Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa Metz 52 AF-1 raz błyska a raz nie!!
krogul252
09-02-2015, 18:54
Witam! Posiadam lampę błyskową METZ 52 AF-1 , aparat NIKON D3100 , mam problem...... mianowicie: gdy robię zdjęcia np. w kościele to lampa po kilku ujęciach raz błyśnie a raz nie!! czekam aż się naładuje i wtedy wciskam spust migawki, wydaje mi się że baterie mam w pełni naładowane w czym tkwi problem?????
A jak ustawiony aparat ??
krogul252
09-02-2015, 19:26
iso 200, obiektyw NIKOR 18-105, robię na P S M, czyli automatycznie dobiera mi przysłonę albo czas naświetlania , trybu manualnego nie korzystam, akumulatorki Energizer AA 2000
Przemek-83
09-02-2015, 19:55
Robiąc w kościele lampa pewnie błyska maxem czyli po kilku strzałach może się już nagrzać albo nie nadąża ładować.
W domu też tak się dzieje?
krogul252
09-02-2015, 20:38
w domu jest inaczej , po jakichś 60 zdjęciach zaczyna mi się ten problem , w kościele juz gdzieś po 10tym, wypracowane mam to że czekam aby się naładowała, może jeszcze dłużej muszę??? za słabe body do tej lampy?? czy zwiększenie ISO coś da?? jak mogę to zmienić ???
Jeśli pomieszczenie jest duże to lampa może błyskać pełną mocą, jeśli błyśnie z pełną mocą to potrzebuje kilka sekund na ponowne naładowanie.
W większości sytuacji lampa nie błyska pełną mocą i wtedy jest możliwe robienie kolejnych zdjęć jedno po drugim.
Lampy które mają zabezpieczenie przed przegrzaniem wyłączają się na określony czas w celu ochrony elektroniki.
Jeśli chodzi o akumulatorki to polecam eneloopy, sprawdzają się bardzo dobrze w lampach.
w domu jest inaczej , po jakichś 60 zdjęciach zaczyna mi się ten problem , w kościele juz gdzieś po 10tym, wypracowane mam to że czekam aby się naładowała, może jeszcze dłużej muszę??? za słabe body do tej lampy?? czy zwiększenie ISO coś da?? jak mogę to zmienić ???
To nie problem body, co znaczy za słabe?
Zwiększenie ISO zwiększy zasięg lampy, w ciemnym pomieszczeniu nawet jest wskazane zwiększenie ISO.
Przemek-83
09-02-2015, 20:49
Naturalnie możesz zwiększyć iso np na 400 i już ten czas do nagrzania powinien się znacznie wydłużyć.
Skoro używasz tak niskich iso to pewnie masz też duże wartości f ?
krogul252
09-02-2015, 21:19
No właśnie..... jak już robię zdjęcia w kościele to zdaję się na automatykę , jestem bardziej zadowolony, ale może czas przejść na manualny tryb ,muszę ustawiać na mniejsze wartość przysłony, tym większy otwór będzie, lampa szybciej się będzie ładować?? w tą stronę mam iść??
No właśnie..... jak już robię zdjęcia w kościele to zdaję się na automatykę , jestem bardziej zadowolony, ale może czas przejść na manualny tryb ,muszę ustawiać na mniejsze wartość przysłony, tym większy otwór będzie, lampa szybciej się będzie ładować?? w tą stronę mam iść??
Żeby wybierać samemu przysłonę nie jest potrzebny tryb manualny, w trybie A możesz to zrobić.
Przemek-83
09-02-2015, 22:13
Najlepsze jest to, że piszesz o góry " korzystam z trybów P S M a z manualnych nie korzystam" :)
Daj wyższe iso (400-800) na trybie A i nie wychodż poza f/11 i będzie git.
krogul252
09-02-2015, 22:24
Super spróbuję. Dziękuję za pomoc
Witam! Posiadam lampę błyskową METZ 52 AF-1 , aparat NIKON D3100 , mam problem...... mianowicie: gdy robię zdjęcia np. w kościele to lampa po kilku ujęciach raz błyśnie a raz nie!! czekam aż się naładuje i wtedy wciskam spust migawki, wydaje mi się że baterie mam w pełni naładowane w czym tkwi problem?????
Krótko: czy sprawdziłeś w instrukcji lampy, skąd wiadomo, że jest gotowa do kolejnego błysku (naładowana)?
Czy przed każdym kolejnym błyskiem zwracasz na to uwagę, i na 100% lampa jest naładowana i gotowa do błysku, ale pomimo tego nie błyska, czy może Ty chcesz zrobić zdjęcie, ale lampa jeszcze nie jest gotowa?
Cała reszta (ISO, przysłony itd) o których koledzy wcześniej pisali - racja, dokładnie tak jest, ale wypadałoby zacząć od ustalenia problemu, czyli odpowiedzi na pytania powyżej. Co prawda mogę się założyć, że z niskim ISO i mocno przymkniętą przysłoną lampa prawie się gotuje chcąc nadążyć za Twoją szybkością robienia zdjęć, i niestety czasem nie nadąży ;) (gdybyś miał wątpliwości - to zupełnie normalne, w instrukcji prawdopodobnie opisali jak często można błyskać pełną mocą aby nie uszkodzić lampy)
-jak uda się ponownie zmusić lampę do przerw w błyskaniu, wejdź w przycisk INFO na głównym ekranie lampy i zobacz co wskazuje termometr informujący o temp lampy.
-czy gdy lampa nie błyska masz świecącą na zielono diodę na przycisku z piorunem? ( informuje o gotowości do błysku)
-napisze w skrócie pobaw się ustawieniami ( m.in.wyższe iso), bo niepotrzebnie tłuczesz na maxa lampą nie korzystając z możliwości body.
Przed chwilą, specjalnie dla Ciebie spróbowałem po ilu strzałach na pełnej mocy podniesie się temperatura lampy - dokładnie 22. Podniesie co nie oznacza będzie wysoka - połowa wskaźnika.
krogul252
10-02-2015, 20:34
Dziękuję za pomoc, cenne wskazówki !! i Naprawdę nieświadomie dawałem jej taki wycisk :( już wiem o co chodzi!! Jeszcze raz dziękuję!!