PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 8 - skąd wziąć ISO do instalacji

spiritus
12-02-2015, 21:40
Hej ;)

Na wstępie zaznaczam iż to nie są manewry pirackie :)
Do rzeczy,
posiadam laptopa z zainstalowanym oryginalnym win 8.1 (kupiłem go z windowsem 8.0 ale później zaktualizowałem).
Dzisiaj nastał najwyższy czas aby przeinstalować sobie system. Recovery usunąłem przez przypadek :/

Nie mam instalki.

Pobrałem klienta ze strony: http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-8/upgrade-product-key-only
Odpalam i wpisują klucz (wydobyty z czeluści UEFI) i wyskakuje mi taki oto komunikat:

nie można używać tego klucza produktu do instalowania detalicznej wersji systemu windows 8

Potrzebuję obraz czystej instalki w języku PL. Nie jakieś PRO, ENTERPRISE, aktywatory, witaminki i inne duperelki.

Już kiedyś udało mi się pobrać obraz ale go przez przypadek usunąłem :/
Po zbotowaniu pendriva instalacja nawet nie poprosiłą o klucz bo sama sobie wyciągnęła z UEFI (win 8 tak ma).

Kapuhy
12-02-2015, 21:42
A jesteś pewien, że nie ma ukrytej partycji z instalką?

GonzoG
12-02-2015, 21:46
To nie kwestia wyciągnięcia klucza, a odpowiedniej wersji systemu.

Wygląda, że masz komputer z systemem od producenta komputera. Na tym kluczu nie zainstalujesz żadnej detalicznej wersji systemu. Potrzebujesz instalkę do twojego komputera.
Przy takich wersjach systemu instalator nie pyta o klucz, a jedynie sprawdza kody producenta sprzętu.

Zgodnie z przepisami, to jak się zwrócisz do producenta to musi przesłać Ci nośnik, z którego będziesz mógł zainstalować system, ale może wiązać się to z opłatą.

spiritus
12-02-2015, 21:51
A jesteś pewien, że nie ma ukrytej partycji z instalką?

Nie ma bo ją usunąłem :/

Co do producenta.
Asus za to bierze chyba 30-50 zł z tego co kiedyś słyszałem. Jednak mija się to z celem skoro udało mi się już raz zainstalować system bez problemu. Tylko skąd wziąć instalkę? Pobrałem ją skądś jak pisałem i działało ;)

Wersję mam tą podstawową (core?), bez udogodnień w stylu PRO czy ENTERPRISE

pawl_s
12-02-2015, 22:02
A nie da sie stworzyc sobie instalki na DVD lub usb za pomocą media creation tool? Ja tak zrobiłem, ale nie sprawdzałem jeszcze czy z moim kodem bedzie działać. Tylko wiem, ze bootuje.

spiritus
12-02-2015, 22:27
A nie da sie stworzyc sobie instalki na DVD lub usb za pomocą media creation tool? Ja tak zrobiłem, ale nie sprawdzałem jeszcze czy z moim kodem bedzie działać. Tylko wiem, ze bootuje.

No ja chcę sobie zbootować pendrive'a i z niego zainstalować ale potrzebuję obraz ISO instalki systemu :)

waldeka
12-02-2015, 22:44
Nie wiem czy wolno, ale co mi tam ;-) http://winclub.pl/forum/99-obrazy-iso-windows/ trzeba sie zarejstrowac. To oryginalne wersje z msdn. Nie grzebane.

pawl_s
12-02-2015, 23:16
No ja chcę sobie zbootować pendrive'a i z niego zainstalować ale potrzebuję obraz ISO instalki systemu :)

Wiec albo ściągnij iso z linku powyżej, albo użyj oficjalnego narzędzi MS do ściągania ISO i tworzenia bootowalnego usb czy DVD. Poszukaj sobie media creation tool, to małe exe od mictosoftu. Bez problemu działa, jedynie zastanawia mnie ra sprawa z kodami.

waldeka
12-02-2015, 23:24
Laptopy z 8 oem, jak nie ma naklejki, mają serial zaszyty w uefi. Ważne tylko żeby wersja się zgadzała. Zainstaluje 8 a potem ze sklepu zassie 8.1.

TOP67
13-02-2015, 00:26
Nie uda się zainstalować od razu Windows 8.1 kluczem z UEFI. Masz do wyboru:
1. Zainstalować Windows 8.0 (klucz sobie sam odnajdzie)
2. Zainstalować wersję korporacyjną i zmienić klucz, żeby być legalnym
3. Zainstalować Windows 10

spiritus
13-02-2015, 00:42
Nie uda się zainstalować od razu Windows 8.1 kluczem z UEFI. Masz do wyboru:
1. Zainstalować Windows 8.0 (klucz sobie sam odnajdzie)
2. Zainstalować wersję korporacyjną i zmienić klucz, żeby być legalnym
3. Zainstalować Windows 10

Dzięki! ;)

Biorę się jednak za 8.0 i później update. Win10 to testowy jest? Później gdy będę potrzebował przeinstalować system to znowu będzie szukanie instalki ale już mam tą czystą.
Zaraz biorę się za instalację - zobaczymy co wyjdzie :D

spiritus
13-02-2015, 02:18
Nie mogę już edytować więc robię multi ;)

Tak jak pisał TOP, 8.1 nie poszło od razu. Pierwsze 8.0 i dopiero później aktualizacja na 8.1.

Wielkie dzięki dla waldeka - system w pełni PL i wszystko śmigło jak należy ;)

Temat można zamknąć lub podwiesić bo link cenny :)

matefff
26-01-2016, 22:18
Nie mogę już edytować więc robię multi ;)

Tak jak pisał TOP, 8.1 nie poszło od razu. Pierwsze 8.0 i dopiero później aktualizacja na 8.1.

Wielkie dzięki dla waldeka - system w pełni PL i wszystko śmigło jak należy ;)

Temat można zamknąć lub podwiesić bo link cenny :)

Hej,
a mógłbyś podaś skad wziąłeś czystego win 8?
przeszukałem już chyba pół internetu i wszędzie tylko 8.1 a mam ten sam problem co Ty.

Zdebik
27-01-2016, 09:54
Hej,
a mógłbyś podaś skad wziąłeś czystego win 8?
przeszukałem już chyba pół internetu i wszędzie tylko 8.1 a mam ten sam problem co Ty.
Kup sam nosnik na aukcji. Torenty omijalbym z daleka - jesli chodzi o inne zrodla w internecie.

SerU
27-01-2016, 12:22
A dlaczego Wy tak kombinujecie? Przecież każdą instalkę można oficjalnie ściągnąć ze strony microsoftu.
-klik- (http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/create-reset-refresh-media)

Sam kiedyć ściągałem "siódemkę" z serwerów MS i nie było żadnych problemów.