PDA

Zobacz pełną wersję : oświetlenie - jakie żarówki - białe tło

kintaro
09-02-2015, 20:13
Witam,
Mam takie pytanie - na wstępie od razu mówię, że jestem laikiem. Działam na allegro, sprzedaję głównie walizki i inne artykuły turystyczne. Zawsze robiłem zdjęcia aparatem kompaktowym na zewnątrz (tzn a świeżym powietrzu), a potem w photoshopie gumką oczyszczałem tło (walizka była na białym tle). Efekt fajny, ale bardzo czasochłonny, tym bardziej, że trochę tych produktów mam w asortymencie. Znajomy podsunął mi pomysł, aby spróbować z lampami i białym tle w pomieszczeniu i wtedy od razu zdjęcia będą miały oczyszczone tło i nie będę musiał się babrać gumką z photoshopa. No i jak wspominałem, jestem laikiem, więc chciałbym prosić o pomoc i podpytać o parę rzeczy. Wstępnie rozejrzałem się na jednym z portali aukcyjnych - są białe tła w rolkach. Chcę też kupić dwa softboxy. Przesyłam link do zdjęcia jak mniej więcej ma to wyglądać (dodam, że na obrazku widać, że ściany nie są za białe, ja dziś u siebie pomieszczenie pomalowałem na śnieżno biały kolor :) ). -
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.tinypic.pl/i/00629/ogzpmncievpd.jpg) . Teraz kilka pytań - jakie żarówki do tych softboxów kupić? Bo gdzieś wyczytałem, że można podłączyć lampy błyskowe do softboxów? Nie lepiej by było dać jakieś stałe żarówki? Jak tak, to jakie? Czy musi być jeszcze lampa od góry? Na tym obrazku jest, ale u mnie w rzeczywistości nie ma. Czy taki projekt jaki mam w głowie zda egzamin? Tzn, jeżeli tak by ogarnąć pomieszczenie jak mniej więcej na tym zdjęciu, to fotki wychodziłyby ładnie na gotowym - białym tle, żeby nie babrać się w photoshopie. Proszę o porady, będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam

edit mam jeszcze jedno pytanie
Czy z z lustrzanką (niekoniecznie Nikon - zastanawiam się nad cannonem), jest taka możliwość, że jak zrobię zdjęcie i będę miał koło siebie laptopa, to jak aparat będzie połączony z laptopem kablem, to czy istnieje możliwość, że zrobione zdjęcie będzie od razu wyświetlone na laptopie? Żeby nie bawić się w wyciąganie karty, wsadzanie je do czytnika i dopiero do laptopa, chodzi o to, że robie zdjęcie, a ono od razu mi się wyświetla na laptopie, tak to będę od razu widział, czy zjdęcie nada się na aukcje wygrywanie aukcji , czy ma być ewentualnie poprawka, czyli nowe zdjęcie, pozdrawiam

tomek67
10-02-2015, 14:07
Żeby tło było naprawdę białe to powinno się doświetlić inną lampą.
Zdjęcia z Canona można podglądać na komputerze, soft jest darmowy.
Do Nikona chyba dodatkowo płatny o ile pamiętam.

GonzoG
10-02-2015, 15:00
Zdjęcia z Canona można podglądać na komputerze, soft jest darmowy.
Do Nikona chyba dodatkowo płatny o ile pamiętam.
Do Nikona też jest bezpłatny. Oprogramowanie od Nikona (Nikon Camera Control Pro) jest płatny.

Jacek_Z
11-02-2015, 19:21
Teraz kilka pytań - jakie żarówki do tych softboxów kupić? Bo gdzieś wyczytałem, że można podłączyć lampy błyskowe do softboxów? Nie lepiej by było dać jakieś stałe żarówki? Jak tak, to jakie? Czy musi być jeszcze lampa od góry? Na tym obrazku jest, ale u mnie w rzeczywistości nie ma. Czy taki projekt jaki mam w głowie zda egzamin? Tzn, jeżeli tak by ogarnąć pomieszczenie jak mniej więcej na tym zdjęciu, to fotki wychodziłyby ładnie na gotowym - białym tle, żeby nie babrać się w photoshopie. Proszę o porady, będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam
Można lampy błyskowe, można żarówki - masz pole manewru, gdyż fotografujesz cos co sie nie rusza.
Robiąc na żarówkach musisz mieć też solidny statyw pod aparat, bo będziesz miał długie czasy naświetlania.

Zmartwię cie jednak, lampy (czy żarówki) będą dawały cienie i będziesz musiał trochę w photoshopie też gmerać. Tak po prostu trzeba, nie uciekniesz od tego.

rwpb
13-02-2015, 01:59
Kiedyś też się tym zajmowałem. Kupowanie tła nie ma sensu jeżeli nasz białą ścianę. Jeżeli masz wszystkie ściany białe, jest jeszcze lepiej. Zamiast softboxów kup srebrne lub białe parasolki, będziesz miał więcej światła odbitego od ścian i sufitu. Ja miałem dwie parasolki i świetlówki 85W 5600K po bokach w odległości około 2 metry + 36W jako doświetlenie z tyłu na ścianę. Przedmiot stawiałem około 1,5-2 metrów od ściany, wtedy tło ładnie się rozmywa i nie ma cieni. Warto też zainwestować w jakiś biały stolik, ale malowany w mat. Jak dobrze pokombinujesz, to obróbki jest mało.

