PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia prywatne wykonane firmowym sprzętem.

zet48
13-02-2015, 00:28
Witam,
Przeszukałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi na gnębiące mnie pytanie. Może nie szukałem wszędzie - mój błąd.
Do rzeczy ...
Gnębi mnie sprawa używania firmowego aparatu w celach prywatnych. Czy jest to w jakiś sposób zabronione? Zamierzam rozpocząć działalność gospodarczą i chciałbym się zapytać czy będę mógł używać sprzętu zakupionego na firmę w celach prywatnych (rodzinne imprezy, liczne spacery czy po prostu zwykła codzienna fotografia)?

Archibald6803
13-02-2015, 00:54
Teoretycznie własność firmowa nie powinna być (nieodpłatnie) użytkowana do celów prywatnych.
Teoretycznie.

zet48
13-02-2015, 01:25
Czyli jeśli założę fotograficzną (jednoosobową) działalność gospodarczą nie będę mógł zakupionego na firmę sprzętu użyć poza sesjami klientów?
A co ze zdjęciami wzbogacającymi moje portfolio? Co w przypadku, gdy ktoś "stuknie" mi w auto i nie mam przy sobie innego aparatu (poza tym firmowym) by sfotografować wyrządzone szkody? Co w przypadku, gdy chciałbym do portfolio dołączyć zdjęcia mojego kilkumiesięcznego syna? - mam jemu wystawić fakturę za sesję fotograficzną? :)

GonzoG
13-02-2015, 01:33
Nigdzie nie jest napisane, że nie można sprzętu firmowego używać prywatnie.
Jest tylko powiedziane, że przy użytkowaniu prywatnym należy się odpowiednio z tego rozliczyć.

Nikt nie będzie dochodził czy i ile "zużyłeś" aparatu do celów prywatnych, a ile do służbowych.

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, gdy sprzęt kupujesz na firmę, z przeznaczeniem na użytek prywatny, bądź głównie prywatny, szczególnie gdy jesteś VATowcem - wtedy jest to ścigane przez US, bo i odliczony VAT i wygenerowane koszta są traktowane jako machloje podatkowe.

Pewnie nie przesadzę, jeśli napiszę, że każdy fotograf czasami używa sprzętu firmowego do celów prywatnych, no chyba, że sprzęt po godzinach pracy w ogóle nie opuszcza siedziby firmy, a ta nie jest mieszkaniem fotografa.

koniuXR3i
13-02-2015, 08:24
Cofam co napisalem przy jednoosobowej moze byc inaczej

GaijinPawel
13-02-2015, 11:23
Ludzie jeżdżą firmowymi samochodami prywatnie i tylko paliwo pokrywają z własnej kasy. Więc sprzęt fotograficzny pewnie też można użytkować.

Jarkod
13-02-2015, 11:47
Ludzie jeżdżą firmowymi samochodami prywatnie i tylko paliwo pokrywają z własnej kasy. Więc sprzęt fotograficzny pewnie też można użytkować.

Co innego "można" czyli jest wykonalne, co innego "można" - czyli nie jest zabronione. Autor pyta raczej o to drugie.

koniuXR3i
13-02-2015, 11:48

Nie wprowadzaj w błąd, jeżdżąc firmowym samochodem Twój pracodawca musi wyliczyć jaki to stanowi dochod i odprowadzic od tego podatki i zus.
Od nowego roku zostało wprowadzone uproszeczenie i juz nie trzeba skomplikowanych wyliczen, tylko jest ryczałt od pojemnosci.

zet48
13-02-2015, 12:38
Chce prowadzić studio w domu ...i chodzi mi raczej o takie rodzinne spotkania, kiedy są u mnie goście i chce zrobić im zdjęcia, a jedynym aparatem pod ręką jest ten firmowy.
Poza tym jak będę chciał wykonać zdjęcia przyrody czy krajobrazu miejskiego podczas zwykłego spaceru z rodziną, to muszę użyć prywatnego czy mogę użyć formowego aparatu? Te zdjęcia później chciałbym wykorzystać jako tło lub dopełnienie wykonywanych dla klientów fotoksiążek i albumów.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli użyję do portfolio (lub do promocji) zdjęcia mojego kilkumiesięcznego syna (zdjęcia wykonam firmowym sprzętem) to jak to rozliczać ? Nie podpiszę umowy z synem, ani z samym sobą.

