PDA

Zobacz pełną wersję : D700 po serwisie AFu i dalej źle?

mati7302
09-02-2015, 20:37
Niedawno odebrałem z seriwsu Nikona D700 i 35 f/1.8G zrobili regulacje AF-u zarówno w body jak i obiektywie. W ten sam dzień kupiłem 85 1.8G no i w domu zauważyłem że jest front focus. Wydrukowałem FocCal'a i sprawdziłem. Na każdym obiektywie: 28, 35, 50, 85 na pełnej dziurze ostrość jest przed tym zerem na skali, to znaczy zero jest już na granicy ale jeszcze jest ostre. Im bardziej domknięte szkło to głębia przesuwa się w górę. A powinno być tak, że 1/3 przed a 2/3 za właściwym obiektem jeżeli chodzi o GO. Odległość ostrzenia minimalna. Coś tu chyba jest nie tak, skoro szkło i body miało "regulację systemu aufocusa zgodnie ze specyfikacją producenta" Może ten FocCal nie jest dokładny, ale przestawiałem zmieniałem oświetlenie i nic. 85 wypada najgorzej w tych testach jakby wcale nie trafiał. Poniżej przykłady z 35 które również było na regulacji i 85 nówki sztuki. Na 28 i 50 jest podobnie jak na 35. Pod D300 wsytępuje totalny backfocus ale on nigdy serwisu nie widział. Aha i na liveview nie ma różnicy.
Każde zdjęcie na statywie, centralny punkt.
Wydaje mi się, że trzeba będzie skalibrować to z poziomu body ale 85 leci raczej na serwis. Kurcze no a może się za bardzo przejmuje? Robiłem tą 35 parę portretów i zdarzyło mu się pomylić tzn. ustawił ostrość na szaliku, czapce a nie na twarzy. Natomiast 85 często ustawiał przed obiektem ostrość. Powiedzcie coś :)

35 1.8
http://wstaw.org/m/2015/02/09/35_1.8.jpg
35 2.8
http://wstaw.org/m/2015/02/09/35_2.8.jpg
85 1.8
http://wstaw.org/m/2015/02/09/85_1.8.jpg
85 1.8
http://wstaw.org/m/2015/02/09/85_1.8_a.jpg
85 2.8
http://wstaw.org/m/2015/02/09/85_2.8.jpg

zgera
09-02-2015, 20:58
Takie niewielkie odchyłki możesz skorygować z poziomu body pod konkretny obiektyw, mnie też kalibrowali do wzorca dwukrotnie i ciągle miałem FF, przed kalibracją był BF, tyle że moja puszka nie miała mikroregulacji.

mati7302
09-02-2015, 21:09
No rozumiem, ale ten 85 nawet na +20 w kalibracji nie działa tak jak powinien. Sprawdziłem go w Fj tak na szybko, bo przecież takie fajne szkło, same dobre opinie.

d90
09-02-2015, 22:09
No rozumiem, ale ten 85 nawet na +20 w kalibracji nie działa tak jak powinien. Sprawdziłem go w Fj tak na szybko, bo przecież takie fajne szkło, same dobre opinie.

Nie same dobre.
Mz nie ma nic ciekawego w N85mm F1,8G.
A problemy niestety jak u Ciebie sie zdarzają.
Wyślij znowu. Nie ma rady...moze ze szkłem ?

mati7302
09-02-2015, 22:19
W piątek będę to zaniosę, szkło jest na gwarancji to też je wezmę. Ostatnim razem chcieli mi wymienić naciąg lustra itp. same części 1000 zł bo niby jakiś błąd jest i lustro po kilku zdjęciach pozostaje w górze, zrezygnowałem z tego i z wymiany gum bo przecież były jeszcze w miarę. Jak odbierałem aparat to już widziałem że gumy poodklejane (co niestety było kwestią czasu) a lustro działa OK tzn nie ma błędu i wcześniej też nie było. Zastanawiam się tylko czy tych gum specjalnie nie poodklejali, ale już nie chciałem się oddzywać bo co by mi to dało, "panie przecież pisaliśmy, że gumy do wymiany" albo "podczas czyszczenia się odkleiły".

Chodzi mi jeszcze po głowie opcja zwrotu towaru, jest taka możliwość?

