Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Składak. 3000zł. PS. LR. Sony Vegas.

Stach2008
11-02-2015, 09:11
Mamy już sporo wątków i porad dotyczących dobierania komponentów do zestawu komputerowego. Starałem się przeczytać jak najwięcej. Chcę kupić (złożyć) zestaw komputerowy w budżecie do 3000zł. Długo się zastanawiałem między i7 i i5 (bardzo ciekawe dyskusje na temat opłacalności kupowania i7 do obróbki zdjęć i amatorskiego montazu video z których nie udało mi się wyciągnąć jednoznacznych wniosków). Jednak ze względu na ograniczony budżet, zdecydowałem się na i5 4690K. Dużo osób pisze, że do zastosowań typowo graficznych wystarczy zintegrowana karta w i5, nawet do okazjonalnego zagrania w mniej wymagające gry. Dlatego na razie postanowiłem zrezygnować z zewnętrzej karty graficznej, jednak w planach mam jej zakup w późniejszym czasie.

Proszę Was o pomoc, jeśli ktoś znajdzie chwilkę czasu i zna się w temacie składaków, niech rzuci okiem na kompatybilność/opłacalność poniższego zestawu:

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/
(http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=61482)i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=61863)
HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB* (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=60883)
Crucial MX100 256GB
(http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=61700)Western Digital Green 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=43193)
bequiet! PurePower L8 530W 80+ Bronze 120mm modular (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=235&products_id=43772)
Zalman Z3 Plus USB3.0 white (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=113&products_id=59340)

kzkzg
11-02-2015, 10:48
Mało ramu do obróbki video, na dodatek dość wolny jak na obecne standardy.
Będziesz podkręcał?

GonzoG
11-02-2015, 11:06
Jak to ma być komputer do obróbki wideo, to gdzie karta graficzna ??
Zintegrowana w ogóle nie bierze udziału przy takich operacjach, a karty nVidii czy ATI mogą wielokrotnie skrócić czas renderingu.

kzkzg
11-02-2015, 11:24
Zintegrowana w ogóle nie bierze udziału przy takich operacjach

Tu pisza co innego (http://www.purepc.pl/oprogramowanie/jakie_korzysci_daje_akceleracja_gpu_test_w_kilku_p rogramach?page=0,5)

Stach2008
11-02-2015, 11:27
Z tego co piszą mądrzy ludzie w internetach, prędkość pamięci powyżej 1600MHz jest prawie nie zauważalna. Procesor pewnie za jakiś czas będzie podręcony i zakupione odpowiednie chłodzenie.
No własnie nie wiem co z ta gartą graficzną.... Obróbka video na poziomie rodzinnych filmów z wyjazdów. Bardziej zalezy mi na płynności interfejsu w programach typu PS, LR czy SV, sam export czy rendering może być wolniejszy.

" Poza nielicznymi przypadkami akcelerację GPU można na razie traktować raczej jako ciekawostkę niż faktyczny zysk. Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim implementacje OpenCL i CUDA będą działały jak powinny. "

purepc.pl

Aeon88
11-02-2015, 18:15
No to własnie jak Ci zależy na płynności to weź grafikę dobrą. Ja na Radku 7870 w czasie rzeczywistym nakładam sobie wiele efektów na klipy, zero renderu, klikasz i masz od ręki. To jest dopiero wygoda.

PS. A efektów w premiere pro obsługujących CUDA/OpenCL jest tyle, że nie potrzebuję żadnych innych. Więc nie wiem kiedy purepc to napisali, ale chyba dawno temu..

jazco
12-02-2015, 16:06
Sony Vegas świetnie wspiera OpenCL i Intel QuickSync. Moim zdaniem różnice pomiędzy tym a CUDA są pomijalne w cenie do 500PLN.
Wg. mnie do podstawowej pracy wystarczy Tobie taka konfiguracja, będzie cicho i wydajnie, zwłaszcza, że nie robisz 4k.

