Zobacz pełną wersję : D5300 + Sigma 17-50 f2.8
MateuszS
09-02-2015, 12:47
Witam Panowie. Bardzo was proszę o pomoc. Otóż niedawno stałem się posiadaczem d5300 + Sigma 17-50 f2.8. Nie potrafię ustawić aparatu tak żeby ostrzył automatycznie podczas filmowania. AF mam ustawiony na ciągły + śledzenie obiektu, Af na obiektywie włączony i nadal nie ostrzy automatycznie. Pomożecie?
To nie profesjonalna kamera filmowa. Nigdy nie będzie ostrzył w pełni automatycznie.
AF-F polega na tym, że aparat co jakiś czas, albo po zmianie punktu ostrości, albo przy wyraźnych zmianach kontrastu/jasności/koloru zaczyna na nowo szukanie ostrości.
MateuszS
09-02-2015, 15:47
OK. Tylko problem jest w tym, że mi wogóle nie ostrzy z automatu. Nie mówię o w pełni automatyczny AF tylko wogóle nic.
Masz stary obiektyw. Tylko najnowsze będą współpracować. Musisz mieć na pudełku stosowny napis.
http://www.optyczne.pl/6355-news-Problemy_kompatybilno%C5%9Bci_Nikona_D5300_z_obiek tywami_Sigma.html
MateuszS
10-02-2015, 08:03
Dziękuję Ci kolego. Będę musiał się skontaktować z serwisem. Już myślałem że taka lipa totalna jest z AF w trybie LV.
MateuszS
17-02-2015, 14:58
Jestem po kontakcie z serwisem sigmy i jest tragedia. Kobieta która zajmuje się kontaktem z klientami nie potrafi w ogóle czytać ze zrozumieniem i odpowiadać na podstawowe pytania. Przez telefon można dowiedzieć się tylko tyle gdzie szukać adresu serwisu do wysłania towaru więc dzwonić nie warto. Mailem tez ciężko ponieważ na odpowiedź jak się dowiedziałem sigma ma 2-3 dni a żeby uzyskać odpowiedź na jedno pytanie, trzeba napisać 2 maile. Kalibracja wg informacji trwa około 2 tygodnie.
Mam więc do was pytanie czy ktoś z was się orientuje czy obiektyw 17-50 f2.8 można kalibrować poprzez sigma usb dock i czy można dokonać aktualizacji oprogramowania. Pytam, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć na ten temat informacji a na stronie sigmy taka wzmianka: âurządzenie SIGMA USB DOCK oraz oprogramowanie SIGMA Optimization PRO, kompatybilne jest wyłącznie z obiektywami SIGMA z serii Contemporary, Art, Sportâ.
1. Serwis zawsze poda ci najdłuższy czas oczekiwania, a nie taki jaki jest z reguły.
2. Nie wiem co ma wspólnego kalibracja z działaniem AF w LV.
3. USB Dock działa z tymi obiektywami co masz wymienione w jego opisie - jest on wystarczająco szczegółowy.
Jak byś nie widział - to na obiektywie masz wyraźnie napisane "EX", a nie A, S albo C.
Skoro 17-50mm f/2.8 OS HSM nie należy ani do linii Art, ani to Sport, ani do Contemporary, natomiast USB Dock kompatybilny jest wyłącznie z obiektywami z tej serii to jak myślisz?
MateuszS
18-02-2015, 14:40
2. Nie wiem co ma wspólnego kalibracja z działaniem AF w LV.
.
Kalibracja nie ma nic wspólnego ale podobno aktualizacja oprogramowania ma dużo wspólnego. Dlatego pytałem, czy obiektyw jest kompatybilny z usb dock.
3. USB Dock działa z tymi obiektywami co masz wymienione w jego opisie - jest on wystarczająco szczegółowy. Jak byś nie widział - to na obiektywie masz wyraźnie napisane "EX", a nie A, S albo C.
Skoro 17-50mm f/2.8 OS HSM nie należy ani do linii Art, ani to Sport, ani do Contemporary, natomiast USB Dock kompatybilny jest wyłącznie z obiektywami z tej serii to jak myślisz?
Panowie na forum można znaleźć wiele porad, że może dobrze kupić sobie usb dock ponieważ można sobie w domu kalibrować i aktualizować oprogramowanie. Wielu może nie do końca świadomych forumowiczów poleca dock między innymi do wspomnianej przeze mnie sigmy stąd moje "dziwne" pytanie. Pomyślałem przez chwilę, że może ktoś wypróbował i działa.
kwiatek88
18-02-2015, 14:44
USB dock NIE DZIAŁA Z SIGMĄ 17-50/2,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Panowie na forum można znaleźć wiele porad, że może dobrze kupić sobie usb dock ponieważ można sobie w domu kalibrować i aktualizować oprogramowanie. Wielu może nie do końca świadomych forumowiczów poleca dock między innymi do wspomnianej przeze mnie sigmy stąd moje "dziwne" pytanie. Pomyślałem przez chwilę, że może ktoś wypróbował i działa.
Nie wiem na jakim to forum, ale na 100% nie na tym.
A ci co do 17-50/2.8 polecają USB Docka, to nie tyle "nie do końca świadomi", a osoby totalnie nie mające pojęcia o czym piszą...