PDA

Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2015 - nagrody rozdane

sufenta
12-02-2015, 16:26
Wiekszosc zdjec zrobiona canonami http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/winners-list

Jędrula
12-02-2015, 18:57
Świecką tradycją jest psioczenie na nagrody WPP jak i na Oscary filmowe. To zaczynamy...? Najpierw WPP.
;-)
To może... ja? No są geje, gnębione zwierzątko, 21. letnie studium patologii... Czyli tradycyjnie i z prądem.

Franek_
12-02-2015, 19:24
Po raz enty należą się brawa dla Kacpra Kowalskiego.

I jak fotografii lotniczej nie lubię, to to zdjęcie bardzo lubię:

http://www.worldpressphoto.org/awards/2015/spot-news/massimo-sestini?gallery=2900401

Luis___
12-02-2015, 19:32
Po raz enty należą się brawa dla Kacpra Kowalskiego...[/url]

O to, to, to. Odrobinę byłeś szybszy. Właśnie oglądałem za jaką "opowieść" otrzymał nagrodę.
WIELKIE GRATULACJE!

pacyf
12-02-2015, 20:38
173 Polaków wysłało zdjęcia na WPP, wśród nich widzę nazwiska naszych forumowych kolegów. Może pochwalą się co wysłali lub chociaż zdradzą kategorię w której się prezentowali :)

Panerai
13-02-2015, 12:29
Dzięki Sufenta. Fajnie zobaczyć w jednym miejscu w tym zerknąć na dane techniczne.

Keek
13-02-2015, 16:53
Mozna sie podpiac? Taka refleksja przy okazji tematu mi sie nasunela: KONKURS (http://rewers.blogspot.com/2015/02/konkurs.html) :)
A najbardziej mi sie podoba zdjecie z malpka. Niby nie tak brutalne jak te wczesniej a daje do przemyslen.

Marcin Borkowski
13-02-2015, 18:01
zawiodłem się na tegorocznej edycji, a reportaż sportowy (ten se skoczkami) to chyba jakieś nieporozumienie, ani to ładne, ani to świeże podejście do tematu ani nic,
za to set Kacpra Kowalskiego świetny :)

jaś
13-02-2015, 19:32
zawsze jak czytałem w poprzednich latach psioczenia na konkurs to twierdziłem że może to nie jest to co lubię ani podane tak jak lubię ale wiele nagrodzonych fotografii jest tego wartych, w tym roku mam pogłębiające się wrażenie że ktoś nam usiłuje wmówić jak wygląda dobra fotografia, wydaje się że przestała być ważna nawet polityczna nośność która potrafiła wypromować zdjęcie w stylu "achmed kup baraninę na kolację", czy jakiś pietopodobny obrazek - mogłem to zrozumieć - fotografia prasowa, ważne wydarzenie polityczne, trzeba się zaangażować, trzeba dać nagrodę, ale w tym roku przeszli samych siebie - nie skomentuję ale wydaje się że jury zatraciło nawet tę odrobinę instynktu samozachowawczego która pozwalała uzasadniać wybory wagą prezentowanych wydarzeń - "szukamy fotografii która opowiada o ludzkości, gdzie jesteśmy dokąd zmierzamy" - ....... te kropki to autocenzura - trzeba długo szukać żeby coś na czym oko by można zawiesić na dłużej niż dwie sekundy.

Jacek_Z
13-02-2015, 22:51
20% zdjęć zostało odrzucone ze względu na manipulacje w obrazie http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,17397193,World_Press_Photo_2015__zdyskwal ifikowano_20_proc_.html
a reszta tez była mocno ruszona w PS :)

jaś
14-02-2015, 00:07
20% zdjęć zostało odrzucone ze względu na manipulacje w obrazie http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,17397193,World_Press_Photo_2015__zdyskwal ifikowano_20_proc_.html
a reszta tez była mocno ruszona w PS :)

