PDA

Zobacz pełną wersję : Rysowanie wykresów dziennych (windows, android, iOS)

Misher
10-02-2015, 17:17
Kochani potrzebuję stworzyć wykres dzienny w jakimkolwiek programie (może być na androida, ipada, windowsa).

Wykres miałby przedstawiać wzrost i spadek pewnych wartości w funkcji dni (np na cały miesiąc). Chciałbym żeby na wykresie każdy dzień miał równą rubryczkę. Cały szkopuł polega na tym, że jednego dnia wartość moze zmienić się 5 razy a innego tylko jeden raz. Czy znacie jakiś program w którym można to zrobić? Próbowałem w libre office (nie mam excela) ale tam dzień i godzina mają taka samą wartość.

Przykład narysowany na szybko o co mi chodzi.
Dziękuję za wszelką pomoc!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bhfm.pl/wp-content/uploads/2015/02/wykres-porządany.png)

Kurtz
10-02-2015, 21:57
A skąd masz dane na wejściu ? W jakiej postaci ?
Może po prostu musisz dane wejściowe tak przetworzyć, żeby mieć wartość dla każdej godziny. Jeżeli jej nie masz, kopiujesz poprzednią. Prosty skrypt do napisania w godzinę.

RobertMiernik
10-02-2015, 22:14
Ogólnie jeśli coś ma być na wykresie to i x i y muszą mieć stałą wartość kroku, inaczej wykres nic nie powie.

Kurtz ma rację, jeśli z najmniejszego dnia masz jeden odczyt a z maksymalnego pięć to każdy dzień musi być podzielony na 5 odcinków.

(a teraz libraoffice sobie bez problemu poradzi)

Majek
11-02-2015, 10:03
To ma być jednorazowa akcja na zestawie danych, które posiadasz, czy regularne ich zbieranie w interwałach czasowych i tworzenie wykresów w locie? Bo jak jednorazowa sprawa, to nawet Excel sobie z tym poradzi.

Misher
11-02-2015, 13:43
Dziekuje Panowie za rady.
Kurtz niestety kompletnie nie znam sie na pisaniu skryptow, nawet nie wiem pod jakim haslem szukac, co gdzie i jak.
Robert - tak chyba bede musial zrobic.

Majek - dane beda zbierane na bierzaco, cos jak wykres kursow walut, albo akcji gieldowych.

shaolin
11-02-2015, 13:44
Majek - dane beda zbierane na bierzaco, cos jak wykres kursow walut, albo akcji gieldowych.

Nie da sie zbierac danych na bierzaco bo nie ma takiego slowa :razz:

Misher
11-02-2015, 13:50
A ten wszedzie mnie musi znaleźć i przylapac! ;)

Punkt dla Ciebie. Zapamietam na przyszlosc ;)

Dane beda zbierane na bieżąco :)

shaolin
11-02-2015, 13:52
:mrgreen:

Ktos musi :razz:

coach_lodz
11-02-2015, 14:33
:mrgreen:

Ktos musi :razz:

Nie ma takiego słowa jak "Ktos" jest "Ktoś" :twisted:

Kurtz
11-02-2015, 14:58
Dziekuje Panowie za rady.
Kurtz niestety kompletnie nie znam sie na pisaniu skryptow, nawet nie wiem pod jakim haslem szukac, co gdzie i jak.
Robert - tak chyba bede musial zrobic.

A jakie dane masz na wejściu? W jakiej formie ? Jak zapisujesz je w pliku to jaki ma format? Jak będę miał chwilę, to mogę na to rzucić okiem.

Edit:
A może rrdtool ?