tomek67
13-02-2015, 13:33
Nie wprowadzaj w błąd, jeżdżąc firmowym samochodem Twój pracodawca musi wyliczyć jaki to stanowi dochod i odprowadzic od tego podatki i zus.
Od nowego roku zostało wprowadzone uproszeczenie i juz nie trzeba skomplikowanych wyliczen, tylko jest ryczałt od pojemnosci.
Zapomniałeś dodać, ze w praktyce nie dotyczy to urzędników i wszelkiej maści polityków ;)

ekonet
13-02-2015, 14:48
Chciałbym mieć tylko takie dylematy jak założyciel wątku. ;)
Rób zdjęcia i się nie przejmuj bez potrzeby.

GaijinPawel
14-02-2015, 18:13
No właśnie kto Cię sprawdzi.

koniuXR3i
14-02-2015, 22:48
No właśnie kto Cię sprawdzi.
Podpierzy go "uprzejmy" kolega/sasiad/tesc

ekonet
14-02-2015, 22:51
Chyba opierzy. ;)

GaijinPawel
14-02-2015, 23:34
No nie może się tym chwalić.

tomgl
15-02-2015, 22:23
Szanowni, dlaczego nie może firmowym sprzętem robić zdjęć dziecku? Szczególnie, że jest najwyższą władzą w rzecznej firmy.

Przecież jako rodzic i opiekun prawny dziecka działa na korzyść firmy, nie pobiera opłaty za wykorzystywanie dziecka jako modela w celu szkolenia warsztatu. Dodatkowo w wolnym czasie uczy się i zdobywa doświadczenie, ponadto robi reklamę swojej działalności. Zatem nie zgadzam się z faktem, że robi coś złego.

TG

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

freefly
15-02-2015, 22:56
Szanowni, dlaczego nie może firmowym sprzętem robić zdjęć dziecku? Szczególnie, że jest najwyższą władzą w rzecznej firmy.

Przecież może. Może nawet dziecko wozić do szkoły firmowym samochodem, dać do zabawy dziecku firmowy tablet i dać do poddarcia pupy firmowy papier toaletowy. A kto zabroni.

Krzychoo_
15-02-2015, 23:14
Problem wykorzystania firmowego sprzętu sprowadza się do faktury VAT. Kupując taki sprzęt na firmę wrzuca się fakturę w koszty, obniżając kwotę podatków do zapłacenia. W koszty można wrzucać róże rzeczy, pod warunkiem, że udowodni się przed US, że były one potrzebne do prowadzenia działalności. Kupowanie czegoś na fakturę i użytkowanie do celów prywatnych jest przestępstwem skarbowym: płacimy mniejsze podatki niż powinniśmy i okłamujemy fiskusa. Zakwestionowana faktura będzie musiała być wyrzucona z kosztów a zaległy podatek zapłacimy z odsetkami.
Jeżeli kupujemy aparat na firmę i chcemy nim robić zdjęcia również prywatnie, w stosunku powiedzmy po 50% to formalnie powinniśmy wrzucić w koszty połowę ceny aparatu.
W krajowych realiach osoby uczciwe oberwą za to w pierwszej kolejności: pierwsza lepsza kontrola i urzędnik poprosi by udowodnić mu, że aparat jest wykorzystywany w 50% prywatnie a nie w 90%. I proszę sobie zawczasu przygotować odpowiedź.
W przypadku gdy aparat będzie kupiony w 100% na firmę to musimy jedynie w trakcie kontroli okazać czy faktycznie znajduje się na stanie firmy. I to urzędnik musi udowodnić że ktoś korzystał z aparatu prywatnie. Np. dzięki zdjęciom wrzucanym na prywatnego bloga razem z exifem.
Powyższy wywód dotyczy firm prowadzących działalność inną niż fotografowanie.

freefly
16-02-2015, 00:46
Krzychoo_, jesli ktoś ma duże przychody i nie jedzie wiecznie na stracie, a VAT od zakupu środków trwałych konsumuje na bieżąco, a nie występuje o zwrot, to może może sobie nawet 5 aparatów kupić i używać do woli prywatnie. Bo kto się zainteresuje?

Krzychoo_
16-02-2015, 09:13
Kompletnie nikt się nie zainteresuje. I zakup aparatu może mieć w każdej firmie uzasadnienie, bo i każdy robi zdjęcia chociażby na stronę www, czy też robi dokumentację po zakończeniu jakiś prac.