Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2015 - nagrody rozdane
Wiekszosc zdjec zrobiona canonami http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/winners-list
Świecką tradycją jest psioczenie na nagrody WPP jak i na Oscary filmowe. To zaczynamy...? Najpierw WPP.
;-)
To może... ja? No są geje, gnębione zwierzątko, 21. letnie studium patologii... Czyli tradycyjnie i z prądem.
Po raz enty należą się brawa dla Kacpra Kowalskiego.
I jak fotografii lotniczej nie lubię, to to zdjęcie bardzo lubię:
http://www.worldpressphoto.org/awards/2015/spot-news/massimo-sestini?gallery=2900401
Po raz enty należą się brawa dla Kacpra Kowalskiego...[/url]
O to, to, to. Odrobinę byłeś szybszy. Właśnie oglądałem za jaką "opowieść" otrzymał nagrodę.
WIELKIE GRATULACJE!
173 Polaków wysłało zdjęcia na WPP, wśród nich widzę nazwiska naszych forumowych kolegów. Może pochwalą się co wysłali lub chociaż zdradzą kategorię w której się prezentowali :)
Dzięki Sufenta. Fajnie zobaczyć w jednym miejscu w tym zerknąć na dane techniczne.
Mozna sie podpiac? Taka refleksja przy okazji tematu mi sie nasunela: KONKURS (http://rewers.blogspot.com/2015/02/konkurs.html) :)
A najbardziej mi sie podoba zdjecie z malpka. Niby nie tak brutalne jak te wczesniej a daje do przemyslen.
Marcin Borkowski
13-02-2015, 18:01
zawiodłem się na tegorocznej edycji, a reportaż sportowy (ten se skoczkami) to chyba jakieś nieporozumienie, ani to ładne, ani to świeże podejście do tematu ani nic,
za to set Kacpra Kowalskiego świetny :)
zawsze jak czytałem w poprzednich latach psioczenia na konkurs to twierdziłem że może to nie jest to co lubię ani podane tak jak lubię ale wiele nagrodzonych fotografii jest tego wartych, w tym roku mam pogłębiające się wrażenie że ktoś nam usiłuje wmówić jak wygląda dobra fotografia, wydaje się że przestała być ważna nawet polityczna nośność która potrafiła wypromować zdjęcie w stylu "achmed kup baraninę na kolację", czy jakiś pietopodobny obrazek - mogłem to zrozumieć - fotografia prasowa, ważne wydarzenie polityczne, trzeba się zaangażować, trzeba dać nagrodę, ale w tym roku przeszli samych siebie - nie skomentuję ale wydaje się że jury zatraciło nawet tę odrobinę instynktu samozachowawczego która pozwalała uzasadniać wybory wagą prezentowanych wydarzeń - "szukamy fotografii która opowiada o ludzkości, gdzie jesteśmy dokąd zmierzamy" - ....... te kropki to autocenzura - trzeba długo szukać żeby coś na czym oko by można zawiesić na dłużej niż dwie sekundy.
20% zdjęć zostało odrzucone ze względu na manipulacje w obrazie http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,17397193,World_Press_Photo_2015__zdyskwal ifikowano_20_proc_.html
a reszta tez była mocno ruszona w PS :)
20% zdjęć zostało odrzucone ze względu na manipulacje w obrazie http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,17397193,World_Press_Photo_2015__zdyskwal ifikowano_20_proc_.html
a reszta tez była mocno ruszona w PS :)
no cud się stał, jury dostrzegło że nie daje się otrzymać wprost z puszki zdjęcia istotnie różnego od tego co otrzymują miliony amatorów - jednak nie ma tych mitycznych kombinacji ustawień przysłony i czasu prowadzących do cudownie innych obrazów :mrgreen: jak żyć, jak żyć i do czego dążyć - miliony stracą cel ale jest jeszcze dla nich nadzieja - będą dążyć do zrozumienia roli i ustalenia standardów :mrgreen: podobne zdania słyszałem w dzienniku telewizyjnym 30 lat temu :mrgreen: standardy ustalono ponad 100 lat temu - pierwsze sklejki z różnym naświetleniem nieba i reszty wykonano w okolicach 1858 roku, a potem było już tylko bardziej.