no cud się stał, jury dostrzegło że nie daje się otrzymać wprost z puszki zdjęcia istotnie różnego od tego co otrzymują miliony amatorów - jednak nie ma tych mitycznych kombinacji ustawień przysłony i czasu prowadzących do cudownie innych obrazów :mrgreen: jak żyć, jak żyć i do czego dążyć - miliony stracą cel ale jest jeszcze dla nich nadzieja - będą dążyć do zrozumienia roli i ustalenia standardów :mrgreen: podobne zdania słyszałem w dzienniku telewizyjnym 30 lat temu :mrgreen: standardy ustalono ponad 100 lat temu - pierwsze sklejki z różnym naświetleniem nieba i reszty wykonano w okolicach 1858 roku, a potem było już tylko bardziej.
czyli po mitycznym świetle na twarzach w ubiegłym roku, wahadło poszło w drugą stronę - takim razie proponuję unieważnić wszystkie poprzednie rekordy tak jak to zrobiono w podnoszeniu ciężarów lub zmienić oszczep tak jak zrobiono w rzucie oszczepem :mrgreen: a i jeszcze spytam co z manipulacją na zdjęciach konkursowych robionych analogiem? tu też będą oglądać surowe powiększenie :mrgreen:

Jacek_Z
14-02-2015, 00:11
Najlepiej by było gdybyś wiedział o jakich zarzutach mowa. Filtr połówkowy w reporterce niewiele zmienia, natomiast usuwanie z tła elementów to zupełnie inna bajka.
Super, że jesteś taki nowoczesny, ale niektórzy wolą nie być manipulowani.

Jędrula
14-02-2015, 00:45
Manipulacji w obrazie w tego typu fotografii nie powinno być, ale już manipulacje w treści...
Nie rozumiem zupełnie motywacji przyznania głównej nagrody za zdjęcie migdalących się w ciemności rosyjskich gejów, o słowiańskich imionach Jon i Alex, gdzie dopiero z opisu autora wynika, że bardzo cierpią i są prześladowani w swej... ojczyźnie(?). Albo sukienki dziewczynek afrykańskich, porwanych przez islamistów, przedstawione jak do sprzedaży na Allegro. Tu nie obraz przemawia tylko intensywny opis autorów/jurorów dowodzący wyjątkowości tych zdjęć. To tak powinno być w fotografii? No, chyba że w prasowej. To może połączmy WPP z Pulitzerem?

[edit: a w ogóle, dlaczego założony przeze mnie wątek o WPP "sprzedano" kol. Sufenta (i za ile?) ;-) ]

FHR
14-02-2015, 01:54
[edit: a w ogóle, dlaczego założony przeze mnie wątek o WPP "sprzedano" kol. Sufenta (i za ile?) ;-) ]

Za 1 000 000 € ;)

Połączono dwa wątki dotyczące WPP, a że post kol. Sufenta był napisany wcześniej, to jemu wątek został "sprzedany".

sufenta
14-02-2015, 09:21
Nowy watek nie jest chyba konieczny- dla porownania: najlepsze zdjecia agencji reuters http://www.reuters.com/news/picture/2014/12/03/best-photos-of-the-year?articleId=USRTR4GLBU Krytyka (zwycieskich zdjec) jest (nieco) przesadzona: konkurs nazywa sie world PRESS (podkreslenie moje) photo i zarowno tresc przedstawionych zdjec jak i wymog minimalnej ingerencji "postpocessingu" sa zrozumiale. Zdjecie pary gejow lub zdjecie pelnej "imigrantow" lodzi sa w swoich kategoriach bardzo dobre i slusznie zostaly nagrodzone. W sklepie blawatnym nie bede chcial kupic wedzonego lososia. Dla poronania: najlepsze zdjecia national geographic http://edition.cnn.com/2015/02/11/travel/gallery/national-geographic-traveller-photo-competition-2015/ a tu cala ich masa (zdjec z national geographic) https://www.google.de/search?q=national+geographic+the+best+photos&biw=1536&bih=729&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=w_neVOrxMcveaqS5gbgN&ved=0CC4QsAQ Inna kategoria, inne oczekiwania wydawcy i czytelnikow. pzdr. P.S. Kolego Jedrula, jesli pisze kolega o migdalacych sie w ciemnosciach rosyjskich gejach to nie musi kolega uzasadniac dlaczego nagrodzone zdjecia mu sie nie podobaja.

Franek_
14-02-2015, 10:26
Dla poronania: najlepsze zdjecia national geographic http://edition.cnn.com/2015/02/11/travel/gallery/national-geographic-traveller-photo-competition-2015/

Poziom NG strasznie na pysk leci...