ALE. Wziąłbym dysk SSD ~512GB a potem ewentualnie dokupił talerza, chyba, że od razu masz terabajty materiałów do obróbki.
A. Najważniejsze. Monitor gdzie? :)

KaarooL
12-02-2015, 19:09
Przy 3 tysiach to zapomnij o i7, kup lepiej sensownego i5 a postaw na:
- dysk systemowy SSD ok. 128gb, Crucial lub Sandisk
- dysk na dane, ok. 1tb (dyski 1tb mniej awaryjne niż 2tb)
- dodatkowo dwa dyski zewnętrzne 2,5" (niekoniecznie od razu) na naprzemienne kopie danych
- płytę Gigabyte lub Asus
- grafika nVidia, firmy Gigabyte lub ASUS
- pamięci Kingston ze średniej półki, bez szaleństw, najlepiej min. 2x4gb

Omijaj szerokim łukiem dyski serii green, po prostu zapomnij o tym produkcie który parkuje się cyklicznie a na dodatek zamula. Tak samo odpuść firmę MSI w kwestii płyt głównych.

Warto się też zastanowić (z racji budżetu) czy nie wziąć płyty głównej z poprzedniej generacji (starsze gniazdo proca) i nie przytulić proca używanego. Intele się nie kruszą, trudno je też przegrzać a możesz urwać połowę kwoty na procku. W efekcie będzie nieco wolniej a zostanie więcej keszu np. na RAM albo grafikę.

Słusznie wspomniano powyżej o tym, że monitor jest najważniejszym elementem zestawu. Lepiej wziąć śmigane EIZO niż jakąś padakę ze sklepu.

Kyle
12-02-2015, 20:24
Przy 3 tysiach to zapomnij o i7, kup lepiej sensownego i5 a postaw na:
- dysk systemowy SSD ok. 128gb, Crucial lub Sandisk
- dysk na dane, ok. 1tb (dyski 1tb mniej awaryjne niż 2tb)
128GB SSD, to zamawiałem do biurowych komputerków. Natomiast jak już kupować dysk na magazyn/archiwum, to niech będzie miał porządną pojemność (np. 3TB), a nie 1TB ... i wypada coś takiego kupić x2 dla bezpieczeństwa danych ... więc może lepiej nie wliczać do zestawu dysków na archiwum, tylko skupić się na systemowym i wybrać SSD o pojemności minimum 256GB (na podstawowe dane, typu zdjęcia, zainstalowane programy z systemem powinien oblecieć).

Omijaj szerokim łukiem dyski serii green, po prostu zapomnij o tym produkcie który parkuje się cyklicznie a na dodatek zamula.Gdybyś używał tych dysków zgodnie z przeznaczeniem (na archiwum, np. do kieszeni USB3) to byś nie pisał tych rzeczy. ... bo tak gadasz, jakbyś zainstalował na tym programy, lub nawet może i system.

Intele się nie kruszą,... a co ? .. AMD się niby kruszą? Chyba tylko antyki (podobnie jak starodawne Intele). Miałem AMD w 2007 roku (X2 3600+ brisbane, 2 rdzenie po chyba 1,9gHz ) i już miał metalową pokrywę, więc przestań przybredzać.

KaarooL
12-02-2015, 20:43
Dysk 3tb? Bez jaj. Robienie kopii na urządzeniach podpiętych do tego samego źródła zasilania? Tak samo życzę powodzenia z technologią firmy AMD. I żeby nie było - też się cieszę że są na rynku, bo konkurencja jest potrzebna.

Wyluzuj i weź pod uwagę że nie jesteś wyrocznią. Mniej emocji chłopie, to tylko sprzęt...

Kurtz
12-02-2015, 20:47
Dysk 2/3TB Jak najbardziej. A robienie kopii zapasowych... nie każdego stać na postawienie sobie streamera, redundantnego zasilania, etc, etc. Robienie kopii na dyskach podpinanych przez USB jest ok.

I żeby nie było - też się cieszę że są na rynku, bo konkurencja jest potrzebna.