Do podglądu na laptopie polecam darmowy DigiCamControl (http://digicamcontrol.com/). Możesz też poszukać innych na hasło "tethering software".

kintaro
18-02-2015, 15:03
witam,
Zainwestowałem w mini studio fotograficzne, kupiłem statywy z oprawkami i lampami (2 sztuki) + parasolki + białe tło w rolce, wszystko już mam zamontowane. Myślałem, że jak zrobię zdjęcie w takim mini studiu, to zdjęcie od razu będzie miało białe tło, efekt jest dużo lepszy, ale zdjęcie mimo wszystko nie jest do końca białe, gdyż tło jest "szarawe", dodatkowo przy kółkach zrobił się cień, przesyłam link jak to zdjęcie wygląda - http://wrzucaj.net/images/2015/02/18/IMG0005.jpg . W ustawieniach aparatu (canon 1200d) próbowałem zmieniać ekspozycje i inne rzeczy, ale końcowy efekt był praktycznie taki sam. Powiedźcie mi ewentualnie czy w programie (gimp, albo photoshop) można kilkoma ruchami (bo nie chce wracać spowrotem do używania gumki, skoro wydałem już trochę pieniędzy na aparat i mini studio) można zniwelować ten cień pod kółkami i szare tło na biało śnieżne tło? Będę z góry wdzięczny za odpowiedzi i udzielenie mi kilku wskazówek, pozdrawiam

r_m
18-02-2015, 15:40
Zainwestowałem w mini studio fotograficzne(...)
Myślałem, że jak zrobię zdjęcie w takim mini studiu, to zdjęcie od razu będzie miało białe tło(...)
Będę z góry wdzięczny za odpowiedzi i udzielenie mi kilku wskazówek, pozdrawiam

Po co, jeśli nie skorzystałeś ze wskazówek w pierwszej odpowiedzi, zaraz pod Twoim pytaniem?
Cytuję:

Oczywiście przed wydaniem pieniędzy poświęciłeś czas na sprawdzenie w internecie, jak się oświetla sesje "na całkiem białym tle"? ;)
Pytanie jest retoryczne, widzę przecież, że nie przeczytałeś nawet pierwszej odpowiedzi w tym wątku, więc jeszcze raz.
Żeby tło było całkiem białe, musi być jaśniejsze od przedmiotu. Zgadza się? Zgadza, nawet od białego.
Przedmiot jest bliżej aparatu niż tło. Zgadza się?
Lampy są bliżej przedmiotu niż tła. Zgadza się?
Natężenie światła maleje gdy zwiększa się odległość między źródłem światła, a punktem w którym sprawdzamy to natężenie. Zgadza się?
Tło jest więc oświetlone światłem o mniejszym natężeniu niż przedmiot, bo jest dalej od źródła światła niż przedmiot. Zgadza się? Pewnie tak.
Jeśli światło na tle jest słabsze, niż na przedmiocie, to dlaczego Cię dziwi, że tło nie jest całkiem białe? ;)
Teraz już wiesz, dlaczego lepszą metodą jest wyszukanie informacji "jak" coś zrobić, a dopiero potem wyszukanie "co" można kupić aby to zrobić? Jeśli dokupisz kolejny zestaw lamp do oświetlenia tła, możesz je mieć całkiem białe. Cienie od dołu będą, chyba, że jako tła użyjesz plexi, którą dodatkowo oświetlisz od dołu (google "stół bezcieniowy"). Po opanowaniu całości masz szansę na w miarę poprawne zdjęcia, których obróbka nie będzie zbyt długa.

Jacek_Z
18-02-2015, 15:44
Powiedźcie mi ewentualnie czy w programie (gimp, albo photoshop) można kilkoma ruchami (bo nie chce wracać spowrotem do używania gumki, skoro wydałem już trochę pieniędzy na aparat i mini studio) można zniwelować ten cień pod kółkami i szare tło na biało śnieżne tło? Nie słuchasz co się pisze:

Zmartwię cie jednak, lampy (czy żarówki) będą dawały cienie i będziesz musiał trochę w photoshopie też gmerać. Tak po prostu trzeba, nie uciekniesz od tego.

Do tego co chcesz mozna dojśc na kilka sposobów - np zaznaczając obiekt, wycinając go z tła itd itd

Nawet ja wydasz nie 2-3 tys tylko 20 tys to i tak nic nie zmieni :)
ba, całe szczęście, że to wymaga trochę pracy, choć pewnie część osób się z tym poglądem nie zgodzi.

kintaro
19-02-2015, 08:24
witam, dzięki za podpowiedzi. Macie rację działam trochę w pośpiechu, już taką mam naturę, że chce mieć wszystko "na już". Rzeczywiście będzie potrzebna trzecia lampa ! Zrobiłem tak, że zorganizowałem sobie szybę. Na szybę postawiłem walizkę, a pod szybę dałem lampę (szyba jest na wysokości wspierana pseudo statywami). No i teraz wyszło mi zdjęcie jakiego oczekiwałem ! - http://wrzucaj.net/images/2015/02/19/IMG0337.jpg (może są małe niedociągnięcia, ale myślę, że użyje się różdżki i będzie finito). Co wy o tym sądzicie? Chyba jest dobrze :) Pozdrawiam