Co do migdalących się gejów, mam podobne odczucia. To nie jest jakieś super zdjęcie, a tym bardziej na WPP.

jaś
14-02-2015, 10:51
Najlepiej by było gdybyś wiedział o jakich zarzutach mowa. Filtr połówkowy w reporterce niewiele zmienia, natomiast usuwanie z tła elementów to zupełnie inna bajka.
Super, że jesteś taki nowoczesny, ale niektórzy wolą nie być manipulowani.

ja nie lubię jak mi ktoś wmawia że nie jestem manipulowany, a gołym okiem widzę że jestem. przeczytaj raport o którym mowa w linku - z usuwaniem elementów z tła to chyba nikt nie ma problemów - w fotografii dokumentalnej dyskwalifikuje. koncentrowanie się na usuwaniu elementów (a na takich przykładach skupiono się w raporcie) jest typowym omijaniem problemu.
nie jestem nowoczesny z wiekiem staje się cyniczny - efektem tych prac będzie to ze znajomi królika łykną nagrody za prace które będą manipulowane w dopuszczalnym zakresie, konkurencja zostanie zdyskwalifikowane za przekraczanie dopuszczalnego zakresu, a ciemny lud to kupi i będzie kiwał głową.

Franek_
14-02-2015, 11:17
Błagam...

Jędrula
14-02-2015, 12:21
Za 1 000 000 € ;)
Połączono dwa wątki dotyczące WPP, a że post kol. Sufenta był napisany wcześniej, to jemu wątek został "sprzedany".
No to należy mi się "zachowek". :o

GaijinPawel
14-02-2015, 12:33
Zdjęcia z WWP kiepskie. Normalnie jakieś pstryki z telefonu.

Jędrula
14-02-2015, 14:05
(...) P.S. Kolego Jedrula, jesli pisze kolega o migdalacych sie w ciemnosciach rosyjskich gejach to nie musi kolega uzasadniac dlaczego nagrodzone zdjecia mu sie nie podobaja.
Uzasadniłem już i powtórzę jaśniej. Bo wcale nie chodzi o jakieś moje uprzedzenia. Może bym i współczuł tym nieszczęśnikom na zdjęciu, choć głów im tam maczetami nie ścinają, gdybym zobaczył prawdę NA OBRAZIE. Wszak to jednak konkurs fotograficzny. A ja patrzę, patrzę... i widzę tylko skok na kasę cwanego chłoptasia z Danii. Śmieszą mnie przy tym wygibasy słowne jurorów uzasadniających swój (?) wybór: " – Szokujące zdjęcia są dziś wykorzystywane w celach propagandowych. Musimy odpowiedzieć czymś subtelnym, intensywnym i przemyślanym - podkreśliła w oświadczeniu członkini jury Alessia Glaviano. – Zdjęcie Nissena ma dużą siłę estetyczną i pokazuje człowieczeństwo - dodała przewodnicząca jury Michele McNally".
No ciekawe, bo gdyby nie dokładne naświetlenie tematu przez autora, to myślałbym, że to fotos z jakiegoś kinowego melodramatu, zwłaszcza że jeden z gejów wygląda raczej na kobietę, a drugi przypomina Clinta Eastwooda. A czy taki fotosik męsko-damski miałby dla jury dostatecznie "dużą siłę estetyczną i pokazywał człowieczeństwo"?

Ark
14-02-2015, 19:51
...zwłaszcza że jeden z gejów wygląda raczej na kobietę, a drugi przypomina Clinta Eastwooda. A czy taki fotosik męsko-damski miałby dla jury dostatecznie "dużą siłę estetyczną i pokazywał człowieczeństwo"?
Oczywiście, że nie, bo "normalność" nie jest tematem medialnym.

PS. Uprzedzając... Słowo - normalność jest w cudzysłowie ;-).
__
Mobilnie

jamirq
15-02-2015, 13:18
Niestety od lat w konkursach nie liczy się to czy zdjęcie coś przedstawia, a to co jest w opisie. Kilka lat temu była zwykła fota starszej kobiety, niskiej jakości portret. Jednak opis, że 5 minut później jej dom został zbombardowany był ważniejszy od zdjęcia.

Andrzej1974
15-02-2015, 19:47
Zdjęcia z WWP kiepskie. Normalnie jakieś pstryki z telefonu.

Nic dodać...

WoWo
15-02-2015, 20:39
Nooo macie racje chlopaki ale tandeta brak ostrosci i
wogole ja takie fonem szczelam w garazu.