Niestety na chwilę obecną są bardzo marną konkurencją i już na poziomie i5 odpadają...

KaarooL
12-02-2015, 20:55
Też jestem za robieniem kopii na dyski USB, co najmniej dwa niezależne. Dzięki temu unika się sytuacji, w której wszystkie nośniki są jednocześnie podpięte pod to samo zasilania.

Kyle
12-02-2015, 22:15
Robienie kopii na urządzeniach podpiętych do tego samego źródła zasilania? Nie, no skąd ... z innej elektrowni oczywiście, z audiofilskimi bezpiecznikami i gniazdkami ...

Andrzej1974
12-02-2015, 23:46
odpuść firmę MSI w kwestii płyt głównych

Czy mógłbyś rozwinąć choc w 2 zdaniach dlaczego nie msi?

Aeon88
12-02-2015, 23:51
Ja też nie wiem, od kilku lat mam MSI i działa jak należy :) od niedawna filmy na tym przerabiam i dalej działa jak należy. A o graniu w FHD nie wspominając, bo to robię od zawsze. Miałem tandem 128SSD (system) + 1TB HDD (najważniejsze dane + aktualnie obrabiane rzeczy) w pececie na stałe, + oczywiście zewnętrzne dyski jako magazyny. O ile dopóki robiłem tylko zdjęcia to spokojnie wystarczało (rawy na zewnętrznych trzymałem) o tyle jak zacząłem się zajmować filmami to momentalnie miejsca brakło. Teraz mam 2TB w blaszaku, styka na aktualnie robione projekty foto i video, reszta leży na zewnętrznych. 2TB to takie minimum, biorąc pod uwagę że ja rzadko coś nagrywałem.

Stach2008
13-02-2015, 00:01
Jeśli chodzi o monitor to wiem że bez EIZO to nawet nie ma co podchodzić do biurka ;-) ale na razie wystarczy mi DELL U2412M.
Jeśli chodzi o WD serii Green to nie ma raczej za dużo negatywnych opinii o nich. Z parkowaniem łatwo można sobie poradzić.

GonzoG
13-02-2015, 00:04
Jeśli chodzi o WD serii Green to nie ma raczej za dużo negatywnych opinii o nich. Z parkowaniem łatwo można sobie poradzić.

Ciężko negatywne opinie o dyskach, których mało kto używa.

Ja również Greenów nie polecam jako dyski wewnętrzne.
Powolne, głośne, tragiczne czasy dostępu. Rozruch po zaparkowaniu zajmuje jakieś 20-kilka sekund.

Za to jako dyski na backup, które podłączane sę tylko na czas zgrania danych, to sprawdzą się w sam raz.

Stach2008
13-02-2015, 22:16
Czy ktoś z Was kupował może kompa w http://stacjegraficzne.pl/ ?
Obejżałem cały materiał z tego linku https://www.youtube.com/watch?v=E8l_YkeZj-o i naprawdę sporo się można dowiedzieć ciekawych rzeczy. Jak widać w komentarzach pod filmikiem, ludzie zarzucają im że ta rzekoma optymalizacja kosztuje ponad 1000zł. Ale w sumie ciężko ocenić wartość tej optymalizacji, jeśli nie miało się styczności z ich produktami. Mi bardzo spodobał się ten ich filmik (co prawda trochę stary) https://www.youtube.com/watch?v=oT2k6GLUlmg ale myślę że z takiej płynności w działaniu i ceny, każdy byłby zadowolony.

GonzoG
13-02-2015, 23:54
To jest tylko rzekoma optymalizacja.
To nic innego jak zwykły składak, w którym siedzi potwornie droga płyta główna, najtańszy dysk HDD (z reguły Seagate Barracuda) i najtańsze chłodzenie (Fortis 2), a wszystko wsadzone w w drogą, niby designerską, obudowę.

