Zobacz pełną wersję : Czas otwarcia migawki w D5100 przy lampie błyskowej
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość ustawienia czasu otwarcia migawki krótszej niż 1/200 przy włączonej lampie błyskowej??np na 1/800?. Jeżeli nie, to proszę napisać dlaczego. Próbowałem znaleźć podobny temat na forum, ale mi się nie udało. Pozdrawiam
da sie ale na zdj bedziesz mial czarny pasek poniewaz body nie posiada auto fp- czyli syn z krotkimi czasami, ktore oslabiaja co prawda lampe ale sprawiaja ze nie bedziesz mial czarnego paska na zdj
Z lampą wbudowaną się nie da.
Z lampą zewnętrzną:
1) z TTL trzeba zakleić styki w stopce (wystarczy 2 z tyłu), ale nie będzie wtedy automatyki lampy.
2) bez TTL (manualne) nic nie trzeba robić bo aparat nie ma zielonego pojęcia, że ktoś coś tam w sanki wcisnął.
Nie mniej będzie można błyskać tylko pełną mocą, aby mieć naświetlone całe zdjęcie, a i tak przy całkiem krótkich czasach migawki będzie wyraźna różnica w jasności góry i dołu zdjęcia.
zolviq, czy znasz zasade dzialania migawki szczelinowej?
przy całkiem krótkich czasach migawki będzie wyraźna różnica w jasności góry i dołu zdjęcia.O takie krótkie czasy mu chodzi. Wyraźna różnica - to taki eufemizm :)
No chyba, że chodzi o delikatne dopalanie lampą przy dużej ilości światła zastanego.
O takie krótkie czasy mu chodzi. Wyraźna różnica - to taki eufemizm :)
No chyba, że chodzi o delikatne dopalanie lampą przy dużej ilości światła zastanego.
No nie wiem czy eufemizm, jeśli różnica w ilości światła z lampy na górze i na dole kadru przekracza 1 EV.
Na pewno nie przy 1/4000 i fotografowaniu na niskim ISO w ciemnym pomieszczeniu ;)
Zły start synchronizacji to co innego niż zbyt krótki czas błysku lampy błyskowej.
On pisał o 1/800, ale to da pasek. Jak widoczny - to zależy od ilości zastanego.
Jak to będzie w praktyce - to zależy, trzeba by sprawdzić, bo nawet nie wiemy jaka to by była lampa.
Na pewno nie przy 1/4000 i fotografowaniu na niskim ISO w ciemnym pomieszczeniu ;)
Zły start synchronizacji to co innego niż zbyt krótki czas błysku lampy błyskowej.
On pisał o 1/800, ale to da pasek. Jak widoczny - to zależy od ilości zastanego.
Jak to będzie w praktyce - to zależy, trzeba by sprawdzić, bo nawet nie wiemy jaka to by była lampa.
Racja. Pomyliło mi się z lampami bez autoFP wyzwalanymi wyzwalaczami TTL na aparacie z autoFP. (człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego)
Przy aparatach bez autoFP (jak D5100) wyzwolenie lampy następuje dopiero po pełnym otworzeniu migawki, a przy czasach krótszych niż 1/200s, to migawka zaczyna się zamykać przez pełnym otworzeniem.
Czyli błysk będzie wyzwolony gdy część matrycy będzie już zasłonięta przez migawkę.
W skrócie - nie da się w żaden sposób używać D5100 ze światłem błyskowym i czasami krótszymi niż 1/200.
dziękuje za wszystkie odpowiedzi, trochę już się dowiedziałem. Kupiłem sobie niedawno lampę i myślałem, że problem minie, ale cóż będę musiał pozostać przy 1/200, w sumie i tak całkiem nieźle wychodzą zdjęcia:)