AndBed
09-02-2015, 22:47
Jak kupiłeś stacjonarnie a towar jest pełnowartościowy (serwis nic nie stwierdził) to tylko dobra wola sklepu jeśli Ci wezmą. Nie ma problemu przy wysyłce. Masz 14 dni bez podania przyczyny na odesłanie towaru.

mati7302
09-02-2015, 22:59
No właśnie też to wyczytałem... zadzwonię jutro do nich, ale pewnie będzie serwis

mati7302
10-02-2015, 11:54
Tak jak myślałem: najlepiej iść do serwisu, oni nie mogą dokonywać zwrotów/wymian bez całej procedury reklamacyjnej :(

wasilewk
10-02-2015, 13:30
W piątek będę to zaniosę, szkło jest na gwarancji to też je wezmę. Ostatnim razem chcieli mi wymienić naciąg lustra itp. same części 1000 zł bo niby jakiś błąd jest i lustro po kilku zdjęciach pozostaje w górze, zrezygnowałem z tego i z wymiany gum bo przecież były jeszcze w miarę. Jak odbierałem aparat to już widziałem że gumy poodklejane (co niestety było kwestią czasu) a lustro działa OK tzn nie ma błędu i wcześniej też nie było. Zastanawiam się tylko czy tych gum specjalnie nie poodklejali, ale już nie chciałem się oddzywać bo co by mi to dało, "panie przecież pisaliśmy, że gumy do wymiany" albo "podczas czyszczenia się odkleiły".

Chodzi mi jeszcze po głowie opcja zwrotu towaru, jest taka możliwość?

Uważam, że w D700 możesz skorzystać z wymiany elementów, które proponuje serwis - starczy Ci to do następnej wymiany aparatu. Po tym czasie nie wszystkie części mogą być już dostępne. Gumy muszą być odklejone przy rozkręcaniu aparatu (zasłaniają śrubki), a że są jednorazowe, więc dają nowe.

Pzdr.

mati7302
10-02-2015, 20:21
Skorzystałbyś z wymiany mechanizmów naciągu lustra i wybierania przysłony (koszt samych części 1000 zł), jeżeli byś nie doświadczył żadnego błędu przez 30000 zdjęć?

KaarooL
10-02-2015, 20:28
Ludzie wciąż ślą sprzęt do rodzimego serwisu pomimo średniej opinii o tymże. Podziwiam...

D700 to dobra maszyna, nie ma co wymieniać na zapas tego i owego. Najlepsza strategia to pójść w kilka sztuk i mieć wyje***e. Jeszcze lepiej byłoby pójść w kilka sztuk D3s.

Ale to prawda, że mogą ludziom zatruć życie brakiem niektórych części zamiennych, po czasie.

mati7302
10-02-2015, 20:31
Tylko gdzie pójdziesz? Robiłem raz wymianę mechanizmów lustra D80 w Elektrooptyce (4 lata temu) i wszystko było dobrze a weź teraz poczytaj o nich opinie, strach coś oddawać, ale może warto zaryzykować? Już teraz jestem skazany na Łopuszańską bo mam tą 85 na gwarancji.

erber
10-02-2015, 22:38
Moje D700 na gwarancji dwukrotnie odwiedzało nasz rodzimy serwis ze względu na złą pracę AF. Robiłem takie same testy, wychodził mi większy FF. Gdy minęła gwarancja i po raz trzeci oddałem sprzęt do serwisu... okazało się, że serwis nie stwierdził problemu, nic nie skorygowano, zapłaciłem tylko za wysyłkę.... i ??? po powrocie z serwisu okazało się, że nie ma żadnego FF, BF... takie cudowne ozdrowienie.... nie drążyłem, cieszę się, zapomniałem o temacie.

KaarooL
11-02-2015, 11:08
Do serwisu lepiej słać poza naszym bangladeszem... Ile to razy pisano już, że albo Berlin albo Fixation albo Tomek?

wasilewk
11-02-2015, 11:21
Tylko gdzie pójdziesz? Robiłem raz wymianę mechanizmów lustra D80 w Elektrooptyce (4 lata temu) i wszystko było dobrze a weź teraz poczytaj o nich opinie, strach coś oddawać, ale może warto zaryzykować? Już teraz jestem skazany na Łopuszańską bo mam tą 85 na gwarancji.

Jeśli naprawiasz w sieci serwisowej Nikona, to jesteś bardziej chroniony niż w jakiejś Elektrooptyce. Po prostu możesz się odwołać wyżej a ponadto jesteś na lepszej pozycji w sądzie (raczej Nikon do takiej sytuacji nie dopuści).

Wymiana części w D700 to jest typu 'raz a dobrze' (niestety wszystkie części mają jakiś swój przebieg graniczny) i masz na kilka lat spokój - po prostu jest to bardzo dobry aparat (dobrze zaprojektowany, dobrze wykonany) - czego nie można powiedzieć o innych konstrukcjach, dla których części muszą być dostarczane non stop. W przypadku D700 już teraz jest ciężko o niektóre podzespoły i części - a co za kilka lat ? Stąd moja rada. Mój D700 widział serwis Nikona w Polsce chyba raz albo dwa i jakoś go nie popsuli - a wymiana gniazda CF wymaga dość gruntownego rozebrania.

Pzdr.