czyli po mitycznym świetle na twarzach w ubiegłym roku, wahadło poszło w drugą stronę - takim razie proponuję unieważnić wszystkie poprzednie rekordy tak jak to zrobiono w podnoszeniu ciężarów lub zmienić oszczep tak jak zrobiono w rzucie oszczepem :mrgreen: a i jeszcze spytam co z manipulacją na zdjęciach konkursowych robionych analogiem? tu też będą oglądać surowe powiększenie :mrgreen:
Najlepiej by było gdybyś wiedział o jakich zarzutach mowa. Filtr połówkowy w reporterce niewiele zmienia, natomiast usuwanie z tła elementów to zupełnie inna bajka.
Super, że jesteś taki nowoczesny, ale niektórzy wolą nie być manipulowani.
Manipulacji w obrazie w tego typu fotografii nie powinno być, ale już manipulacje w treści...
Nie rozumiem zupełnie motywacji przyznania głównej nagrody za zdjęcie migdalących się w ciemności rosyjskich gejów, o słowiańskich imionach Jon i Alex, gdzie dopiero z opisu autora wynika, że bardzo cierpią i są prześladowani w swej... ojczyźnie(?). Albo sukienki dziewczynek afrykańskich, porwanych przez islamistów, przedstawione jak do sprzedaży na Allegro. Tu nie obraz przemawia tylko intensywny opis autorów/jurorów dowodzący wyjątkowości tych zdjęć. To tak powinno być w fotografii? No, chyba że w prasowej. To może połączmy WPP z Pulitzerem?
[edit: a w ogóle, dlaczego założony przeze mnie wątek o WPP "sprzedano" kol. Sufenta (i za ile?) ;-) ]
[edit: a w ogóle, dlaczego założony przeze mnie wątek o WPP "sprzedano" kol. Sufenta (i za ile?) ;-) ]
Za 1 000 000 € ;)
Połączono dwa wątki dotyczące WPP, a że post kol. Sufenta był napisany wcześniej, to jemu wątek został "sprzedany".
Nowy watek nie jest chyba konieczny- dla porownania: najlepsze zdjecia agencji reuters http://www.reuters.com/news/picture/2014/12/03/best-photos-of-the-year?articleId=USRTR4GLBU Krytyka (zwycieskich zdjec) jest (nieco) przesadzona: konkurs nazywa sie world PRESS (podkreslenie moje) photo i zarowno tresc przedstawionych zdjec jak i wymog minimalnej ingerencji "postpocessingu" sa zrozumiale. Zdjecie pary gejow lub zdjecie pelnej "imigrantow" lodzi sa w swoich kategoriach bardzo dobre i slusznie zostaly nagrodzone. W sklepie blawatnym nie bede chcial kupic wedzonego lososia. Dla poronania: najlepsze zdjecia national geographic http://edition.cnn.com/2015/02/11/travel/gallery/national-geographic-traveller-photo-competition-2015/ a tu cala ich masa (zdjec z national geographic) https://www.google.de/search?q=national+geographic+the+best+photos&biw=1536&bih=729&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=w_neVOrxMcveaqS5gbgN&ved=0CC4QsAQ Inna kategoria, inne oczekiwania wydawcy i czytelnikow. pzdr. P.S. Kolego Jedrula, jesli pisze kolega o migdalacych sie w ciemnosciach rosyjskich gejach to nie musi kolega uzasadniac dlaczego nagrodzone zdjecia mu sie nie podobaja.
Dla poronania: najlepsze zdjecia national geographic http://edition.cnn.com/2015/02/11/travel/gallery/national-geographic-traveller-photo-competition-2015/
Poziom NG strasznie na pysk leci...
Co do migdalących się gejów, mam podobne odczucia. To nie jest jakieś super zdjęcie, a tym bardziej na WPP.
