PDA

Zobacz pełną wersję : Czas otwarcia migawki w D5100 przy lampie błyskowej

zolviq
12-02-2015, 22:39
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość ustawienia czasu otwarcia migawki krótszej niż 1/200 przy włączonej lampie błyskowej??np na 1/800?. Jeżeli nie, to proszę napisać dlaczego. Próbowałem znaleźć podobny temat na forum, ale mi się nie udało. Pozdrawiam

witboy
12-02-2015, 22:50
da sie ale na zdj bedziesz mial czarny pasek poniewaz body nie posiada auto fp- czyli syn z krotkimi czasami, ktore oslabiaja co prawda lampe ale sprawiaja ze nie bedziesz mial czarnego paska na zdj

GonzoG
13-02-2015, 00:09
Z lampą wbudowaną się nie da.

Z lampą zewnętrzną:
1) z TTL trzeba zakleić styki w stopce (wystarczy 2 z tyłu), ale nie będzie wtedy automatyki lampy.
2) bez TTL (manualne) nic nie trzeba robić bo aparat nie ma zielonego pojęcia, że ktoś coś tam w sanki wcisnął.

Nie mniej będzie można błyskać tylko pełną mocą, aby mieć naświetlone całe zdjęcie, a i tak przy całkiem krótkich czasach migawki będzie wyraźna różnica w jasności góry i dołu zdjęcia.

buma2
13-02-2015, 14:39
zolviq, czy znasz zasade dzialania migawki szczelinowej?

Jacek_Z
13-02-2015, 21:33
przy całkiem krótkich czasach migawki będzie wyraźna różnica w jasności góry i dołu zdjęcia.O takie krótkie czasy mu chodzi. Wyraźna różnica - to taki eufemizm :)
No chyba, że chodzi o delikatne dopalanie lampą przy dużej ilości światła zastanego.

GonzoG
13-02-2015, 21:54
O takie krótkie czasy mu chodzi. Wyraźna różnica - to taki eufemizm :)
No chyba, że chodzi o delikatne dopalanie lampą przy dużej ilości światła zastanego.

No nie wiem czy eufemizm, jeśli różnica w ilości światła z lampy na górze i na dole kadru przekracza 1 EV.

Jacek_Z
13-02-2015, 22:07
Na pewno nie przy 1/4000 i fotografowaniu na niskim ISO w ciemnym pomieszczeniu ;)
Zły start synchronizacji to co innego niż zbyt krótki czas błysku lampy błyskowej.
On pisał o 1/800, ale to da pasek. Jak widoczny - to zależy od ilości zastanego.
Jak to będzie w praktyce - to zależy, trzeba by sprawdzić, bo nawet nie wiemy jaka to by była lampa.

GonzoG
14-02-2015, 02:35
Na pewno nie przy 1/4000 i fotografowaniu na niskim ISO w ciemnym pomieszczeniu ;)
Zły start synchronizacji to co innego niż zbyt krótki czas błysku lampy błyskowej.
On pisał o 1/800, ale to da pasek. Jak widoczny - to zależy od ilości zastanego.
Jak to będzie w praktyce - to zależy, trzeba by sprawdzić, bo nawet nie wiemy jaka to by była lampa.

Racja. Pomyliło mi się z lampami bez autoFP wyzwalanymi wyzwalaczami TTL na aparacie z autoFP. (człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego)

Przy aparatach bez autoFP (jak D5100) wyzwolenie lampy następuje dopiero po pełnym otworzeniu migawki, a przy czasach krótszych niż 1/200s, to migawka zaczyna się zamykać przez pełnym otworzeniem.
Czyli błysk będzie wyzwolony gdy część matrycy będzie już zasłonięta przez migawkę.

W skrócie - nie da się w żaden sposób używać D5100 ze światłem błyskowym i czasami krótszymi niż 1/200.

zolviq
15-02-2015, 21:57
dziękuje za wszystkie odpowiedzi, trochę już się dowiedziałem. Kupiłem sobie niedawno lampę i myślałem, że problem minie, ale cóż będę musiał pozostać przy 1/200, w sumie i tak całkiem nieźle wychodzą zdjęcia:)