naprawa takiej usterki.
blaise1973
13-02-2015, 13:12
Jeśli "to się stało w transporcie", to znaczy, że sprzedawca nie dołożył starań, aby odpowiednio towar zapakować, czyż nie?
Zapłaciłeś, kolego, to się od razu nie poddawaj, tylko ciśnij sprzedawcę. Trzeba mieć szacunek do własnych pieniędzy.