Najlepiej by było gdybyś wiedział o jakich zarzutach mowa. Filtr połówkowy w reporterce niewiele zmienia, natomiast usuwanie z tła elementów to zupełnie inna bajka.
Super, że jesteś taki nowoczesny, ale niektórzy wolą nie być manipulowani.
ja nie lubię jak mi ktoś wmawia że nie jestem manipulowany, a gołym okiem widzę że jestem. przeczytaj raport o którym mowa w linku - z usuwaniem elementów z tła to chyba nikt nie ma problemów - w fotografii dokumentalnej dyskwalifikuje. koncentrowanie się na usuwaniu elementów (a na takich przykładach skupiono się w raporcie) jest typowym omijaniem problemu.
nie jestem nowoczesny z wiekiem staje się cyniczny - efektem tych prac będzie to ze znajomi królika łykną nagrody za prace które będą manipulowane w dopuszczalnym zakresie, konkurencja zostanie zdyskwalifikowane za przekraczanie dopuszczalnego zakresu, a ciemny lud to kupi i będzie kiwał głową.
Za 1 000 000 € ;)
Połączono dwa wątki dotyczące WPP, a że post kol. Sufenta był napisany wcześniej, to jemu wątek został "sprzedany".
No to należy mi się "zachowek". :o
GaijinPawel
14-02-2015, 12:33
Zdjęcia z WWP kiepskie. Normalnie jakieś pstryki z telefonu.
(...) P.S. Kolego Jedrula, jesli pisze kolega o migdalacych sie w ciemnosciach rosyjskich gejach to nie musi kolega uzasadniac dlaczego nagrodzone zdjecia mu sie nie podobaja.
Uzasadniłem już i powtórzę jaśniej. Bo wcale nie chodzi o jakieś moje uprzedzenia. Może bym i współczuł tym nieszczęśnikom na zdjęciu, choć głów im tam maczetami nie ścinają, gdybym zobaczył prawdę NA OBRAZIE. Wszak to jednak konkurs fotograficzny. A ja patrzę, patrzę... i widzę tylko skok na kasę cwanego chłoptasia z Danii. Śmieszą mnie przy tym wygibasy słowne jurorów uzasadniających swój (?) wybór: " – Szokujące zdjęcia są dziś wykorzystywane w celach propagandowych. Musimy odpowiedzieć czymś subtelnym, intensywnym i przemyślanym - podkreśliła w oświadczeniu członkini jury Alessia Glaviano. – Zdjęcie Nissena ma dużą siłę estetyczną i pokazuje człowieczeństwo - dodała przewodnicząca jury Michele McNally".
No ciekawe, bo gdyby nie dokładne naświetlenie tematu przez autora, to myślałbym, że to fotos z jakiegoś kinowego melodramatu, zwłaszcza że jeden z gejów wygląda raczej na kobietę, a drugi przypomina Clinta Eastwooda. A czy taki fotosik męsko-damski miałby dla jury dostatecznie "dużą siłę estetyczną i pokazywał człowieczeństwo"?
...zwłaszcza że jeden z gejów wygląda raczej na kobietę, a drugi przypomina Clinta Eastwooda. A czy taki fotosik męsko-damski miałby dla jury dostatecznie "dużą siłę estetyczną i pokazywał człowieczeństwo"?
Oczywiście, że nie, bo "normalność" nie jest tematem medialnym.
PS. Uprzedzając... Słowo - normalność jest w cudzysłowie ;-).
__
Mobilnie
Niestety od lat w konkursach nie liczy się to czy zdjęcie coś przedstawia, a to co jest w opisie. Kilka lat temu była zwykła fota starszej kobiety, niskiej jakości portret. Jednak opis, że 5 minut później jej dom został zbombardowany był ważniejszy od zdjęcia.
Andrzej1974
15-02-2015, 19:47
Zdjęcia z WWP kiepskie. Normalnie jakieś pstryki z telefonu.
Nic dodać...
Nooo macie racje chlopaki ale tandeta brak ostrosci i
wogole ja takie fonem szczelam w garazu.