Kurtz
14-02-2015, 01:11
Gadanie bardziej marketingowe niż techniczne, ale przyznam, że nie obejrzałem całego filmiku.
Patrzyłem na allegro - komputery od nich, są złożone z fajnych podzespołów, ale narzut ponad części też mają duży. Kupując komputer do pracy profesjonalnej za 20k+ kupiłbym stację roboczą z gwarancją NBD on-site. Nie ze względu na mityczną stabilność, czy pamięć ECC, ale głównie gwarancja i procedury naprawy.
Nie wiem o jaką "optymalizację" chodzi.

wunat
14-02-2015, 01:39
Greeny po parkowaniu wstają długo, ale nie 20 sekund... Jako backupowe dyski są bardzo spoko.

myforroom
14-02-2015, 02:36
Kiedy składałem swój komputer miałem podobne dylematy. Postawiłem jednak na i7 4790, oszczędziłem na dysku ssd kupując za parę groszy używkę 60Gb.
Ilosć ramu to 16gb minimum do składania wideo, zresztą kupując 2 kości po 8Gb możesz łatwiej rozbudować zestaw. Pamiętać tez trzeba o zapasie mocy zasilacza jeśli planujesz dokupić kartę graficzną. Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to i5 i zintegrowana karta będzie chodzić spoko ale do obróbki wideo im mocniejszy sprzęt tym lepiej...

GonzoG
14-02-2015, 02:42
Greeny po parkowaniu wstają długo, ale nie 20 sekund... Jako backupowe dyski są bardzo spoko.

Rzeczywiście nie 20s... jeden potrzebuje 18s, a drugi 15s.

Stach2008
14-02-2015, 20:24
Mnie ciekawi jeszcze ta optymalizacja którą chwalą się chłopaki z hypercube. Czy faktycznie w biosie jest aż tyle ważnych ustawień, że może to mieć tak ogromny wpływ na pracę całego zestawu?

GonzoG
14-02-2015, 21:11
Mnie ciekawi jeszcze ta optymalizacja którą chwalą się chłopaki z hypercube. Czy faktycznie w biosie jest aż tyle ważnych ustawień, że może to mieć tak ogromny wpływ na pracę całego zestawu?

Aż tyle tych ustawień może nie ma, ale dokładne ustawienia pamięci czy procesora może być odczuwalne. Dodatkowo karty graficzne dają też trochę możliwości ich konfiguracji.

Nie mniej pchają do swoich komputerów pamięci 1600MHz CL9, a niektóre pamięci 2133MHz CL9 przy 1600MHz pracują z CL7 - czyli szybciej. A jeśli by je przetaktować, to różnica będzie jest większa.

Ich optymalizacja, o ile jakaś jest, polega co najwyżej na ustawieniach w EFI, ale to tak naprawdę powinien być ostatni etap. Pierwszą rzeczą powinna być optymalizacja sprzętowa, której u nich wyraźnie brakuje - najtańsze dyski HDD, nie za szybkie pamięci, niemal najtańsze chłodzenia i całkowicie standardowe obudowy.

Podejrzewam że dobrze złożony komputer (na odpowiednio dobranych podzespołach) i standardowych ustawieniach pamięci/procesora czy grafiki, będzie lepiej pracował i ich "zoptymalizowany"

Stach2008
23-03-2015, 11:17
W tym tygodniu chcę już zamówić komputer. Zmienił mi się trochę limit finansowy (max 5000zł, jednak przez wzrost kursu $ niestety przekroczyłem). Podpowiedzcie czy nie ma jakichś rażących błedów w tym zestawie. (zasilacz, pamięci?) Nie jestem pewny co do karty graficznej, czy taka karta ma sens w przypadku pracy z montażem video. Myślę też żeby karte kupić później jak już będę miał bardziej sprecyzowany wybór co do karty.

http://www.morele.net/inventory/info/uMW1uc/

Stach2008
23-03-2015, 11:56
Jednak chyba GTX 750 to kiepski pomysł do video http://sonyvegas.info/Temat-Karty-graficzne-dla-Vegasa-propozycje?pid=56999#pid56999