Zobacz pełną wersję : ostry nikkor 85
szymonnet
11-02-2015, 21:59
Koleżanki, koledzy
Właśnie poszukuję nikkora 85 1.8 g, który byłby ostry od pełnej dziury. No i mam problem bo jak testuję w sklepie te obiektywy to mam wrażenie że to nie możliwe. I tu moja prośba, czy użytkownicy tego zacnego szkła którzy są zdowoleni z niego mogliby wrzucić na forum crop na 1.8 ? Może to mi pomoże jak ostry mogę znaleźć egzemplarz bo jak na razie to wszystko mydło, a może jestem przeczulony bo nie mam porównania? Ile szkieł odrzuciliście zanim kupiliście swoją perełkę? :)
a wyeliminowałes BF FF?
wysłane z telefonu
Ja kupiłem pierwsze z brzegu, bez testowania. Dużo zależy od sprawności AF w korpusie. D90 ma niestety dość kiepski moduł AF, ale - jeśli trafi - to z ostrości zdjęć jestem zadowolony.
Na pełnej dziurze na pewno nie będzie tak superostry, że można się ciąć - domknij przysłonę do f/2,8-4 i wtedy powinno już być naprawdę ostro.
szymonnet
11-02-2015, 23:29
ale po to się kupuje taki obiektyw żeby był ostry od pełnej dziury. Przykładem jest mój nikkor 24-70 2.8 który przy 2.8 potrafi być tak ostry że czasem przechodzą mnie dreszcze :)
Nikt nie poratuje małym teścikiem? :)
ale po to się kupuje taki obiektyw żeby był ostry od pełnej dziury.Mylisz się. Czym jasniejsze szkło tym większy "problem" z ostrością na pełnej dziurze.
Każde szkło zyskuje po przymknięciu. Najbardziej zyskują te jasne. 85/1.4 jest super na 2,0 a 85/1.8 jest świetne na 2.8.
Weź zooma o którym piszesz, zrób zdjęcie na 70 mm i 2.8 i porównawczo zrób stałką 85 na 2.8. Popatrz nie tylko na centrum, ale i na boki kadru.
szymonnet
12-02-2015, 16:02
Jak najbardziej tak, ale chodzi mi o to żeby kupić jak najostrzejsze. Wiem że jasne szkła mają z tym problem, szczególnie że aberacja zaburza ocenę testu. Nimniej chcę kupić takie szkiełko któr będzie ostre od 1.8, bo to jest możliwe.
Niby zrozumiałeś, ale jednak nadal szukasz niemożliwego. Zobacz wykres. http://www.optyczne.pl/257.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_85_mm_f_1.8G__Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.htm l
MTF 50 jest dla przysłony 1.8 w okolicach 34. To nie jest żyleta jak się ogląda crop. Optyczni używają określenia - w pełni użyteczny. Jak przeskalujesz w dół z odpowiednim algorytmem to będzie żyleta. Szczególnie jak sie robi pod internet.
Ostre jest od 2,8, bardzo ostre od 4 - to już będzie widac na cropach.
Jak najbardziej tak, ale chodzi mi o to żeby kupić jak najostrzejsze. Wiem że jasne szkła mają z tym problem, szczególnie że aberacja zaburza ocenę testu. Nimniej chcę kupić takie szkiełko któr będzie ostre od 1.8, bo to jest możliwe.
Dużo zależy jaki masz aparat.
Używałem go na D700 i tam było ok od 1.8
Gdy zakładałem go na D7100 to pasował mi dopiero po przymknięciu.
Ale chodzi o 85 1.8g...
Dużo zależy jaki masz aparat.
Używałem go na D700 i tam było ok od 1.8
Gdy zakładałem go na D7100 to pasował mi dopiero po przymknięciu.
Mój podpięty do D7100 jest ostry od pełnej dziury. Przy 1.8g jest w płaszczyźnie GO ostry nawet z korpusem dx. Panowie, poczytajcie o GO.
Ale chodzi o 85 1.8g...Podmieniłem linka. Wnioski zostawiłem bo sa takie same.
Ja mam 85/1.8G i używam z D700-tkami. Na 1.8 rzeczywiście nie ma żylety, ale już jedna działka (f2) i jest bardzo ostro. Dla mnie to jednak nigdy nie był problem, bo jak się uprę to mogę robić i na 1.8, w ACR po prostu suwak ostrości przesunę bardziej w prawo i tyle :) Nie popadajmy w jakąś paranoję z tą "ostrością na pełnej dziurze" :)
Mój podpięty do D7100 jest ostry od pełnej dziury. Przy 1.8g jest w płaszczyźnie GO ostry nawet z korpusem dx. Panowie, poczytajcie o GO.
Takie sprawy to zawsze kwestia indywidualnych odczuć.
Każdy ma inna tolerancję na takie rzeczy.
szymonnet
12-02-2015, 17:53
dlatego chciałem porównać moje odczucia z tym jak Wy to widzicie. Może przesadzam i dlatego pomyślałem że fajnie byłoby zrobić porównanie. Ja sam fotografuję 2x d600 i w życiu miałem już mnóstwo obiektywów. Wiem że fizyka może (optyka) ograniczać ale chciałbym zobaczyć co się da max osiągnąć bo przecież są tacy którzy są zadowoleni z ostrości na 1.8 . Warto byłoby te legendy zderzyć z rzeczywistością pokazując rezultaty. Ja się nie kłócę, wiedzę też mam, chcę tylko porównania :)
Sztukę którą testowałem była według mnie ostra, ale możesz sam ocenić. Tu masz test:
http://lenspro.pl/konfrontacja-ciemniejszych-85-canon-vs-nikon/
a tutaj nefa:
http://lenspro.pl/pliki/RAWY_KON_85_CIE/DSC_0814.NEF
szymonnet
12-02-2015, 18:13
Dzięki deep :)
Ale jak ktoś coś może dorzucić to byłoby fajnie :)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=791&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=621&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
To jest zestawienie dla fanatyków porównywania obiektywów.
W ciągu kilku lat miałem naprawdę sporo obiektywów w rękach różnych marek o jasności 1.2-1.8
Dosłownie każdy wyraźnie zyskuje po przymknięciu 1/3-2/3 EV
Te co uznaję za super nawet w pełni otwarte dają akceptowalny obraz a po przymknięciu o 2/3 EV praktycznie idealny.
Chyba tylko niektóre najnowsze Sigmy i manualne Zeissy są wyjątkiem od tej reguły, tzn. nie trzeba ich przymykać nawet gdy się ma kosmiczne wymagania.
Ale nie miałem z nimi kontaktu.
Moja tez jest oki.
Od jak chcesz ostro do bólu , to po co portretowka?
Szkło makro kup...
szymonnet
13-02-2015, 13:37
Chyba mało kto mnie zrozumiał :) Wiem że takie szkło nie będzie mega ostre od pełnej dziury - chodziło mi tylko o porównanie "ostrych" wg. Was obiektywów żeby zobaczyć jaka jest max granica. Wczoraj znów byłem w sklepie, wydaje mi się że było gorzej niż 3 dni temu.
To najdobitniej świadczy o tym, że ocena jest sprawą subiektywną i to w Twojej głowie tkwi pewien pogląd, niekoniecznie zgodny z poglądem innych.