Zobacz pełną wersję : zmiejszenie rozmiaru
kubus161amat
09-02-2015, 19:47
Witam Wszystkich. Mam taki problem... potrzebuje zdjecie o wymiarach 10x15cm i niewiem jak to zrobic. Jedno ze zdjec ma 280x373 pix. Jak zrobic by bylo w wymiarach 10x15 cm. Pomoze ktos ? Ogolnie potrzebuje zrobic tak 4 zdj Do jutra.
W żaden sposób, bo tego się nie da i nigdy nie dało zrobić.
Nie ma czegoś takiego jak rozmiar zdjęcia w cm gdy masz je na komputerze. Możesz jedynie przeliczać na cm używając parametru DPI (gęstość/rozdzielczość druku).
Przyjmuje się ok 300 DPI dla jakości fotograficznej - czyli wspomniane przez Ciebie zdjęcie po wydrukowaniu miałoby wtedy rozmiar ok 2,4x3,1cm
Aby miało rozmiar ~10x15cm musiałoby zostać wydrukowane z ustawieniem ~72 DPI - czyli dla wydruków tego rozmiaru jakością wręcz tragiczną.
kubus161amat
09-02-2015, 20:18
Potrzebuje wydrukowac w rozmiarze 10x15cm. Zdj bylo robione telefonem samsungiem s4. Jakim programem dam rade to zrobic, mam tez inne zdj do wydrukowania w tych wymiarach.
Pomogę Ci nieco ;) -TU- (http://rydosz.com/pic/1015.jpg) masz plik o rozmiarach 10x15cm w rozdzielczości 300 dpi. Zapisz go na dysku, zaimportuj do jakiegoś darmowego Gimpa, czy czego tam używasz wklej i przeskaluj do niego zdjęcie, które chcesz drukować tak, aby zmiesciło się w całości na pliku ode mnie. Potem zrób podgląd 100% i zrozumiesz, o czym napisał Gonzo ;)
kubus161amat
09-02-2015, 20:37
okej dzieki zaraz sprawdze. A to moze wyjasc wlasnie tak ze bedzie niewyrazne czy cos takiego?
rozdzielczość podana przez autora wątku to ewidentnie pomyłka, zdjęcia z taką rozdzielczością to robiła nokia 3310, samsung s4 powinien dać większą. Swoją drogą to zarejestrował się szanowny autor na tym forum, żeby zadać takie "pytanie"? Co te szmartfony robią z użytkowników, kiedyć to użytkownik co miał phone był smart
Notoryczna
09-02-2015, 20:41
Sztuczne powiększenie z 2,4 do 10 cm szerokości da naprawdę fatalną jakość.
kubus161amat
09-02-2015, 20:55
Ja sie wgl na tym nie znam. Powiedzcie co podaj jak sprawdzic to co potrzebne i wgl. NiE ogarniam tego, jesli ktos by mogl mi to wytlumaczyc na gg, czy nawet zrobic to za mnie To byl bym bardzo wdzieczny. Mozliwe zE sie myle co do tych pix... (jesli ktos cos to pw, dogadamy sie )
kubus161amat
09-02-2015, 21:56
Aaa jesli zaniósłbym te zdj na pendrajvie do fotografa to zrobilby tak jak potrzebuje, czyli sam by zmienil to wszystko ?
Notoryczna
09-02-2015, 21:56
tak
Potrzebuje wydrukowac w rozmiarze 10x15cm. Zdj bylo robione telefonem samsungiem s4. Jakim programem dam rade to zrobic, mam tez inne zdj do wydrukowania w tych wymiarach.
Jeśli nie ty będziesz drukować, to nic nie możesz zrobić.
Tym zajmuje się oprogramowanie do wydruku i sterownik urządzenia drukującego.
Możesz jedynie to możesz przyciąć do odpowiedniego formatu i przygotować aby nie było zbędnych strat.
Format to nie jest wielkość odbitki, a proporcje boków - 10x15cm to format 3:2.
Do przycięcia zdjęcia możesz użyć dowolnego programu do edycji grafiki. Najłatwiej użyć w tym celu Picasy - dajesz tam edycję zdjęcia (2x kliknąć na zdjęciu), następnie po prawej u góry będzie Przytnij, wybierasz wielkość - na szczęście Picasa ma 10x15, więc się nie pomylisz. Potem zaznaczasz na zdjęciu który co ma zostać i klikasz zatwierdź. Potem w górnym menu - Plik -> Zapisz i gotowe.
Co do przygotowania aby nie było strat w jakości - lepiej za to się nie bierz, to nie wiedząc jak, tylko pogorszysz sprawę.